Gönderen Konu: Graves Radar  (Okunma sayısı 216 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Graves Radar
« : 29 Aralık 2017, 17:44:59 »
Fransa'da bulunan , Uzay erken uyari sistemi denebilecek bir proje icin gelistirilmis bir verici olan graves radar, yorungede dolasan uydularin, gok taslarinin konumlarını doppler ile tespit etmeye caliisan bir sistem.

15 yillik bir gelistirme sonucu yapilmis.  Yaklaşık 400 kW gücünde Phased Array antenler ile yayın yapıyor.
4 tane anteni ile guney yonunde 180 derecelik bir acida yayin yapmakta.
Antenleri sabit olarka 15-40 deree arasına yayın yaptıgı icin Ay fransada bu derecelerin altinda veya ustune ise sinyal alamiyoruz.

peki bizim ne isimize yarar.

Bu radar cogumuzun cihazinin duydugu 143.050 frekansindan yayin yapmakta.CW olarak yayin yapiyor.
Anteninizi aya cevirdiginizde, aydan gelen yansimasini rahatlikla duyabilirsiniz (tabii ki guclu bir antenden bahsediyorum)
Ya da yine bu frekansta dinleme yaparken gecen uydularin yansimalarini (ISS gibi buyuk olanlari ozellikle) tesbit etmeniz mumkun.Bunun icin anteni ay'a dogru degil fransaya dogru cevirmeniz lazim.  Tabii her sartta da duymamiz mumkun degil cunku aydan yansima sirasinda olusabilecek poraizasyon farkı ya da faraday etkisi sinyalin kaybolmasina neden olabilir.

Vericinin lokasyonundan ve ayin o anki konumundan ortaya cikan doppler farkıyla, cihazinizin kalibrasyonunu yapmaniz mumkun mesela.  143.050.300 e ayarladigimda 30 hz kayik goruyorum mesela benim cihazimi. 330 hz bir fark var kisaca gercek degerle.
ya da anteninizi asagi yukari hareket ettirerek (ya da sag sola) yagi anteninizin loblarini gorebilmeniz mumkun.
Ses analizi icin spectran'i kullaniyorum
diger yazilim ise JT65 kullaniclarinin yadirgamayacagi WSJT.

Bir ekran goruntusu de evdeki rtl-sdr yi antene baglayarak elde ettim.
Goruldugu gibi basit bir SDR ile de duyabilmekte.

Yaptigim kisa bir video kaydini https://youtu.be/8xi1k4Dgy8s  adresinden seyredebilirsiniz.

« Son Düzenleme: 29 Aralık 2017, 19:06:23 Gönderen: TA2NC »