Ali Şahin Bey
AR ucunu pozitif voltaja bağladım. Başka değişiklik yapmadım. Çıkışa 500 ohm dirençli Aselsan manyetik mikrofon taktım. 3.6 volt altında televizyonun sesini dinledim. Televizyon sesini anlaşılır şekilde dinleyebilmek kanaatimce en zor işlemlerden biri. (bilhassa işitme kayıplılar için)
Telervizyonu 3 metre uzaktan dinleyebiliyor. Bu başarı her preamplifikatörde bulunmaz. Bu haliyle cihaz harici bir amp ilave etmeden birinci sınıf demesem de ikinci sınıf kaliteli bir uzak dinleme aracı oluyor.
???????????
Her zaman aradığım ALC devresi acaba iyi bir şey mi?
Hurdalarımın arasından önceki yıllarda yapmış olduğum, 3.6 volt 3 transistörlü manyetik mikrofonlu bir ses preamplifikatör devresi çıkarıyorum. Şemasını arşiv yapraklarımın arasından buldum çıkardım. Şema bana ait değil, şema kaynağını da bilemiyorum. Bu 3 tr preamp'nin ALC devresi yok, (ihtimal hiç olmamalı) ama doğal, tabii, dinlemesi hoş canlı bir sesi var, Ses kalitesi şahane ve doğal ses.
Sanki bana ALC tabii sesi bozuyormuş gibi geldi. Ses, hele insan sesi, zaman zaman vurgulu, azalıp çoğalan.....bir özelliğe sahip. Bu sesin başına bir ALC veya benzeri bir filtre koyduğunuz da durum ne olacak?. Böyle bir filtre kullanan bir şarkıcı yarışma kazanabilir mi??
73, sağlıcakla Hüsnü Köktürk
husnu66tr@yahoo.com