Gönderen Konu: Telsız data aktarımı ve TCP IP calısmalarımız ( TA amateur web servıce)  (Okunma sayısı 44693 defa)

Çevrimdışı TA2AKD

arkadaslar herkese selamlar

uzun suredır ta2od ve ben bu konu uzerıne calısmaktayız.. var olan sıstemı nasıl kullanıslı hale getırebılırız ve en kolay nasıl kullanıma sokarız dıye dusunduk ve basladık ugrasmaya.  9  ay gıbı bır surede cesıtlı proglar yazdık...cesıtlı denemeler yaptık...en basıt ve kullanıslı herkesın katılımını saglayabılecegımız nasıl bır amator yazılım ortaya cıkarabılırz dıye dusunduk...

sonuc  olarak su an halı hazırda 144 750 frekansında bu ıslemı test ve arge ıcın calıstırmaktayız.yakın zamanda vekıl bır sunucuyu  yuksek bır mevkıye cıkartıp denemelere devam  edecegız.

pekı ne yapılabılınıyor bu sıstemde:

1-kendı web sıstemımızı bır bılgısyarda olusturup her amator ıstasyona bır ıp nosu verıp sısteme ıp nosuna entegrelı cagrı ısaretı ılebaglanmas ( kendı web sıstemımız derken hakıkatten kendı webımızdır.normal net ıle karıstırmayınız)

2-sısteme baglı tum ıstasyonları tek ekranda gorebılme ıstedıgınız amatore mesaj yazabılme.( sısteme
aglı dıger amatorler ve web uzerınden takıp eden amatorlere)
3-vekıl sunucuya dosya aktarımı ve ordan baska amatorun dosyayı ındırebılmesı  ( vekıl sunucular aynı zamanda bır ftp server gıbı calısmaktadır.)

4-gereklı yazılımlarla vekıl sunucuların web erısımı varsa e maıllerınızı  telsız uzerınden okuyabılme.

5-gene kendı gelıstırdıgımız bır ıç yazısma programı ıle telsiz uzerınden yazısma dosya aktarımı v.b
 
6- herkesın kendıne bır oda  bu odayı yonetebılecegı :

ornek:  ta2ki odası  bu odaya ıstersenız baglanırsınız ıstersenız kendı bagımsız serverınızı kurarak sizin odanıza baglanabılırler..baglı odaları gorebılırsınız..odalar ıcınde gezebılırsınız..odalar ıcersındekı kullanıcılara mesaj alıp gonderebılırsınız.

not: yukarıda bahsedılen ozellık ıcın web erısımı olmasına gerek yoktur..kendı kurdugumuz vekıl sunuculara havadan baglandıgınızda telsızınız modem sunucu  bılgısayara kurulu server sızın web hızmetınızdır.

özetlersek:

kurulan sistem webe bağımlı olmadan kendi  kurdugumuz sunucularla data haberlesmesı calısması yapmaya elverıslıdır...araya ı gate ler kurarsak hem netten hem havadan yazısma devam edebılmektdır.
sıstemın ozu TCP IP  VE AX 25  calısmasının prensıplerıne dayanmakta fakat tcp ıp  protololu bızlere engın kullanım esneklıklerı saglamaktadır..amator cagrı ısaretınız ve bır ıp no ıle ıster frekansta sorf yapın ıster web erısımlı server veya vekıl sunucular kurarak webe baglanın.

gereklı ekıpman: bır vhf telsız  bır bılgısayar ve bıldıgımız echolınk arabırım devresı..yazmıs oldugumuz program ses cardını bır  baycom modem gıbı gormektedır..bu calısmamızın asıl amacı paket sıstemını daha kullanıslı ve cazıp hale getırmek ve ınternet olmasada dosya aktarımı chat v.b gıbı ıslemlerı gerektıgınde kullanılması amaclı yapılandırmayı etkın kılmak..amator telsızcılerın ıp noları ıle neler yapabıleceklerını gormelerını saglamak,ınternetten bagımsız web sunucular olusturmak ve bunları telsız uzerınden pa ylasıma acmak, ve en onemlısı bu gıbı programların hep yabancı ulkelerde yabancı amatorler tarafından yapılması ve calıstırılması ıdı..bızde yapabılırız dedık ve  hala gelıstırmeye devam etmekteyız.

calısan halı hazır  test server ta2ki  30 wat guc 144 750. (RAKIM 0) 
 
                   
ılerleyen zamanlarda sıstem hakkında daha acıklayıcı bılgıler vermeye calısıcagım.

73 s

Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA5ACC

Tebrik ederim. Sonunda böyle çalışmaları görebilmek duyabilmek gurur verici. Tüm Türkiye'de bu çalışmaların hızlanması ve her şehrimizde bu tarz çalışan rölelerin olması dileklerimle. Bu tarz projede yerimi almak ve çalışmalara katkıda bulunmak isterim. Saygılarımla.

Çevrimdışı TA2AKD

ıyı nıyet ve temennılerınız ıcın tesekkur ederım..bu sekılde calısmalar ıcın oncelıkle bıraz sızler gıbı ..amator arkadasların katılım ıstegı ve destegı bızler ıcın onemlı...bu gıbı calısmalar  hep beraber el ele fıkır alısverısı ve ıstasyon kurulumları ıle gelısır ve yaygınlasır.bunun sonucunda kullanım arttıkca  buna ilaveten yenı projeler üretilir..dedik ya bizlerin dünya amatörlerinden ne farkı var...her şeyi onlar bulacak yapıcak diye bır sey yok...türk amatörlerininde aslında onlardan aşağı kalır yanı yok....

amatorluk cok kapsamlı kımı mors calısır kımı sstv kımı modulasyon haberlesmesı bu engın yelpaze içersinde bizlerinde ilgisini data aktarım ..data depolama..data komut istemcileri v.b gibi konular ilgimizi cekmektedir..işte her amatör arkadasımız  sevdıgı amatorluk calısmasını gelıstırmeye calıssa dusunsenıze ulkemızde ne buyuk bır senlık  ve  ne kadar proje üretilirdi..

kalın sağlıcakla

73
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2AKD

cok uzun bır zaman ve emek harcanarak yapılan bu gıbı calısmalar  sızler ve bızlerın katılıp  bu gıbı ıstasyonların kurularak ta da ısletılmesı ,data ve dijital modlarda calışmaların artması  ve  el elden ustundur matıgı ıle yenı fıkırlerın sentez edılıp harmanlanarak cok guzel  ve yararlı projeler uretmek mumkundur.

ki hepımızın elınde olan malzemelerle bu tur ıstasyonlar kurmak mumkun yuzlerce euro odeyıp  kıt almaya paket calısmak ıcın onlarcarca program kurmaya onlarca malzeme ve ekıpman yurt dısından almaya gerek kalmadan  hepımız elımızdekı ekıpmanlarla hem dınleme gonderme data dijital çalışabilir hemde ucuz malıyetle sımplex data aktarıcılar kurabılırız.

sonucunda her amator  kendını bu konuda gelıstırmıs olur ve  bızlerın su an kullanırken cok zevk aldıgımız bır projeye dahıl olarak yenı katılımlarla sıstemın ıslerlıgını arttırarak belkı ta da  data dijital çalışmalar hız kazanmıs olur.

bu calısmanın yazılım ve gereksınımlerını ılerlıyen gunlerde ınsallah son halını verdırerek genıs bılgılerını sızlerle paylasıcagım.

herkese 73 s.
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA5ACC

Data aktarımı benim de ilgimi çeken başlıca konudur. Gerek kişisel hobim olması, gerek sistem mühendisi olmam ve havadan data aktarımı konusunda ayrıca meraklı olmam, bu konuda ilgimi çekmiştir. Hatta havadan iletişime merakım yüzünden radyo amatörü oldum. Fakat ülkemizde bu tarz çalışmalar malesef çok kısıtlı. Daha önce dijital sistemler adlı bir konu da açmıştım. Malesef ülkemizde hala bir dijital (sayısal) amatör rölemiz dahi bulunmamakta. Yıllardır yapılanı tekrar ediyoruz. Artık Türkiye amatörleri olarak gaza basma zamanımız geldiğine inanıyorum.

Çevrimdışı TA2AKD

kesınlıkle sıze katılıyorum..bızlerde bu dusunce ıle yola cıktık ve ınanın  cok yol katettık. asagıdakı lınkten bızlerı takıp edebılır fıkırlerınızı ve elestırılerınızı ordanda paylasabılırsınız.

http://ta2kidijitalgrup.blogspot.com/

73 s
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2AKD

İşte benim seyyar istasyonum bakmayın siz öyle gariban gözüktüğüne yaptığı marifetler  mükemmel .
nemi yapar:

aprs  ekranı çalışır.
tcp ıp ax 25 calısır.
havadan diğer bir amatöre bağlanıp yazısır.
iç web hizmertimize ve global web hizmetine bağlanabilir.
ftp sunucumuzdan dosya alır veya gonderır.
canım sıkılınca  vekıl sunucu uzerınden nete gırer tum dunya ıle chat yapar ( bunun ıcın dunyua amatorlerının kendılerıne sagladıgı ve bu gıbı calısmalar ıcın amator ler has yerler vardır..hatta oralara baglandıgımda  orta ekrandan dx summıt bılgılerı   guncel olarak akmaktadır.

istediğim anda vekil sunucu olur amime  hizmeti yapar .( vım modem takıyorum diğer amatör arkadaşların nete açılımını veya o an sahrada olan  veya mahrumıyette olan veya bir kriz alanında olan birine  web hizmeti aktarabiliyorum...
saymakla bitmeyecek....dediğimiz gibi tcp ıp işin içinde oldugu zaman gerisi sizin hayal gücünüze ve ne yapmak istediğinize kamış.

eee hepimizin evinde bunlardan birer tane olduguna göre bahaneye lüzum yok diye düşünüyorum...
 asagıda verdiğim linkten inceleme yapabilirsiniz.

http://ta2kidijitalgrup.blogspot.com/2011/04/ta2ki-data-center-dan-fotolar.html

kalın sağlıcakla

73 s
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2AKD

Resım eklemyı unutmusum :)
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA3SA

Değerli arkadaşım Erdal Bey ;

Çok faydalı ve verimli bu çalışmalarınız için tebrik ediyorum.Amatörlüğün bu değişik alanını da bu kadar kapsamlı bir şekilde açıklamanız çok güzel..
Ali KARABAŞ
de TA3SA      KN40LE
ta3sa@hotmail.com
Sözde değil, özde amatör ruh..Anlayana..!!!

Çevrimdışı TA2AKD

bende tesekkur ederım...yenı bır seyler uretmek ve bu konuda  dıbe vurmus olan heyecanı yenıden yaratmak ve tum arkadslarımızla bırlıkte paket radyonun yenı yüzü ile tanısmak ve ve cesıtlı calısmalar yapmak hedefımız...iyi dileklerinniz ve temennilerinize çok teşekkür.
bu calışmalarda sizleride aramızda görmekten mutluluk duyarız ve tüm arkadaşlarımızı.

kalın sağlıcakla

73 s
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2E

Merhaba Erdal bey,
Çalışmanızı tebrik ederim.
Ayrıca Orkun bey'e de selamlar.
Yine ricam kullandığınız bu proğramı isteyene nasıl vereceksiniz.Verirseniz mailime yollarsanız sevinirim.
Bütün kurulumu anlatan bir sunum olursa herkes daha hevesle işleri hızlandırır.
TA2JU
Hasan TURGUT
hasbahce@isnet.net.tr
73
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2AKD

hasan bey merhaba
programı su an ıcın daha paylasıma acamayız.çunki her gün güncelleme yapılmakta son  halını alması için ta2od arkadasımızdan haber bekliycez..sanırım 2 ayrı surum olacak..

şu an için programla ilgili diyebileceğim bunlardır..yukarıda vermıs oldugumuz  blog adresınden konuyu takıp edebılırsınız.

selamlar

73 s
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA1MD

Çok güzel bir proje, uzun süredir aklımda benzer bir fikir vardı ancak tek başıma altından kalkamam diye sürekli erteliyordum. Meğer yapılıyormuş. Tebrik ederim.
Merak ettiğim birkaç konu var. Yazılımı hangi dille yazıyorsunuz? Open source mu olacak? Linux desteği verecek misiniz?

Aslında svn veya benzeri bir sistem kurup ilgilenen amatörlerle hep beraber bir geliştirme yapılsa ne güzel olmaz mı? :)

Çevrimdışı TA2AKD

programın mimarı ve düzenlemelerini yapan  arkadaşımız  ta2od dır..bugunlerde bıraz mesgul bıtırme tezı ıle  ılgılenıyor..foruma vakıf oldugunda sorularınızı cevaplar diye düşünüyorum..evet  lınux demişiniz   doğru linux cekırdekte zaten bir çok prensip mevcut...zaten olayı lınux uzerınden yapsa ıdık veya oyle dusunse ıdık zaten yapacak veya yazacak programa gerek olmazdı....  ama  biliyorsunuzki linux işletim sistemi daha herkesin elının altında yok....eee bizleride bilirsiniz  sırf böyle bir çalışma için linux kuracak halimizde yok ..:)

dedikki en yaygın olanı xp,ufak tefek sorunlarla  wın 7 dede çalışmakta  fakat tum stabilizasyon xp ye ayarlı..böylece herkes katılımcı olabilir diye dusunduk ve oyle yapılmasına karar verdik..pek yakında  ilk vekıl sunucuyu global web erişimi olmadan iç ağ hizmeti verebilecek şekilde yüksek bir mevkiye kurmuş olacağız.
( ızmıt  145 725  role mevkı) malum gerekli tüm düzenlemeleri yapmadan sınırlı web erişimi açmak mümkün değil.
 
role alanında net olmadıgı ıcın  bu mümkün görünmüyor ( ama bilgisayara bir vın modem taksak oda olurdu :)  )    tam erişimli sunucu bilgisayar şu an halı hazırda ta2ki  da arge ve test için  144 750 de çalıştırılmakta.

ta da dijital çalışmalara ilgisi olan bizler ve bir kaç amatör daha çalışmaları hızlandırabılırsek geri kalan abilerimiz ve kardeslerimizinde bizlere destek olacağını ve onlarında vitrini güzel çalışmalarla aramızda yer alabılecegını dusunuyorum.

73 s
Telsiz bir yaşam biçimidir.
NETWORK RADIO DATA TRANSFER LINK PROJECT
TB2NEY>>>TA2AKD

Çevrimdışı TA2RA

Değerli Arkadaşlar,
Emekleriniz ve güzel projeniz için çok teşekkürler.
Eski günler canlandı gözümde. paket radyonun çalıştığı günler.
paket radyo üzerinden chat yaptığımız, email alıp gönderdiğimiz, iki tane dosyayı transfer ettiğimizde havalara uçtuğumuz, BBSlerden birbirine bağlanarak ülke dışına çıktığımız, kepler datalarını indirdiğimiz günler...
Çok heyecanlandım ve çalışmalarınızın sonunu sabırsızlıkla bekliyorum.

73 de TA2RA
Mert Çanakcılarlı
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA2OD-2

Çok güzel bir proje, uzun süredir aklımda benzer bir fikir vardı ancak tek başıma altından kalkamam diye sürekli erteliyordum. Meğer yapılıyormuş. Tebrik ederim.
Merak ettiğim birkaç konu var. Yazılımı hangi dille yazıyorsunuz? Open source mu olacak? Linux desteği verecek misiniz?

Aslında svn veya benzeri bir sistem kurup ilgilenen amatörlerle hep beraber bir geliştirme yapılsa ne güzel olmaz mı? :)

yazılımın geliştirme detaylarına girmeyeceğim. açık kaynak kodlu yazılımlar ne yazık ki ülkemizde suistimale çok açık. dolayısı ile kaynak kod açmayı düşünmüyorum. svn güzel olurdu ancak en baştan olurdu. aylarca üzerinde tek başına uğraştığım projemin kodlarını açmak istemem. ancak yeni projelerde bu şekilde paylaşımlara açığım.

linux konusuna gelince; linux kernel uzun zamandır link katmanında ax25'i destekliyor. ayrıca ülkemizde linux kullanımı az, bilmeyen için konfigurasyon zor ve bu çalışmaları çoğunluğa yaymak istediğimiz için yazılımı windows üzerinde çalışacak üzere derledim. ancak farklı işletim sistemlerinin yolu da kapalı değildir. onu düşünüerek kodlamayı farklı sistemlerde çalışabilecek şekilde esnek yaptım.

Çevrimdışı TA5ACC

Çalışmalarınızı çok yakından takip ediyorum. Linux windows hiç farketmez, tebrik ediyorum.

Çevrimdışı TA2M

Ben bu sistemin 1995'ten bu yana kullanımda olan TNOS' tan farklılıklarını merak ediyorum.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA2OD-2

Ben bu sistemin 1995'ten bu yana kullanımda olan TNOS' tan farklılıklarını merak ediyorum.

Açıkçası bir farkı yok. Yaptığı iş aynı. Ama ille de bir farktan söz edeceksek Türkiye'de bir Türk radyo amatörü tarafından yazılmış ve tamamen yeni işletim sistemleri ile uyumlu (Windows Vista/7 dahil) ve güncelleniyor olması.

Aslında IP projesi bizim planlarımız arasında yoktu. Ses kartından da çalışabilecek yeni sistemlerle uyumlu, kullanıcı dostu yeni bir paket terminali geliştirirken tesedüfen "neden bunu da yapmayayım" şeklinde ortaya çıkmış bir proje. Proje bu aşamaya gelene kadar AX.25'in tüm katmanları ve SoundModem(ses kartından modem) de implemente edildi. Eğer en başından IP Over AX.25 projesi ile yola çıkmış olsaydım şu an bu proje çok daha ileride olurdu. Çünkü AX.25'in link katmanında kullanılmayan çoğu özellik var ve bu projeden önce bu özelliklerin hepsi çalışır hale getirildi. Bunları çalışır hale getirmek aylarımı aldı. IP Over AX.25 gerçekleşince biz de onun çekiciliğine kapıldık ve diğer projeleri rafa kaldırdık.

Bütün bunları gerçekleştirirken paket radyonun AX.25 ve Soundmodem ile ilgili kısımlarında yeterince ar-ge deneyimi elde ettik. IP Over AX.25'i tam anlamıyla kamuya açınca ardından belki onun içine gömülü belki de ondan farklı agwpe gibi bir packet engine ya da bireysel çalışacak bir paket terminali de düşünüyorum. Şunu da gururla söyleyebilirim ki pratik ve teorik testlerde benim geliştirdiğim soundmodem agwpe'den daha iyi duyuyor ve çalışıyor. Ne yazık ki agwpe'nin 2010 sürümü de dahil memery leak'ler ve tx'te kilitlenmeler mevcut. Bu da uzun vadeli çalışan sistemlerde sistemin dönemsel olarak yeniden başlatılmasını gerekli kılıyor.

Bu arada "paket öldü biz deli miyiz" diye düşünürken Erdal Bey (TB2NEY)'in bu başlıkla kamuya duyurmuş olduğu projemizin bu kadar ilgi çekmiş olması doğrusu beni sevindirdi. Tebrik eden, eleştiren, ilgilenen herkese teşekkür ederim. Şu aşamada projeyi kamuya açmıyorum. Çünkü bazen günde iki defa programda temel yapısal değişiklikler oluyor. Oldukça stabil duruma getirmiş durumdayız. Testlerini yapıyoruz. Yaptığımız uygulama katmanındaki testlerde HTTP, FTP, TELNET, IRC, SMTP, POP3, IMAP uygulamalarında son durumda sorun yaşamıyoruz. En başlarda bağlantı kesilmeden iki dosyayı atamıyorduk. Şimdi uzak makineye FTP ile IRC sunucu programları yükleyip, TELNET ile kurabiliyoruz. İşlevsel kısımlar bitti gibi. Kullanıcı arayüzündeki iyileştirmeleri tamamleyıp en kısa zamanda bu projeyi kamuya açmayı düşünüyorum. İlgilenen herkese teşekkürler.

Çevrimdışı TA2M

Orkun bey , açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Anladığım kadarıyla bu yazılım olağan durumlarda bir packet radyo uygulaması olarak değişik amaçlara hizmet edecek.  Ancak bölgesel aktarıcılar tesis edilerek kullanıcılara RF üzerinden ulaşılmadığı sürece kullanım yaygınlığının sağlanacağını düşünmüyorum.

Örnek vermek gerekirse ; Ben olağan durumlarda Eskişehir'den sizin oluşturduğunuz sisteme internet üzerinden ulaşabileceğim. Ancak bir şekilde Eskişehir'deki yada İzmit'teki internet erişiminde yada marmara denizinin ortasından geçen fiber optik kablolarda bir hasar oluştuğunda , sizlerle voice iletişimim yine HF üzerinden , data iletişimim HF Packet , Pactor vs üzerinden sağlanacak.

Sizlere çalışmalarınızda başarılar dilerim.

73 de Mustafa , TA2EY
73,

Mustafa, TA2M