Selamlar,
Her ne kadar ülkemizde çok fazla dxpedition yapan amatör olmasa da ileride yapılacak olduğunda kullanılabilecek bir araç ve ilginç bir bilgi paylaşacağım.
Karşılaşanlar bilirler, Clublog diye bir site var.
Normal kullanıcı, klup istasyonları ve ozellikle dxpeditionlarda log takibi, qsl kartı gonderimi ya da onayı yapan bir site.
Çalışması şu şekilde,
Örneğin bir aktivite yaptınız. Logunuzu buraya yüklüyorsunuz. OQRS özelliğinizi de açıp diyelim 2 dolar ücret belirliyorsunuz.
Sizinle qso yapmış olan biri buraya girip size paypal üzerinden odemesini yapıyor. Sİze de odeme yapıldı. şu qso, şu adres diye uyarı geliyor ve sizden qsl kartınızı gondermeniz bekleniyor. Ben ucret odenmesin istiyorum derseniz bureau secenegi ile sizden kart isteyen insanlara buro uzerinden gondeirm de yapabiliyorsunuz.
Neyse.. Bu özellikle dxpeditionlarda çok kullanılan siteye gecenlerde logumu yukledim.
Etiyopya ile 2 yıl önce yaptığım qso için, ya bize de 45000 küsür log gelmiş ama, baktık ARRL'nin dxpdition verified listesinde bu arkadaşlar yok. Biz de o yüzden bu qso yu invalid sayıyoruz diye açıklama yazmışlar.
Yani neymiş, bir dxpedition yapacaksanız, ARRL ye bildirip amcalardan icazet almanız gerekiyormuş. Ne güzel iş :)
Yoksa valid DXCC olarak saymıyorlarmış.