Selamlar arkadaşlar, TA2NC Oğuz arkadaşımın yazdığı mesajı okuyunca ben de katılayım dedim bu konuya.
Bir aydır almanyadayım, bulunduğum kasabanın DARC şubesinde her ay toplanıp gündemi konuşuyor amatörler.
Her yıl ziyaret sebebiyle geldiğim bu kasabanın DARC şubesinin mutat toplantılarına geldiğimde ben de giderim.
Bu seferki gidişimde üyelerin konuları görüşmesi bitince: Şube başkanı bir Alman amatörün yapıp çalıştırdığı QRP 40 metre CW Alıcı verici hakkında bilgi vereceğini belirtti, hepimiz onu dinlerken cihazda antene bağlı ve CW istasyonlarının sesleri geliyordu.
Cihazı monte eden kişi bir ara anlattıklarının arasında Turkiye kelimesi geçti, amatörlerin bazılarının bana doğru baktıklarını farkettim, Almanca bilmediğimden konuyu yanımda dikilen şube başkanı kulağıma yaklaşıp bu kitin Türkiyeden getirtildiğini söylemesiyle biraz şaşırdım, cihaz çok güzel dinliyor ve kaliteli bir plaket üzerindeydi. Yani profesyonelce yapılmış bir kit idi.
Kiti inceledim ve dökümanlardan foto aldıktan sonra bir araştırayım düşüncesi oluştu.
TA da zaman zaman çeşitli kitleri üretip satanlar oluyordu ancak bu cihaz PLL kontrollu RX hassasiyeti çok yüksek ve ses kalitesi de oldukça güzeldi.
Daha önce bu kitle ilgili sanırım TA5FA nın yazdığı yazıyı kısmen hatırlıyordum , TA2NC ye kısa mesajla TA da bu cihazı üreten kim olabilir sorusu ve aldığım cevapla Muğla cıvarında oturan İngiliz amatörün hazırladığı kitler olduğunu öğrendim.
Bu kit birçok amatör tarafından kabul görmüş ve kullanılmakta olduğunu oradaki dökümanları almanca olarak çeviren ve yayınlayan kişilerin dergilere de konu ettiklerinden anladım.
Sonuç olarak: TA dan giden bir QRP TRX in oralarda karşıma çıkması beni duygulandırdı, umarım TA amatörleri de buna benzer cihazlar üretilip yurt dışına yollar.
73 TA1D
K.Mehmet Başak