Gönderen Konu: FT8 ÇALIŞMASI  (Okunma sayısı 250 defa)

Çevrimdışı TA5TM

FT8 ÇALIŞMASI
« : 25 Kasım 2021, 16:41:04 »
Arkadaşlar 80 metre bandında dijital modda ft8  çalışırken 15 watt üzeri tx yaptığım zaman dip  odadaki gece lambasına azda olsa enerji geliyor ve hafifce yanıyor,ayrıca holde harekete duyarlı sensörlü bir lamba var o da tetikleyip yanmaya başlıyor,her tx sonucu bu durum gerçekleşiyor.Bu durumu nasıl çözebilirim.Diğer bandlarda böyle bir sorun yok sadece 80 metrede var.cihazım yaesu-ft-450.Hem harici hem de cihazın üzerindeki anten tüneri ile denedim sonuç değişmedi.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: FT8 ÇALIŞMASI
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2021, 21:30:10 »
RFI olusuyor buyuk ihtimalle. Bunun cozumu eger yoksa anteninizin dibine bir choke balun ilavesi yapmanız, telsiz guc kaynaginizin  220v baglantisini da bir filtreden gecirmeniz olacaktır. Ya da 220 kablosunu bir toroide sarmalisiniz. muhtemelen anteniniz bu frekansa tune degil ve sinyalin bir kısmı coax kablosundan cihaziniza kadar dönüyor.
RF topraklama yapmanız da iyi olur.

bir ihtimal de anteniniz evinize cok yakin (birkaç metre) ve havadan gelen rf etkiliyor olabilir.

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2021, 19:35:18 »
Oğuzhan bey ilginiz için teşekkür ederim.Bahsettiğiniz çözüm yollarından şebeke filtresi kullanarak sorunu çok şükür hallettim.şebeke filtresini telsize bağlı kesintisiz güç kaynağının(UPS) önce çıkışına bağladım aynı sorun devam edince girişe bağladım ve sorun çözüldü.1-30 mhz.Low pas filter bu tür işler için uygunmu dur,daha doğrusu low pas filtre tam olarak ne işe yarar,bu konuda da kısa bir bilgi verebilirseniz sevinirm,şimdiden teşekkürler sağolun.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2021, 23:32:57 »
Adnan bey
Low pass filtre 1-30 arası olmaz tanım olarak 30 mhz olur mesela ya da 100 mhz olur.
Belirtilen frekanstan daha aşağıyı geçiren filtrelerdir kısaca.
RFI için maalesef bir işe yaramaz. Daha çok , cihazınızdan üst bandlarda bir harmonik yayılıyorsa onu bastırmak içindir.

Yani, 30 Mhz lik bir LPF kullanıorsanız, 50 mhz te 150 mhz te falan bir harmonik cikiyorsa cihazınızdan bunu bastırır yok der. 30 Mhz altındaki sinyalleri ise kayıpsıza yakın şekilde geçirir.

Ama örneğin cihazınızdan tv yayınlarını etkileyecek bir harmonik yayıyorsanız bunu engelleyecektir. Ama sizdeki sorun RFI'dı. Elektrik hattı üzerinden tüm evinizin sebekesine yayılıyormuş.
Sorununuzun çözldüğüne sevindim.

Bir de UPSler maalesef gürültü makinası.
Cihazınızı UPS ile kullanmayın derim.

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2021, 12:14:53 »
Oğuzhan bey cevap için tekrar teşekkürler,
LPF ile ilgili nihai söz şu o zaman,30 mhz LPF kullanılan bir cihaz TV vb.cihazlara baskı yapmaz,komşuları rahatsız etmezsin.
Her cihazda bu tip filtreler mevcut mu,sonradan mı takılıyor,örneğin benim cihazım Yaesu ft-450.Benim cihazımda bu tür bir LPF filtre mevcutmu.
Cihazın 220 volt girişine taktığım şebeke filtresinin üzerinde 6 Amper yazılı,6 Amper yerine 10-20 veya 30 Amperlik bir şebeke filtresi taksaydım sonuç ne farkederdi.
Kusura bakmayın bu gibi sorular belki de çok basit gibi geliyor ama,bilmeyince öğrenmek ,öğrenmek için sormak gerekiyor.
Ayrıca blog sayfanızı inceledim.10 GHZ çalışmanız takdire şayan

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2021, 17:18:20 »
cihazların içinde her band için farklı band pass filtre vardır.
Bandpass filtre sectiginiz band icinde yayın yapmanızı saglar. bandpass filtrelerde aralık verilir.
Ornegin 13-15mhz arası   20-25mhz arasi gibi
cihaziniz o banda gectiginde ilgili filtreyi roleler ile secer ve orayi kullanır.

Bu yuzden sizin normalde "komsuları etkilememek icin"  ilave bir filtre kullanmanıza gerek kalmaz. Ama tabii ki bazi ekstrem durumlar olabilir.

Cihaziniz 220V ta 5-6 amperin altında çektiği için,  o kadarlık bir filtre kullanmış olmanız yeterli.
Daha büyüğünü takmanız şu an için hiçbir fayda sağlamaz.
Ama örneğin aynı filtre üzerinden 1kw'lık bir de PA çalıştıracak olsanız o zaman Amper değerini arttırmanız gerekirdi.

Not: Bu tür filtreler 3 tipe ayrılır

Low Pass Filtre (Alçak geçirgen)  : Filtrenin değerinden daha düşük frekansları geçirir. Üstünü zayıflatır.
High Pass Filtre (Yüksek Geçirgen) :  Filtre değerinden daha yüksek değerleri geçirmeyi sağlar.
BandPass Filtre: Belirli bir aralıktaki frekansları geçirip o aralığın altında veya üstünde kalanları zayıflatır.
Örneğin rölelerde kullanılan kavite (cavity) filtreler çok dar band çalışabilen bandpass filtrelerdir.
Böylece 145.000'dan yaptığı yayınla 145.600 den yaptığı dinlemeyi birbirinden izole edebilecek kadar iyi ve dar bandta çalışabilir.

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2021, 19:43:33 »
Oğuzhan bey,
Benim için konu  yeterince açıklığa kavuşmuştur.Çok değerli bilgileri bizimle paylaşarak bilmediğimiz konular konusunda yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkür ederim,sağolun.