Gönderen Konu: EndFeed anten hakkında  (Okunma sayısı 313 defa)

Çevrimdışı TA1JA

EndFeed anten hakkında
« : 23 Ağustos 2022, 13:43:09 »
Merhaba,

Anten kuracak yerim olmadığından 6-7 senedir HF kullanamıyorum.
Uzun bir süre daha bu durumda olacağımdan, bir çözüm bulmak istedim.

HF cihazı (IC-7000) ve LDG tuneri (indoor) iş yerime kurdum.
Anten olarak da VHF/UHF için özmak CX500, HF için de fotoğraftaki Deltaloop'u yaptım.

Deltaloop; kollar yaklaşık 6.5m.  (120 derece açılı) 4:1 balun ve 20metre kablo ile cihaza gidiyor.
14MHz'de SWR 1.3 civarında, 28MHz'de biraz daha fazla.

antenim Azimuth haritasına göre 300-320 dereceye bakıyor.

Tuner ile 7MHz'de SWR'yi 1.7'ye düşürebiliyorum. Bu durumda, 7 ve 14MHz'lerde, İspanya, Japonya, Hollanda, ingiltere istasyonlarını gayet güzel dinleyebiliyorum.
TR'de, 2, 6 ve 8. bölgeleri de net alıyorum.

14MHz'de bir hollanda istasyonuyla zor da olsa QSO yapabildim, ancak 7MHz'de kimseye sesimi duyuramadım.

Bu anten tuner ile 7MHz'de ne kadar randımanlı çalışır veya çalışır mı?

Bu antenden tamamen vazgeçip 80m-10m EndFeed yapayım dedim (2. resim).
Burada dik çıkan 5 metre duvardan 50cm kadar uzakta. (Topraklama için bu alandaki metal korkuluk ve zemindeki metal yürüyüş yolunu kullanmayı düşünüyorum.)

Antenin uzak ucunun aşağı veya yukarı eğimli olması (ya da yere paralel olması) fark eder mi?

Her iki anten için de yorum ve önerilerinizi rica ediyorum.

73 de TA1MRT

Çevrimdışı TA3RT

Ynt: EndFeed anten hakkında
« Yanıtla #1 : 24 Ağustos 2022, 11:06:50 »
  Murat Bey merhaba,

End Feed antenin dik durum da ki 5 metrelik bölümü duvara boydan boya 0.5 metre kadar mesafede olduğunu anladım. Bu durum da antenin esas rf i yaymaya başladığı bölümü duvar sınırlayacak ve iyi çalışmayacakdır. Balunu 5 metre kadar daha kaldırıp (varsa imkan daha fazla) balundan itibaren etrafını açık hale getirmenizi tavsiye ederim.

Deltaloop da en iyi performans alınan dik pozüsyon da çalışıyor aslında ve şu durum da eliniz de ki en iyi anten aslında.

Bol dx ler dilerim.

Rıfat - TA2SE 
I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 24 Ağustos 2022, 13:07:41 »
Murat Bey,

Rıfat Bey'in dediği gibi elinizdeki deltaloop ile 20 metre bandı için ideal durumdasınız. Bu anteni 10 metrede de kullanabilirsiniz. Baktığı yön 300-320 derece idare eder. Derseniz ki daha uygun olsun, o zaman 330 dereceye çevirelim. Böylece Avrupa ve Kuzey Amerikayı ortalamış oluruz.

1.3 SWR konusunu şu şekilde halledebileceğinizi düşünüyorum. Mevcut antenin çalıştığı kesin frekansı bulup, aradaki fark kadar antenin toplam boyunu uzatın ya da kısaltın. http://www.telsizciler.org/index.php/topic,33520.msg108810.html#msg108810 adresindeki mesajda bu işlemin nasıl yapılacağı anlatılıyor. 14 MHz. de SWR yi düzeltirseniz 28 MHz. de de bu anteni kullanabilirsiniz fakat yayılım biraz değişir.

Fakat bu anteni 7 MHz. de pek kullanabileceğinizi düşünmüyorum. 40 metre için endfeed ile şansınızı deneyebilirsiniz. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A 

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #3 : 24 Ağustos 2022, 16:35:30 »
Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Anten analizör ile yaptığım ölçümde en düşük SWR 20 metre bandında, 1.26 idi.
Kablo boyunu değiştirsem de bundan daha iyi bir SWR yakalayamadım.
10 metre için de yanlış hatırlamıyorsam 2'nin altındaydı. 4:1 Balunu kendim yapmıştım, belki bu nedenle daha aşağı düşüremedim.

Zaten burada asıl sorunum 40 metreyi kullanamamak. O nedenle EndFeed anteni denemek istiyorum. Anteni gereceğim yönü de dediğiniz gibi 330 derecelere doğru yapacağım.
Burada merak ettiğim bir konu da, bu endfeed antenin uzak ucunun aşağı veya yukarı eğimli olması önemli mi ya da yere paralel mi olmalı?

Bu istasyonu uzaktan kullanacağım, şu anda 700-800ms ses gecikmesi var bunu da aşabilirsem güzel olacak :)

73 de TA1MRT

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #4 : 27 Eylül 2022, 12:45:32 »
Tekrar Merhaba,

Deltaloop'dan vazgeçtim, 80-10m EFHW anteni yaptım.
Yine de bu 20m bandı için yapılan Deltaloop'u yapmış/kullanmış olanlardan yorumlarını rica ediyorum. (20m ve üst bandlar için)

EFHW anten için 64:1 UnUn kullandım. 80m, 30m ve 10 metre için tuner gerekiyor diğer bandlarda SWR oldukça düşük.
Telin mevcut durumunda (uzak ucu 2-3metre yukarıda) yayılım nasıl bilmiyorum, 80m ve 40metrede 2.bölge (safranbolu), 6,7 ve 8. bölgelerle görüşebildim.

14MHz ve üst frekanslarda 5Watt üstüne çıktığımda RFI çok fazlaydı, (PC'yi kilitleyecek kadar)
FT240-43 üzerine 9 tur RG58 ile CMC yaptım, RFI sorunum da düzeldi.

(alttaki grafik, şok bobinini ekledikten sonraki ölçüm.)

« Son Düzenleme: 27 Eylül 2022, 12:47:26 Gönderen: TA1MRT »