Gönderen Konu: Merhabalar Acemi amatör Uhf kablo mesafesi  (Okunma sayısı 212 defa)

Çevrimdışı TB1GAD

Merhabalar Acemi amatör Uhf kablo mesafesi
« : 19 Aralık 2019, 15:33:29 »
Herkese merhabalar acemi bir amatörüm.
Buda Forumda ilk mesajım olduğu için biraz kendimden bahsedeyim.

Teknik Lise elektronik Mezunuyum.Güneş paneli rüzgar türbini üzerine enerji sektöründe çalışıyorum.
Aynı zamanda Motosiklet ülkemizi gezmeye çalışan bir gezginim.(Yaş 24)

İmkanım oldukça devlet görevlerindede yer alıyorum.
Yarışlarda T. Motosiklet Federasyonuna bağlı ekiplerde çalışıyorum.Özellikle bu görevler sırasında yüzlerce kilometreden irtibat kurmamız gerekiyor yarış esnasında güvenli yol açmak polisleri kordine etmek gibi.Yolu kesmek gibi..(Mobil röle olsa gerek bu dönemde onuda bilmiyordum)
Bir kaç yarış sonrasında telsizin ne kadar faydalı ve gerekli bir şey olduğunu idrak edebildim..
(Cumhurbaşkanlığı bisiklet yarışını belki hatırlarsınız helikopterlerle motosikletlerle canlı yayınlanmıştı)

Aynı zamanda arama kurtarma birimlerinde görev alıyorum buralardada dağcılıkta arazide telsiz çokça kullanıyoruz.

Kişisel olarak telsize Kötü bir dönemde merak saldım sanırım..Deprem dönemine gelmesi tamamen tesadüf olsada.
Deprem korkusuyla telsize saldıran çok oldu çevremde..
Lisansı alıp kenara attılar..

Araştırdıkça işin içine girdikçe ctss'si tone'u duplexi simplexi rölesi derken ezbere bir kaç saat hatta bir kaç günlük çalışmayla mümkün değil öğrenilebilecek bir hobi olmadığını anladım.Şimdi aylardır okuyorum hala hiç bir şey bilmiyorum..

Kirisun uhf ve bir el cihazım var daha güzel bir cihaz bulduğumda değiştirmek istiyorum.
Heyecanla aldığım Telsizimin evimden neredeyse hiç bir röleyi simplexi çekmediğini görünce pek üzüldüm.İstanbul şişlide ikamet ediyorum.

Derken amatörleri dinledikçe konuştukça mutlaka sabit cihaza geçin arkadaşlar el cihazlarıyla bir yere kadar ilerlersiniz cümlelerini duydukça sabit veya yüksek çıkışlı bir telsiz mantıklı geldi.

O zamanlar alma gücüyle verme gücünün arasındaki farka dikkatimi vermemiştim.25w diyince sanki alış gücüde 25w olacak gibi hissettim..

Vertex vx2200 serisi bir araç telsizi aldım.
Yine cihazla beraber nagoya 770r anten geldi.. 5 metre standart bir araç kablosu ile.

Evde denemeler yaptım mobil cihazdan hiç farkı yok.1.katta oturuyorum her tarafım engel)

Neyse derken derken evim 1. katta çatıya çıkartalım dedik..
Mütahitle ve yönetimle konuştum.Bina açısından tüm izinleri aldım..
Evin fotoğrafı sağdaki yeni bina.
1.katta ben oturuyorum çatıya kadar 4-5 kat mesafe var.

Sonra işin içine 50ohm kavramı girdi.Swr Metre girdi..

Çok basit bir hayalim vardı her geçen gün dallanıp budaklanıyor..

Kabataslak bir mesafe ölçümü yaptım.Kozmetik yüzünden içerden geçirmek zorundayım bu şekilde izin aldım.
Maksimum 60metre Minimum 30-40metre kablo çekilmesi gerekiyor.
rg213 düşündüm..

Anten olarak yerli veya Diaomond baktım 2 metre civarında.(UHF)

Binada telefon uydu kabloları için Özel geniş bir boşluk var bir insan geçebilecek kadar.
Kendi katıma kadar bu hattı kullanmam gerekiyor.;

*Ama rg 213 ün yanında elektrik telefon uydu kabloları olması ne kadar sağlıklı olur?
Diğer hatlara zararı varmı enterferans veya bu mesafeçok  kayba neden olur mu?
*60Metre mesafe nin uhf için çok fazla olduğu bilgisini okuyorum

Kimisi diyor olur kimisi diyor olmaz.
Öyle inanılmaz bütçelerimde yok.Aa olmadımı hadi o zaman söküp atalım paramız ziyan oldu ama öğrenmiş olduk diyemem.
Anten kablom,swr metrem , konnektörüm hiç bir şeyim yok.

Riskli bir durum varsa Motosikletime veya aracıma uygularım ev fikrini iptal ederim.Sabit telsiz yerine vertex araç telsizi tercih etme sebebimde en başta buydu.
Zaten ilerleyen dönemde bunada ihtiyaç duyacaktım eve uygulamamda direk araçlarıma uygularım.

Tavsiye ve fikirlerinizi Beklerim
Selamlar 73

TB1GAD
Şişli /İstanbul
0553 359 17 06
Motosikletli gezgin

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Merhabalar Acemi amatör Uhf kablo mesafesi
« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2019, 15:50:22 »
Atakan Selam,

Öncelikle hoş geldin aramıza diyeyim . Ama sana nereden anlatmaya başlayacağıma bir türlü karar veremedim.
Aslında anlatmaktan hiç çekinmem  hiç de  sıkılmam ama senin sormuş olduğun soruların karşılıklı soru cevap halinde olası sanki hada iyi gibime geliyor. Gerçi Avrupa yakasındasın ama mesafelerin önemi yok . Cumartesi günü vakit ayırıp Ataşehir de bulunan dernek merkezinde yüz yüze anlatabilirim yada 24 saat esasına göre telefonda anlatabilirim .
Bunun sebebi anlatımlarım sırasında mutlaka arada sorman gerek şeyler çıkacağı için bu görüşmeyi interaktif götürmek benim tercihim olacaktır.
Aşağıda telefonumu yazıyorum istediğin zaman ara en azından bir yerden anlatmaya başlayayım .

Tekrar hoş geldin  diyedim.

Vy 73 de TA2FE

Not: 73 Selamlar demektir. dolayısı ile " Selamlar 73 " demek "selamlar selamlar" demek oluyor . Sadece 73 yeterli :)

Emin Bora Demirel

TA2FE

0532 2930222
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2019, 20:43:48 »
   Atakan bey hoşgeldiniz Doktor ayağınıza gelmiş umarım en kısa zamanda Emin bey ile iletişime geçer istediğinizi başarır zaman içinde sora sora araştırmalarla kendinini geliştirirsiniz hepimiz ilk başladığımızda sizin gibi idik zamanla piştik bilgilendik saygılarımla de TA4CS 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TB1GAD

« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2019, 10:26:35 »
Merhabalar ikiside birbirinden güzel teklifler öncelikle çok teşekkür ederim.
Askerlik arifesindeyim/ iş yerimden ayrılmak üzereyim yakında bol bol vaktim olacak.
En Kısa zamanda sırasıyla gerçekleştireceğim.
73 :)

Atakan Demirtürk
0553 359 17 06
TB1GAD
Şişli /İstanbul
0553 359 17 06
Motosikletli gezgin