Değerli radyo amatörleri,
Dün akşam bulup kurup denediğim bir yazılımı sıcağı sıcağına paylaşmak istiyorum.
Yazılımın ismi HRI (Ham Radio Integrator). Bu yazılım sayesinde Icom IC-M710'un da dahil olduğu birçok radyoyu bilgisayardan kontrol etmek mümkün. Aslında yeni nesil CAT özelliği olan cihazlar için pek sürpriz bir yazılım değil biliyorum ama M710'u da kontrol edebilmesi beni heyecanlandırdı.
Yazılımı hazırlayan N3ZH çağrı işaretli bir amatör. Yahoo üzerinde bir sayfası var:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/N3ZH_softwareAslında yazılım bugüne kadar gurubun /files bölümündeymiş. Fakat Yahoo'daki bir sorundan dolayı yeni versiyonunu buraya koyamamış.
https://app.box.com/s/i49jw86btrc3gotteuuin424fu9y021padresinden windows için olan
HamRadioIntegrator_N3ZH_BetaInstaller_21FEB2015.exe dosyasını indirip kuruyoruz. Programın çalışması için bilgisayarımızda Java'nın yüklü olması gerekiyormuş. Bir de kurarken dosyanın üzerine sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır" demek gerekiyormuş.
HRI kurulduktan sonra M710'da bir iki minik ayar gerekiyor.
- Cihazı kapatın.
- FUNC ve 1 tuşlarını basılı tutarak tekrar açın.
- GROUP tekerleği ile
REMT--IF seçeneğine gelip CHANNEL tekerleğini kullanarak
d-Sub yapın.
- GROUP tekerleği ile
REMT -- ID seçeneğine gelip Üstte yazılı numarayı aklınızda tutun (01 mesela)
- Cihazı kapatıp tekrar açın.
Cihazda yapılacak değişiklikler bu kadar. Cihaza OPC478 kablosunu takın. (OPC kablo kısmına girmiyorum. Bu kablonun bağlantı şeması internette dünya kadar var)
- Kablonun dsub konnektörünü bilgisayarınızın varsa rs232 portuna, yoksa usb/rs232 çeviricinin konnektörüne bağlayın.
- HamRadioIntegrator_N3ZH_BetaInstaller_21FEB2015.exe yazılımı masaüstünde
Ham Radio Integrator N3ZH isminde bir kısayol hazırlamış olacak. Ona çift tıklayın. (biraz geç açılıyor panik yok).
- Açılışta "kullanımdan kaynaklanan riski kabul ediyormusun" mealinde birşey soruyor. OK deyip geçiyoruz.
Ana sayfa açılınca EDIT altında SETTINGS sekmesinden şu ayarları yapıyoruz:
- GENERAL sekmesi altındaki:
-- "Automatically start the HRD IP server" işaretli olacak. (Sonra anlatacağım sebebini)
-- "Automatically open radio control window" işaretli olacak.
-- Bir de "My grid location" kısmını doldurabilirsiniz. Şart değil.
- RADIO sekmesi altındaki:
-- Sol üstteki açılır listeden "ICOM M710, M802" seçilecek.
-- Sağ üstteki "ICOM Marine Radio Port" yazılı yerin altında gerçek veya sanal portlarınız listeleniyor olacak. Onların içerisinden OPC kablonuzu taktığınız portu seçeceksiniz.
-- Sol ortada "Radio Address" yazan kutucuğa, radyonuzdaki
REMT -- ID'deki not aldığınız numarayı yazacaksınız.
-- Altta ortadaki "SAVE/DONE" tuşuna basıp bu ekranı kapatacaksınız.
Yapılacak işlemler bitti. Herşey doğru gittiyse ana ekrandaki "SART BUTTON" yazılı yere bastığınızda radyonun ekranı değişecek ve "REMOTE" yazısı çıkacak. Ayrıca bilgisayarda yeni bir pencere açılacak. O pencereden cihazın tüm kontrollerini yapabileceksiniz.
Not:
HRI yazılımı, HRD (Ham Radio Deluxe) DM780 ile ilişkili (interaktif) çalışabiliyor. Yani DM780 penceresinden frekansı/modu değiştirince radyonun frekansı/modu da değişiyor. Veya HRI radyo kontrol ekranından frekansı/modu değiştirince HRD DM780 ekranında frekans/mod değişiyor. Bu ilişkiyi kurabilmesi için IP server'ı start etmek gerekiyor. Bu sebeple setup ekranındaki "Automatically start the HRD IP server" işaretli olacak demiştim. Malumunuz HRD paralı. Ben denemek için deneme sürümünü kurdum. Evet birlikte çalışıyorlar. Ne yazık ki UR5EQF ve N1MM ile ilişkilendirmeyi beceremedim. Araştırmalarım devam ediyor.
Güle güle kullanın. İşe yaraması dileklerimle.
73 de tb3dha op Ateş