Gönderen Konu: FT8 Nedir ?  (Okunma sayısı 283 defa)

Çevrimdışı TA2AFA

FT8 Nedir ?
« : 16 Ocak 2020, 12:24:24 »
FT8
Uygulama dijital modların  içinde en yaygın kullanılan moddur bu modun mucidi Joe Taylor K1JT tarafından yazılmıştır.
2017 yılında FT8 , çeşitli dijital modlarının içinde en popüler olmaya başladı. Bu popülerliğin sebeplerini sıralayacak olursak
Kurulumu basit ve ücretsiz olması
Benzer JT-65 gibi dijital haberleşme programlarına göre önemli ölçüde daha hızlı qso yapılabilmesi
Çok qrm li ortamlarda bile çok iyi çalışması
Özel gün ve contes  gibi aktivitelerin olması
Yarı otomatik olması ve  kolay qso yapılması
Çok fazla uğraşmadan çalışamadığımız  ülkelere ulaşabilmenizi , qso sayınızı artırmamızı ve qso lardan dolayı çeşitli award’lar almamızı sağlaması
Ft8 in kurulumuna geçersek JT65 ve PSK31 gibi dijital modlarda olduğu gibi, , PC'nizi HF cihazınıza bağlamanız gerekir hf cihazınız ile  bilgisayarımız arasında bir çeşit arabirim kutusuna ihtiyacınız vardır,  fakat yeni nesil hf cihazlarda arabirim kutusuna gerek olmadan usb bağlantısıyla bilgisayara bağlanmaktadır bu  bağlantıları tamamladıktan sonra   bilgisayarınız tarafından kodlanan metni amatör bantlar üzerinden gönderebiliriz. Bu metin FT8 ide mesaj başına 13 karakter sınırlamıştır.
Ara birim Bağlantısını yaptıktan sonra , bazı yazılımlara ihtiyacınız olacak. bunlar
WSJT-X  - Bu,program  JT65 ve FT8'in yaratıcısı tarafından yazılmıştır ve ft4 ft8 jt4 jt9 jt65 gibi  mod larda  çalışmamızı sağlar bu proğram  Windows, Linux ve Mac için Sürümleri destekler
JT65 Alert - İstenen  günlük qso kaydı ve qso yapmadığımız ülkeler, istasyonlar için  uyarılar yapan kullanışlı bir programdır
dimansion4 ft8 modunda çalışabilmemiz için ayrıca saat programında ihtiyacımız vardır örnek verecek olursak dimansion4, Bu program arka planda çalışır ve her 20 dakikada bir çevrimiçi atom saati sunucularından birine bağlanarak bilgisayarın  saatini senkronize eder
FT8 üzerinden örnek bir qso verecek olursak
“CQ TA2AFA KN41”   TA2AFA tarafından CQ çağrısı yaparız bizi duyan İtalyan istasyonu
TA2AFA IW6MSQ -13   IW6MSQ kodlu İtalyan istasyonu çağrıma  -13 raporu ile yanıt veriyor
 IW6MSQ TA2AFA R-12   Bizde -12 raporuyla yanıt veriyoruz
TA2AFA IW6MSQ RR73   Qso onayladı 73
IW6MSQ TA2AFA 73   Saygılarımızla diyerek qso yu bitiririz.

13 karaktere kadar her mesajın gönderilmesi 13 saniye sürer. Dakikada 4 görüşme vardır ve 15 saniyelik bir blok için iletim yaparsınız, ardından 15 saniye boyunca yanıtları dinler ve 15 saniye boyunca tekrar iletirsiniz. Bu nedenle yukarıdaki qso yaklaşık 60 saniye sürecektir (JT65'teki yedi dakika ile karşılaştırıldığında). Çok kısa bir süredir. Ft4 çalışırsak süre dahada kısalacaktır.

Birazda ft8 e karşı olanl guruplardan  bahsetmek istiyorum
İnternette güçlü , bazen alaycı bir şekilde birçok amatör radyo blogu var. Hatta FT8 amatör radyoya zarar veriyor mu?” Diye soran bir internet anketi bile var. Şu anda anket sonucuna göre % 52 evet,% 45 hayır ve% 3 kararsız.

Karşı çıkanların en büyük tezi FT8 bağımlılık yaptığıdır. Bence bu doğrudur radyo amatörlüğüne başlayıp bu hobiden keyif almaya başladığınızda zaten bağımlısı oluyorsunuz .ft8 olsun veya olmasın.
İnternet üzerinden ft8 de qo yaptığımızı sanan, internetten qso yapılmaz diyen bir gurup amatörler var  bence bu gurup tamamen bilgisizliğinden kaynaklı karşı çıkıyorlar çünkü ft8 de anten den antene qso yapılmaktadır qso esnasnda internet veya herhangi bir aktarıcı kullanılmamaktadır.
Peki, FT8 bazıları gibi ham radyoyu öldürecek mi?  Ft8, çoğunlukla otomatiktir. , DX yapmak ssb ye göre yeteneği azaltır.  QSO'daki konuşma, insan faktörünü kaldırır. Ama bu amatör radyonun geleceği için kötü mü?
FT8, Haziran 2017'de tanıtıldığından beri "katil uygulama statüsü kazandı. Bazıları amatör radyoyu öldüreceğini düşünürken, diğerleri bu tür yeniliklerin hobiye yeni bir hayat verdiğine inanıyor.
Güneşin döngüsünden dolayı  DX yapamıyoruz.   güneş lekeleri ancak FT8'de DX yapmamızı sağlıyor! FT8, güneş döngüsünün altındaki amatör radyo için bir “HABERLEŞME  noktası” oluşturmuyormu ?
Benim düşünceme göre, nihayetinde amatör radyoyu öldürecek olan FT8 değil. Aksine FT8, onu canlı ve ayakta tutacaktır. Amatör radyoyu öldürecek olan şey, inovasyona son vermemiz, yaşlı ve huysuz olmamız ve hobiye yeni kan getirmememizdir amatör lisansımı aldığımdan beri hala ilgimi çekecek yeni ve heyecan verici şeyler arayışı içindeyim. Açıkçası, amatör radyodaki teknik yenilik, tıpkı çoğunuz için olduğu gibi doğrudan teknolojideki yenilikler amatörlüğümüzü geliştirmemize katkıda bulunmaktadır
 Yakında FT8'de, başka bir yeni modlarda  veya güneş döngüsü geri geldiğinde SSB'de  çalışmayı umuyoruz.

Son olarak şunu söylemek istiyorum FT8 çok zayıf sinyalleri çok iyi işler, sadece 10 watt'lık bir vericiyle ve mütevazı bir antenle çok etkileyici qso lar yapabiliriz - ses veya diğer modlarıyla mümkün olmayan bir şey bu

FT8 de CQ diyelim ve DX olalım
Son cümlemi FT8 kelimenin tam anlamıyla uzay çağı teknolojisi diyerek bitiriyorum.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: FT8 Nedir ?
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2020, 12:41:40 »
Amator radyoyu olduren kısmı şu..

FT8 i acip carsiya pazara gidip donunce olmus bitmis qsolari gorup sevinen amatorler..
Ya da ayni anda 5 istasyon ile qso yapanlar..

Internet ile alakasi yok bu durumun evet ama, antenden antene olması bunu degerli bir qso yapmaz.
Bunu Joe Taylor ve protokollerini basindan beri takip eden hatta bir donem wsjt kodlarında bile kendimce oynama ve derleme yapmis biri olarak soyluyorum.

Ayrica ft8 de qso yapiliorsa yeterli diye dusunen amatorler sayesinde, propagasyon sartlari acikken bile CW SSB calisan kimsenin frekasnlarda olmamasidir amator radyoyu olduren.
Arkadas bakiyorum ft8 de ustuste cagri yapiyorlar..Sartlar gayet guzel.. geciyorum SSB CW, bir kisi donus yapmiyor..
Donus yapan da sadece SPOT ta gorup te donus yapanlar.. Frekansta dx avlayayim diye dolasan kimse kalmamis durumda..

Ben kendi adima, bir istasyonla analog modlarda konusabiliyorsam tercih ediyorum..
ft8,i nadir dxcc ler icin bile kullanmayi pek tercih etmiyorum. Arada anten ya da propagasyon sartlarini test etmek icin FT8 olarak birkac cq yapip nerelerden duyuldugumu denerken denk gelen bazi qsolari saymiyorum

Tercih edip kullanana da saygim sonsuz..Legal bir qso mudur evet..
Sizi tatmin de ediyorsa yeterli bu diyorsaniz ne mutlu size..

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2020, 13:35:44 »
Ali Faruk Bey merhaba,

FT8 konusundaki ilginize teşekkürler, forumumuzda benim de daha önce bu konuda bir şeyler yazdığım bir bölümümüz de mevcut.

İlginizi çekerse : http://www.telsizciler.org/index.php/topic,38272.msg130397.html#msg130397

FT8 diğer modları öldürüyor konusuna gelirsek (Oğuzhan Hocamı tenzih ederek yazıyorum ki zaten o da benzeri şeyleri söylemiş);

Son yıllardaki CW SSB modları kullanılan çoğu yarışmadaki TA1.likleri ve Asya dereceleri bana ait. Çoğu DX peditionla CW modunda görüşmüşüm. Ama ben gündelik hayatta genelde FT8 çalışıyorum.

CW'yi veya SSB'yi öldüren bir şey varsa o da kullanıcıları. Kimse havaya çıkmazsa ağlamaya da hakkı yok.

Şu an WARC dahil herhangi bir bandı günün herhangi bir saati açın FT8 çalışan en az bir TA istasyonu görüsünüz. Ben ve bir avuç amatör arkadaş bu mod ülkemizde yaygınlaşsın diye çok uğraştık ama sonuç da aldık. Genci yaşlısı artık çok kullananı var. TA Most Wanted DXCC sıralamalarında nadir ülke kategorisinden çıktı.

Diğer mod kullanıcıları da biraz hobilerini sahiplenir inşallah :)

Saygılar, 73...

« Son Düzenleme: 16 Ocak 2020, 13:36:50 Gönderen: TA4SO »
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1CX

« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2020, 19:33:26 »
Şu FT8 işine bende bir türlü alışamadım. Ara birim vs bir heves bişeyler yaptık aldık neyse WSJTX kurduk ama olmadı. Bi ara ele alacağım tekrar. Anten işini çözer çözmez.