Gönderen Konu: ÜLKEMİZDE AMATÖR RADYOCULUK  (Okunma sayısı 707 defa)

Çevrimdışı TA3ADK

Ynt: ÜLKEMİZDE AMATÖR RADYOCULUK
« Yanıtla #20 : 29 Mart 2018, 03:39:01 »
   Söylenecek hemen her şey söylenmiş ama bu konu başlığındaki serzeniş; yeni  belge alan arkadaşlar kötü eskiler iyi yada tam tersi değildir. Zaten belge tarihine göre ve kişi bazında bir değerlendirme yapmakta mantık dışıdır. Asıl konu sınavın ölçme konusunda yetersiz olduğu düşüncesidir. Bu tartışma da gayet doğal ve gereklidir. Her şey değişirken belgelendirme sisteminin revize edilmesini tartışmakta bir yanlışlık yoktur.
   Bir konuya itirazım var. Niceliğiniz tükeniyor. Bu tür ifadeleri sınavla ilgili değişiklikler esnasında da argüman olarak çok duydum. Amatörler, henüz bu ülkede telsiz yasakken ve hatta bir kristal adliye yolunu açıyorken dahi tükenmediler. Sayı dalgalansa da tükeneceklerini de sanmam. Amatör sayısı az mı? Az. Bu durumun amatörlüğün bitmesi ile ilgili değil, genel yaşam şartları ile ilgilidir. İnsanlar paralarını ve enerjilerini öncelikle zorunlu gereksinimlerine harcar. Sonra artan kısmı hobilerine kanalize eder. Bizde bu oran düşük  ve bu durum her hobi için geçerli. RC hobisinde de sayımız az, denizcilikte de az, doğa sporlarında da az.Ama elimizde olan şuan bu.
   Yeni belge alan arkadaşların, bilmiyorum vs diye düşünmelerine hiç gerek yoktur.Mevcut sınav sistemini eleştirmemizin de kendileri ile ilgisi olmadığı gibi onların eksiği de değildir. Şuan geçerli olan sistem ne ise o kullanılacak elbette. Kimse amatör olarak doğmadı. Bugüne kadar ne Türkiyede ne Dünyada gidip yardım istediğim,bilgilenmeye çalıştığım dernek yada amatörden soğukluk görmedim.Sayelerinde hep çok şey öğrendim.
   Birbirimizi kırmadığımız sürece, bu tür etik ve mevzuat konularında fikir alışverişinde bulunmanın faydalı olacağını sanıyorum.
Saygı ve sevgilerimle
Barış

Çevrimdışı TA3OAS

Ynt: ÜLKEMİZDE AMATÖR RADYOCULUK
« Yanıtla #21 : 23 Nisan 2018, 03:26:27 »
Hoş görünüze sığınan bir taze amatör olarak bende görüşümü yazmak isterim.
2018 1. dönem sınava girip lisansımı aldım ve aranızdayım.
Sınav öncesi trac izmir şubesinin düzenlediği eğitime katıldım.  Yakınlarımda amatör telsizci ve derneği olmadığı için yol katedip İzmir'e mesafeli olmama rağmen eğitime gittim.
Öncesinde hazırlanmış olmama rağmen ( soruların cevaplarını ezberlemiş ), bu işin içinde bulunan değerli dostlarla tanışma imkanı buldum. aklıma gelmişken, eğitimde bize yol gösteren başta TAEL aliriza  bey, TA3GL mehmet bey ve tüm gönüllü eğitmenlerimize teşekkür ediyorum. Sadece eğitim vermekle kalmadılar sınav saatinden önce sınav yerinde hazır bulunup biz heyecanlı adaylara moral verdiler.
öncesinden de halkbandı  ( cb ) kullanıcısı olarak 9-92 yıllarında telsizciliğe başladım.
 Bu gönül işi, hobi, merak diye tanımlaya bileceğimiz bir meşguliyet. Cihazlara, antenlere , kablolara ve meydana gelen ufak büyük arızalara para ayırma işi. Boş vaktinizden yeri geldiğinde sevdiklerinize ayırdığınız vakitten zaman ayırma işi. telsize olan sevgiyi bir taksimetre gibi ölçecek cihaz veya tam kaşılığı olacak bir ölçü kanaatimce yoktur. Yani mükemmel sınav da olmayacaktır.
Sınav sisteminin çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ( ilk sınavda A lisansı aldım ). Her ayrıntıyı gözetecek mükemmele yakın bir sistem ne zaman oturur onuda bilmiyorum.
 Bu durumda biz amatörlerin yapması gereken ara boşlukları doldurmak. Sınav sisteminin kolaylığından dolayı vasıfsız amatörler lisans alıyorsa. usta çırak ilişkisi içinde bizim gibi acemi amatörlerin vasıflarını yükseltmek siz sayın tecrübeli arkadaşlarımızın elinde.
bunun en güzel şekilde uygulamak içinde vasıflı vasıfsız diye bakmadan amatör arkadaşların sayısını artırmalıyız ki, benim gibi kimden ne öğrenirim diyen kişiler yakınlarında tutunacak bir dal bulabilsinler.
bu konuda yukarıda bahsettiğim İzmirli gönüllü eğitmenler iyi bir örnek. birde dikkatimi çeken bir abimiz vardı, TA3BS hasan bey aynı şekilde sınav günü gelerek meraklıların bin bir sorusunu cevaplamış bizlere zaman ayırmıştır.

73