Gönderen Konu: VHF Sproadic E acilimi  (Okunma sayısı 596 defa)

Çevrimdışı TA2NC

VHF Sproadic E acilimi
« : 31 Mayıs 2017, 20:16:42 »
Merhaba bugun 11 UTC den itibaren karadeniz uzerinde olusan bir Sporadic E olusumu basladi. Turkiye saatiyle 4-5 e kadar surdu. Ancak 18uTC den itibaren gunes batimindan sonra ikinci dalgasi bekleniyor.
Cagri frekanslarini http://www.on4kst.org adresinden takip edebilirsiniz.
SSB ve CW agirlikli gorusmeler yapilmakta.
ben iste oldugumdan ilk partiyi kacirdim umarim ikincisini yakalarim.

Kafkaslardan Avrupanin iclerine kadar VHF te konusan arkadaslari tebrik etmekten baska elimden su an birsey gelmiyor.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: VHF Sproadic E acilimi
« Yanıtla #1 : 04 Haziran 2017, 12:59:46 »
Bir ustteki mesajda bahsettigim Sp-E acilimi nedir onu anlatayim dedim bu sefer. Bilmeyen yeni baslayanlar icin.
Malum hepinizde VHF cihazlar var.. Bunlar Genelde FM cihazlar.
Bazi sansli olanlarinizda ise SSB VHF cihazlar da bulunmakta..
Sp-E acilimlarinda FM modulasyonu da ise yaramasina ragmen, SSB daha cok gorusme yapabilmenize olanak tanir. Oncleikle bunu belirtmekte fayda var.
Peki nedir bu Sp-E

Sp-E sebebi tam olarak bilinmeyen ani Iyonosfer acilimlari olarak biliniyor.
Iyonosferde belirli noktalarda olsan ani olusumlar sayesinde vhf bandlarinin bazen bir kismi( 50-70 mhz gibi)  bazen tamami yanisyabilir hale geliyor.
Genelde bu iyonosfer bulutları belirli bir bolgenin uzerinde olusuyor ve bu bolgeye belirli uzakliktaki noktalar arasinda gorusmeye uygun bir altyapi hazirliyor.
Ustteki notta belirttigim karadeniz uzeri acilim ornegin,
Ankara icin fazla yakin olsa da, Antalya gibi daha uzak bir bolgeden diger yanindaki ukrayna rusyaya VHF uzerinden erisebilmenizi saglayabilir.

AYni sekilde, Bu sabah TA1D Kadri bey telefonda haber verdi.
Hemen cihazi actim.JN26 locatoru uzerinde bir acilim olusmus.
Yaklasik bulgaristan uzerlerinde bir yerde.

Antenimi cevirdim ve basladim qsoya.. (SSB modu icin genel cagri frekansi 144.300)
Yaklasik 1 saat suren bu acilimda 85 yerle gorusme yapmisim.
Bu arada bu tur acilimlari es dost telefonuyla ogrenmenize gerek yok
dxmaps.com adresinden istediginiz bolgelerde olusabilecek acilimlar ile ilgili uyari maili alabiliyorsunuz
ya da anteninizi avrupa tarafina dogru cevirip 144.300 u SSB de dinlemede birakin.
Haziran sonuna kadar olan surede bu tur acilimlar gunun her saatinde karsiniza cikabilmekle beraber benim gozlemlerim sabah erken ya da aksam 5-6 civari ciktigi yonunde.
Kiyi bolgelerde oturan arkadslar zaten Tropo imkanlarindan faydalanabiliyor, Bizim gibi ic bolgelerde oturanlar icin SpE kacirilmamasi gereken bir lutuf.

Altta logumdan bir parca gonderiyorum.

73 ve bol QSO'lu gunler.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #2 : 05 Haziran 2017, 15:33:46 »
Merhaba,

Konularınızı ilgi ile takip ediyorum. ISS/EME ve bu bahsettiğiniz çalışmalarda kullandığınız VHF anten/rotor/kontrol devresi hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Elevasyon yeterli mi yoksa azimutda da yönlendirme yapıyor musunuz? Kontrol için sanırım Arduino kullanıyorsunuz, devrede Az/El için sensör var mı yoksa rotor kontrolü
üzerinden mi yön tayini yapıyorsunuz?

ISS üzerinden haberleşme konusunda da sorularım var :)  ISS ile APRS beacon alma/gönderme tamam. Diğer istasyonlarla paket haberleşmesi nasıl yapılıyor? yine APRS üzerinden mesaj mı gönderiyorsunuz? ve bunun için bir yazılım kullanıyor musunuz?

Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler,  73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 05 Haziran 2017, 22:33:42 »
Merhaba
Su an elimde sadece azimuth icin rotor var. Rotorun kendisinde potansiyometre oldugu icin kontrol kablo ve potansiyometre uclarini ardunio ya indiriyorum.
k3ng ardunio rotator controller kullandigim devre.
https://blog.radioartisan.com/yaesu-rotator-computer-serial-interface/

Devre uzerinde elevation kontrolu de var. ama bende bir elevation rotoru yoktu. Bu yuzden aliexpressten potansiyometreli bir actuator siparis ettim.
Geldiginde onu da baglayacagim.
MS icin elevation ihtiyaci yok. Anteni monte ederken 5-6 derecelik bir aci ile monte etmistim zaten. Gayet yeterli oluyor.
EME icin ise elevaton yoksa ay dogumu ve batimi sirasinda 15-20 derecelik bir aciya sahip oluyorsunuz bu da gunde 1-2 saat kullanabilmek demek.
Tabii ay ufuk cizgisine yakin bir yerde kayboluyor ise.
Hatta ay 5 derece civarina inince birkac dBlik ground gain de kazaniyorsunuz. Cok daha verimli oluyor.
Uydu ve Ay takibi (ve doppler ayarlamalari icin) pstrotator yazilimini kullaniyorum.

Antenim ise 10 Elemanli LFA yagi.
http://www.g0ksc.co.uk/144mhz-plus2-lfa/10el-144mhz-plus2.html adresinde yapimi var.
İkinci anteni de yapmaya basladim Stack haline getirince EME calismalari daha verimli olacak gibi.

ISS konusunda evet APRS uzerinden mesaj gondererek haberlesiliyor.. VIA ARISS veya VIA R0ISS olarak.
Yazilim olarak UISS yazilimini kullaniyorum.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #4 : 06 Haziran 2017, 10:12:53 »
Cevabınız için teşekkür ederim. Başlangıç için iyi bir rehber olacak bana.
Çalışmalarınızın ve başarılarınızın devamı dileğiyle, 73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2017, 13:42:56 »
DUn ikinci antenimin de montajini tamamladim..
Testini yaptim 144.300 de 1.01 145.500 de 1.03
Bana maaliyeti yaklasik 80-100 tl civari ve guzel gecirilen bir haftasonu oldu.

Yakinda catidaki yerini alacak.
Bu arada bugunku sporadic-e
Cihazim yok antenim yok diyenler icin, bu kadar guzel acilimlarda vertical anteninizle 25W ile de gorusme yapabilirsiniz.
Isteyin yeter..
Asagidaki haritadaki trafige bakin. sonra da Turkiye kismina dikkatli bakin..

Turkiyede 11.000 radyo amatoru mu vardi???

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 19 Ağustos 2017, 21:06:45 »
Bu sabah eksisozluk'te acilan baslik asagida..
Malesef hesabim olmadigi icin arkadaslara gerekli yaniti veremedim ama sabah saatlerinde 100-110 mhz e kadar cikan acilimlar olmaktaydi.
Gerci birisi sporadic-e yazmis tek kelimelik sekilde ama madem bilgi kaynagi keske aciklama imkani olsaydi hehe..

Ayrica bu gunlerde yogun tropo var.
Tropo ile ilgili bu aksam icin olan ekran goruntusunu de ekliyorum.

Bu gece yine tropo senligi var.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 10 Nisan 2019, 17:34:38 »

Yeni bir Sporadic E mevsimi geliyor.
Hem bu sefer 50 MHz bandı da var.
Cİhazlarinizi antenlerinizi hazırlayın..

Bir de bugün rastladığım bir videoyu paylasmak istedim.

2017 de yakaldığım SpE sırasında Sırbistan'dan bir amatör benim QSOlarımı kaydetmiş.
Lokal istasyonlar ile böyle güzel görüşülmüyor. Video açıklamasında da dediği gibi gerçekten 59+60dB
Dinlemenizi tavsiye ederim

https://www.youtube.com/watch?v=bYpZ8nVVCis

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #8 : 02 Mayıs 2019, 08:27:15 »
Oğuzhan hocam çok güzel yakalamışsın kısa dalga gibi her an denk gelmiyor vhf sproadic e bende yıllar önce yakalamıştım
https://youtu.be/lU2qzvfnolQ
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #9 : 02 Mayıs 2019, 09:25:18 »
Siz de guzel yakalamissiniz Mehmet hocam,

Vertikal yerine horizontal anten kullansaniz cok daha fazla istasyon yakalayabilirsiniz.

73

Çevrimdışı TA4A

« Yanıtla #10 : 02 Mayıs 2019, 09:52:41 »
Aynen Hocam ilk kez 2009' da el yapımı 4 eleman yagi ve 1 W. el cihazı ile QSO' lar yapmıştım. Videoda QSO' larda vertical anten vardı. Genelde Mayıs, Haziran ayaları çok verimli geçiyor VHF Sproadic E için.
Mehmet Raşid ÖĞÜNÇ
116 SD 019 - 116 VE 101 - 116 MU 055 - 116 FT 002
QTH: Isparta - KM57GS
0 505 586 7116
Yaesu FTDX101D - Hermes-Lite2 - M0PLK Deltaloop
Online Log : http://www.hrdlog.net/ViewLogbook.aspx?user=TA4A