Gönderen Konu: RF sızdırması  (Okunma sayısı 370 defa)

Çevrimdışı TA7IBK

RF sızdırması
« : 10 Temmuz 2017, 00:34:29 »
Kullandığım anten 18,5 m longwire anten. Cıhazım Icom M710(150Watt). Benim sorunum mandala basınca mikrofon rf sarkması alıyor ve aşırı mödülasyon yüklüyor(osilasyon). Bunu nasıl çözerim.
Teşekkürler
73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: RF sızdırması
« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2017, 09:30:58 »
Normalde mikrofon RF almaz diye dusunuyorum.
Anteninize balun (mutlaka oldugunu dusunuyorum) duzgun calismiyor olabilir bu yuzden etkileniyorsunuzdur.

Balun yoksa 1:9 bir balun koymaniz gerekiyor.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2017, 09:38:46 »
Muhtemelen skin effect e maruz kalıyorsunuz.
Bun çok ça   1.9 unun  long wire   balıkçı kamışı antenlerinde oluşur.
Çözüm olarak  kullanılan unun probleli düzgün olmayışından olabilir  .
ilave izolasyon balunu  kullanarak çözebilirsiniz.
RF ampermetre basitçe yapabilirseniz  skin effect çok rahat görebilirsiniz.

Yukarıda 1.9 unun kullandıysanız yazdım.  Yok başka bişeyde ona gore yorum yapılabilir
Sadece midulasyona etkisi değil biryerlerde ısınıyordur.

Web skin effect yazıp çözümler üzerinde kafa yorabilirsiniz.
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 10 Temmuz 2017, 09:51:39 »
Bilal Bey,

Kullandığınız anten tuner nerede acaba? Cihazın yanında mı yoksa antenin yanında mı? Bir de cihazla antenin birbirine göre durumları nedir? (Aranızdaki mesafe, siz kaçıncı kattasınız anten kaçıncı katta gibi) 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7IBK

« Yanıtla #4 : 10 Temmuz 2017, 13:12:59 »
Öncelikle verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim.
Antenim longwire cihazım balkonumda antenin sonlandığı uç cıhazıma 1.5 mtre uzaklıkta.
Teşekkürler
73

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #5 : 10 Temmuz 2017, 14:06:24 »
 Bir yerde LW çizimi görünce hususi hep bakarım çizimde topraklama varmıdır diye ve hiç topraklamasız uzun tel görmetim. RF  ve normal  (prizdeki) topraklama arasındaki farkı araştırın sizin cevap orada.

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #6 : 10 Temmuz 2017, 14:30:21 »

Rf kaçağı long wire tipi antrnlerde görülen bir sonucu.
Tek çözüm abartılı bir toprak hattı ve mikrofon giriş çıkışları sleeve şeklinde başlangıç ve bitim noktalarına şok koymaktan.
Elleri RF den yüzlerce defa yanmış bir kişinin nacizane tavsiyesi.
Saygılarımla.
TA3D
Yaşar gocet

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 10 Temmuz 2017, 15:22:57 »
Bilal Bey,

Tuner kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız tuner nerede duruyor acaba? 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA7IBK

« Yanıtla #8 : 10 Temmuz 2017, 19:55:03 »
Bilal Bey, evet tuner kullanıyorum AT-130 tuner benim cıhazın olduğu yerde duruyor.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #9 : 10 Temmuz 2017, 21:22:17 »
At130 tunerin cihazınızın yanında olması çok tehlikeli ve hiçte istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Sorununuzun kaynağıdır diyebilirim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #10 : 11 Temmuz 2017, 11:56:29 »
Amatör arkadaşlarımın fikirlerine, özellikle de Onur Bey'in söylediklerine katılıyorum. Onur bey AT-130 anten tüner kullanımını konusunda çok bilgili ve tecrübeli değerli bir amatör arkadaşımızdır. Bu konudaki paylaşımlarını dikkatle izlemek gerek. AT-130 tüner, outdoor dediğimiz, bina dışında kullanılmak üzere tasarlanmış bir tünerdir. Yani oda içinde cihazın yanında kullanımı yanlış bir kullanımdır.

Anteniniz aslında gerçek bir anten değil, belki bir "yokluk anteni" diye isimlendirilebilir. Eğer çatıda veya başka bir yüksek alanda anten kurma şansınız varsa, o şansı değerlendirip bu antenden vaz geçmeniz gerekiyor. Tabii söylemesi kolay da, yapmak bazen zor olabiliyor. Ben de mecburi sebepler yüzünden yıllardır böyle bir anten kullanıyorum. Ancak benim sistemim biraz daha değişik, ben MFJ 993B indoor anten tuner kullanıyorum. Bu tunerin içinde balun kendisinden mevcut zaten. Benim yaptığım da yanlış ama dediğim gibi, yoklukta mecbur kalıyoruz. Gene de perde kornişini anten olarak kullanan kişilerden iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum.

Benim cihazım da mikrofon girişinden parazitik HF akım alıyor. Bu doğal, çünkü antenimizin yeri yanlış, anten cihazın dibinde olmamalıydı aslında. Bu durum yüzünden, telsize her konuştuğumda modülasyon müthiş parazit yapıyordu, karşı taraf sesimi hiç anlamıyordu. Bu durumu çözmek için aldığım tedbirleri kısaca aşağı yazayım:

1- Güç azaltımı: Yakın mesafe QSO ları en fazla 20 W ile, propagasyon iyiyse karşı tarafta pile-up yoksa en fazla 50 W çıkışla, ancak çok ender istasyon varsa ve pile-up varsa 100 W full çıkışla QSO yapıyorum.

2- Radyo enerjisinin geri besleme yoluyla parazit yapacağı her yerde HF enerjinin geçişini kesecek şekilde tedbir almak. Mikrofon kablosu bu yerlerden birisidir, HF enerji almasın diye her tarafını ferrit boncukla doldurdum. Fotografını aşağıya ekledim. Cihazım Yaesu FT-950 ve kendisinden devir aldığım amatör çok değerli bir kişiydi, cihaz besleme kablosu üzerinde ferrit nüveli tedbiri de o almış daha önce. Ben o açıdan hazıra kondum :) Aynı tedbirleri (ferrit boncuk takmak) odada bulunan internet modemi üzerinde de uyguladım. Eskiden her mandala bastığımda modem internetten düşüyordu, artık düşmüyor.

73, Mete, TA3EP.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 11 Temmuz 2017, 18:02:43 »
Bilal Bey,

Onur beyin tavsiyesine uyarak, AT-130 tuneri doğrudan antenin dibine taşırsanız ve anteni mümkün olduğunca cihazdan uzaklaştırırsanız sorununuz azalacaktır. Bir de AT130 un şasesine bağlayarak balkondan aşağı çalıştığınız frekansın çeyrek dalgası boyunda bir kablo sarkıtmanızı da hararetle öneririm. Mevcut şekli ile çalışmaya devam ederseniz cihazın çıkışlarına da zarar verebilirsiniz. Zaten başka bir cihaz olsaydı çoktan çıkış katını yakmıştınız.

Ahmet Mete beyin önerilerini de gerçekleştirirseniz sorununuz pek kalmayacktır diye düşünüyorum.  73

Bilal Ekmekci, TA8A