Gönderen Konu: SWR Bridge Nedir ?  (Okunma sayısı 228 defa)

Çevrimdışı TA2MVX

SWR Bridge Nedir ?
« : 07 Nisan 2018, 20:39:55 »
Arkadaşlar merhaba ,

SWR ölçümü için kullanılan SWR bridge nedir ?

PCB tipi ve bobinli tip olarak 2 farklı tip olduğunu öğrendim.

UHF ve VHF 'yi kapsayan PCB tipi bir bridge tasarlamak istersem bunun mantığı matematiği nedir ?

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: SWR Bridge Nedir ?
« Yanıtla #1 : 08 Nisan 2018, 18:53:07 »
Merhabal;
Aslında SWR metre,  çalışacağınız  frekansın dalga boyuna uygun yapım  teknikleri kullanırsanız ve  hakkı ile uygularsanız, hazır satın almaktan ziyade yapabileceğiniz bir cihaz.
Şahsen, aman aman extra bir özelliği yoksa, bataryalı çalışan modellerini de hiç önermem.
İstediğiniz dalgaboyu gerçekten  büyük bir bandı kapsıyor.Yine de dual band frekanslarında kullanacaksanız, şükrü hocamızın çalışması yeterli olur kanaatindeyim.
http://www.telsizciler.org/index.php?topic=38270.0

Başarılar.  73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 09 Nisan 2018, 11:19:50 »
Toygar Bey,

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,35492.0.html adresindeki mesajlar farklı SWR bridge tipini anlattığı için faydalı olacağını umuyorum. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #3 : 09 Nisan 2018, 11:50:50 »
Bilal Bey, paylaşımınız için teşekkürler. Daha önce bu konuyu görmemiştim.
PCB üzerinde, bakır yollarla yapılan uygulama da bu mantıkla çalışıyor sanırım.
Burada bakır yolların uzunluğu (kalınlığı, kuplaj mesafesi vs.) frekansa bağımlı mıdır?
Nasıl hesaplanır? bu konuda da bilgi verebilir misiniz?

73

Çevrimdışı TA2MVX

« Yanıtla #4 : 09 Nisan 2018, 17:22:16 »
Lütfi Hocam Merhaba ,

Şükrü Hocamın paylaştığı bridge vhf olduğundan ötürü ve çift yüzlü pcb olmasından dolayı girişmeye cesaret edemediğim bir uygulama şu aşamada.

Bilal hocam verdiğiniz link ilk defa karşıma çıkan çıkar çıkmaz da beni büyüleyen bir link oldu.

Anladığım kadarı ile söz konusu prensiplerde çalışan bir bridge yapmak için uygun frekanslarda toroid seçmek yeterli oluyor.

Devrede frekans ve  güç ile birlikte toroid ve dirençler dışında değişen malzeme yok gibi görünüyor.

Yapımı da oldukça basit. Normal multimetre ile ölçüm yapabiliyoruz anladığım kadarı ile hocam doğru mudur ?

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 09 Nisan 2018, 18:03:42 »
Murat Bey,

Bu yolları nasıl yaparsanız yapın çalışıyor. FAKAT!! Bu yolların uyumsuzluğu size SWR olarak geri dönüyor. Frekans yükseldikçe SWR artıyor. Bu sebeple kopya edip yapacaksanız çalıştıran arkadaşın SWR ölçümlerini göz önüne alın derim. SWR ölçmek için araya eklediğiniz köprünün hat empedansını bozmaması lazım. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 09 Nisan 2018, 18:09:42 »
Toygar Bey,

Stockton köprü çıkışlarını multimetre ile ölçebiliyorsunuz. Ama ölçtüğünüz değeri hesaplayarak sonucu bulmanız lazım. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #7 : 09 Nisan 2018, 18:44:01 »
         Tekrar merhaba;
       Toroid kullanacaksanız ve  konu UHF ise  sanırım   UHF bandı için  imal edilmiş bir toroid bulmanız gerekir diye düşünüyorum. En azından varsa da, Benim açımdan bulunması zor sınıfta.
       Dikkat ederseniz Şükrü hocamızın vhf bandı için hazırladığı tasarım gayet güzel ve ihtimalen   uhf bandının alt gamında (70cm için ) oldukça tatmin edici olacağını düşünüyorum. Şükrü hocamızın da  pcb konusunda size yardımcı olacağına da eminim.
         Bunun haricinde Rg213 gümüş  kablo dışından loop alan toroid ile yapılmış örnekler de mevcut. Bunların arasında Bilal hocamın verdiği linkteki köprü  tekniğini kullanan amatörler de var. Tabiki UHF bandı sözkonusu olunca haklı olarak çok iyi ekranlamışlar.
        Lakin yine 5-6 cm lik gümüş RG213 kablo zırhının en iç kısmından  tel ile  zorlayarak  loop alan ve UHF için yapılmış  SWR  köprülerine de internet araştırmalarımda rastlamaktayım.
SEÇİM SİZİN. 

=============SON OLARAK;
         Bildiğim kadarı ile HF bandı  için SWR metrelerini kendisi yapan ve kullanan amatörlerimiz var. 
         UHF bandı için deneyim leri olan arkadaşlarımız varsa,  bilmek isterim.
73.