Gönderen Konu: Icom IC-M710 remote control  (Okunma sayısı 1711 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

Icom IC-M710 remote control
« : 11 Mart 2016, 14:00:31 »
Değerli radyo amatörleri,
Dün akşam bulup kurup denediğim bir yazılımı sıcağı sıcağına paylaşmak istiyorum.
Yazılımın ismi HRI (Ham Radio Integrator). Bu yazılım sayesinde Icom IC-M710'un da dahil olduğu birçok radyoyu bilgisayardan kontrol etmek mümkün. Aslında yeni nesil CAT özelliği olan cihazlar için pek sürpriz bir yazılım değil biliyorum ama M710'u da kontrol edebilmesi beni heyecanlandırdı.

Yazılımı hazırlayan N3ZH çağrı işaretli bir amatör. Yahoo üzerinde bir sayfası var:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/N3ZH_software
Aslında yazılım bugüne kadar gurubun /files bölümündeymiş. Fakat Yahoo'daki bir sorundan dolayı yeni versiyonunu buraya koyamamış. 
https://app.box.com/s/i49jw86btrc3gotteuuin424fu9y021p
adresinden windows için olan HamRadioIntegrator_N3ZH_BetaInstaller_21FEB2015.exe dosyasını indirip kuruyoruz. Programın çalışması için bilgisayarımızda Java'nın yüklü olması gerekiyormuş. Bir de kurarken dosyanın üzerine sağ tıklayıp "yönetici olarak çalıştır" demek gerekiyormuş.
HRI kurulduktan sonra M710'da bir iki minik ayar gerekiyor.
- Cihazı kapatın.
- FUNC ve 1 tuşlarını basılı tutarak tekrar açın.
- GROUP tekerleği ile REMT--IF seçeneğine gelip CHANNEL tekerleğini kullanarak d-Sub yapın.
- GROUP tekerleği ile REMT -- ID seçeneğine gelip Üstte yazılı numarayı aklınızda tutun (01 mesela)
- Cihazı kapatıp tekrar açın.
Cihazda yapılacak değişiklikler bu kadar. Cihaza OPC478 kablosunu takın. (OPC kablo kısmına girmiyorum. Bu kablonun bağlantı şeması internette dünya kadar var)
- Kablonun dsub konnektörünü bilgisayarınızın varsa rs232 portuna, yoksa usb/rs232 çeviricinin konnektörüne bağlayın.
- HamRadioIntegrator_N3ZH_BetaInstaller_21FEB2015.exe yazılımı masaüstünde Ham Radio Integrator N3ZH isminde bir kısayol hazırlamış olacak. Ona çift tıklayın. (biraz geç açılıyor panik yok).
- Açılışta "kullanımdan kaynaklanan riski kabul ediyormusun" mealinde birşey soruyor. OK deyip geçiyoruz.
Ana sayfa açılınca EDIT altında SETTINGS sekmesinden şu ayarları yapıyoruz:
- GENERAL sekmesi altındaki:
  -- "Automatically start the HRD IP server" işaretli olacak. (Sonra anlatacağım sebebini)
  -- "Automatically open radio control window" işaretli olacak.
  -- Bir de "My grid location" kısmını doldurabilirsiniz. Şart değil.
- RADIO sekmesi altındaki:
  -- Sol üstteki açılır listeden "ICOM M710, M802" seçilecek.
  -- Sağ üstteki "ICOM Marine Radio Port" yazılı yerin altında gerçek veya sanal portlarınız listeleniyor olacak. Onların içerisinden OPC kablonuzu taktığınız portu seçeceksiniz.
  -- Sol ortada "Radio Address" yazan kutucuğa, radyonuzdaki REMT -- ID'deki not aldığınız numarayı yazacaksınız.
  -- Altta ortadaki "SAVE/DONE" tuşuna basıp bu ekranı kapatacaksınız.

Yapılacak işlemler bitti. Herşey doğru gittiyse ana ekrandaki "SART BUTTON" yazılı yere bastığınızda radyonun ekranı değişecek ve "REMOTE" yazısı çıkacak. Ayrıca bilgisayarda yeni bir pencere açılacak. O pencereden cihazın tüm kontrollerini yapabileceksiniz.

Not:
HRI yazılımı, HRD (Ham Radio Deluxe) DM780 ile ilişkili (interaktif) çalışabiliyor. Yani DM780 penceresinden frekansı/modu değiştirince radyonun frekansı/modu da değişiyor. Veya HRI radyo kontrol ekranından frekansı/modu değiştirince HRD DM780 ekranında frekans/mod değişiyor. Bu ilişkiyi kurabilmesi için IP server'ı start etmek gerekiyor. Bu sebeple setup ekranındaki "Automatically start the HRD IP server" işaretli olacak demiştim. Malumunuz HRD paralı. Ben denemek için deneme sürümünü kurdum. Evet birlikte çalışıyorlar. Ne yazık ki UR5EQF ve N1MM ile ilişkilendirmeyi beceremedim. Araştırmalarım devam ediyor.

Güle güle kullanın. İşe yaraması dileklerimle.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA7N

Ynt: Icom IC-M710 remote control
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2016, 17:31:10 »
 Çabanız ve paylaşımınız için teşekkürler.
    TA7N/2  73..

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #2 : 11 Mart 2016, 17:54:59 »
Bu programla M710RT yi 1 yıl kadar çalıştırdım gayet güzel yapılmış bir uygulama,yahoo da grup paylaşımlarını takip ederseniz yenilendikçe verilen yamaları da yükleyebiliyorsunuz.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2IMG

« Yanıtla #3 : 12 Mart 2016, 07:07:23 »
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim , 73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2016, 08:31:25 »
Hasan bey elinize sağlık çalışmanız ve paylaşımınız için teşekkürler
sormak istediğim bir iki konu var gerçi proğramı daha yeni kurdunuz
ama ilerleyen zamanlarda proğramla çalışma yaparken bunlar muhtemelen
ortaya çıkacaktır
1-proğramın amacı cihazı bilgisayar yoluyla uzaktan çalıştırmakmıdır.
2-bu proğram vasıtasıyla digital haberleşme yapabilecekmiyiz,
3-cw-afsk,gibi emisyon tiplerinde bu proğram bizlere yardım
edebilecekmi.
ilerleyen zamanlarda bunları deneyip sonuçlarını paylaşırsanız
özellikle havadaki bu emisyon tiplerini kullanabiliyor ve diğer istasyonlarla
haberleşebiliyorsa bilgisayar yoluyla mükemmel bir şey diyebilirim
o zaman sizin de verdiğiniz bilgilerden istifade ederek bu bağlantıyı yapma yoluna gideriz.
tekrar teşekkürler.   

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #5 : 12 Mart 2016, 09:35:19 »
Hayati bey sorularınızı hemen yanıtlayayım.
1- Evet. Bu yazılımla m710'un ön panelinden yaptığınız her türlü ayarı (volume kontrol dahil) bilgisayardan yapabiliyorsunuz. Özellikle VFO-A seçildiğinde yazdığınız frekansın simplex olarak işlenmesi ve VFO-B seçildiğinde dublex çalışabilme imkanı sağlaması benim çok hoşuma gitti. HRI ile radyoya bağlandığınızda, group ve channel tekerlekleri işlevsiz kalıyor. Diğer tuşlar hem radyo üzerinden, hem de bilgisayardan kontrol edilebiliyor. Yanlız şöyle ufak bir pürüz var. Bilgisayardan diyelim NB tuşunu tıkladınız. Radyoda da NB hemen aktif oluyor. Sonra gidip radyonun üzerinden aynı tuşa bastığınızda, radyoda NB fonksiyonu deaktif oluyor ama yazılım bunu fark edemiyor. Yazılımdan tekrar aktif etmek isterseniz, İlgili tuşa iki defa tıklamanız gerekiyor.
Bence evet bu bir bug ama, o kada çatlak su kaçırmaz :)
2- Bu yazılım sadece radyoya kumanda ettiği için başka bir digital mod kod çözücüye ihtiyaç var. Ben deneme amaçlı HRD'nin decoderini, UR5EQF ve N1MM'in decoderlerini birlikte kullandım.

Son not: m710'da biliyorsunuz frekans 100Hz'lik adımlarla artıyor. Bu yazılımdaysa 1Hz bile arttırmak mümkün görünüyor. Dün denemek aklıma gelmedi. Bu gün yazılımla örneğin 50Hz'lik adımlarla arttırıp çıkışı ölçeceğim. Bakalım radyo bu adıma cevap verecek mi? Sonucu burada paylaşırım.

73 de tb3dha op Ateş
« Son Düzenleme: 12 Mart 2016, 09:36:55 Gönderen: TB3DHA »

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #6 : 12 Mart 2016, 12:54:31 »
Frekansı yeterince hassas ölçemedim. Dolayısıyla yapacağım testin de bir anlamı kalmadı.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 13 Mart 2016, 11:10:45 »
Hasan bey tekrar sormak istiyorum cihaz bu haliyle bilgisayara bağlıyken
frekansların değiştirilebildiğini söylediniz,bu durumda frekansı değişmiş
durumda iken mutlaka yine bir tune yapmak gerekir,proğram vasıtasıyla
cihazı diyelimki 7165 khz durumundan 7080 khz ye aldınız tx için tekrar
tune yapılması gerekmezmi,diğer konu proğram vasıtasıyla bu cihaz
tx yapabiliyormu,eğer yapıyorsa siz mevcut frekanstan tx yaptığınızda
ve 50 hertz değiştirdiğinizde karşıdaki istasyon sizin kayık olarak geldiğini
söyleyecektir, yine dinleme yaptığınız istasyonda 50 hertzlik bir değişim
yantığınızda karşı istasyon bulanıklaşacaktır. dinleme tam frekansından
olmayacaktır.demek istediğim proğram vasıtasıyla eğer frekanslara
müdahale yapabiliyorsanız,bunu cihaz üzerinden de tespit etmeniz gerekir.
siz proğramla frekansı değiştirdikce eğer cihazın dinlemesi de aynı şekilde
değişiyorsa proğram frekans değişimini gerçekleştiriyor demektir.
eğer bu mevcutsa tx için de durum aynı olmalı,     

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #8 : 13 Mart 2016, 14:35:45 »
Hayati bey sorunuza cevap vermeye çalışayım.
Tune için kontrol ekranında bir açılır liste var. Seçenekleri:
TUNER OFF
TUNER ON
TUNE NOW

Radyodaki AUT -- TUN seçeneğinden bağımsız olarak, TUNER ON veya TUNE NOW yaptığınızda tuner devreye girip tune yapıyor.
Aslında malumunuz radyodaki AUT -- TUN eğer Auto seçilmişse, frekans değişince kendiliğinden tune yapması gerekiyor ama ne yazık ki HRI ile bu özelliği çalıştıramadım. Belki ben biryerde hata yapıyorumdur. Araştıracağım.
Şimdilik biraz teferruatlı olsa da,  manuel tune yaparak kullanmak mümkün. Ben lisansım gereği henüz antene bağlı TX yapamadığım için beni pek etkilemiyordu. Açıkçası siz sorana kadar pek üstünde de durmamıştım ama sanırım bu özellik çalışsa iyi olur.
Frekansı  <100Hz adımlarla değiştirme konusuna gelince. Evet sizin yönteminizi denedim (RX). Frekansı mesela 50Hz kaydırmak, kulağım beni yanıltmıyorsa dinlemede CLEARITY potunun yaptığı gibi bir kaymaya sebep oluyor. TX'de ne yaptığını  maalesef sağlıklı ölçemediğim için şimdilik bilemiyorum. Sanırım frekansmetrem dummy'den havaya kaçan RF'ten etkileniyor. Son 3 digit sürekli değişiyor.

Bu arada her nekadar frekansı ölçmeyi kıvıramadıysam da başka güzel gelişmeler var :)
HRI yazılımının OPC üzerinden radyoya gönderdiği komutları decode ettim. Bir de ne göreyim. Adam bildiğimiz nmea0183 cümleleri yolluyor. Biliyorsunuz radyonun arkasındaki dsub konnektörlerden birisinde nmea in/out portları var. Buradan birşeyler yapılabilir mi diye aylardır nmea0183 cümle formatını arıyordum fakat nasıl bir ticari sır ise hiçbir yerde bulamamıştım. Biraz atmasyon birşeyler denediydim ama başarılı olamamıştım. Aşağıya birkaç örnek koyuyorum:
$PICOA,90,01,REMOTE,ON*59        --> Radyoyu remote konumuna alıyor.
$PICOA,90,01,REMOTE,OFF*17       --> Radyoyu remote'tan çıkarıyor.
$PICOA,90,01,MODE,A1A*6E          --> Modu A1A yapıyor.
$PICOA,90,01,TXF,10.136000*3D   --> TX frekansını 10.136000 yapıyor.
$PICOA,90,01,TXF,14.100000*3C   --> RX frekansını 14.100000 yapıyor.
$PICOA,90,01,TUNER,TUNE*0E      --> Tune yapıyor.
$PICOA,90,01,TRX,TX*0E               --> Radyoyu TX'e geçiriyor
gibi gibi.
İnternette nmea0183'le ilgili pekçok döküman var. Bildiğim kadarıyla ben de yardımcı olmaya çalışırım.

Ve şimdi bomba haber. Dedim ki, madem bunlar nmea cümleleri. Dur şunları bir de radyonun nmea in portundan vereyim.
Önce bir terminal programıyla radyonun arkasındaki REMOTE konnektörünün 5 (NMI +) ve 6 (NMI -) uçlarından manuel olarak yolladım komutları ve bingoo :) Alet gönderdiğim komutları kabul etti. Sonra da HRI'ü doğrudan REMOTE konnektörüne bağladım. Sorunsuz çalıştı. Yani artık OPC kablosuna ihtiyacımız kalmadı :)

Bir de ekran görüntüsü:

73 de tb3dha op Ateş
« Son Düzenleme: 13 Mart 2016, 14:39:05 Gönderen: TB3DHA »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #9 : 13 Mart 2016, 16:02:17 »
Hasan bey çok güzel gelişmeler,
demekki bazı şeylerin tatbikatını yapmak sonuçları görmek gerekiyormuş
cihazın kendine has komutları var ve onları kabul ediyor,işlemcisi ile kontak kurarak
bundan iyisi can sağlığı
muhtemelen bu cihazlarla cw afsk gibi haberleşme çeşidleri de gerçekleştirilecek
tamam hasan bey verdiğiniz bilgiler gerçekten değerli bilgiler
ayrıca bağlantıyı numaralandırmak suretiyle verirseniz cihaz tarafı pin nosu bilgisayar tarafı pin nosu
gibi o zaman hata yapma şansımız kalmaz,musait bir zamanda hem proğramı indirip hem bağlantıyı
gerçekleştirmeye çalışacağım çok teşekkürler hocam   

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #10 : 13 Mart 2016, 18:05:11 »
Hayati bey umarım daha ileri çözümler de bulunabilir.
Bağlantılar şöyle:

Bilgisayar tarafı        Radyo tarafı
-----------------        --------------
pin 2 <---------------> pin 7
pin 3 <---------------> pin 5
pin 5 <---------------> pin 6 ve pin 8

Bağlantıları doğrudan yaptım. Zira radyonun nmea in kısmı zaten bir TLP121 (IC27) ile yalıtılmış. Nmea out kısmı da bir npn transistörle (Q114) sürülüyor. Çok titizlenirseniz belki nmea out kısmına bir opto coupler koyabilirsiniz.

Bir noktayı daha paylaşmak istiyorum.
Kullandığım bilgisayarda gerçek RS232 portu olmadığı için denemelerimi USB/RS232 çeviricilerle yapıyorum.
Elimde 2 adet çevirici vardı ve tesadüfen çipi HL-340 olanla denemelerimi yapıyordum. Demin Prolific  PL2303 çipli olanla bir deneme yaptım. Prolific olanda şunları gördüm:
bilgisayardan radyoya mesela:

$PICOA,90,01,REMOTE,ON*59

komutunu yollayınca, radyo da bilgisayara:

$PICOA,01,90,REMOTE,ON*59

şeklinde cevap vermeye başladı. HL-340'ta da bir cevap geliyordu ama saçma karakterler şeklindeydi.
HRI'daki etkisi ise, artık yazılım radyodaki SQL, NB, AGC, SPEAKER, DIMMER, VOLUME, TX power, RF gain, S metre bilgilerini okuyup ekrana yansıtıyor.

Bir de Hayati bey, demişsiniz ki: "muhtemelen bu cihazlarla cw afsk gibi haberleşme çeşidleri de gerçekleştirilecek"
TX kısmını bilmiyorum ama, ben tüm digital modları dinleyip çözebiliyorum. Keza CW da dinleyebiliyorum. Acaba söylediğinizi yanlış mı anladım ben?

Son not: HRI'ün açılışta neden riski alıyormusun falan diye sorduğunu anladım :)
Sanırım IRQ çakışmalarının ele alınmasıyla ilgili biraz zaafiyet var yazılımda. Birkaç kere mavi ekrana düştüm.

73 de tb3dha op Ateş
« Son Düzenleme: 13 Mart 2016, 18:10:54 Gönderen: TB3DHA »

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #11 : 17 Şubat 2017, 14:30:55 »
Ateş Bey Merhaba,

Konuyla ilgili bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Nette bu cihazın yazılımdan kontrolü için, bu kadar detaylı bilgi yok.
Yer sıkıntısı nedeniyle anten kuramadığımdan, bir süredir, nispeten ucuz bir cihaz alıp, iş yerime anten kurarak, remote çalışma niyetindeyim.
M710 için ne yapabilirim diye araştırıyordum.

Anladığım kadarıyla, cihazın 9pin Dsub portunu remote için, arabirim olmadan kullanabiliyoruz. (HRI veya kendi yazdığımız programla)

Bu cihaza ait kodların tamamını bulabildiniz mi?
HRI tüm ihtiyaçları karşılıyor sanırım, ancak, ben evden, cihazın yanındaki PC'ye bağlanmak yerine, remote kontrol yazılımını da evde çalıştırayım istiyorum. Yani cihazın yanındaki PC (belki raspberry) voIP işini ve uzaktan, TCP üzerinden aldığı komutları, com portu üzerinden M710'a göndersin istiyorum.

Ya da eski yöntem, TeamViewer/HRI kullanacağım.

73

Çevrimdışı TA7IBK

« Yanıtla #12 : 17 Şubat 2017, 16:05:03 »
Evet bu yazılımın hem eski versionunu hemde yeni versionunu yaklaşık 2 aydır kullanıyorum. Oldukca güzel bir yazılım.

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #13 : 18 Şubat 2017, 11:25:24 »
Murat bey merhaba.
Aslında size dün yanıt yazmıştım ama bir aksaklık olmuş herhalde yollayamamışım.

Gecikme için kusura bakmayın lütfen.

Öncelikle şu: http://mvvikingstar.blogspot.com.tr/2012/10/connecting-and-debugging-your-icom-m802.html
linkteki bilgilerin faydalı olacağını düşünüyorum. Bir de dosya ekliyorum. Sanırım tam aradığınız bilgiler bu dosyanın içinde.

DÜZELTME: Evet aksaklığın sebebini buldum. Eklediğim dosyanın boyutuyla ilgiliymiş. Dün fark etmemişim demek ki. Dosyayı skymurat@gmail.com kişisel e postanıza yollayacağım.

Kolay gelsin
73 ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #14 : 18 Şubat 2017, 11:57:16 »
Ateş Bey,

ilginize çok teşekkür ederim. e-postayı da aldım.
Bütçe, zaman vs. sorunları halledip, projemi hayata geçirebilirsem, sizi tekrar rahatsız edeceğim :)

73

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #15 : 15 Mart 2017, 11:30:40 »
Remote control proğramı için yahoo ya üyemi olmamız gerekiyor, proğramı başka bir adresten temin edemezmiyiz.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #16 : 27 Nisan 2017, 15:54:08 »
Merhaba .

yapı olarak marin kullanım için yapılmış olsalar da amatör frekansta da çok iyi çalışmaktadır.

73

Alirıza - TA3EL

« Son Düzenleme: 27 Nisan 2017, 16:05:10 Gönderen: TA3EL »
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2OD

« Yanıtla #17 : 28 Nisan 2017, 22:00:22 »
AGC fonksiyonunu devreye soktuğumda modilasyondaki netlik bozuluyor nedendir acaba yorum yapabilirmisiniz.
ZONGULDAK KDZ EREĞLİ DEN 73.
ta2aoz@hotmail.com
https://picasaweb.google.com/home?hl=tr
AHMET ÖZER TEL-0531 623 9066

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #18 : 29 Nisan 2017, 13:16:39 »
Teşekkürler bilgi paylaşım için Ateş bey 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E