Gönderen Konu: PC de sanal makine kurmadan işletim sistemleri kurulumu  (Okunma sayısı 488 defa)

Çevrimdışı TA2E

Merhaba,
Nasip oldu bir laptop edindik,Edinir edinmez tabii ki bizlerin kullandığı eski yeni bir sürü işletim sistemi var.Dos 6.22,win 98,win XP ve son olarak da win 7 nin birbirine çakışmadan kullanımı nasıl olur diye düşündüm.Bunların dosya sistemleri farklı farklı olunca sıkıntı  var ama olsun.Değişik sanal makine proğramları kurdum.VNware ve virtualbox gibi hem ingilizcemizin eksikliği hem de anlamlandıramadığım adımlar yüzünden riskleri alamadım ama  bazılarını kurar gibi oldum.win7 altında sanal XP kurdum onda da 1- fare iki tarafada geçmedi onu çözdük 2- dosyaları ana makineden sanal makineye alamadım 3-sanal makine xp Flaş belleği tanımadı  vs. gibi olumsuzluklarla 3 gündür cebelleşiyorum.
Ama mutlaka bir çözümün olduğuna da inanıyorum.
Daha öncelerdeki mesajlarımda da belirttiğim gibi bizler hurdalıklardan eski cihazlar edinip ziyan olmasın biryerlerde mutlaka işe yarar, kullanılsın diyerek proğramlamalarını dert edindim.Böyle olunca tek bir laptopda hepsini yapabilmeyi arzuluyorum.
Bahsettiğim konuda uğraşıp çözümler üreten arkadaşlarla görüşmek istiyorum.
TA2JU
73
hasbahce@isnet.net.tr
 0 535 8238931
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA5AHO

Ynt: PC de sanal makine kurmadan işletim sistemleri kurulumu
« Yanıtla #1 : 09 Aralık 2010, 17:45:35 »
Sabit diskinize farklı işletim sistemleri kurabilir ve sistemi yeniden başlatmadan birinden diğerine kolayca geçebilirsiniz.

Genellikle bilgisayarınızdaki Microsoft işletim sistemini yükseltmek ya da Windows XP gibi yeni bir işletim sistemini kurmanız sorunlara neden olmaz. Ancak, mevcut işletim sisteminin üzerine eski bir işletim sistemini yüklemek beraberinde çeşitli sorunlar getirir. Windows XP, kendi üzerine Windows 98 ya da Windows 2000 gibi daha eski bir işletim sistemi kurulmasına izin vermez. Hoşlanın ya da hoşlanmayın,eski işletim sistemini kurmak için önce sabit diskinizdeki Windows XP içeren disk bölümünü biçimlendirmeniz gerekir.

VMware Workstation yardımıyla Windows XP altında Windows 98 ya da Linux Mandrake 9 gibi işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Kurulan bu işletim sistemlerini kaldırmak çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sanal bilgisayar (kurduğunuz her işletim sistemi) sayısı donanım kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Ağ ve güvenlik işleriyle uğraşan kullanıcılar, sadece tek bir bilgisayara sahip olduklarında, baz en sıkıntılı deneyimler yaşayabilirler. Bu durumda PC’nize yerine VMWare Workstation gibi daha ucuz bir alternatif yazılım kullanarak sanal ağ oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bir sanal bilgisayardan diğerine, bilgisayarınızı yeniden başlatmadan, kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bir yazılımın değişik Windows sürümleriyle çalışmasını karşılaştıracaklar için çok kullanışlı bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Bu anlatılan adım adım kur ulum,işletim sistemi kurma deneyimi olanlar için oldukça anlaşılır olacaktır. Ancak eğer tecrübeli değilseniz bu sayede sisteminize zarar vermeden işletim sistemi kurma tecrübesine de sahip olabilirsiniz. Yazılımın deneme sürümünü indirebilirsiniz.

1- VMware kurulumu ve çalıştırılması

Her şeyden önce, en az 4 GB boş alana sahip olan bir sabit diske ihtiyacınız olacak. Önemli veriler içermeyen bir sabit disk bölümünü kullanabilirsiniz. Ardından VMware Workstation kurulumunu başlatın. Her zamanki gibi kurulum rehberini kullanın. Disable Autorun sorusuna Evet, Search for Virtual Disk sorusuna ise Hayır yanıtını verin. Ardından seri numaranızı girin, [Enter]’a tıklayın ve daha sonra da Son’a tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra Evet tuşuna tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra VMware Workstation’ı çalıştırın (Başlat / Programlar / VMware / VMware Workstation). Bu adımın ardından ekrana gelecek olan pencereyi yukarıdaki resimde görebilirsiniz.

2- Yeni bir sanal bilgisayar

New Virtual Machine üzerine ve ardından İleri’ye tıklayın. Sanal PC’nizin konfigürasyonu (Virtual Machine Configuration) için Custom’a tıklayın. Böylece sanal PC’niz hakkında daha iyi bilgiye sahip olabilirsiniz. Guest operating system alanından işletim sistemini ve Version alanından da sürümünü belirleyin. Virtual machine name alanını değiştirmeyin. Ancak Location (konum) alanında daha önceden ayırdığınız yerin gösteriliyor olduğundan emin olun. Memory (bellek) için 256 MB ya da önerileni seçin. Eğer ağ desteğine ihtiyacınız yoksa Do not use a network connection (ağ desteği için Use bridged networking) ve Create a new virtual disk seçin. Disk Size için en az 4 GB seçin ve Son’a tıklayın.

3- Sanal bilgisayar kurulumu

Sanal PC’nize kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz işletim sisteminin kurulum CD’sini (örneğin Windows XP, Windows Longhorn ya da Linux) CD-ROM sürücüsüne yerleştirin ve kurulumu başlatın. Birden fazla CD-ROM sürücünüz varsa CD’yi ilk sürücüye takın. Önyüklemeli bir Windows CD’sini kullanmanız önerilir. Daha sonra Start this Virtual Machine’e tıklayın. Ürün etkinleştirme mesajı ekrana geldiğinde Tamam’a tıklayın. Windows XP Professional kurulum rehberini takip edin. Kurulum penceresine geçmek için iki seçeneğiniz var: VM menüsünden Grap Input’a ([CTRL] + [c]) tıklayın ya da doğrudan kurulum penceresine tıklayın. Son olarak, kurulum penceresinin dışına çıkmak için [CTRL] + [ALT] tuşlarına basılı tutun.

4- Sanal PC ayarlarının değiştirilmesi

Kurulum tamamlandıktan sonra yeni Windows Sanal Makinasının oturumunu sonlandırın ve Edit Virtual Machine settings’e tıklayın. Hardware sekmesinde, Add düğmesine tıklayın, ileri’ye tıklayın ve ardından Son’a tıklayın. Bundan sonra NIC1’e tıklayın, seçeneği Custom olarak değiştirin ve VMnet1’i kullanın. Device Status’ı seçtiğinize emin olun. Eğer ses kartınız varsa Audio’ya tıklayı n, Default adapter’i Specify host sound adapter olarak değiştirin. Anlık görüntü (Snapshot) alınacak Working Directory klasörünü belirlemek için Options sekmesine geçin. Kendi belirlediğiniz bir klasörü seçebilirsiniz, çoğu zaman sanal bilgisayarınızın kendi içerisinde bir yer olacaktır.

5- VMware araçları ve anlık görüntü kaydetme

Start this Virtual Machine’e tıklayarak sanal makinayı başlatın. Bu işlem çok fazla vakit alabilecek bazı kurulum hatalarını önleyecektir. Sanal makina çalıştıktıktan sonra [CTRL] + [ALT] tuşlarına basarak fare imlecini sanal makina penceresinden kurtarın. Sonra, VM / Install VMware Tools’a tıklayın ve Install’ komutunu seçin. VMware araçları sanal makina performansını arttıracak yetenektedir. Herzamanki gibi kurulum rehberini takip edin. Bir mesaj belirdiğinde, Continue Anyway’e tıklayarak devam edin. Snapshot işlevi ile VMware ile kurulmuş bir işletim sisteminin ekranlarını yakalayabilirsiniz. Snapshot düğmesine tıklayın.

6- Sanal PC’ye bağlanmak

Daha fazla sanal makina eklemek için yalnızca bundan önceki adımları tekrar etmeniz yeterli. Birden fazla sanal makine oluştururken aklınızda tutmanız gereken tek adım, ne kadar çok sanal makina kurarsanız PC’nizin performansı o kadar düşecek ve yavaş çalışmaya başlayacaktır. 4. adımda yeni bir Ethernet Adapter eklediğinizden dolayı sanal makinadaki ağ bağlantısını Denetim Masası / Ağ Bağlantıları bölümünde görebilirsiniz. Çift tıklayarak ya da sağ tıklayıp Durum’u seçin. Destek sekmesindeki Detaylar’a tıklayarak ağ kartının Mac Adresi, IP Adresi ve Ağ Maskesi bilgilerini görebilirsiniz. Bağlantı durumunu kontrol etmek için Ping komutunu kullanabilirsiniz. 

Çevrimdışı TA5AHO

« Yanıtla #2 : 09 Aralık 2010, 17:52:18 »
Ayrıca Flash belleklere İşletim Sistemi Yüklemek Belki İşinize Daha Çok yarar ..Fakat  Kurulum Süresinin Zaman Faktörüne Etkisi Usb Belleğinizin hızına Bağlı olacağını Belirtmek İsterim..

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2010, 00:33:06 »
Eğer virtual machine kullanilacaksa bence kesinlikle windowstan uzak durulmali, linux tabanli işletim sistemlerinde vm(virtual machine) çok daha performansli çalişir. Benim şuanki laptop'imda vista, ubuntu10.10, ubuntu9.04 ve backtrack4 direk olarak yüklü ayrica, ubuntu altinda vm üzerinde pardus, xp ve deneme amaçli birkaç işletim sistemi daha var. Özellikle xp normalde çaliştiğindan daha hizli çalişiyor. En son çift ekran bağlayip bir yandan bir ekranda xp kullaniyorken diğer yanda ubuntu üzerinde işlem yapiyordum ve en ufak bir sorun hissetmedim.

Kurmadan önce denemek isterseniz zaten ücretsiz ve açik kaynak kodlu bir işletim sistemi olan ubuntu'yu internet üzerinden indirebilir ve bir flash diske içinden çikan programla açarak bilgisayari bu disk üzerinden boot edip deneyebilirsiniz. Linux işletim sistemleri başlangiçta kullaniciya çok fazla özgürlük tanidiği için biraz karişik ve zor gelir ancak zamanla aslinda windowstan çok daha stabil ve performansli bir şekilde çaliştiğini ve özellikle program arama-kurma vs. dertlerinizin olmadiğini gördüğünüzde seveceksiniz.

Çevrimdışı TA3CP

« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2010, 19:40:51 »
Sanallaştırma konusunu sunucu boyutuna taşımak isteyen olur ise proxmox u tavsiye ederim.
Artıları:
Türkçe oluşu, cluster yapısına musait oluşu, periyodik yedekleme yapılabilmesi, vnc ile konsol imkanı, ve en önemlisi web tabanlı yönetilebilir ve erişilebilir oluşu.
Eksileri:
İşlemci, ethernet arabirimi, disk, ram haricinde bir donanımı sanal makineye kullandırabilmek için bir hayli çaba sarf etmek gerekiyor. ve kararlı olmuyor. Örneğin usb bellek gibi.

Çok uzun bir süredir kullanıyorum. Tüm ofis sunucularımızı sanallaştırarak bunun üzerine taşıdık. Tavsiye edermiyim: Evet
Örnek ekran görüntüsünü eklemeye çalıştım. Umarım ihtiyacı olan birisine fikir verir.
73
TA3CP Haluk, 73

Çevrimdışı TA2OD-2

« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2010, 03:10:53 »
sanal makine kullanarak cihaz programlama konusunda ben pek bir verim alamadım. bu programlar temel pc donanımına ve donanım kesmelerine çok bağlı oldukları için sanal makine üzerine kafi bir başarım elde edemiyorlar. özellikle dos zamanından kalma programlar temel işlemci modunda çalıştıkları için tüm donanımı kontrol etme eğilimine giriyor. ancak günümüz işletim sistemlerinin hepsi işlemiciyi protected mode (korumalı mod)'da çalıştırıyor. dolayısı ile kimi program sorunsuz çalışıyor, kimi program sanal makine programı üzerinde çok ince ayarlar gerektiriyor, kimi program işlem yaparken yarıda kesiliyor, kimi program çalışıyor ama işlev yapamıyor.

benim önerim ya aynı pc'de birden çok işletim sistemi ya da pratik olması açısından flash bellek üzerine kurulu portable çalışan bir işletim sistemi. eski dos programları için ms-dos ile uyumlu günümüz işlemcilerine göre yeniden yazılmış açık kaynak kodlu FreeDOS işletim sistemidir. üstelik bu sistemi özel bir şekilde formatlayarak flash belleğe de yükleyebiliyor ve dosya sistemi FAT olduğu için istediğiniz dosyaları modern işletim sistemlerinden rahatça kopyalayabiliyorsunuz. kolay gelsin.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: virtualbox sanal xp kurulumu
« Yanıtla #6 : 30 Eylül 2019, 14:45:49 »

Benzer projeler en son 2010 da yazılmış. Bu yazıları görmeden ben de virtualbox programını biraz da zorlanarak windows 7 sistemine kurdum. Düşündüm ki xp  kurulumu telsiz programlamada belki işe yarar.
Şimdi bakıyorum da bu yeni kurulum fresell oynamaktan başka bir işe yaramayacak gibi. XP hartdiskdeki arşiv dosyalarımı görmüyor. Bir dünya programı yükleyemiyorsunuz. Spider fresell gibi basit kendinden gelen oyunlar oynanıyor. bir yerde run çalıştır butonu var ama üzerinde pek araştırma yapamadım.
Yanılıyormuyum. Bu programla ne işler yapılabilir?

73     husnu66tr@yahoo.com     Husnu Kokturk

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 30 Eylül 2019, 15:16:59 »
Husnu bey,
Virtualbox uzerine kurdugunuz xp ayni normal bir bilgisayara xp kurdugunuzda yapabildigi seyleri yapar. Ne eksik ne fazla..

Internet uzerinden xp uzerinde kullanabileceginiz yazilimlari indirip kurabilir bunlari kullanabilirsiniz.
 Ama bu devirde sadece xp ye destek veren ne kadar ozel bir program kalmistir tartisilir.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #8 : 02 Ekim 2019, 01:06:24 »
Oğuzhan Bey
İlginizden dolayı memnun oldum.  Bildiğim kadarıyla siz gelişmiş yeni sürümleri tercih ediyorsunuz. Onların avantajlarını saten biliyorsunuz, benimkisi bir deneme
Bu konuyu internette gördüm. Yabancılar da ilgileniyolardı. Ama tarihlrine bakmadım eski miydi yeni mi?
Şunu öğrendim. Bu konu benim hart diskte hiç iyi olamayacak. Sebebi şu.
 İnterneti bağlayamadım, yarı bağlanmış bir halde. Programları DVD den kuracağım. Virtualci şöyle düşünmüş. Bu adamın bir hart diski var. C harfinde  bir de DVD si var  o da D harfinde. 
Kullanıcı DVD yi ancak D harfinde bulabiliyor. Programda sadece C ve D harfleri var.
Oysa ki benim hartdiskte C D E sürüleri var DVD sürücüsü taa F harfinde. Nero kurmak için F sürücüsüne CD koyoyorum. Program CD yi görmüyor. Virtuali kapatmış gibi yapınca görüyor ve işlem başarılı, ancak disk kopyalama işi yine problemli. Yaz dendiğinde anında CD değiştiremiyorsun. Açıp kapayacaksın filan  ondan sonra CD gözükecek. CD gürültüye gider.
Ofis 2003, frontpage...programlar kolay yerleşti Canon Yazıcıyı kuramadı

73     Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA4MUO

« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2019, 09:54:09 »
Merhaba,

Bilgisayarınızda sürücü harflerini değiştirebilirsiniz. D ile işaretlenmiş sürücüyü başka harfe alıp, F harfinde bulunan DVD'yi D olarak isimlendirebilirsiniz.

Bunun için;

- Bilgisayar Yönetimi
- Depolama
- Disk Yönetimi

bölümünde, sürücü harfini değiştireceğiniz (sizin durumunuzda D sürücüsü) üzerine gelip fareyi sağ tıklayarak açılan menünün gelmesini sağlayın. İlişikteki resimlerde görüldüğü gibi seçiminizi yaparak D sürücüsüne başka bir harf atayın.

Daha sonra aynı işlemleri DVD'nin bulunduğu sürücüyü seçip, ona D harfini verebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu var, eğer siz D sürücüsünü ya da D sürücüsü içindeki herhangi bir klasörü paylaşıma açmışsanız paylaşım bozulur. Bilgisayarınızı tek olarak kullanıyorsanız problem yok.

73 de TA4MUO

Çevrimdışı TA4MUO

« Yanıtla #10 : 02 Ekim 2019, 09:59:32 »
Bu arada, elinizde DOS işletim sisteminde çalışan eski bir program var ve mutlaka kullanmak zorunda iseniz, aşağıda bağlantısını verdiğim DOSBox isimli uygulamayı işletim sistemi farketmeksizin ve uygulama kurar gibi bilgisayarınıza kurun. Sanal makine kurmaksızın açılan ayrı bir pencerede DOS işletim sistemini kullanabilirsiniz. Disk sürücünüzde bir klasör oluşturup, bu klasörü DOSBox üzerinde ayrı bir işletim sistemi gibi kullanabilirsiniz. Gerekli açıklamalar program yardımında basit olarak anlatılmış.

Yazmış olduğum ticari programlarda kullandığım ve geliştirdiğim şifreleme programı 64-bit işletim sistemlerinde çalışmıyordu. Bu nedenle eski bir PC'yi 32-bit XP ile kullanmak durumunda kalıyordum.

Bu program ile 64-bit Windows 10 kurulu bilgisayarımda, DOS işletim sistemine ihtiyaç duyan şifreleme programım sorunsuz çalışıyor.

https://www.dosbox.com/download.php?main=1
« Son Düzenleme: 02 Ekim 2019, 10:08:27 Gönderen: TA4MUO »

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #11 : 02 Ekim 2019, 21:17:11 »
Günaydım Muhammet Bey

Bu beşinci yazınız, maşallah ortalığı aydınlatıyorsunuz. Zaman zaman oğlumu ziyarete Denizli'ye giderim oradan keşki sizi de ziyaret edebilsem. İnanın sizler yazdıklarınızdan da programlarınızdan da daha değerlisiniz. 

Harf değiştirme işlemini yaptım, yapmasam daha iyi imiş. Netice değişmedi. Bu olumsuzluk sadece bana ait değilmiş. İnternet ortamında virtualin CD yi görmediğinin ingilizce cevapları var. Bir kelime de anlasam faydası oldu. CD rom u ana makina sürücüsü olarak tanıtabildiniz mi iş oluyor. bir iki ıkılama tıkılama, yeşil ışıkları bulma ..filan zor iş değilmiş.
Bu virtuali iso dosyasıyla kurduğumda CD rom çalışıyor fakat internet çalışmıyordu. İkincisini CD romla kurdum internet çalıştı CD rom çöktü. İnternet bilgileri yardımıyla problem halledildi
Sizin box su da aynı bilgisayarda bir başka harf üzerine kurmak ümidiyle

73      husnu66tr@yahoo.com   Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

TA2JU Hasan Turgut Bey'e
« Yanıtla #12 : 14 Ekim 2019, 04:24:19 »
Hasan Turgut Bey   TA2JU
Yazınız 2010 senesine ait  olsa da bir tecrübemi yazmasam israf olur diye düşündüm.
Acizane ben programcı değilim hex lerden hiç anlamam ama biraz  eski tip PC ciliğim var.
Siz benim Vırtual USB yi görmüyor deyince (14 ekim 2019 saat 3.30 da) ... virtual renkli pencere aktif olana kadar açılacak.  CD aktif olabilir ama USB aygıtı gözükmüyor. Aslında  virtual USB yi tanıyor
Virtal renkli panelin  ve üst sırasında
 aygıtlar --USB -  USB ayarları bölümünde sizin USB nin markası yazılı. markaya tıklayınca PC USB yi aktifleştiriyor
PC den yani Ana makineden virtuale kopyalama meselesi
virtual sadece kendi tanıdığı uzantıları kopyalayabiliyor. Ancak yine de virtual içindeki ayarları kullanarak (sürükle bırak) menüsünü kullanıp makinedeki dosyaları virtual paneline sürükleyebiliyorsunuz Program yapmadığım için konuyla uğraşmıyorum

73