Gönderen Konu: Kelebek Kapasitör Hakkında  (Okunma sayısı 256 defa)

Çevrimdışı TA2JC

Kelebek Kapasitör Hakkında
« : 30 Ekim 2019, 10:35:26 »
Herkese merhaba,

Kelebek kapasitörler hakkında aklıma takılan bazı şeyler var. Eğer konu daha önce açıldıysa(Ben göremedim) , saçmalıyorsam şimdiden kusura bakmayın elektronik bilgim iyi değil hatta yok.

Manyetik loop anten için internette araştırmalar yaptığımda çok değişik olan kapasitörler gördüm. Kimi 8 kelebekli yapmış. Kimi 4 kelebekli yapmış. Benim 4w ssb el cihazım 25-29mhz arası çalışan bu mhz ler arası ayarlayıp kullanmak istiyorum. Kelebek kapasitörlerde kelebek sayısı neye göre arttırılıp azaltılır. Kelebek sayısı arttıkça duymam veya göndermem daha çok artar mı? Mesela 20 kelebekli yapsam daha mı çok iyi olur? Beni konu hakkında bilgilendirecek üstadlarımdan yardım istemekteyim.

Teşekkürler

Çevrimdışı TA1LC

Ynt: Kelebek Kapasitör Hakkında
« Yanıtla #1 : 30 Ekim 2019, 11:27:36 »
Kapasiteye göre arttırılıp azaltılır.

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #2 : 30 Ekim 2019, 11:51:44 »
Semih Bey Selamlar,

Yüksel bey cevap yazmış ama aklımdakileri bende açıklayayım dedim .

Kapasitörler için 4 lü 8 li olması kapasiteyi artırır. Ama kapasitenin artması sadece kelebek adedine bağlı değildir. Yüzey alanı ile de orantılıdır. Dolayısı ile Yüzey alanları da bu işin içine girer.
Hassas ayar yapılırken önem kazanan sebeplerden birirdir.
Kelebek sayınız arttıkça duyma veya göndermeyi etkilemez.
Kelebekler arasındaki boşluk gücünüz ile orantılıdır. Eğer hava aralıkları geniş olursa daha yüksek güçlerde kullanmak mümkün olur. Ama bu ilk özellik olan geniş yüzeyler ile de bağlantılıdır.
Siz anteni yaparken hesap sonucunda karşınıza çıkan değer aralığında bir kondansatör bulmanız gerekir.

Konu ile ilgili türkçe kaynakları internette ararsanız bulabilirsiniz size yardımcı olur.
Blog yazıları olan TA4LYL arkadaşımızın yazılarını okur iseniz size yardımcı olur.
Yine bizim bu sayfada Ateş Erim arkadaşımızın projesini anlattığı bir yazı var onuda okursanız gayet aydınlatıcı olacaktır.

Saygılarımla
Emin Bora Demirel

TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #3 : 30 Ekim 2019, 12:41:34 »
 Semih Bey 25-29mhz arası çalışan 4w ssb el cihazı demişsiniz marka ve modeli nedir?

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #4 : 30 Ekim 2019, 13:22:30 »
Merhaba,

Albrecht ae2990 FM-AM-SSB bant 4w el cihazı olarak arattınız mı bulabilirsiniz.

Teşekkürler

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #5 : 30 Ekim 2019, 13:26:51 »
Emin Bey,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Çok yararlı oldu.

Saygılar

Semih Bey Selamlar,

Yüksel bey cevap yazmış ama aklımdakileri bende açıklayayım dedim .

Kapasitörler için 4 lü 8 li olması kapasiteyi artırır. Ama kapasitenin artması sadece kelebek adedine bağlı değildir. Yüzey alanı ile de orantılıdır. Dolayısı ile Yüzey alanları da bu işin içine girer.
Hassas ayar yapılırken önem kazanan sebeplerden birirdir.
Kelebek sayınız arttıkça duyma veya göndermeyi etkilemez.
Kelebekler arasındaki boşluk gücünüz ile orantılıdır. Eğer hava aralıkları geniş olursa daha yüksek güçlerde kullanmak mümkün olur. Ama bu ilk özellik olan geniş yüzeyler ile de bağlantılıdır.
Siz anteni yaparken hesap sonucunda karşınıza çıkan değer aralığında bir kondansatör bulmanız gerekir.

Konu ile ilgili türkçe kaynakları internette ararsanız bulabilirsiniz size yardımcı olur.
Blog yazıları olan TA4LYL arkadaşımızın yazılarını okur iseniz size yardımcı olur.
Yine bizim bu sayfada Ateş Erim arkadaşımızın projesini anlattığı bir yazı var onuda okursanız gayet aydınlatıcı olacaktır.

Saygılarımla
Emin Bora Demirel

TA2FE

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #6 : 30 Ekim 2019, 14:15:29 »
Semih Bey merhabalar,

Emin ve Yüksel Beyler anlatmış zaten ama belki başka bir bakış açısı olarak ben de yazayım.

Manyetik Loop (ML) anteni rezonansa getirmek için kullandığımız kondansatörlerin (kapasitörlerin) kapasite değeri genel olarak fiziksel parametrelere şu şekilde bağlıdır

C= Plakalar Arası Malzeme İle İlgili Sabit x (Plaka Alanı / Plakalar Arası Uzaklık )

Bu bağıntıya göre istediğimiz kapasite değeri için üst üste gelen plakaların alanı büyüdükçe kapasite artar. Yine plakalar arası mesafe azaldıkça da kapasite artar. Plakalar arasındaki malzeme ile de kapasiteyi değiştirebiliriz ama biz manyetik loop antenlerde genelde bu aralıkta hava kullandığımız için bu kısmı es geçiyorum.

Yan yana sadece iki plaka kullanarak bir kapasitör yapabiliriz fakat bu genelde plakaların çok büyük olmasına yer açar. Bu nedenle küçük plakaları paralel bağlayarak (böylece herbirinin kapasitesi toplanır) kullanırız. (Bu arada kelebek şeklindeki plaka formu tek bir mil üzerinde plakaları tam üst üste gelecek şekilden hiçbiri gelmeyecek şekile kadar değiştirebildiğimiz için tercih ediliyor). Burada plaklar arası mesafeyi iyice azaltsak yani birbirlerine yaklaştırsak kapasiteyi arttırmazmıyız diyebiliriz. Fakat ML anten gibi durumlarda plakalar arasında 1000lerce volt yüksek voltajlar oluşabilir bu da plakalar arası atlamalara yol açar. Dolayısıyla plakalar arası mesafeyi belirli bir değerin altına düşüremeyiz. Vakum kondansatörlerin ML antenlerde tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de budur.

Burada ek bir bilgi olarak şunu da söyleyeyim plakalar arası mesafeyi arttırarak yüksek güçte ML yapmayı düşünenler varsa plakalar arası mesafe de atlamadan dolayı bir alt limit olduğu gibi bir de üst limit vardır. Çünkü yukarıdaki tüm formüller v.s. plakalar arası elektrik alanın düzgün, homojen olduğu varsayımıyla elde edilmiştir. Bu aralık çok artarsa alan bozulur ve yine istediğimiz sonucu alamayız. Biz öğreniclere bir deneyde bunu gösteriyoruz bir ara fırsatını bulursam videosunu çekip paylaşırım.

Yani sonuç olarak Manyetik Loop anteni tasarlayıp kullanacağımız kapasite değerini belirledikten sonra istediğimiz aralıkta değişecek şekilde kelebek plaka ve sayılarını belirleriz.

Son olarak düşük güçlerde bile olsa küçük bir hacimde yüksek elektromanyetik alan oluşturan ve yine yüksek voltajların oluştuğu ML antenleri canlıların yanında ev oda v.s. içinde kullanmayı tavsiye etmiyorum. Mümkün olduğunca ev dışında balkon teras v.s. kullanmak  ve çocuklarla diğer canlı dostlarımızı uzak tutmak daha mantıklı.

73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2019, 16:35:01 »

Şadan Bey,

İlginiz ve açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.Çok yararlı ve kıymetli bilgilerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. Elimden geldiğince yapmaya çalışacağım ve  süreci resim resim sizler ile paylaşacağım.

Selamlar saygılar 73's

Semih Bey merhabalar,

Emin ve Yüksel Beyler anlatmış zaten ama belki başka bir bakış açısı olarak ben de yazayım.

Manyetik Loop (ML) anteni rezonansa getirmek için kullandığımız kondansatörlerin (kapasitörlerin) kapasite değeri genel olarak fiziksel parametrelere şu şekilde bağlıdır

C= Plakalar Arası Malzeme İle İlgili Sabit x (Plaka Alanı / Plakalar Arası Uzaklık )

Bu bağıntıya göre istediğimiz kapasite değeri için üst üste gelen plakaların alanı büyüdükçe kapasite artar. Yine plakalar arası mesafe azaldıkça da kapasite artar. Plakalar arasındaki malzeme ile de kapasiteyi değiştirebiliriz ama biz manyetik loop antenlerde genelde bu aralıkta hava kullandığımız için bu kısmı es geçiyorum.

Yan yana sadece iki plaka kullanarak bir kapasitör yapabiliriz fakat bu genelde plakaların çok büyük olmasına yer açar. Bu nedenle küçük plakaları paralel bağlayarak (böylece herbirinin kapasitesi toplanır) kullanırız. (Bu arada kelebek şeklindeki plaka formu tek bir mil üzerinde plakaları tam üst üste gelecek şekilden hiçbiri gelmeyecek şekile kadar değiştirebildiğimiz için tercih ediliyor). Burada plaklar arası mesafeyi iyice azaltsak yani birbirlerine yaklaştırsak kapasiteyi arttırmazmıyız diyebiliriz. Fakat ML anten gibi durumlarda plakalar arasında 1000lerce volt yüksek voltajlar oluşabilir bu da plakalar arası atlamalara yol açar. Dolayısıyla plakalar arası mesafeyi belirli bir değerin altına düşüremeyiz. Vakum kondansatörlerin ML antenlerde tercih edilmesinin en büyük nedenlerinden biri de budur.

Burada ek bir bilgi olarak şunu da söyleyeyim plakalar arası mesafeyi arttırarak yüksek güçte ML yapmayı düşünenler varsa plakalar arası mesafe de atlamadan dolayı bir alt limit olduğu gibi bir de üst limit vardır. Çünkü yukarıdaki tüm formüller v.s. plakalar arası elektrik alanın düzgün, homojen olduğu varsayımıyla elde edilmiştir. Bu aralık çok artarsa alan bozulur ve yine istediğimiz sonucu alamayız. Biz öğreniclere bir deneyde bunu gösteriyoruz bir ara fırsatını bulursam videosunu çekip paylaşırım.

Yani sonuç olarak Manyetik Loop anteni tasarlayıp kullanacağımız kapasite değerini belirledikten sonra istediğimiz aralıkta değişecek şekilde kelebek plaka ve sayılarını belirleriz.

Son olarak düşük güçlerde bile olsa küçük bir hacimde yüksek elektromanyetik alan oluşturan ve yine yüksek voltajların oluştuğu ML antenleri canlıların yanında ev oda v.s. içinde kullanmayı tavsiye etmiyorum. Mümkün olduğunca ev dışında balkon teras v.s. kullanmak  ve çocuklarla diğer canlı dostlarımızı uzak tutmak daha mantıklı.

73...

Çevrimdışı TA2JC

« Yanıtla #8 : 15 Kasım 2019, 10:00:12 »
Merhaba,

Hazır sorularıma buradan başlamışken siz değerli üstadlarıma sormak istediğim bir sorum daha var. Tüm malzemelerimi aldım ve haftasonu 27-28 mhz arasında çalışabilecek bir MLA anten yapmaya başlayacağım. Sadece aklıma takılan bir soru var cevaplarsanız tüm sorularım yanıtlanmış olacak.

Sevgili TA4LYL nin tüm bu antenle ilgili olan makale pdf aklınıza ne gelirse okudum. Fakat kafamın takıldığı bir şekil var ona bilgim yetmedi.

Ekli resimde gözüken resimde canlı ucu bizim Şase yaptığımız kablonun ustunde sarılı olan tellere mi lehim yapmam gerekiyor? Kendisi de aslında anlatmış ama emin olmak istiyorum. Burdaki amacımız kısa devre mi yaptırmak? Bu kısa devre oluştuğunda tam olarak ne olacak?

Değerli yardımlarınızı rica ederim.

Teşekkürler 73's