Amatör arkadaşlarımın fikirlerine, özellikle de Onur Bey'in söylediklerine katılıyorum. Onur bey AT-130 anten tüner kullanımını konusunda çok bilgili ve tecrübeli değerli bir amatör arkadaşımızdır. Bu konudaki paylaşımlarını dikkatle izlemek gerek. AT-130 tüner, outdoor dediğimiz, bina dışında kullanılmak üzere tasarlanmış bir tünerdir. Yani oda içinde cihazın yanında kullanımı yanlış bir kullanımdır.
Anteniniz aslında gerçek bir anten değil, belki bir "yokluk anteni" diye isimlendirilebilir. Eğer çatıda veya başka bir yüksek alanda anten kurma şansınız varsa, o şansı değerlendirip bu antenden vaz geçmeniz gerekiyor. Tabii söylemesi kolay da, yapmak bazen zor olabiliyor. Ben de mecburi sebepler yüzünden yıllardır böyle bir anten kullanıyorum. Ancak benim sistemim biraz daha değişik, ben MFJ 993B indoor anten tuner kullanıyorum. Bu tunerin içinde balun kendisinden mevcut zaten. Benim yaptığım da yanlış ama dediğim gibi, yoklukta mecbur kalıyoruz. Gene de perde kornişini anten olarak kullanan kişilerden iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum.
Benim cihazım da mikrofon girişinden parazitik HF akım alıyor. Bu doğal, çünkü antenimizin yeri yanlış, anten cihazın dibinde olmamalıydı aslında. Bu durum yüzünden, telsize her konuştuğumda modülasyon müthiş parazit yapıyordu, karşı taraf sesimi hiç anlamıyordu. Bu durumu çözmek için aldığım tedbirleri kısaca aşağı yazayım:
1- Güç azaltımı: Yakın mesafe QSO ları en fazla 20 W ile, propagasyon iyiyse karşı tarafta pile-up yoksa en fazla 50 W çıkışla, ancak çok ender istasyon varsa ve pile-up varsa 100 W full çıkışla QSO yapıyorum.
2- Radyo enerjisinin geri besleme yoluyla parazit yapacağı her yerde HF enerjinin geçişini kesecek şekilde tedbir almak. Mikrofon kablosu bu yerlerden birisidir, HF enerji almasın diye her tarafını ferrit boncukla doldurdum. Fotografını aşağıya ekledim. Cihazım Yaesu FT-950 ve kendisinden devir aldığım amatör çok değerli bir kişiydi, cihaz besleme kablosu üzerinde ferrit nüveli tedbiri de o almış daha önce. Ben o açıdan hazıra kondum :) Aynı tedbirleri (ferrit boncuk takmak) odada bulunan internet modemi üzerinde de uyguladım. Eskiden her mandala bastığımda modem internetten düşüyordu, artık düşmüyor.
73, Mete, TA3EP.