Merhaba Arkadaşlar;
TB1TFO Fatih Bey’İn ‘nun sorusuna yanıt veren Mustafa Bey’in (TA2MVX) vermiş olduğu linkteki yönetmeliği 18 Temmuz 2009 yılında yayınlanan “Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği” iptal etmiştir. 2009 Yılından 2018 yılının son günlerine kadar “Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği EK-4’ünde yer alan Amatör Telsiz İstasyonlarını anlatan kısmının “Kullanım Kısıtlamalarını” belirleyen 3 ncü Maddesi 12 nci ve 13 ncü fıkralarında “
(12) B ve C sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında kurulu istasyonlarda veya bir A sınıfı amatör telsizciye ait istasyonda, istasyonun sorumlu operatörü gözetiminde ve sorumluluğunda, Tablo-1de belirtilen bütün amatör frekans bandlarını ve emisyon tiplerini kullanabilirler. İstasyondan sorumlu amatör telsizcinin gözetimi dışında veya kendi adlarına kayıtlı istasyonlarda ise ancak belge sınıflarının müsaade ettiği frekanslarda faaliyetlerde bulunabilirler.
(13) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir sorumlu operatörün hazır bulunması halinde; belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilir. “ şeklinde yer almaktaydı.
27 Kasım 2018 gün ve 30608 sayılı resmi gazetede yayınlanan “FREKANS TAHSİSİNDEN MUAF TELSİZ CİHAZ VE SİSTEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK ile 18 Temmuz 2009 yılında yayınlanan “Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği” iptal edilmiştir.
27 Kasım 2018 gün ve 30608 sayılı resmi gazetede yayınlanan “FREKANS TAHSİSİNDEN MUAF TELSİZ CİHAZ VE SİSTEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK gereği BTK tarafından yayınlanan Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemlerine İlişkin Teknik Ölçütleri’nin Özel Telsiz Sistemlerinin Anlatan 4 ncü Bölümünün 21 nci Maddesinin konu ile ilgili fıkraları
(10) B ve C sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında kurulu istasyonlarda veya bir A sınıfı amatör telsizciye ait istasyonda, istasyonun sorumlu operatörü gözetiminde ve sorumluluğunda, Tablo-25’te belirtilen bütün amatör frekans bandlarını ve emisyon tiplerini kullanabilirler. İstasyondan sorumlu amatör telsizcinin gözetimi dışında veya kendi adlarına kayıtlı istasyonlarda ise ancak belge sınıflarının müsaade ettiği frekanslarda faaliyetlerde bulunabilirler.
(11) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir sorumlu operatörün hazır bulunması halinde; belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilir.
Sonuç olarak izin konusu tüm yapılan yönetmeliklerde aynı şekilde yer almıştır. Güncel yasal dayanağımız son yayınlanan “ Frekans Tahsisinden Muaf Telsiz Cihaz ve Sistemlerine İlişkin Teknik Ölçütleri”dir.
TA2NC Oğuzhan Bey’in de belirttiği gibi HF daha ilgi çekicidir.
73!