Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Az daha unutuyordum!!! *** => Konuyu başlatan: TA1L - 21 Nisan 2020, 13:24:27
-
Değişik zamanlarda WA, telefon, messenger ortamlarında, düzenlediğim sohbet yemeklerinde, davet edildiğim dernek ve röle üstü teknik sunumlarda QRP çalışmak isteyen, nasıl başlayacağını bilemeyen, bir kaç QRP QSO yapıp verim alamayan, evde/kırda/dağda QRP çalışmanın inceliklerini öğrenmek isteyen, QRP için verimli anten arayışlarına giren bir çok yeni ve eski amatör arkadaşın soru(n)larına bireysel olarak cevaplar verdim. Son zamanlarda bu tür başvurular artınca, hepsine benzer cevaplar verip vakit kaybetmemek ve daha fazla arkadaşımızın yararlanabilmesi için QRP konusunu bu konu başlığı altında yazmaya karar verdim. Herkesin QRP çalışmasından beklentisi farklı olduğu için, önce kısaca kendi deneyimlerimi anlatıp, uzun monologlara girmeden sizden gelecek sorulara detaylı cevaplar vererek ilerlemek istiyorum.
70'li yıllarda aktif olan, ülkemizdeki bir çok amatör gibi benim de QRP'ye geçişim mecburiyetten oldu. Daha önceden TBA Bandırma istasyonunu dinleyerek kendi kendime CW öğrendiğim için, işim kolaydı.. İlk denemeler 6L6 tüp ile verici ve evdeki kısa dalgalı radyoya BFO yaparak başladı ama pek verimli olmadı.. Çok gelişmiş kısa dalgası da olsa evdeki alıcıların seçiciliğinin yetersizliği ve her seferinde alıcıyı mute et, anteni aktar, vericiyi aktive et gibi sorunlar beni bir transceiver almaya yönlendirdi. Cihazı kendim monte ederek konuyu daha iyi anlamam için Almanya'dan bir Heathkit HW-8 getirttim. Sadece yemek ve kısa bir uyku dışında sürekli çalışarak her komponenti torbalarda gelen 4 band cihazı monte ettim ve o zaman İTÜ'de asistan olan Avni Morgül (TA1AV) arkadaşıma kalibrasyonunu yaptırdım. Daha sonra bir 40 ve 20 metre yarım dalga dipolü haç şeklinde tek bir televizyon anteni koaksına (yokluk!) direkt lehimleyerek 40/20/15 bantlarında anten yaptım. Topkapı bitpazarından aldığım 2kOhm tank kulaklığı ve maniple ile istasyonumu tamamladım. İlk QSO'mda adımı unuttuğumu QRZ sayfamdan okuyabilirsiniz https://www.qrz.com/db/TA1L
Şimdi tarihten tekniğe geçelim. QRP kelimesi Q sinyallerinden alınmıştır. "QRP?" "Gücümü düşüreyim mi?" kısaltması amatörler tarafından 5W ve altı CW (<10W PEP SSB) güç ile çalışmaya verilen kısa addır. Bazıları "Hayat QRP için çok kısa!" deseler de başkalarının 100 hatta 1500W ile ulaştıkları yere 5W ile ulaşmanın verdiği tatmin ve onur başkadır, ancak yaşanınca hissedilir...
Başarılı QRP çalışmak için aşağıdaki bir kaç kurala uymanız gerekir, bunları uyguladıktan sonra ciklet kutusundaki Rockmite ile de çalışırsınız, QRP amiral gemisi KX-3 (link vererek cihazları tanıtacağım) ile de.
1) QSO yapacak derecede CW öğrenin. 5W gücündeki bir CW sinyali efektif olarak 100W'lık bir SSB sinyalinin gücüne eşittir, bu konuda detaylı bilgi almak için http://www.telsizciler.org/index.php/topic,35001.msg115274.html#msg115274 yazıma bakabilirsiniz.
QRP Contestlere katılmak, QRP DXCC'ler almak için CW çalışmanın gerekli olduğunu söyleyebilirim, diğer şartlar aynı olduğu sürece, kim SSB'ye karşı 20 katı daha avantajlı olmak istemez.
2) En verimli anteni ve kabloyu kullanın. Zaten düşük güçte gönderme yapıyorsanız, karşı tarafın düşük seviyede alacağı sinyalinizi bir de WonderWhip, ev-içi anten, manyetik loop, mobil anten gibi çok kayıplı antenlerle daha da zayıflatmayın. Yukarıdaki antenlerin hiç biri QRP'de basit bir yarım dalga dipolün yerini tutamaz. Zaten antenler en fazla geliştirme yapabileceğiniz ve optimize edebileceğiniz konudur. Bir antende en fazla yayılım, akımın maksimumda olduğu bölgededir, bu nedenle bu bölgeyi mümkün olduğu kadar yükseğe kaldırırsanız, en yüksek verimi elde edersiniz. Yarım dalga dipolde bu bölüm ortadadır, bu nedenle inverted-V tipi dipoller iyi çalışırlar. Bu arada yarım dalga dipolü, ille ortadan düşük empedansla beslemeniz gerekmez, bir ucuna 64:1 profesyonel bir Un-un takarak yüksek empedansla da besleyebilirsiniz. Par Endfedz ve HyEndfed bu antenlerde çok başarılı firmalardır. Ben QRP saha çalışmalarımda, hep dipten beslemeli G-Whip firmasının endfed yarım dalga rezonanslı antenlerini kullandım. Yarım dalga antenin en önemli özelliği, çeyrek dalga antenler gibi iyi bir radyal sistemine gerek duymamalarıdır. Yarım dalgada en yüksek performansı 0.47λ boy ve 0.05λ counterpoise kullanarak sağladım. Dipten beslendiği taktirde yarım dalga antenler, harmoniklerinde de mükemmel çalışır, örneğin yaklaşık 20m tel ve 64:1 Un-un size 40-20-(15)-10 metrede QSO imkanı sağlar... Son olarak düşük gücünüzü daha da zayıflatmamak için portatif çalışmada en azından RG-8X, sabit çalışmada RG-213 kablo kullanın.
3) Dinleme yapın. Başarılı QRP çalışmanın temeli bol bol dinlemek ve doğru istasyonu, doğru zamanda çağırmaktır. Bol dinleme sayesinde propagasyon şartlarını öğrenip, bunu lehinize kullanma imkanınız da olur. Sürekli CQ çekmek yerine, size güçlü gelen bir istasyonun QSO'su bittiğinde onu çağırmanız şansınızı artırır. Asla QSO ortasında çağırma yapmayın, QSO'nun bittiğinden emin olunca çağırın.
4) QRP çalışma frekanslarını kullanın. Bu frekanslar QRP çalışmaları için ayrıldığı için sizin düşük güçlü sinyalinizi duymak isteyen kişileri bulma şansınız daha yüksektir. 1.810, 3.560, 7.030, 10.106, 14.060, 18.096, 21.060, 24.906, 28.060 standart QRP frekansları dışında değişik QRP kuruluşlarının spesifik çağrı/etkinlik frekansları da vardır.
5) Çalışma prosedürlerine uyun. Önce dinleme yaparak karşı istasyonun nasıl bir çalışma yaptığını öğrenin ve ona göre hareket edin. Örneğin bazı istasyonlar QRP sohbet etmek isterler, onlarla kendiniz, cihazlarınız, antenleriniz konusunda güzel bir QSO yapabilirsiniz. Bazıları SOTA, COTA gibi aktivasyonlardadır ya da benim gibi değişik QRP kuruluşları üyesidir ve bunların özel yarışmalarına katılıyordur, prosedüre uygun davranıp karşılık vermeniz gerekebilir.
6) Güçlü istasyonlarla çalışın. S9 seviyesinde bir istasyonu duyduğunuzda aranızdaki propagasyonun iyi olduğunu, karşı tarafın verimli bir antene sahip olduğunu ve sizin S5 ve altı sinyalinizi duyabileceğini düşünerek onu çağırın.
7) Contestlere katılın. Uluslararası yarışmalarda herkes herkesle çalışıp puan toplamak isteğinde olduğu için büyük istasyonların işi bittiğinde size de sıra gelecektir.
8) QRP organizasyonlarına, forumlarına, email listelerine katılın. Buradaki paylaşımlarla bilginizi artırın. Örneğin:
Adventure Radio Society www.arsqrp.blogspot.com
QRP forum www.eham.net/ehamforum/smf/index.php/board,23.0.html
GQRP Club www.gqrp.com
QRP Amateur Radio Club International (ARCI) www.qrparci.org
QRP-L e-mail reflector www.mailman.qth.net/mailman/listinfo/qrp-l
Şimdilik bu kadar, QRP konusundaki sorularınızı buradan sorabilirsiniz.
Unutmayın: Little is More...
-
Değerli paylaşımınız için teşekkürler. QRP ye adım attığım şu günlerde bu yazıyı görmek hoşuma gitti , güncel paylaşımlar göremeyince bende qrp ye olan ilgi azaldı heralde diye düşündüm.
Geçtiğimiz günlerde EFE 40M QRP aldım bence. Anten olarak arazide dipol düşünüyorum bunun için 1:1 balun satın aldım gelmesini bekliyorum. Cihazın çıkış gücü 8W , Cihazın dinlemesi iyi ama henüz gönderme şansımız olmadı malesef şartlar uygunlaşmadı. Karantina süreci sona erdiğinde arazide deneme yapmaya başlayacağım , Ev şartlarında da cihazı kullanmak istiyorum ancak malum çatıya anten kuramıyoruz kursam bile cihaz 8w araya 30 metre kablo koymam lazım bu durumda da güç kaybı olacaktır.
-
Merhaba Ercan Bey,
Çok faydalı bilgiler paylaştınız teşekkür ederim. Yeni amatör olarak QRP ile ilgilenmekteyim. Düşük güç ve verimli ekipmanlarla uzak mesafeler ile SSB QSO yapmaya çalışıyorum. Tabi başta anten verimi olmak üzere çok faktör bulunuyor. Fakat anladığımız kadarıyla çok ince detaylara dikkat edilmezse bütün çalışma, en azından TX için boşa çaba harcanmış oluyor. Bu nedenle birçok sorunlar ve sorularımız oluyor. Engin tecrübelerinizden yararlanmak istiyoruz.
Benim Yaesu FT-818ND QRP cihazım ve bir de multiband teleskopik anten var.
https://int.wimo.com/en/ft-818nd
https://int.wimo.com/en/atx-1080-mk2
Anten İngiliz Moonraker firmasının üretimi, MFJ-1899T ile aynı özellere sahip.
Ben yazdıklarınızı dikkatlice okudum, bazı anlamadığım detaylar olsa büyük oranda anladım. End fed half wave antenler ile QRP'de en iyi verimi alabileceğimizi belirtmişsiniz. Biraz araştırdım qrpguys 'ın da oldukça beğenilen bütçe dostu DIY antenlerini gördüm. Bu anten hakkında ne düşünüyorsunuz?
https://qrpguys.com/qrpguys-end-fed-wire-antenna
EFHW antende uzunca bir kablolama var, birisi antenin kendisi diğeri counterpoise değil mi? Bu antenlerde kurulumu anlayabilmemiz için önerebileceğiniz bir youtube videosu varsa incelemek isterim.
Öte yandan malum EFHW anten için de uzun kablo kurulumu, sarkıtma gerekiyor. Tamam QRP bir field operation meselesi fakat bu cihazlarımızı evden de kullanmak istiyoruz. Özellikle de bu pandemi günlerinde dışarı çıkma kısıtlamaları varken.
Super Antenna MP1DXMAX hakkında ne düşünüyorsunuz, bu anten de çok methediliyor.
http://newsuperantenna.com/
Bir de mini whip antenler var 439.150 TRAC Kadıköy rölede amatörce sohbetlerde epeyce anlatmıştınız.
Realitede genel olarak apartmanlarda yaşıyoruz ve amatör radyo operatörü için en verimli konutun da bu durumda antene yakın bir çatı dublex olduğu anlaşılıyor. Sorum apartman dairesi içinde cihazımızı kullanırken dışarıda nasıl bir verimli anten sistemi kuralım ki düşük güçte QSO 'lar yapabilelim. QRP için çatıdan eve çekilecek kablo cinsi, markası, uzunluğu, kablo kayıp kontrolü yapımı hakkında bilgi verebilir misiniz. SWR meter gerekir mi, öyleyse ne marka/model kullanalım. Tabi bunlar hep SSB QRP özelinde sorular, bir VHF/UHF alanında değil. En öncelikli sorunum, sorum bu yöndedir. İmkan varsa büyük bir vertical anten mi kurmalıyız? Bugün sordum bu anten Almanya'da wimonun kendi tesislerinde üretiliyormuş fiyatı da uygun, vertical antene mi yönelmeliyiz?
https://int.wimo.com/en/antennas/hf-antennas/vertical-antenna/gpm-1500
Cihazım üzerinden konuşacak olursak FT-818, 817'nin çok fazla değişiklik yapılmamış makyajlı hali. Max 5W yerine 6W çıkış yapabiliyor, Ni Mh batarya kapasitesi 1900MAh biraz daha yükseltmişler. Bu cihaza Yaesu'nun 20 yıl boyunca çok fazla geliştirme desteği vermediğini anladım. En büyük sıkıntısı fazla içsel akım çekmesi görünüyor örn TX 'de 3A. Bir diğer çok tuhaf paradox, internal batarya kullanırken max 2.5W çıkış yapabilmesi, yani cihaz arkadan external power ile beslenmediği sürece sahaha max 2.5W çıkış yapabiliyor, 6W değil. Ama 3 tane 18650 lion pili bir pil yuvasına yerleştirip arkadan power olarak verildiğinde cihaz 6W çıkabiliyor. Bu durumda Yaesu FT-818 de internal battery ile 2020 yılındaki modelinde halen neden 5W çıkış veremiyor? Çok tuhaf anlamsız bir eksiklik olarak görünüyor. Zaten field operator Julian herşeyi yeterince anlatmış,
https://www.youtube.com/watch?v=AbA4X468ipY
Açıkçası birçok amatör yüksek fiyatlı Elecraft KX3 almak yerine QRP cihaz olarak Icom IC-705 QRP SDR'ı almayı planlıyor. Bu cihazlardan da yeri gelince bahsedebilirseniz seviniriz.
Tıpta teşhis tedavinin yarısıdır derler ama amatör telsizcilikte antenin QSO'nun büyük kısmı olduğu anlaşılıyor.
Arda Tekin
TA1EAR, 73
-
Rica ederim Tolga Bey. QRP ayrı bir zevktir. Şu anda en çok ICOM IC-7610'umu kullanıyorum ama QRP cihazlarımı alıp dağlarda ya da direkt deniz kenarında yaptığım QSO'ları özlüyorum. Birçok arkadaşım en son cihazlara sahip olsalar da mutlaka birer QRP cihaz alıp bu zevki tadıyor. QRP'ye ilgi asla azalmaz ancak QRP çalışma normale nazaran daha fazla sabır ve operasyonel kabiliyet gerektirdiği için meraklılarının sayısı fazla yüksek değildir.
HW-8'in 2 Watt çıkışı ve dipol antenim ile dünyada ulaşamadığım yer kalmamıştı ki sizin cihazın 6dB güç fazlası var.. QRP'de mutlaka rezonanslı anten tavsiye ederim. Portatif QRP ile kullanılmasını tavsiye etmeyeceğim anten türü: random wire ucunda 9:1 Un-un ve anten tuner kullanmaktır, QRP bu kadar kaybı kaldıramaz. Diğer tavsiye etmeyeceğim bir konu da deniz kenarı ya da aracımız gibi büyük metal yüzeyi (counterpoise) olan bir yer dışındaki portatif çalışmada çeyrek dalga vertikal anten kullanmaktır, sahada iyi bir radyal ağı kuramayacağımız için enerjimizin önemli bir kısmını kaybederiz.
QRP'de kullanacağınız balun ve koax kabloyu mutlaka çok kaliteli seçin ki kaybı az olsun, RG-58 yerine en azından RG-8X kullanın. Evde kullanacağınız kaliteli bir 30 metre uzunluğundaki RG-213 kablo 40m bandında göz ardı edebileceğiniz kadar az kayıp verecektir. Benim çatıdan inen 6 adet RG-213 kablom 25-30 metre boyundadır. Tek bandlı bir cihazınız olduğu için işiniz kolay: 1) Rezonanslı bir ortadan (1:1) ya da uçtan (64:1) beslenen yarım dalga dipol yapın (yaklaşık 20m) 2) 10 metrelik bir fiber kamış alıp λ/4 teli içinden geçirin ve altına en az 4 adet 10 metrelik radyal koyun. Kolay gelsin..
-
Rica ederim Tolga Bey. QRP ayrı bir zevktir. Şu anda en çok ICOM IC-7610'umu kullanıyorum ama QRP cihazlarımı alıp dağlarda ya da direkt deniz kenarında yaptığım QSO'ları özlüyorum. Birçok arkadaşım en son cihazlara sahip olsalar da mutlaka birer QRP cihaz alıp bu zevki tadıyor. QRP'ye ilgi asla azalmaz ancak QRP çalışma normale nazaran daha fazla sabır ve operasyonel kabiliyet gerektirdiği için meraklılarının sayısı fazla yüksek değildir.
HW-8'in 2 Watt çıkışı ve dipol antenim ile dünyada ulaşamadığım yer kalmamıştı ki sizin cihazın 6dB güç fazlası var.. QRP'de mutlaka rezonanslı anten tavsiye ederim. Portatif QRP ile kullanılmasını tavsiye etmeyeceğim anten türü: random wire ucunda 9:1 Un-un ve anten tuner kullanmaktır, QRP bu kadar kaybı kaldıramaz. Diğer tavsiye etmeyeceğim bir konu da deniz kenarı ya da aracımız gibi büyük metal yüzeyi (counterpoise) olan bir yer dışındaki portatif çalışmada çeyrek dalga vertikal anten kullanmaktır, sahada iyi bir radyal ağı kuramayacağımız için enerjimizin önemli bir kısmını kaybederiz.
QRP'de kullanacağınız balun ve koax kabloyu mutlaka çok kaliteli seçin ki kaybı az olsun, RG-58 yerine en azından RG-8X kullanın. Evde kullanacağınız kaliteli bir 30 metre uzunluğundaki RG-213 kablo 40m bandında göz ardı edebileceğiniz kadar az kayıp verecektir. Benim çatıdan inen 6 adet RG-213 kablom 25-30 metre boyundadır. Tek bandlı bir cihazınız olduğu için işiniz kolay: 1) Rezonanslı bir ortadan (1:1) ya da uçtan (64:1) beslenen yarım dalga dipol yapın (yaklaşık 20m) 2) 10 metrelik bir fiber kamış alıp λ/4 teli içinden geçirin ve altına en az 4 adet 10 metrelik radyal koyun. Kolay gelsin..
Merhaba değerli yorumunuz için teşekkürler evet qrp farklı birşeymiş gerçekten balunu daha önce kullananlardan tavsiye alarak satın aldım. Apartman ortamında çatıda anten kurmam malesef imkansız diamond x50 anteni bile zor kurdum Birinci katta oturuyorum odamın penceresi müsait batı yonlü bakıyor olması lazım bu şartlarda önerebilceğiniz bir anten varmıdır evde kullanım için ?
-
Arkadaşlar herkesin faydalanması için bir süredir özelden (WA, PM, Messenger, 600Ω) cevap vermiyorum, sorularınız varsa forumda açtığım ilgili konuları bulup altına yazın lütfen, böylece o konu ile ilgilenen arkadaşlar konu altından yeni cevaplarımı takip ederler. İstediğiniz konu varsa, onu da açarım. Bu konuyu da özelden yazan bir arkadaşıma yardım etmek için açtım...
-
Rica ederim Arda Bey. Kişisel görüşüm sürdürülebilir bir QRP çalışması için SSB'de 10 Watt çıkış gücüne sahip olunmasıdır. Ben CW QRP çalışmayı seviyorum. FT-817 ile Outbacker kopyası ATX-1080, Wonder/MiracleWhip gibi antenleri kullandım ve bunların kesinlikle verimli olmadığını gördüm. 5W çıkış gücünüzün tümünü kullanmak varken bu antenlerle 500mW-1W arası bir çıkışa razı olmayın ve satın almayın bile.
QrpGuys firmasının anteni, tavsiye ettiğim antendir ve güvenle kullanabilirsiniz. Diğer firmalardan da bahsettim. EFHW antende 0.05λ çok kısa bir counterpoise kesinlikle yeterlidir yoksa koaksın bu kadarlık bir bölümünün dış yüzeyini kullanır. Yer öyle gerektirmiyorsa "uzunca bir kablolamaya" ihtiyaç yoktur, yanlış anlamış olabilirsiniz.
Orijinal California yapımı bir SuperAntenna'yı denedim ve her band için 4 radyal kullanıldığı takdirde SOTA zirve aktivitelerinde oldukça verimli buldum. Yazdığınız orijinal http://newsuperantenna.com/ dışında bu antenin Titanyum çubuk / Berilyum kontakt kullanmayan bir çok verimsiz sahtesi var, kaçının. Çok kısaltılmış her anten gibi bunun da bir miktar kaybı olduğunu unutmayın.
Röle üstü teknik sohbette bahsettiğim orijinal PA0RDT Mini-whip'im sadece dinlemede kullanılan aktif bir antendir vericiye bağlanamaz. Bu konuda daha önce anten ve kablo örnekleri verdim. Anten rezonanslı bir anten olmalı, anten tuner kullanılmamalı. Daha iyi verim almak için kısaltılmamış monoband antenler tercih edilmeli.
Wimo'nun GPM-1500 anteni QRP çalışma için uygun değil. Ama trapli bir vertikal anten ve her band için 4 radyal kullanabilirsiniz. Cushcraft R-8/9 serisi de kendi radyalleri ile gelir. Ben antenlerimi kendim yapmayı tercih ediyorum.
FT-817ND inanılmaz cereyan çeker, bu nedenle orijinal NiMH batarya yerine Windcamp marka Li-Ion batarya tavsiye ederim. Orijinal batarya ile beslenirken menüden seçerek 5 Watt çıkış yapabilirsiniz, arkadan beslemeniz gerekmez, kullanım kılavuzuna bakın, yazıyor. Kullandığım en az akım çeken cihaz, üst sınıfta KX-3 ve alt sınıfta Youkits oldu. IC-705 henüz kullanmadım, her sene gittiğim Friedrichshafen HamRadio'dan almayı düşünüyordum ama geçen hafta fuar iptal edilince otelleri/biletleri iptal etmek zorunda kaldım.
Kolay gelsin
-
Çok değerli bir başlık ilgiyle takip ediyorum. Teşekkürler Ercan bey.
Ben de kendimce qrp güçlerde ssb çalışmalarda bulunuyorum. Kullandığım cihaz Yaesu ft817, 7 amperlik 12v ışıldak aküsü, anten olarak https://www.mobilcom.com.tr/diamond-rhm8b--hf-7-50mhz-seyyar-anten-bnc-304 (diamond rhm8b) ve https://www.lnrprecision.com/endfedz/trail-friendly/ end fed anteni kullanıyorum.
end fed anteni yükseklere kurduğumda bir göl kamışı kullanıyorum çeşitli kombinasyonlarla kullandım. eğer karşı istasyonu ercan bey'in de belirttiği gibi 5-9 nisbetinde duyabiliyorsam bir şekilde kendimi de duyurmayı başardım. dx qso'lar beklemeyin ancak rusya ve doğu avrupa istasyonlarıyla parazitler arasından sıyrılabildiğiniz kadar rapor almayı başarabilirsiniz.
ancak esas kahramanımı ise sona bıraktım. diamond rhm8b adlı screw driver anten (elle screw ediliyor :) yanlış anlaşılmasın motorlu değil. bu antenle evin penceresinden sarkarak, yolda yürürken, parkta otururken, dağa tırmanırken akla hayale gelen her yerden qso yapabildim. ne zaman taksam bana sürpriz yapmıştır. bir güney afrika isyasyonundan izmit'te deniz kenarından 5-5 rapor aldım qso konfirmedir.
ancak ssb qrp facts'a gelirsek :) voice qrp'cisi dx peşinde koşmamalı, eğlenmeyi ve rx yapmayı kendisine düstur edinmeli. en verimli şekilde sinyal yayma kurallarına uymalı, mutlaka mono band ince tel dipol anteni çantasında bulundurmalı. hafif olmayı öğrenebilmeli. sırt çantasından cihazı çıkarıp bir mesire yerinde havaya çıkmayı hızlıca becermeli, gerektiğinde stealth olabilmeyi öğrenmeli. kısacası bu iş pür eğlence ve cızırtı duymak için yapılırsa yaptığınız qso'lar iyi niyetinizin karşılığıdır.
ha bu arada benimle konuşan istasyonlar hep baba istasyonlardı ilaveyle çıkan, çatısında mono band yagileri olan amatörlerdi.
olta balıkçığıyla ilgilenenler bilir light rock fishing disiplini bu qrp hevesine benzer ince kısa bir kamış. 0,5 grlık sahte yemler, incecik örme 0,18 mmlik ipler ama millet kovayla istavrit alırken siz bir tane ama tüm aksiyonu hissederek balık tutmuşsunuzdur. voice qrp'yi de bu olaya çok benzetirim.
Not: Tüm yazdıklarım ssb qrp üzerinedir.
Selamlarımla Oğuzhan.
-
Ercan bey teşekkür ederim.
FT-818/817 power level ile ilgili internal battery kullanıldığı zaman 5W çıkış yapılabileceğinden emin misiniz? Klavuzda ve videolarda da en fazla 2.5W çıkış yapılabildiğini gördüm. Klavuzdaki ilgili bölümü paylaşıyorum.
Oğuzhan bey sizin de uzunca bir süredir 817 kullandığınızı anlıyorum. Cihazın çıkış gücü hakkında deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Varsa cihaz özelinde başka önerileriniz dinlemek isterim.
Saygılarımla,
Arda
-
Merhaba değerli yorumunuz için teşekkürler evet qrp farklı birşeymiş gerçekten balunu daha önce kullananlardan tavsiye alarak satın aldım. Apartman ortamında çatıda anten kurmam malesef imkansız diamond x50 anteni bile zor kurdum Birinci katta oturuyorum odamın penceresi müsait batı yonlü bakıyor olması lazım bu şartlarda önerebilceğiniz bir anten varmıdır evde kullanım için ?
Tolga Bey
QRP çok farklı, çok meşakkatli ama bir o kadar da zevkli bir şeydir. Burada yazdıklarım hem genel anlamda kullanılabilecek kişisel deneyimlerim, hem de cevap verdiğim kişinin özel durumuna göre yapacağım tavsiyelerdir, bunlar tabii ki genel değildir. Sizin çatıya X50'yi bile zor kurduğunuzu düşünürsek durumunuza özel iki yol önerebilirim.
1) Gizli anten kullanmak (stealth antenna diye aratın). Örneğin tahta çatının altına raptiyelerle tutturulan bir dipol, yağmur borusunun içinden gelen koaks ya da karşı binanın çatısına koyacağınız sahte bir çanak antenin balkonunuza gelen yarım dalga uzunluğundaki koaksı ve 64:1 Un-un v.s.
2) Rezonanslı olmak şartıyla çok kaliteli bir portatif anten: Orijinal SuperAntenna (manuel), Tarheel (otomatik) gibi bir screwdriver anten.
Kolay gelsin
-
Çok değerli bir başlık ilgiyle takip ediyorum. Teşekkürler Ercan bey.
Ben de kendimce qrp güçlerde ssb çalışmalarda bulunuyorum. Kullandığım cihaz Yaesu ft817, 7 amperlik 12v ışıldak aküsü, anten olarak https://www.mobilcom.com.tr/diamond-rhm8b--hf-7-50mhz-seyyar-anten-bnc-304 (diamond rhm8b) ve https://www.lnrprecision.com/endfedz/trail-friendly/ end fed anteni kullanıyorum.
......
Teşekkür ederim Oğuzhan Bey, bilgi paylaşıldıkça artan bir hazinedir..
Diamond RHM8B rezonanslı ve kısaltılmış bir çeyrek dalga antendir, portatif ve sabit kullanımda mutlaka radyal ya da counterpoise gerektirir.
(Type: 1/4wave reduced type (HF band),1/4wave (50/144MHz band) Impedance: 50Ω The antenna Diamond RHM8B can be used mobile, portable or fixed with a ground plane.)
https://www.lnrprecision.com/endfedz/trail-friendly/ End-fed-half-wave anten gözü kapalı tavsiye edeceğim ve benim de kullandığım bir antendir. Ben aldığımda aşağıda yazdığım gibi Par Endfedz markasıyla satılıyordu sonra Lnrprecision satın aldı..
Sizin de onayladığınız gibi QRP en iyi ya yüksekte ya da deniz kenarında verimli oluyor. En rahat çalışma, güçlü duyduğunuz bir istasyonu çağırarak yapılıyor.
Ben de QRP SSB > keyif, QRP CW > DX için idealdir görüşünüze katılıyorum.
Selamlar, Ercan
-
Ercan bey teşekkür ederim.
FT-818/817 power level ile ilgili internal battery kullanıldığı zaman 5W çıkış yapılabileceğinden emin misiniz? Klavuzda ve videolarda da en fazla 2.5W çıkış yapılabildiğini gördüm. Klavuzdaki ilgili bölümü paylaşıyorum.
Oğuzhan bey sizin de uzunca bir süredir 817 kullandığınızı anlıyorum. Cihazın çıkış gücü hakkında deneyimlerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Varsa cihaz özelinde başka önerileriniz dinlemek isterim.
Saygılarımla,
Arda
Arda Bey zaten kopyalayıp gönderdiğiniz dokümanda da yazıyor. Cihaz pil kullanıldığında otomatik olarak 2.5 Watt'a düşer LII simgesi çıkar. Eğer manuel olarak 6 Watt'a çıkarırsanız gösterge simgesi aynı kalır ama simge bu güçte yanıp söner diyor... Zaten Wattmetre bağlayarak bunu teyit edebilirsiniz.
Kolay gelsin.
-
Merhaba Ercan Bey,
Öncelikle ft-818 de internal battery'de çalışırken SSB'de 5W çıkılabildiğini bilmiyordum. Bunu öğrettiğiniz için teşekkür ederim.
Bu konu benim için önemli, bu cihazı alacak diğer arkadaşlar da mutlaka çelişki yaşayacaktır.
Açıkçası kitapçıkta düzgün anlatmadığını düşünüyorum.
External DC bağlı iken;
Ikon yok: 6W çıkış <-- Ozellikle 13.8V 3A baglı olması gerektiğini kitapçıkta başka bir yerde açık söylemiş.
||| ikon: 5W çıkış
|| ikon: 2.5W çıkış
| ikon: 1W çıkış
Batarya'da iken;
Yanıp sönen || ikon: 6W adımı
Yanıp sönen || ikon: 5W adımı 5W çıkış <- Bunu sizden öğrendim.
|| ikon: 2.5W çıkış
| ikon: 1W çıkış
Bataryadayken hangi adımda (PWR butonu ile geçiş) iken ikonun nasıl görüneceğini söylemiş fakat buna karşılık kaç Watt güç çıkışı vereceğini belirtmemiş. Ayrıca madem bataryada 5W verebiliyor neden ||| ikon göstermiyor o da ayrı konu.
Herhalde bataryada iken 6W adımında da 5W verir diye düşünüyorum.
Tavsiye edebileceğiniz, QRP için fazla yer kaplamayan, bütçe dostu SWR+Power meter varsa yazarsaniz sevinirim.
QRP için external batarya olarak şu powerbank'ı baya övmüşler, amazon'dan getirtmek istedim pandemi medeniyle Amerika'dan paket gelmiyor şu aralar.
https://www.youtube.com/watch?v=OLDsWFfGxTw
http://www.talentcell.com/products/12v-battery/
Hal böyle olunca ben 3 tane 18650 lion bataryayı(30A ya kadar anlık akım verebiliyor) bir kutuya takıp onu da cihaza arkadan DC source olarak verdim.
https://www.direnc.net/18650-pil-yuvasi-2-1mm-erkek-soket
Pil yuvası ucunda 5.5*2.1mm DC plug vardı.
Bunu 5.5*2.1mm to 4.0*1.7mm kablo ile Yaesu FT-818 DC girişine bağladım.
https://urun.n11.com/kablolar/5521mm-to-4017mm-soket-cevirici-power-adaptor-kablosu-2-adt-P335263756
Sonuç:
Piller boş iken yani 3.7V iken toplam 3.7x3=11.1V iken power gostergesi yukarıdaki internal bataryadaki opsiyonları verdi.
Piller dolu iken yani 4.2V iken toplam 4.2x3=12.6V iken power gostergesi yukarıdaki External DC power bağlıymış gibi power opsiyonları verdi. :)
Bu durumda 13.8V değil ama piller doluyken 6w çıkış yapılabilir mi merak da ediyorum. Ölçmek lazım.
Arda Tekin
TA1EAR, 73
-
Arda bey merhaba. 818 cihazınıza aşağıdaki linkteki Dc besleme soketini 3d yazıcıdan yapmanız gerekiyor.
https://www.ebay.com/itm/FT-817-FT-817ND-FT-818-Anderson-PowerPole-Adapter-Power-Connector-/223073076701
Aksi taktirde sorun yaşarsınız.
-
Arda Bey Merhaba. 18650 Li-İon Bataryaların Sizin yaptığınız şekilde seri kullanılması pek tavsiye edilmiyor. Bunun İçim 3S BMS devresi alıp onunla kullanırsanız daha verimli olacağını tahmin ediyorum.
Birde 3S olduğunda 12.6V oluyor piller tam dolu iken. Cihazınızın max güçte çektiği amper ne kadar? Eğer 3amperi geçmiyor ise Dc Dc Boost Devreleri var fiyatları gayet cazip. Bu devreyi kurarak 18650 Li-in pilleri Paralel Şekilde Bağlayıp Bir Hücre yaptıktan sonra Bu devre üzerinden 13.8V 3A ya kadar enerji alabilirsinizn birde 4056 Li-ion Şarj devresi bağladınız mı normal cep telefonu şarj aleti 5V ile bataryayı şarj edebilir ve çıkışndan 13.8V 3a kadar akım çekebilirsiniz. Linkte verdiğiniz batarya da büyük ihtimalle yazdığım gibi çalışıyor.
Ben Dual band cihazımda 3S 3P olarak bir batarya bloğu yaptım 25watt rahat Tx yapıyor. Siz tabiki daha küçük ve kompakt birşey istiyorum derseniz 18650 leri paralelleyip Boost devresini kullanmanızı tavsiye ederim.73.
Linkler
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/mt3608-ayarlanabilir-dcdc-voltaj-regulatoru-voltaj-yukseltici-P387710388
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/lityum-pil-18650-sarj-devresi-tp4056-1a-liion-mini-usb-soket-yen-P240743273
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/3s-bms-10a-12v-3-pil-18650-lityum-pil-sarj-koruma-devresi-P375222695
-
Merhaba Ercan Bey,
Öncelikle ft-818 de internal battery'de çalışırken SSB'de 5W çıkılabildiğini bilmiyordum. Bunu öğrettiğiniz için teşekkür ederim.
Bu konu benim için önemli, bu cihazı alacak diğer arkadaşlar da mutlaka çelişki yaşayacaktır.
Açıkçası kitapçıkta düzgün anlatmadığını düşünüyorum.
Arda Tekin
TA1EAR, 73
Arda Bey, benim QRP olarak Heathkit HW-8, Youkits HB1A, Yaesu FT-817, Elecraft KX-3 deneyimim var. FT-817 tuşla 5 Watt'a çıktığı için aynısının FT-818'de olacağını düşündüm ve sizin gönderdiğiniz şemada bunu okuyunca yazdım, gerçekten Yaesu'nun normal çıkış simgesi göstermemesini anlamak mümkün değil.
Ben cross SWR/Wattmetre kullanmayı tercih ederim size önereceğim bir QRP cihaz bu (5 yıldızlı satıcıda) https://tr.aliexpress.com/item/32944405805.html FT-818'in 12 ve 13.8 Voltta ne güç vereceğini ölçmek lazım, her durumda DC kaybı en az olan kalın ve kısa kablolama yapın.
Sahada QRP çalışmada güç kaynağının portatif, hafif ve güvenilir olması lazım. 12 Volt QRP besleme olarak ülkemizde resmi mağazaları olan Xiaomi'nin 12 Volt verebilen Powerbank'lerini tavsiye ederim. Bunların hem şarj ederken hem de beslerken devrede olan koruma devreleri var. Fikir olarak 12 Voltta 3A veren bir tane örnek veriyorum, siz kendinize uygun akım verene bakın https://switchchargers.com/xiaomi-mi-power-bank-3-review/
Kolay gelsin, Ercan - TA1L
-
Değerli arkadaşlar QRP konumun ilk bölümünde QRP cihaz adreslerini paylaşacağımı söylemiştim. Bu cihazlar basit kitlerden, QRP amiral gemisine kadar geniş bir teknik ve maddi yelpazede yer aldıkları için herkese göre bir QRP cihaz mevcut.
Hepimizin zamanında yaptığı Rockmite ][ 20m Transceiver http://www.qrpme.com/?p=product&id=RM2
Arduino bazlı geniş kullanıcı grubu olan 506 Rebel CW Tx/Rx https://www.tentec.com/506-rebel/
Uzun süre zevkle kullandığım geçenlerde takasladığım Youkits HB1A ve B serisi https://www.youkits.com
MFJ monoband cihazlar serisi örn. 20m MFJ-9020, 20 METER CW https://mfjenterprises.com/products/mfj-9020?_pos=12&_sid=c30054759&_ss=r
XIEGU'nun SDR tabanlı QRP'si XG-1M, XIEGU G1M QRP https://xiegu.eu/product/xiegu-g1m-qrp-5-band-hf-transceiver/
XIEGU'nun allband-allmode cihazı X5105, 160M-6M XCVR https://xiegu.eu/product/xiegu-x5105-qrp-transceiver/
Ülkemizin medarı iftiharı Hans Summers (G0UPL)'dan özel indirimli QRP Labs modelleri mesela Deluxe 6-band U3S set veya QCX http://shop.qrp-labs.com/index.php?route=common/home
ve QRP'cilerin Amiral Gemisi https://elecraft.com/products/kx3-all-mode-160-6-m-transceiver
-
Arda bey merhaba. 818 cihazınıza aşağıdaki linkteki Dc besleme soketini 3d yazıcıdan yapmanız gerekiyor.
https://www.ebay.com/itm/FT-817-FT-817ND-FT-818-Anderson-PowerPole-Adapter-Power-Connector-/223073076701
Aksi taktirde sorun yaşarsınız.
Hüseyin bey ft-817/818 arkasındaki DC giriş soketi 4.0mm x 1.7mm dir. Tavsiye ettiğiniz 3d printerdan da yazılan PowerPole Adapter, 4.0mm x 1.7mm DC girişini +/- kablo bağlantısı girişine dönüştürmede kolaylık sağlar. Başka bir fonksiyonu bulunmamaktadır.
Ayrıca ft-818 kutusunda gelen E-DC-6 kablosu bahsettiğiniz görevi zaten yerine getirmektedir, bir ucu 4.0mm x 1.7mm DC'ye girer, diğer ucu 13.8V DC power'a bağlanabilir.
https://www.amazon.com/Yaesu-Standard-EDC6-Power-Hookup/dp/B001CBWQDK
Ben de external pil bataryasını çıkışını DC soketine bağlıyorum.
https://urun.n11.com/kablolar/5521mm-to-4017mm-soket-cevirici-power-adaptor-kablosu-2-adt-P335263756
73
-
Arda Bey Merhaba. 18650 Li-İon Bataryaların Sizin yaptığınız şekilde seri kullanılması pek tavsiye edilmiyor. Bunun İçim 3S BMS devresi alıp onunla kullanırsanız daha verimli olacağını tahmin ediyorum.
Birde 3S olduğunda 12.6V oluyor piller tam dolu iken. Cihazınızın max güçte çektiği amper ne kadar? Eğer 3amperi geçmiyor ise Dc Dc Boost Devreleri var fiyatları gayet cazip. Bu devreyi kurarak 18650 Li-in pilleri Paralel Şekilde Bağlayıp Bir Hücre yaptıktan sonra Bu devre üzerinden 13.8V 3A ya kadar enerji alabilirsinizn birde 4056 Li-ion Şarj devresi bağladınız mı normal cep telefonu şarj aleti 5V ile bataryayı şarj edebilir ve çıkışndan 13.8V 3a kadar akım çekebilirsiniz. Linkte verdiğiniz batarya da büyük ihtimalle yazdığım gibi çalışıyor.
Ben Dual band cihazımda 3S 3P olarak bir batarya bloğu yaptım 25watt rahat Tx yapıyor. Siz tabiki daha küçük ve kompakt birşey istiyorum derseniz 18650 leri paralelleyip Boost devresini kullanmanızı tavsiye ederim.73.
Linkler
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/mt3608-ayarlanabilir-dcdc-voltaj-regulatoru-voltaj-yukseltici-P387710388
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/lityum-pil-18650-sarj-devresi-tp4056-1a-liion-mini-usb-soket-yen-P240743273
https://urun.n11.com/arduino-urunleri-ve-setleri/3s-bms-10a-12v-3-pil-18650-lityum-pil-sarj-koruma-devresi-P375222695
Ahmet bey merhaba, teşekkür ederim önerileriniz için.
MT3608 ve TP4056 devreleri hali hazırda elimde var. 18650 şarj aletim de bulunmakta.
ft-818 TX'te 2.7-3.0 amper civarı akım çekmekte. MT3608 devresi max 2A kaldırabildiği için üzerinde akım geçince dayanamayacaktır.
18650 sony piller 30A e kadar anlık akım çekebiliyor. ft-818'de batarya toplam voltajı 11.5V üstünde olduğunda cihazın max TX çıkışı olan 6W 'ı yakalayabiliyorum.
73
-
Merhaba Ercan bey, cihaz deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Yekın zamanda sipariş ettiğim MFJ-813 QRP SWR Watt metre elime ulaştı. Cihaz 100 mW ile 5W güç çıkışı ölçebiliyor, 50 Watt 'a kadar güç çıkışı kaldırabiliyor. Ölçüm sırasında DC power takmaya gerek olmuyor. Sadece anteni ve radyoyu bağlamak yeterli oluyor.
Böylece cihazımı ve antenimi ölçme şansım oldu. Multiband teleskopik antenimi 14Mhz e ayarladım.
Ft-818 'i 14Mhz 'de FM bandına aldım. Cihazımda 5W çıkış ayarında power metrede max 2W görebildim. Bu durum beni hayal kırıklığına uğrattı. Birkaç gün sonra counterpoise kabloyu bağlayıp denemek aklıma geldi. 14Mhz için ayarlı yaklaşık 4.5m kabloyu cihazın ground'a bağlayıp düzgün biçimde yerde uzattım ve TX'e bastım. Tam 5W output gördüm. SWR 1:1 e çok yakındı! 14Mhz de QSO ya hazırım demektir :)
Test cihazı için bir video paylaşımı
https://www.youtube.com/watch?v=iHC4zoT0yuU
Not: Multiband socketli telekopik antenlerde banda uygun counterpoise bağlamadan verim almak mümkün değil gibi görünüyor. Hatta superanttena'da bile counterpoise bağlandığını görmekteyiz.
73
-
Arda Bey merhaba, yeni QRP-SWR aletinizi iyi günlerde kullanın. Cihazlarımızın, antenlerimizin çalışmasını kontrol etmek için gereken tüm ölçüm aletlerine sahip olmak lazım. Watt/SWR metre, basit anten analizörü, LC Metre başlangıç için yeterli.
Outbacker, SuperAntenna dahil bütün çeyrek dalga antenlerde radyal ya da counterpoise kullanmak gerekiyor, bu nedenle ben QRP'cilere yarım dalga antenleri öneriyorum ve kullanıyorum. Çoğu multiband anten, araç için dizayn edildiği için iyi bir radyal ya da counterpoise sistemi gerektiriyor, yoksa zaten düşük olan çıkış gücünün önemli bir kısmını boşa harcarız... küçücük bir balkon demiri ya da metal parçası bu konuda yeterli olamaz. En basit portatif radyal sistemi, 4 adet 5 metrelik metal metrenin başlangıç noktalarını bir vida ile birleştirip bakır bir örgü ile antenin radyal ucuna bağlamak ve metre kutularını topraktan yüksekte bir yere koymak, böylece 14-30 MHz arasında çalışan 4 adet rezonanslı elevated radial yaparak yüksek verim alabiliriz. Bir sonraki adım 4 adet 10 metrelik metal metre kullanarak 7-30 MHz çalışmak...
Kolay gelsin.
-
Teşekkür ederim Ercan Bey. Bizlere qrp için HF anten bileşenlerini, bunları nerelerden temin edebileceğimizi (yurt içi, yurt dışı) ve mümkünse DIY yapımını anlatabilirseniz çok memnun oluruz.
73
Arda
-
Arda Bey merhaba, yazıma geri dönüp bir kez daha okursanız
2. maddede kullandığım başarılı anten firmalarının isimlerini verdim (...Par Endfedz ve HyEndfed bu tip antenlerde çok başarılı firmalardır. Ben QRP saha çalışmalarımda, hep dipten beslemeli G-Whip firmasının endfed yarım dalga rezonanslı antenlerini kullandım....) Bu firmaların web sayfalarından güvenle sipariş verebilirsiniz.
Benim kişisel görüşüm ortadan beslemeli ya da dipten beslemeli rezonanslı bir dipol anten kullanmanızdır. Böylece dağ başında radyal germek gibi bir sorununuz olmaz ayrıca çok kısaltılmış mobil antenlerin, anten tunerlerin kayıplarını da yaşamazsınız.
Bir kaç QRP cihaz, anten ve anten tuner adresi veriyorum:
https://www.qrpkits.com/dualbanddipole.html iki band dipol
https://www.qrpkits.com/sota.html yarım dalga anten tuneri
http://www.4sqrp.com/kitIndex.php buradak QRP kitler ve NMØS 4S-Tuner çok kullanılır
https://www.qrphamradiokits.com
https://steadynet.com/emtech/ Emtech iyidir, ZM-2'yi hala kullanırım
https://qrpguys.com/ cihazları da antenleri de kalitelidir
Kolay gelsin
-
Ercan bey çok çok teşekkür ederiz.
Ben açıkçası dünyada önemli radyo cihaz ve ekipman satıcılarının ürünlerini Türkiye'ye getirtten "adamakıllı" ve belki de güvenilir bir firma göremedim.
Örnek böyle bir firma olsa ve toplu talep yapsak, blok halde siparişini verip gümrükten ürünleri çekse ve müşterilerine teslim etse ne güzel olurdu.
Zira Amazondan gelmeyen de çok ürün var.
Sizin paylaştığınız linklerle kesişen veya ek olabilecek,
Amerika'dan
https://www.dxengineering.com/
https://www.gigaparts.com/
https://www.hamradio.com/
https://mfjenterprises.com/
https://myantennas.com
Avrupadan
https://int.wimo.com/en/
https://www.moonraker.eu/
ve belki diğer Avrupa ülklerinden daha avantajlı fiyat ile gönderebilecek tedarikçiler..
Malum COVID-19 seyahatleri durdurdu, fuarları kapattı, çantaya atıp getirmemize mani oldu :)
Saygılar,
73
-
Telektronik ten TA1ED Metin bey Almanya wimo için hem güvenilir tedarikçi, hemde hesaplı gümrük vs problemi yaşamayacağınız firmadır.
-
Teşekkür ederim Onur bey.
73
-
Ercan bey çok çok teşekkür ederiz.
Ben açıkçası dünyada önemli radyo cihaz ve ekipman satıcılarının ürünlerini Türkiye'ye getirtten "adamakıllı" ve belki de güvenilir bir firma göremedim.
Örnek böyle bir firma olsa ve toplu talep yapsak, blok halde siparişini verip gümrükten ürünleri çekse ve müşterilerine teslim etse ne güzel olurdu.
Zira Amazondan gelmeyen de çok ürün var.
Rica ederim Arda Bey, gönderdiğiniz linklerden Gigaparts hariç diğerlerinin hepsinden posta ile alışveriş yaptım ve yapıyorum. Ben sürekli olarak cihazlarımı ve ekipmanlarımı yenilerim ve alışverişlerimi genellikle kendim yurtdışına gidip satın alırım. Acil bir şey lazım olursa ya da günümüzdeki Covid-19 krizi nedeniyle posta ile de getirtiyorum. Yurtiçindeki telsiz firmalarından şimdiye kadar birçok defa teklifler aldım ancak istediğim ürün için onların verdiği fiyatlar her zaman yurtdışı + gümrük maliyetinden fazla oldu, tabii ki kendilerine göre sebepleri vardır ama ben yüksek miktarlı alışveriş yapan birisi olarak kendi bütçemi düşünüyorum ve bu nedenle kendi ithalatımı kendim yapıyorum, isteyen arkadaşlara da bilgi veriyorum. Alibaba, Aliexpress, E-bay ve Amazon'dan sürekli alışveriş yaparım şimdiye kadar hiç gelmeyen ürünüm olmadı ama ben mutlaka takipli kargo opsiyonu ile yüksek ratingli satıcılara sipariş veririm.
Kolay gelsin
-
Rica ederim Arda Bey, gönderdiğiniz linklerden Gigaparts hariç diğerlerinin hepsinden posta ile alışveriş yaptım ve yapıyorum. Ben sürekli olarak cihazlarımı ve ekipmanlarımı yenilerim ve alışverişlerimi genellikle kendim yurtdışına gidip satın alırım. Acil bir şey lazım olursa ya da günümüzdeki Covid-19 krizi nedeniyle posta ile de getirtiyorum. Yurtiçindeki telsiz firmalarından şimdiye kadar birçok defa teklifler aldım ancak istediğim ürün için onların verdiği fiyatlar her zaman yurtdışı + gümrük maliyetinden fazla oldu, tabii ki kendilerine göre sebepleri vardır ama ben yüksek miktarlı alışveriş yapan birisi olarak kendi bütçemi düşünüyorum ve bu nedenle kendi ithalatımı kendim yapıyorum, isteyen arkadaşlara da bilgi veriyorum. Alibaba, Aliexpress, E-bay ve Amazon'dan sürekli alışveriş yaparım şimdiye kadar hiç gelmeyen ürünüm olmadı ama ben mutlaka takipli kargo opsiyonu ile yüksek ratingli satıcılara sipariş veririm.
Kolay gelsin
Ercan Bey
Yurt dışı alışveriş vasıtası ile cihaz satın aldınızmı peki ? HF tarzda örnek vermem gerekirse yaesu-icom-kenwood gibi. Mesela wimo sitesi var burlardan cihaz alsak kur farkı gümrük işlemleri derken TR fiyatına yakın bir fiyat çıkar mı ?
-
Öyle cihazları sadece Avrupa'dan getirtiyorum ve bana burdan almaktan daha ucuza mal oluyor.
-
Öyle cihazları sadece Avrupa'dan getirtiyorum ve bana burdan almaktan daha ucuza mal oluyor.
Örneğin Wimo da Yaesu FT-857D 700 euro bunun vergileri gümrük ücretleri ile birlikte toplam maliyeti ne oluyor hesaplıyabilirmuyuz bunu
-
Onu kendiniz araştıracaksınız, gümrük çok değişkenli bir denklemdir, gereken bilgi ve bağlantılarınız olması lazım...