TA1ED olarak bu yıl ilk defa yarışma başlamadan önce iki antenimi de 14 MHZ için en düşük SWR oranlarına ve X Değerlerine getirmeyi başarabildim :-)
1.antenim uzun yıllardır kullandığım ¼ Balun ile 10-80M. çalışan Delta Loop anten, üçgenin sivri ucu ve besleme noktası yerden 14M. Yüksekte antenin al tarafı yerden 5M. Yüksekte bağlı,
2. antenimde yine kendi yaptığım ¼ Balun ve meşhur Delta loop aparatıyla üçgen tasarım, üçgenin altta kalan sivri ucundan beslemeli 10-20M. Çalışan basit bir tripot üzerine bağlayıp yönlendirdiğim anten oldu. İki ayrı antenin benim için faydaları kalkış açıları ve paternleri farklı olduğu için 100wat ile yaptığım çağrıların % 95 inden geri dönüş almamdı. Fakat delta loop aparatıyla yaptığım CQ CONTEST çağrılarına daha uzak istasyonlardan cevap aldığımı söyleyebilirim.
TAKTİK: Geçen yıl olduğu gibi, bu yılda yarışmaya SA 14MHZ Low Power olarak katılmak ve geçen seneki puanlarımı geliştirmek üzerineydi. Haliyle ilk gün yarışma başladığı saatte 20 metrede pek istasyon olmadığı için ben yarışmaya lokal saat 05.30 civarı başladım, ilk QSO BG0DLA ile, ikinci QSO, K3LR TIM DUFFY ile oldu. Bunu Yarışmada kendim için şans olarak kabul ettim. ( Tim, DX ENGIINERING İcra Kurulu Başkanıdır) şimdi sırası ve yeri değil belki ama ‘’ sen radyo amatörlüğünü cihaz satmak için kullanıyorsun’’ diyenlere selam göndermekten kendimi alamayacağım :-( Demek ki yalnız değilmişim! İlk gün ancak geçen seneki 455 QSO sayısına ulaştıktan sonra Lokal saat 24.00 gibi QRT oldum. İkinci gün ise Lokal saat 07.15 ilk QSO 5Y5K ile güne merhaba dedim, ilerleyen saatlerde Avrupa ülkeleri kuvvetli bir şekilde Frekansın her yerinde cirit atmaya başladı, neredeyse çalışacak yer bulmak vakit kaybı olmaya başladı. Gün içinde verdiğim birkaç kısa ihtiyaç molası dışında gece bandın TA için kapandığı Lokal Saat 00.58 kadar çağrılarıma devam ettim. Son QSO Bingo 3B9KW ile yarışmayı kendi açımdan sonlandırdım, RAW sonuçlar: 1111 QSO 28 ZONE =97 COUNTRY Toplam 172750 Puan. Geçen seneki skorumu QSO olarak yaklaşık 2.5 kat Puanımı 2.7 kat arttırdığım için kendimi sınıfımı geçmişim gibi hissettim. Neyse daha iyileri sizin olsun :-)
EDİNİLEN DERSLER: Önceliğin cihazınızın çıkış gücü değil, dinlemenin ve seçiciliğin önemli olduğunu bir kez daha anladım. Öyle ki, FT-991 cihazımın yanında çalıştırdığım Laptopun şarj aletinin yaptığı enterferans bandın bazı kısımlarında +4 Sinyal parazit yapıyor ve zayıf gelen istasyonları duymakta güçlük çekiyordum, Neyse, Şarj aletini Laptopa giden kablosunu FT240-31 Toroidin içinden 10 tur kadar geçirip bir şok bobin yaratınca bu gürültü neredeyse kayboldu. Dikkat! materyalinden dolayı her Toroitte aynı sonucu alamazsınız. Anahtarlamalı güç kaynaklarının çalışma şeklinden dolayı düşük frekansta çalışacak Toroidler olmalı. Bir başka Tecrübe Bir yerde çağrı yapmaya başladığınızda en az yarım Saat kırk beş dakika çağrı yapmak gerekiyor. Bu arada siz çağrı yaparken birileri sizi spotlarsa bir anda pile-up altında kalır ve biraz önce bir saate anca yapabildiğiniz 20 QSO nun ardından QSO sayınız dakikada 4 oluyor. Ne zaman ki çağrılar seyrekleşti, bandı baştan aşağı gezip, görüşmediğiniz istasyonlara siz çağrı yapabilirsiniz. Yemeğinizi içeceğiniz önceden hazırlayıp, ulaşılabilecek bir yere koymakta fayda var, Pile-up başladığı zaman yerinizden kalkamayacağınız için, boğazınızı temizleyecek su ve sıcak içeceklerin hemen yanınızda olması fark yaratıyor. Neden? 2 dakikada alıp gelirim deyip geri döndüğünüzde birileri gelmiş sizin frekansa oturmuş parsayı topluyor. Birde Yarışmadan önce iyi bir uyku çekmenin 48 Saat uyanık kalmak için gerekli olduğunu ama bandın pasif olduğu, Saatlerde de 20-25 dakikalık şekerlemelerin Vücut ve beyin bataryalarını şarj etmesini sağladığını anladım. Anten yüksekliğinin farkını bu yarışmada daha iyi anladım, aynı anteni 3 metre yukarıya çıkarınca bana yapılan çağrılar daha da arttı ve daha iyi gönderip almaya başladım. Birde yarışma Kurallarının Türkçe çıktısını alıp ihtiyaç olduğunda bakmamızda yarar var.
FİNAL! Yarışmada TA istasyonları ile karşılaşıp bir kısmı ile görüşünce mutlu oldum! Normal şartlarda karşılaşsak bile kendimi duyurmakta güçlük çektiğim çok az amatörün yaşadığı ve havaya çıktığı (ZONE1) ALASKA istasyonlarının, Her zaman havada olmayan 4U1N (ITU),TO4K,KH6J,AH2R,SU1ME,3W9A Gibi nadir ve DX istasyonlar ile görüşme fırsatım olduğu için mutlu oldum, Log’uma Yeni DXCC ve yeni IOTA Numaraları eklediğim için mutlu oldum. İnşallah seneye kısmet olurda yine çıtayı yükseltirim.
SON OLARAK: Buraya kadar sabırla okuduysanız, Bundan sonrakilerK3LR Tim DUFFY’in kaleminden çıkmıştır, kesinlikle katılıyorum herkese selamlar TA1ED Metin KORKMAZ
‘’Bu hobinin en güzel yanı, Amatör Radyo'ya olan ortak ilginin bir sonucu olarak tanıştığınız İNSANLAR ve uzun süreli yakın dostluklardır. En yakın arkadaşlarımın HEPSİNİN amatör radyo operatörü olması hiç şaşırtıcı değil. Amatör Radyo'nun dünyanın en iyi hobisi olduğuna dair hiçbir şüphem yok! (K3LR TIM DUFFY)’’