Gönderen Konu: MRF300 VHF Linear  (Okunma sayısı 569 defa)

Çevrimdışı TA1JA

MRF300 VHF Linear
« : 02 Kasım 2020, 09:39:05 »
Merhaba,

Yeni kondansatörler ile devreyi tekrar kurdum.

48V besleme ile, 1.6W girişle 90W'a yakın çıkış aldım. Normalde bu giriş gücünde max. çıkış gücünü yakalamam lazım.
Ancak burada şöyle bir sorunum var. Transmitter ile linear girişinde SWR 3:1 görünüyor. Dolayısıyla sürdüğüm güç de düşüyor.
Girişteki C2 120pf kondansatör yerine 122pf kullandım ama SWR'yi bu kadar etkiler mi bilmiyorum.

Sükunet akımı önerildiği gibi 100mA. Bias voltajı 2.53V

1.6W giriş (3:1 SWR), 48V besleme ile çıkış gücüm:

Çıkış SWR:

400W yük:

Giriş devresi L/C hesabı nasıl yapılır?
Bir de yük üzerinden gücü nasıl hesaplarım? (SWRMetrem VHF için max. 70W diyor.)

73

« Son Düzenleme: 02 Kasım 2020, 09:40:51 Gönderen: TA1MRT »

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: MRF300 VHF Linear
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2020, 12:09:25 »
selam,öncelikli sorum,transistör tutuşan kapasitelerden dolayı zarar görmüşmü ? ,ikinci sorum ise fotolarda paylaştığınız aluminyum dirençlerden oluşan suni yükü bu projedemi kullanıyorsunuz ?

zira bunlar Wire Wound yani telli direnç lakabıyla anılır, çok fazla L ve C bileşenine sahip olup Dummy Load için tavsiye edilmezler,fakat aynı gövdede Dale Vishay firmasının Non Inductive modelleride mevcut yanılmış olabilirim,

kolaylıklar dilerim..

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2020, 14:28:31 »
Engin Bey Merhaba,

Aynı transistörü kullandım, zarar görmemiş.

Evet, testleri bu yük ile yapıyorum.
Alüminyum dirençler için ben de aynı şeyi düşünüyordum ama yabancı bir forumda yapıldığını görünce denemek istedim.
Non Inductive olup olmadığına bakmadım açıkcası, Aliexpress'den almıştım. Şimdi baktığımda benzer satıcılarda wirewound olarak belirtilmiş.

VHF'de SWR değerim normal görünüyor ama yine de sorun yaratır mı bilemiyorum.

Bir de C14'e  5.6pf yerine 4.7pf takmak zorunda kaldım.

iyi dilekleriniz için teşekkür ederim, konu hakkında desteğinizi de beklerim.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2020, 14:29:04 »
tavsiyem bir vna ile input tarafini ölçün. Empedansın ne olduğu önemli.
50 ohm görmüyorsunuz orada mutemelen.Ona göre uygun bir 1:' veya 1:4 balun ilave etmeniz gerekecektir input tarafına. devvrede de bir balun görmedim.

Aynı şekilde çıkışi içinde transistörün empedansına göre bir output match ilavesi gerekir diye düşünüyorum.
Sadece kapasitor ile olmayacaktır

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2020, 15:25:02 »
tavsiyem bir vna ile input tarafini ölçün. Empedansın ne olduğu önemli.
50 ohm görmüyorsunuz orada mutemelen.Ona göre uygun bir 1:' veya 1:4 balun ilave etmeniz gerekecektir input tarafına. devvrede de bir balun görmedim.

Aynı şekilde çıkışi içinde transistörün empedansına göre bir output match ilavesi gerekir diye düşünüyorum.
Sadece kapasitor ile olmayacaktır

VNA yok maalesef :(

Devre şeması ve tüm komponent değerleri, 144MHz referans devresi ile aynı.
Çıkış tarafı için söylediğinizi anlamadım, LPF öncesinde mi match devresi lazım?

0.8W girişte bile benim 200W üstünü görmem gerekiyor, bu grafiklere göre.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2020, 15:48:52 »
Eger eb104 ya da qrpblog gibi sitelerdeki yapilmis calisan devrelere bakacak olursanız, hepsinin hem girisinde hem cikisinda balun kullanıldıgını gorebilirsiniz.
Eger duzgun empedans ile girmez ve cikmaz iesniz transistorden duzgun degerlerde kazanc alamamaniz gayet normal.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2020, 21:11:16 »
Eger eb104 ya da qrpblog gibi sitelerdeki yapilmis calisan devrelere bakacak olursanız, hepsinin hem girisinde hem cikisinda balun kullanıldıgını gorebilirsiniz.
Eger duzgun empedans ile girmez ve cikmaz iesniz transistorden duzgun degerlerde kazanc alamamaniz gayet normal.

Haklısınız, onlarda özellikle balun kullanılıyor ama tek transistörlü devrelerde L/C ile empedans uygunlaştırma da yapılıyor.
Referans kit olarak satılan bu devrede de bunu düşünmüşlerdir diye umuyorum.

Girişdeki 120pf kapasiteyi 82pf yapınca 144-145MHz arası SWR 1.1:1'e düştü. Yolları da lehimle kalınlaştırdım (ki bu bile 25-30W fark etti) Sadece son bobinin çıkışını kalınlaştıramadım.
1.5W girişe 150-160W çıkış alıyorum. Yine de neredeyse yarı yarıya düşük.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2020, 22:33:28 »
Referans devreyi baz aldığınızı anladım,genel olarak bias gerilimi eşik yada max değerleri belirtilmişmi ? bunu merak ediyorum zira bias gerilimi aynı zamanda çalışma sınıfınıda kaydırır.

eksik kapasitenin olağanüstü bir fark yaratacağını zannetmiyorum,yinede plastik bir çubuğa bantlanmış ufak bir nüve parçası ve yine bir plastiğe bantlanmış,pirin (sarı) nonMagnetic bir somun ilgili kapasitenin bağlandığı bobine uzaktan ,yakına dikkatlice yaklaştırılıp tepkime izlenebilir,rezonansa çok bir etkisi yok ise öylede bırakılabilir. bu tür testleri mümkün olabilecek en küçük giriş gücü ile çalışmak emniyetlidir 73..

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2020, 08:34:55 »
Bias için min. max. bir değer belirtilmemiş.
ilk çalıştırmada sükunet akımını 100mA'e ayarlayın diyor.
Zaten 100mA'de bias voltajı 2.5V oluyor.

Oğuzhan beyin dediği gibi empedans uygunsuzluğundan dolayı tam gücü göremiyor olabilirim ama;

şu anda girişte 1:1 SWR görüyorsam, empedans uygunsuzluğu yok ve Mosfet'i yeterli şekilde sürebildiğimi varsayıyorum.
Mosfet çıkışında bir uyumsuzluk olsa bu bana ısı/akım olarak geri dönmeli ki, şu anda 160W'da 4.5A çekiyor.
Yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin.

Dediğiniz gibi, farklı değerdeki kapasite (C14) LPF tarafında. 1pf eksik olması gücü bu kadar etkilemez herhalde :)

Bu devreden max. güç almak gibi bir derdim yok ancak en azından 250-260W güçler alınabilirse kutulanıp kullanılabilir.

Connect the RF input to a 50 ohm source with the RF off.

Connect the drain voltage (V DD ) and raise it slowly to 50
V while ensuring that the drain current remains below or
equal to the typical drain quiescent current of
I DQ = 100 mA.

If needed, adjust the R4 potentiometer to modify the gate
voltage to adjust the drain quiescent current.

Raise the RF input slowly to 1.6 W (32 dBm).

Check the RF output power (typically 320 W), the drain
current (around 9 A for this power level) and the
temperature of the board

73
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2020, 08:35:29 Gönderen: TA1MRT »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #9 : 19 Kasım 2020, 13:36:45 »
sorulara devam...

Cihazın ACC soketinden Tx bilgisi alıyorum.
bu bilgi ile Rx/Tx rölesini tetikleyeceğim, aynı zamanda da kısa bir gecikme ile bias voltajını vereceğim. Bırakırken de tersini yapacağım.

1. ACC'deki Tx bilgisi, cihazın TX'e geçmesi ile aynı zamanda mı olur? Aksi durumda ben TxRx rölesini çekip bias vermeden cihaz çıkış yapmış olacak.
2. bias voltajını sürekli veriyor olsam ne olur? (ilk soruya bağlı olarak cevabı belli aslında)

ya da cihazdan Tx bilgisi almadan, RF'i görünce mi röle/bias tetiklemeli?

73

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #10 : 19 Kasım 2020, 23:04:37 »
biraz sesli düşündüm, ACC portu muhtemelen bir Linear Amplifier'i destekleyecek şekilde tasarlanmıştır,eğer gerekli bir Seuence Delay var ise ya standart veya ,Setup parametrelerinden,Device seçimine göre ayarlanmasına müsaade edilebiliyordur kanaatine vardım, tam emin değilim,bence ACC bilgisi önce Bias anahtarlamalı ve bu röle gibi mekanik ataletli değilde,Solidstate olmalı,ICOM bu durumda OPTO MOS RELAY diye bir Component Kullanıyor,tabii bu sadece bias kontrolü için geçerli,rölenin response time değerlerinden 10 kat daha hızlı.sonra Bypass röleleri aktif edilmeli diye düşünüyorum,tabiki bu bir fikir pratikte uygulamam yok,Amtor Pactor çalıştığım yıllarda Röle sevilmeyen ve istenmiyen bir aygıt idi,mecburen PIN diyotları ile Solidstate anahtarlama yapmıştık.çok zor ve zahmetli bir işti..73

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #11 : 20 Kasım 2020, 08:56:28 »
Günaydın,

Şemalarında Amplifier bağlantısı genellikle ACC soketi üzerinden yapılmış. Menülere bakmak aklıma gelmedi açıkcası.
Yüksek güçlü amp. kitlerinde kullanılan sequncer devrelerinde, PTT sinyali ayrı girilmiş.
10-50ms aralıkla, TRX röle/BIAS/RIG Tx yapılıyor, bırakınca da tam tersini.

Arduino kullanacağım, bias tetiklemesini mosfet ile yaparım.

73
« Son Düzenleme: 20 Kasım 2020, 08:59:31 Gönderen: TA1MRT »

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #12 : 20 Kasım 2020, 19:58:00 »
bu değerli bir bilgi olmuş,çokta yalın anlamamak mümkün değil..

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #13 : 24 Kasım 2020, 12:14:46 »
bu değerli bir bilgi olmuş,çokta yalın anlamamak mümkün değil..

:)

PTT bu şekilde kullanılırsa sorun yok.
Ama PTT'yi cihazdan alınca iş değişiyor.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #14 : 24 Kasım 2020, 14:14:27 »
PA'da iyi zamanlamali bir sequencer olmazsa olmaz.
Hem iyi zamanlamali hem de guvenli.
Kendi PA'mi yaparken arduino ile daha klasik bir devre arasinda gittim geldim.
RF altinda az da olsa sacmalama ihtimali olabilecek arduino ile devam etmeme karari aldim.
vhfdesign'in sequencerini kullanıyorum.
Hazır olarak ta rahat yapilabilecek bir devre.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2020, 11:41:09 »
Zaten deneye deneye gidiyorum.
Arduino veya PIC ile test yaparım.

Bu durumda siz PTT'yi PA/Sequencer üzerinden cihaza giriyorsunuz doğru mu?

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #16 : 25 Kasım 2020, 22:15:05 »
doğrudur.
Hem PTT yi sequencer uzerinden besliyorum hem de son adima kadar telsize tx inhibit voltajı uygulayıp cihazin rf cikmasini engelliyorum.
Bendeki ft847 de ilave bir tx inhibit portu olmadigi icin ALC portundan negatif voltaj uygulayarak bunu yapiyorum ama cogu telsizde tx inhibit icin ayri baglanti var.