Gönderen Konu: GY-MAX9814 isimli çip tanıtımı  (Okunma sayısı 226 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

GY-MAX9814 isimli çip tanıtımı
« : 16 Aralık 2017, 13:24:01 »
Değerli arkadaşlar

Son yıllarda piyasalarda mikrofonu üzerinde takılı ses devrelerinin biri 5 ayaklı  GY-MAX9814.
Bu entegrenin  14  ayaklı  MAX9814 olan tipi  de var . Devre hazır dizili olduğu için üzerinde fazla çalışılıp ortaya fazla döküman sergilenememiş.

İnternet ortamındaki tanıtımları yetersiz buluyorunm. İnternet tercümeleri tam gerçekleri ifade etmiyor.
Çin piyasasında 3-5 $ olan bu çipin 40---60dB kazancı var. Bu kazancı görüyorum.
1 numaralı  AR isimli uç acaba  hangi işlemler için kullanılacak?

73,           Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: GY-MAX9814 isimli çip tanıtımı
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2017, 15:09:50 »
Chip maxim 'in
manualinde yazdigina gore AR portu AGC

Trilevel Attack and Release Ratio Select. Controls the ratio of attack time to release time for the
AGC circuit.
A/R = GND: Attack/Release Ratio is 1:500
A/R = VDD: Attack/Release Ratio is 1:2000
A/R = Unconnected: Attack/Release Ratio is 1:4000

AR yi ground a cekerseniz 1:500 agc
VDD de 1:2000
baglamazsaniz 1:4000 agc uygulaniyor

https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/MAX9814.pdf  adresinde tam dokumani mevcut

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2017, 13:23:02 »
Oğuzhan Kayhan Bey

İlginizden Memnun oldum
Elektronikle ilgilerinizi Telsizciler sitesinde görüyorum. Sanki bana internet ortamı sizin elektronikteki becerilerinizi yeterince tanıtamamış gibi geldi. Belki sizin isminize benzer diğer isimler tanıtımı elektronik dışına taşıdı.  Benim anladığım kadarıyla siz bizim amatör camiasında en üst seviyelerde biri olmanız gerekiyor.

Benim devreyi tanımamdaki güçlükler yalnız bana ait değilmiş. Yabancı forumlarda konuya açıklık getirmeye çalışanlar olmuş.
Sizin ar terminalina dair yazdıklarınızı  gain terminali için de söylüyorlar.
Çip aslında göründüğünden değerli. Ancak tanıtım güçlüğü veya zorluğu var.

Sıradan biri bu çipin çıkışına bir hoperlo veya 32 ohm kulaklık bağlasa, yapacağı ilk iş bu çip kötüymüş diyerek onu çöpe atmak olacaktır. Oysa durum biraz farklı
This amplifier is great for when you want to record or detect audio in a setting where levels change and you don't want to have to tweak the amplifier gain all the time.
Kimisi bu çıkışın digital olduğunu söylüyor. Benim ilave sözüm şu olacak.  Bu çipin çıkış empedansı
(bemim görsellerimde) 50 ohm filan değil, çok çok yüksek. Kulaklık empedansı 500 om lara geldiğinde ses güzelleşiyor.  Bu nedenle devre tda2822 gibi bir amp girişine bağlanmalı
https://forums.adafruit.com/viewtopic.php?f=8&t=99942#p501060
https://forum.pjrc.com/threads/42539-Teensy-3-6-with-Electret-Microphone-(MAX914)-with-auto-gain
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0174/1800/products/1713DEMO_LRG_1024x1024.jpg?v=1393423670
73,   Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2017, 13:25:12 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2017, 15:20:01 »
Hüsnü Amca;
A/R  ucu AGC nin yakalama - serbest bırakma süresini ayarlıyor. Eskiler Hızlı AGC , yavaş AGC derlerdi ya, o hesap.

Yakalama süresini 1/500 mili saniye, 1/2000 veya  1/4000 milisaniye olarak seçebilirsiniz. AGC çok hızlı olursa frekans karakteristiği iyi olmaz, yavaş olursa da arada gelen fısıltıları kaçırabilir. 1/2000 olarak seçebilirsiniz yani AR ucunu beslemeye bağlayın.

Datasheeten ilgili bölümü;

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 20 Aralık 2017, 21:34:28 »
Husnu bey,
 yazdiklariniza tesekkur ederim, lakin ben kendime elektronikci diyemem.
 Temel bazi seyleri ufak tefek kendi capimda yapmaya calisirim , yapamadigimi veya merak ettigimi de okurum arastiririm. Bu sirada da dil bilmenin faydasini oldukca gorurum hepsi bu.

AR portu icin denilen evet Gain portunda da soz konusu lakin o kisim zaten pcb'nin uzerinde de yazdigi icin ayrica yazma geregi duymamistim.

73

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2017, 23:25:13 »
Ali Şahin Kuzucu   Bey

Sağolun.  Relase meselesi anlaşıldı. Bu kelimeyi sanırım İngilizcesi biraz ileri kitle kullanıyor. Kelime bana biraz yabancı geldi.

Bu çipi konu edinmemim sebebi ALC devresinin var olması ve gain rakamının abartısız verilmesi. Hep hassas electret arardım.  Bu devre için İlk defa olarak düşük kazançlı  electret mikrofon aradım  Ölmüş dediğim mikrofonlar bile burada çalışabiliyorlar.

Bana biraz tuhaf gelen mesele şu.

Relase için ar yi  toprağa       kazanç ayarı için gain i toprağa
yani hem AR hem gain aynı yere bağlanabiliyorlar.

73,    sağlıcakla        Hüsnü Köktürk   

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2017, 12:18:53 »
Hüsnü Amca;
Max9814 modern bir chip, girdiğiniz kontrol fonksiyonları dijital olarak yapılıyor. Mesela Gain voltajını arada bir yerde tutarak kazancı ara bir değere ayarlayamazsınız.
Güzel bir şeye benziyor. Ben de edinip bir bakayım.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2017, 19:59:00 »
Ali Şahin Bey

AR ucunu pozitif voltaja bağladım. Başka değişiklik yapmadım. Çıkışa 500 ohm dirençli Aselsan  manyetik mikrofon taktım. 3.6 volt altında televizyonun sesini dinledim.  Televizyon sesini anlaşılır şekilde dinleyebilmek kanaatimce en zor işlemlerden biri. (bilhassa işitme kayıplılar için)

Telervizyonu 3 metre uzaktan dinleyebiliyor. Bu başarı her preamplifikatörde bulunmaz. Bu haliyle cihaz harici bir amp ilave etmeden birinci sınıf demesem de ikinci sınıf kaliteli bir uzak dinleme aracı oluyor.
???????????
Her zaman aradığım ALC devresi acaba iyi bir şey mi?   
Hurdalarımın arasından  önceki yıllarda yapmış olduğum, 3.6 volt  3 transistörlü manyetik mikrofonlu bir ses  preamplifikatör devresi çıkarıyorum. Şemasını  arşiv yapraklarımın arasından buldum çıkardım. Şema bana ait değil, şema kaynağını da bilemiyorum.  Bu 3 tr preamp'nin ALC devresi yok, (ihtimal hiç olmamalı) ama doğal, tabii, dinlemesi hoş canlı bir sesi var, Ses kalitesi şahane ve doğal ses.

Sanki bana ALC tabii sesi bozuyormuş gibi geldi. Ses,  hele insan sesi, zaman zaman vurgulu, azalıp çoğalan.....bir özelliğe sahip.   Bu sesin başına bir ALC veya benzeri bir filtre koyduğunuz da durum ne olacak?.  Böyle bir filtre kullanan bir şarkıcı   yarışma kazanabilir mi??

73,     sağlıcakla    Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2017, 20:01:37 Gönderen: TB6BHK »