Gönderen Konu: ICOM IC-705 Almalı mıyım ?  (Okunma sayısı 377 defa)

Çevrimdışı TA1EVR

ICOM IC-705 Almalı mıyım ?
« : 27 Ekim 2022, 09:56:33 »
Merhabalar, oldukça taze bir amatör olarak tahmin edeceğiniz üzere bir HF cihaz arayışındayım ama şöyle bir durum içindeyim ;

IC-705 ilk cihaz olarak doğru tercih midir ? Aldıktan sonra -ah vah ya şu özellik de yokmuş diyeceğim bir şey var mıdır bilemiyorum.
Bir site içinde oturduğum için binanın çatısına anten takmama izin verilmiyor, en iyi ihtimalle balkona çok dikkat çekmeyecek bir anten ya da araçta kullanabileceğim bir sisteme ihtiyacım olacak. Bu nedenle ufak ve kendi bataryası olan hem evde hem araçta kullanılabilir bir cihaz olması sebebiyle de hoşuma gidiyor IC-705
FT8 gibi iletişim yöntemleri ilgimi çekmeye başladı dolayısıyla bu tip işleri de VOX'a falan gerek kalmadan yapabilecek bir cihaz iyi olur diye düşünüyorum.
Bununla beraber kurlar falan derken -yahu alayım dursun denmeyecek kadar da pahalı bir üründen bahsediyoruz, bunun bir de anteni falan derken hatırı sayılır bir para ödeyeceğiz, şimdi almasak iki ay sonra kaça alabiliriz orası hiç belli değil...

Sanırım derdimi anlatabilmişimdir, sizlerden gelen yorumlar doğrultusunda bir karar verebilmeyi umuyorum.

Bu arada şu anda elimde olan cihazlar ;

1 Adet TH-9800 Evde ( Bu cihazda VOX yok o nedenle VHF dahi olsa FT8 için kullanamıyorum )
1 Adet TH-9800 Araçta
1 Adet TYT MD-UV390 el cihazım var, ( Bu cihazda APRS olmaması kalbimi kırmıştı )
2 Adet RTL-SDR ( Bunlarla RX yapıp TX yapamamak canıma tak etti artık :) )

İlgi alakanıza şimdiden teşekkürler, selamlar.
Dünyada 10 tip insan vardır. Binary bilenler ve bilmeyenler.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: ICOM IC-705 Almalı mıyım ?
« Yanıtla #1 : 31 Ekim 2022, 11:18:26 »
Selamlar
Once birşey sormak istiyorum.
Olan cihazlarinizdan TH-9800 yazmissiniz. Kendisi bildigim kadariyla FM bir cihaz.
FT8 ise SSB bir digital modulasyon.
İkisi arasındaki bağlantıyı kuramadım.

Sorunuza gelecek olursak, IC-705 güzel modern bir cihaz. Ancak bildiğiniz gibi QRP. Yani 5W lık bir cihaz.
QRP cihaz düşünyor iseniz yarı fiyatına FT-818ND de bakabilirsiniz. Çok janjanlı bir gösterge paneli olmasa da temel olarak anı işi görecektir. Yeni amatör olduğunuz için diyorum tabii bunu. Yoksa maddi derdiniz yoksa 705 daha iyidir.

EKsik ne var derseniz 705 te sadece güç eksiği var. Geri kalan herşey fazlasıyla var. Hatta bir tane ben de kendime almayi planlıyorum ilave cihaz olarak..

Yerine yine all band all mode ve 100W ft-897 gibi 7300 gibi cihazlar düşünebilirsiniz.

Bu arada all band all mode cihazlar almanızı da önemle tavsiye ederim. Sadece HF almayın.
VHF ve UHF te de amatorluk SSB ile başlar. FM ile ancak günlük haberleşmenizi yaparsınız.

« Son Düzenleme: 31 Ekim 2022, 11:20:00 Gönderen: TA2NC »

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #2 : 31 Ekim 2022, 11:59:40 »
Evren bey içerisindeki çıkış mosfetleri 5-10watt olan cihazı  continuous (devamlı) ft8 çalışırsanız cihazın ömründen ömür gider. Şahsi kanaatim ft8 mod 100watt çıkış güçlü bir cihaz ile 10-20watt güçlerde yormadan çalıştırmaktır.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1EVR

« Yanıtla #3 : 01 Kasım 2022, 18:01:32 »
Merhabalar,

Öncelikle yanıtlarınız için teşekkür ederim, bu postun ardından kurcalamaya devam ederken TA1ED Metin Bey'e ulaştım, telefonda biraz konuştuk sonra ben "- bu böyle  olmayacak ben Cumartesi günü gideyim Tekirdağ'a da bu işi yerinde çözelim" dedim.

Cumartesi günü yaptığımız 6-7 saatlik hararetli amatör telsiz sohbetlerinin ardından 1 IC-705 ve balkon, çatı sorunları nedeniyle imkanlar dahilinde kullanabilmek üzere 1 adet 80mt 1 adet de 20mt whip anten sahibi olarak İstanbul'a geri döndüm. :)

Umarım uzun ve keyifli bir birlikteliğimiz olur afacanla.

Selamlar
Once birşey sormak istiyorum.
Olan cihazlarinizdan TH-9800 yazmissiniz. Kendisi bildigim kadariyla FM bir cihaz.
FT8 ise SSB bir digital modulasyon.
İkisi arasındaki bağlantıyı kuramadım.

9800'le FT8 arasında bir bağlantı olduğunu düşündüğümden değil de sadece elimde HF için bir donanım yok ancak bunları edinebildim şimdilik gibi bir anlamda yazmıştım :) ben yanlış ifade ettim muhtemelen.

Evren bey içerisindeki çıkış mosfetleri 5-10watt olan cihazı  continuous (devamlı) ft8 çalışırsanız cihazın ömründen ömür gider. Şahsi kanaatim ft8 mod 100watt çıkış güçlü bir cihaz ile 10-20watt güçlerde yormadan çalıştırmaktır.

Uyarınız için teşekkür ederim, buna dikkat edeceğim.
Dünyada 10 tip insan vardır. Binary bilenler ve bilmeyenler.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2022, 21:50:45 »
Cihazınız hayırlı olsun.

FT8 yorumum da, HF olduğundan değil, "VHF dahi olsa FT8 için kullanamıyorum" dediğiniz için yazmıştım.
VHF te FT8 çalışılıyor. Belki yüzlerce QSO'm var.
Ancak FM FT8 çalışılmaz.
VHF / FM ,  HF/SSB tarzı bir yanlış değerlendirme var özellikle yeni amatörler arasında onu düzeltmek anlamında söylemiştim.

HF'te (28 mhz haric) FM olmasa da , 50MHZ ve üzerinde tüm bandlarda (GHz bandlar dahil) SSB modülasyonu keyifle kullanılmaktadır.
Ve bazı modülasyon tipleri sadece SSB ile kullanılır.(ft8, jt65 vb gibi)
Bu demek değil ki FM  olursa çalışmaz, çalışılır tabii ama birincisi FT8in avantajı olan zayif sinyal haberleşme FM'de olmaz, ikincisi sizden ve muhtemelen karşınızda deneme yapacağınız istasyon haricinde FM'de FT8 çalışacak kimse bulamazsınız.

Bir ilave bilgi daha, Bilgisayar, telsiz arası bağlantı ve ptt için illa vox kullanmak gerekmez. Çoğu cihazın (neyse ki 705 te usb den bu işi cok daha rahat halledersiniz) external ptt portu vardır. bilgisayardan onu sürersiniz.
Ama bu tür external bağlantısı olmayan telsizler için mike konektörü ya da el cihazları için el mikrofonu soketinden rahatlıkla bilgisayar bağlantısı ve ptt yapılabilir.

Tekrar hayırlı olsun.

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2022, 14:17:36 »
Merhaba,

Ben 1,5 seneden fazla bir süredir Icom Ic-705 kullanıyorum ve çok memnunum. Ekranı ve ses kalitesi olarak kullanması çok keyifli bir cihaz. Ayrıca yeni bir ürün olduğu için de her daim güncellemesi geliyor ve hep güncel kalıyor.

Sorunuza gelirsek biraz da bütçe meselesi eğer bütçeniz varsa bu model ile başlayabilirsiniz. Eğer bütçeniz yok ise daha uygun fiyatlı yaesu 818nd veya Xiegu X6100 gibi cihaz ile de başlayabilirsiniz.

Ben bu cihaz ile bostancı sahilden 10w ile finlandiya, ingiltere, israil, fas gibi ülkeler ile çok güzel Qso lar yaptım. Tabi ki diğer cihazlar ile de yapabilirsiniz. Dediğim gibi bütçe meselesi

Çevrimdışı TA1ACW

« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2022, 22:48:46 »
Her ikisinide kullandım Yaesu 818nd taşınabiliriliği ile açıkara önde olsada Benim tercihim Icom 705.Bu arada Metin Beyin tavsiyesine uyarak doğru bir karar vermişsiniz