Gönderen Konu: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?  (Okunma sayısı 318 defa)

Çevrimdışı TA5ISM

RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« : 09 Aralık 2018, 21:59:58 »
Değerli ustalarıma bir sorum olacak. Uhf-Vhf el cihazlarımızın çıkış katındaki final mosfetler bozulduğunda aynı mosfeti mi kullanmalıyız? Mesela motorola gp serilerinde kullanılan motorola marka MRF1517 yerine (piyasada orjinalini bulmak oldukça zor) Toshiba 2SK3476 kullansam çalışır mı? Ben denedim hatta başka mosfetler dedenedim ama çıkıştan RF alamadım cihaz amper çekiyor mosfet ısınıyor ama çıkış alamıyorum. Bunun sebebi final rf mosfetinden sonraki kapasitör ve bobinin değerleri midir yoksa başka bir sorun mu var? Yardım ve cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2018, 00:05:47 »
Tahminim,  Bias gerilimi dir.

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2018, 12:27:36 »
Mosfetli rf linear' lerde çalışma sınıfına göre bias voltajı etkiler. Ayrıca mosfetin datasheeet'ine göre giriş ve çıkışlardaki kapasitörler etkili olur (çalıstığı frekansa bağlı olarak) diye düşünüyorum. Eğer farklı bir mosfet taktıysanız onun datasheet ine göre besleme voltajı,  varsa bias voltajı, ve kapasitörleride modifiye ederseniz tam verimde olmasada çalıştırılabilir.
Cihazınızın çıkışında birden fazla mosfet var ise ozaman işler değişiyor eklenen mosfetin diğeri ile uyum içerisinde çalışması için açılma gerilimleri faktörü devreye giriyor. Aksi takdirde biri çalışmaya başlar diğeri daha düşük verimde çalışacağından ısı ve arızalar ortaya çıkacaktır. Bu iş çok teferruat lı bir konu olup benim bildiklerimi anlatmaya çalıştım. İyi çalışmalar dilerim..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8A

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2018, 13:14:57 »
İsmail Bey,

Bağlantı bacaklarının farklılıklarına dikkatinizi çekmek isterim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5ISM

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #4 : 10 Aralık 2018, 15:44:19 »
Bilal bey, bağlantı şekline dikkat ettim orada hata yok. Bias voltaj konusuna gelince taktığım mosfetler aynı voltta çalışan genelde N kanal 520mhz mosfetlerdir. Benim aklıma takılan yer çıkıştaki şase ile Rf hat arasındaki kapasitör ve bobin değerleri mi acaba? RF şaseye mi çekliyor? Size resimde devre üzerinde göstereyim.

Çevrimdışı TA2SH

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2018, 08:50:06 »
Motorola cp040 seri modellerdense anten cıkışında test konnektörü için soket olacak genelde o bozuluyor. ölçerek anlayabilirsiniz. yenisi yoksa iptal edip direk bağlantı ile test edebilirsiniz.
Mosfetlerde VHF veya UHF fark etmiyor çalışma frekansı ve voltajları aynı mosfet tx yaptığınızda ısınıyorsa ve tx sırasında gate bacağında yaklaşık 2-3 volt  varsa mosfet sağlamdır sorun çıkış filitrelerindedir.
 
Kolaygelsin

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2018, 19:45:17 »
Uhf- vhf   power transistorları çokça sahtede çıkabiliyor.

Çevrimdışı TA5ISM

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2018, 20:23:09 »
Aytekin bey, dediğiniz gibi anten soketi arızalıymış. Basit saatçi tornavidası ile soketin içindeki şase ile canlı ucu ayıran metali hafifçe bastırarak   soket sorunu çözüldü. Çözümler küçük detaylarda gizlenebiliyor. Bazen gözünüzün önündekini göremiyorsunuz. Böyle durumlarda tecrübe ve bilgi birikimi çok önemli...
Onur bey, sizin dediğinizi basitçe denedim. Gate ile drain arasındaki direnç ve kapasitörle hafifçe oynayınca çıkıştan 220mhz vs. tuhaf frekans ve 1watt gibi değerler gözüktü. Demek ki mosfetler takıldıkları devrelerde tune edilmesi gerekiyor. Bu işin kolay olması için trimer ve pot gibi ayarlanabilen elemanların takılı olması gerekiyor. Böylesi hazır devrelerde uğraşmak biraz zahmetli ve teknik ekipman gerektiriyor. Yani sorun tam olarak çözülmedi.
Zaman ayırıp cevap yazan ustalarıma tekrar teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA5ISM

Ynt: RF MOSFET DEĞİŞİMİ AYNISI OLMALI MI?
« Yanıtla #8 : 23 Şubat 2019, 18:20:49 »
Uzun bir aradan sonra sorunu giderdiğimi yazmak istedim. Belki aynı durumda olan arkadaşlara fayda sağlar. Fet transistörün drain ile gate ucunu şaseleyen direncin değeri ile oynayınca hemen çıkış yaptığını gördüm. Yani hiçbir kapasitör ve bobin ile alakalı değil. Sadece şaseleyen direncin değeri çok basit bir şekilde bulunabiliyor. Değişik mosfetler ile denedim tabi hepsinin değerinde biraz değişiklik oluyor sonuç çalışıyor. Bazılarında direnci tamamen devre dışı ettim bazılarında düşük değer taktım... Burda ki direncin çıkış gücüne etki ettiğini söylemek isterim. 73