Gönderen Konu: Kristal Ladder Filtrenin Osilaskop ile ölçüm yöntemi  (Okunma sayısı 230 defa)

Çevrimdışı TA3ALS

Genelde Radyo amatörleri ölçü aletleri yönünden zengin değildir. Spektum analizör cihazı veya servis monitörü amatörlerde  ender olarak bulunur ama ucuzlayan fiyatları ve bitpazarında sık karşılaşılan bir cihaz olması sebebi ile osilaskop cihazı birçok amatörde bulunmaktadır.

Sinyal kaynağı olarak ben VU3CNS  e ait DDS devresini kullandım,  bunun çıkışında bir transistörden ibaret bir yükselteç var. Elinizde hangi devre mevcutsa onu kullanabilirsiniz.

Öncelikle aşağıdaki resimdeki gibi filtreyi bağlıyoruz.

Buradaki Z ile gösterilen direnç filtrenin hesaplanan empedansıdır. Benim filtre yaklaşık 200 ohm empedansa sahip olduğundan ben 220 ohm kullandım. DDS tarafındakinde ise üretecin iç direnci bu direncin değerinden düşülmeli. Örneğin 220ohm-50 omh=170 ohm luk bir direnç kullandım. AD9850 DDS entegresinin çıkışında herhangi bir yükselteç kullanmadıysanız, bunun iç empedansı 200 ohm dur. Bu empedans üreteç tarafındaki direncin değerinden çıkarılmalı.
Osilaskopun probu " 10X " konumunda(bu önemli!) çıkış tarafındaki direncin ucuna bağlanmalı.
DDS nin bütün ofset ayarlarını sıfırlayarak, kalibrasyonunu kontrol ediyoruz. Ekranda hangi frekans varsa DDS çıkışında da o olmalı .

Osilaskopu yatayda 1ms/div , dikeyde de 50 ms/div gibi bir ön ayara alıyoruz.

DDS yi kristal filtrenin tahmini merkez frekansından 10 KHz aşağıya ayarlayıp 100Hz step ile yavaş yavaş yukarı doğru artırıp, en yüksek genliğin olduğu iki değeri not alıp, bunların ortalamasını alıyoruz. Bu değer yaklaşık olarak filtrenin merkez frekansıdır.

Bu iki frekanstaki genlikleri not alıp, bunların ortalamasını alıyoruz.

Daha sonra bu değeri 0.7 ve 0.5 ile çarpıp iki adet voltaj elde ediyoruz.

Voltajın %70 azaldığı yer -3 db noktasıdır.

Voltajın %50 azaldığı yer -6db  noktasıdır.

Merkez frekansından 10 ar herzlik adımlarla frekansı azaltarak bu değerlere denk düşen frekansları kaydediyoruz.
Sonra yukarı doğru artırarak bu değerleri kaydediyoruz.

Şimdi sıra BFO frekanslarının yerini tespit etmekte.

Bilindiği gibi kulak 300 Herz 'den daha düşük frekanslı sesleri duymaz. Bu nedenle BFO frekansını filtre köşesinden 300 Hz öteye koyabiliriz. Böylece istenmeyen yan bandın bastırılması da oldukça artacak, daha kaliteli bir SSB elde edeceğiz.

Bu noktaları filtrenin -3db kesim noktalarından alt frekanstan 300Hz çıkararak veya üst -3db köşe frekansına 300 Hz ekleyerek  tespit edebiliriz.

Ben yukarıdaki örnekte -3db kesim noktalarını 10.589950MHz ve 10.592140 Hz olarak tespit ettim.

Bu filtrenin merkez frekansı 10.591045 MHz olmakta. Bant genişliği ise 2210 Hz dir.

BFO noktaları ise 10.589650 MHz ve 10.592 440Mhz dir.

LSB BFO şudur, USB BFO budur diyemiyorum. Zira karıştırmanın türüne göre ( VFO+IF veya VFO-If veya IF- VFO) yanbant konversiyonu denilen bir olayla yan bantlar yer değiştirmektedir.

Faydalı olması dileğiyle herkese kolay gelsin...
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2018, 00:40:04 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Kristal Ladder Filtrenin Osilaskop ile ölçüm yöntemi
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2018, 16:37:17 »
Resim ekleyemedim. Şema;

Osilaskop görüntüsü;

« Son Düzenleme: 16 Haziran 2018, 16:48:42 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 17 Haziran 2018, 00:48:07 »
Ali bey,

ilk mesajdaki resmi indirdim ve ekledim. İkinci mesajdakileri indiremedim. Resimler büyük değilse resimleri bilgisayarınızdan doğrudan ekleyebilirsiniz. Yoksa eposta ile bana gönderin ekleyeyim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4EM

« Yanıtla #3 : 17 Haziran 2018, 12:51:09 »
Ali bey çok yararlı bir bigi verdiniz.Teşekkürler.
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #4 : 18 Haziran 2018, 23:46:39 »
Bu yararlı bilgiler için çok teşekkürler Ali Hocam..

Bu ayarın ne kadar önemli olduğunu ilk kez 20m QRP yaparken USB modu bi türlü tutturamayınca farketmiştim.

Teşekkürler tekrardan.. 73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com