Değerli amatörler,
Bu taranmış radyo alıcısı ruhsatlarına zaman zaman eski kitapçılarda rastlıyorum, çerçeveletip istasyona asarım diye bir tane de satın almıştım...
Yaş itibariyle görmüş olmam, anımsamam mümkün değil, fakat bizde amatör telsizciliğin gelişimine engel olan hukuki düzenlemelerin Fevzi Çakmak'ın Gen.Kur. Başkanı olduğu döneme ait olduğunu öğrenmiştim. 2.Dünya Savaşı'nın ufukta göründüğü dönemde Türkiye'de en büyük kabul edilen tehlike, Sovyet veya İtalyan işgaline uğramaktı. Stalin, Hitler'le işi tatlıya bağlamış olarak (Molotof-Ribbentrop Paktı'nı hatırlayınız) bize yüz vermiyor hatta örtülü olarak tehdit ediyor; Mussolini de "Akdeniz İmparatorluğu" söylemi çerçevesinde ülkemizin güney, güney-batı kıyıları üzerine hak iddia ediyordu. Türkiye bu nedenlerle savaş öncesinde İngiltere ve Fransa ile yakınlaşmış ve bazı antlaşmalar imzalamıştır.
O dönem casusluk faaliyetlerini engellemek için radyo alıcı-vericileri imalatına, ticaretine, kullanımına ağır kısıtlamalar getirilmiş... Yukarıda okuduğumuz ve şaşırdığımız uygulamaların altyapısı bu düzenlemelerdedir.
2.Dünya Savaşı'ndan sonra da ne yazık ki Soğuk Savaş dönemi gelmiş olduğundan, Türkiye'de telsize ilişkin herşeye bu çerçevede bakılmaya devam edilmiş...
(Benzer bir uygulamada Türkiye'nin kıyı bölgelerinden iç kesimlerine yol ve demiryolu yapılmamış olmasıdır, işgal halinde düşman ilerleyişini zorlaştırmak için)
Bir de sanıyorum bizde kendini geliştirmeye yönelik faaliyetlere toplumun bakışı yeni yeni değişti... Bir insanın çıkar gözetmeksizin, zevk almak ve öğrenmek amacıyla bir cihazın başına oturması ya da eline kitap-kalem-havya alması, hala daha çok insanımız için "delilik"...
Babam 1960'ta kaldığı öğrenci yurdunda başından geçen bir olayı anlatmıştı, sözlerime onu aktararak son vereyim:
Kaldığı odada bir arkadaşlarının galenli radyosu varmış. Bir gün, içlerinden birinin polis memuru olan babası ziyarete geliyor, bu öğrencinin kulakları takmış bir şeyler yapmakta olduğunu görünce derhal ihbar ediyor. Ardından polis baskını! "Vay siz burada casusluk mu yapıyorsunuz?" vb...
73,
Çağlar Akgüngör
TA2UH