Ekrem Bey,
Öncelikle şunu belirteyim, Power katlarında kullandığımız filtreler Pi tipi alçak geçiren filtrelerdir. Bunlar amaçladığımız frekansın özellikle tek sayılı katlarında ortaya çıkan harmonikleri bastırmak amacı ile kullanılır. Böylece kirlilik yaratmamış oluruz.
Bu filtrelere bazen empedans uyumlandırma görevi de yüklenebilmektedir. Ama genellikle giriş ve çıkış empedansları 50ohm için tasarlanırlar.
Örneğin 7 MHz için kullandığımız alçak geçiren filtrenin zayıflatmaya başladığı noktayı 8.5 MHz gibi seçeriz. Bu frekansın üzerindeki tüm kanalları filtre kabiliyeti kapsamında bastıracaktır. Örneğin bu filtre 2.Harmoniği 30 dB zayıflatsın. Buna 14 MHz 10w sinyal girersek, çıkışında ancak 10mw sinyal çıkabilecektir. Temel amaç harmoniklerin antenden yayılmasını engellemektir. Bu nedenle her bant için ayrı filtre kullanmaktayız.
Filtre olmadan ölçülen güç yanıltıcıdır. Aynı sinyali spektrum analizör ile incelenirse, size kullandığınız frekanstaki gerçek güç ile harmoniklerin taşıdığı güçleri ayrı ayrı gösterecektir.
Filtresiz çıkış sinyaline osilaskopla bakılırsa, sinuzoidal olmadığını görülür. Filtre çıkışında ise sinuzoidal sinyal mevcuttur. Sinuzoidal olmayan sinyaller wattmetre ile doğru bir şekilde ölçülemezler.
Özellikle IRF tipi mosfetlerle yaptığım çıkış katlarında alt bantlarda aldığım güç yüksek iken üst bantlarda çıkış hızla düşmekteydi. Bunun birden fazla nedeni olmakta. Ana neden IRF lerin yüksek giriş kapasitansı. Mosfetleri RD15HVF1 ile değiştirdiğimde sorunun kısmen çözülmesine rağmen devam ettiğini gördüm. Burada kullandığım ferrit çekirdeğin tipi önemli. Ben piyasadan temin ettiğim 43 tipi veya tipini bilmediğim çekirdekleri kullanmıştım. Bunlar 18-20 MHZ 'in yukarısında kötü sonuç veriyor. Buralarda genelde 61 tipi ferrit çekirdekler kullanıldığını görüyorum.
Transistorlerin kollektörleri arasına kondansatör ekleyerek ve bunun kapasitesini ayarlayarak frekans tepkisini kısmen düzeltmek mümkün.
Katların kazancını düşük tutmak gerekir. Frekans yükseldikçe kazanç düştüğünden, bunu dengelemek için bazı düzenlemeler yapılır. Emiterlerde bulunan degenerasyon dirençlerine paralel kapasite atılarak bu kapasitelerin değeri ayarlanarak frekans tepkisi düzeltilmeye çalışılır.
Kollektörlerden base uçları arasına seri bağlı direnç-kapasite-bobin eklenerek frekans tepkisi düzeltilmeye çalışılır.
Bu amatör çok değerli bilgiler vermiş;
https://radiotransmitter.wordpress.com/2015/12/08/gimme-five-a-qrp-ssb-transceiver-for-5-bands-with-10-watts-output-power/Selamlar...
Edit: Mehmet Hocamın tekrarı olmuş :-)