Gönderen Konu: Ugly (Çirkin) Balun hakkında  (Okunma sayısı 230 defa)

Çevrimiçi TA1JA

Ugly (Çirkin) Balun hakkında
« : 20 Aralık 2017, 16:58:12 »
Merhaba,

Çeşitli çap ve sarım sayısında yapılan çirkin balunların bir hesabı var mıdır?
HF-VHF-UHF için farklı çap ve sarımda mı olmalıdır?

teorik olarak anten paternini düzelttiğini okudum ama gerçekte bu nasıl test edilir?

Geçen gün, yaptığım J pole-Dual antenin, fazla kablosunu, anten dibinde 4-5 tur (yaklaşık 10cm çapında) sarıp bağlamıştım. (odanın içinde)
El cihazı ile aynı yerden açtığım röleyi J pole ile açamadım. Ta ki yaptığım sarımı sökene kadar.
Bu işlemi yapmadan önce ve yaptıktan sonra da swr değerlerim 1:1'di.

Konu hakkında değerli paylaşımlarınızı beklerim, 73

Çevrimdışı TA5TM

Ynt: Ugly (Çirkin) Balun hakkında
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2017, 18:48:50 »
80 metre mono band antenimi çirkin balun kullanarak yaptım gayet verimli hiçbir sorun yok,3600 ile 3800 arasında swr 1:1 ile 1:6 arası.Nasıl yapılacağı hakkında ta7om hüdaverdi beyin  http://www.ta7om.com/projeler/ugly-balun.html#comment-135   internet sitesinde yeterli bilgi var.

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2017, 18:50:24 »
Bu arada yazmayı unuttum,80 metre için sardığınız çirkin balun ait olduğu bant ve aşağısında kullanılabiliyor.Yani 80-10 metre arasında.73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2017, 21:44:58 »
benim VHF antenlerimde (2x10 eleman Yagi) WD-40 kutusuna sarilmis (kutu sonradan cikarildi tabii) iki tur RG-213 balun olarak is yapiyor.

Dogrudur balun antenin patternini duzeltir. Cunku balun'un koyuldugu noktadan itibaren RF'in kablonun dis orgusunden devam etmesini (dolayisiyla antenin bir parcasi haline gelmesini) engeller.

Ancak dikkat etmek gereken balunun tam besleme noktasında yapilmasi. Ya da 1/4 dalga boyu uzagina koyulmasi.
Dusuk guc kullaniyorsaniz, ya da cihazinizda temas ettiginiz yuzeyleden bir RF yanigi vs olusmuyor ise , performansi da rahatsiz etmiyor ise kullanmaniza gerek yok. Ben yine de HF vhf uhf yaptigim antenlere ya klipsli ferritlerden koyuyorum (elektrik kablolarinda kullanilanlardan) ya da ugly balun sariyorum.

Çevrimiçi TA1JA

« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2017, 09:06:17 »
Cevaplarınız için teşekkürler.

"Dogrudur balun antenin patternini duzeltir. Cunku balun'un koyuldugu noktadan itibaren RF'in kablonun dis orgusunden devam etmesini (dolayisiyla antenin bir parcasi haline gelmesini) engeller."

Kullanılma nedenini anladım, ama bu iş biraz deneme-yanılma yoluyla gidiyor sanırım, hiç hesaba, formüle denk gelemedim.

73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2017, 11:54:07 »
 Kullanılan kablo boyunun, hesaplanan en yüksek frekansta (çeyrek dalga boyu* Kablonun hız faktörü)' nden daha kısa olması lazım diye hatırlıyorum.

Çevrimiçi TA1JA

« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2017, 14:07:51 »
Sarılacak kablonun boyu mu?

VHF için hasaplanırsa 34cm gibi bir boy çıkıyor.
UHF için de 11cm civarında.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 21 Aralık 2017, 20:12:58 »
Bir yerde şu şekilde bir açıklama buldum ama.. hesaplama yöntemi goremedim herhangi bir yerde.