Gönderen Konu: Maniple Devresi Yerine Bir Öneri  (Okunma sayısı 97 defa)

Çevrimdışı TA8SLE

Maniple Devresi Yerine Bir Öneri
« : 28 Ocak 2026, 14:44:23 »
Merhaba arkadaşlar,

TA2FE Emin beyin mors derslerine katılmayı planladım. Daha önceki çalışmalarda grup olarak geliştirilip üretilmiş kuru kafa manipleden edindim. Fakat gönderme çalışabilmek için gerekli devre bende yoktu. Sonra araştırınca devre yapmaktan daha kolay bir yol buldum.

Öncelikle http://f6dqm.free.fr/soft/cwplayer.zip linkindeki programı indirdim. Bir klasöre ZIP dosyasını açtım. Kurmak gerekmiyor. Klasördeki CW_player.exe dosyasına tıklayarak programı çalıştırabiliyorsunuz.

Sonra bu maniplede küçük bir değişiklik yapıp bilgisayarımın RS-232 COM girişine bağladım. Böylece IAMBIC manipleden yaptığım göndermeyi bilgisayardan duyar hale geldim. Aynı sistem benim gönderdiğim mors işaretlerini de çözmektedir.

Maniple ile RS-232 port arasına RESİM 1 deki devreyi kurdum. Bu devre indirdiğiniz Zip dosyasının içinde PC_TX.BMP isimli bir resim dosyasındadır. Eğer bilgisayarınızın RS-232 portu yoksa çeşitli sitelerde bulunan USB RS-232 çevirici kabloyu kullanabilirsiniz. (RESİM 2)

Direnç ve kondansatörleri ekleyince bendeki maniple RESİM 3-4-5 teki hale geldi.

Cw player.exe’yi çalıştırdığınızda RS232 kabloyu kullanabilmeniz için bazı ayarlar yapmanız gerekmektedir. Bu ayarlar aşağıda özetlenmiştir.

Üst sekmede “Port” seçeneğine tıklayarak RS232 portunu seçiyoruz bende COM9 olarak görünüyor, sizlerde hangi port çıkıyorsa onu seçerek devam edebilirsiniz. Daha sonra “KEYER port” seçeneğinde “COM” seçeneğini seçiyoruz, böylelikle diğer özellikler aktif oluyor. “Power (on button)” seçeneğinde “DTR” ı seçip “on” tuşuna basıyoruz. Daha sonrasında port seçeneğinin olduğu yerden çıkıyoruz. (RESİM 6)

Solda bulunan yerde “Choice” seçeneklerinden “Monitoring” i seçiyoruz. Daha sonra altta bulunan “COM” seçeneğinin altında ki “Dual Key normal” seçeneğini seçiyoruz.
Maniplemiz artık kullanıma hazır. (RESİM 7)

İyi çalışmalar dilerim. 73

Büşra Çelik, TA8SLE
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2026, 15:21:16 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8SLE

Ynt: Maniple Devresi Yerine Bir Öneri
« Yanıtla #1 : 28 Ocak 2026, 15:54:49 »
Merhabalar tekrardan,

Manipleyi hızlıca test etmek için kapasitörleri RS-232 dönüştürücü tarafından lehimlemem gerekiyorken maniple tarafından lehimlemişim. Düzelttiğim halini sizlerle paylaşıyorum. (Resim8)

Büşra Çelik, TA8SLE

Çevrimdışı TA1DR

« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2026, 20:40:13 »
Bilgi için teşekkürler..
73 de TA1DR

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #3 : Dün, 14:38:59 »
Merhabalar tekrardan,

Manipleyi hızlıca test etmek için kapasitörleri RS-232 dönüştürücü tarafından lehimlemem gerekiyorken maniple tarafından lehimlemişim. Düzelttiğim halini sizlerle paylaşıyorum. (Resim8)

Büşra Çelik, TA8SLE

Tebrik ederim, güzel bir çalışma olmuş.
dönüştürücü tarafındaki, RS232 konnektörün içine sığardı sanki :)