Gönderen Konu: ''ALINIK'' Ne Demektir?  (Okunma sayısı 247 defa)

Çevrimdışı TA1KA

''ALINIK'' Ne Demektir?
« : 06 Ekim 2017, 18:48:29 »

Cihaz Alım / Satım ilanlarında yazılan ''alınık'' sözcüğü ne demektir? Türk Dil Kurumu Sözlüğünde karşılığını bulamadım...

Saygılarımla.
41°9.26' N 27°35.73' E
QTH:KN30SX
Muratlı/TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA3OM

Ynt: ''ALINIK'' Ne Demektir?
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2017, 20:37:53 »
Uzun bir süredir internet üzerindeki Türkçe 2. el alım satım yapılan sitelerde kullanılan bir sözcük.
Teknoloji ilerledikçe ve üzerine klavyede yazmak işin içinde olunca bir takım kısaltmalara ihtiyaç duyuluyor sanırım. Toplum böyle bir sözcük türetmiş, "satılacak mal" için nasıl "satılık" sözcüğü kullanılıyor ise, internet ortamında fazladan karakter kullanılmaması için veya üşengeçlik bilemiyorum "satın alınacak mal" yerine "alınık" yazıyor insanlar.
Sadece bu foruma özgü değil, en az 10 yıldır başka forumlardan aşinayım bu sözcüğe. İlk okuduğumda da hiç yadırgamadım açıkçası. İleride TDK sözlüğüne girmeye aday olabilir. Sıkmayın canınınızı, 30 yıl önce TDK sözlüğünde internet kelimesi de yoktu, zamanla oturur her şey.

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 06 Ekim 2017, 20:48:26 »
malum diller canlıdır. Zaman içinde çok değişikliğe uğrar. İhtiyaçlara göre şekillenir. Bazen dışarıdan sözcük alır.

Alınık kelimesi TDK da olmamakla birlikle Türkçe dil kurallarına uygun bir şekilde türetilmiş bir yeni kelimedir naçizane fikrim.
Gördüğünüzde TDK ya bakma gereği duymadan anlamını anlayabildiğinizi düşünüyorum.

Örneğin issicek derken atalarimiz aradan biri firlayip sicak demiş :) bugun tdk kullanmış Yarın da bakarsınız bunu kullanır.
Her şeyi devletten beklememek lazım. Özellikle kelime yaratmayı.
Yoksa şöyle örnekler karşımıza çıkabilir :))

amblem belirtke
anchorman ana haber sun.
aspiratör emmeç
banliyö yörekent
bypass köprüleme
billboard duyurumluk
çip yonga
dart oklama
duayen aksakal
ekspres özel ulak
eküri ahırdaş
gurme tatbilir
happy hour indirim saatleri
kapora güvenmelik
klip görümsetme
light yeğni
lot tutam
metroseksüel bakımlı erkek
migren yarım baş ağrısı
navigasyon yolbul
ordövr yemekaltı
panik ürkü
prime time altın saatler
raket vuraç
reenkarnasyon ruh göçü
self-servis seçal
sürpriz şaşırtı
terör yıldırı
tirbuşon burgu
tribün sekilik
türbülans burgaç
ultrason yansılanım
voleybol uçan top
zapping geçgeç

73

Çevrimdışı TA1KA

« Yanıtla #3 : 06 Ekim 2017, 21:32:31 »

:)  Türk Dili zenginliğini bozmadan ve kurallarına göre  oluşturulmuş her sözcük geçerlidir;
  Teşekkürler.
41°9.26' N 27°35.73' E
QTH:KN30SX
Muratlı/TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 07 Ekim 2017, 10:13:31 »
Mustafa Bey,

ALINIK kelimesi ile ilgili http://www.telsizciler.org/index.php/topic,30403.0.html linkinde daha önceki yazışmalar da bulunmktadır. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TB3BMA

« Yanıtla #5 : 07 Ekim 2017, 20:06:21 »
otomobıl  in türkçe karşılığı  ittirgeçli  götürgeç   bundan sonra bunu kullanalım bakalım ne olacak :))