Gönderen Konu: Anten imali için izoleli çelik tel  (Okunma sayısı 370 defa)

Çevrimdışı TA1CD

Anten imali için izoleli çelik tel
« : 24 Şubat 2017, 16:11:44 »
Çok uygun fiyata anten yapımı için izoleli çelik tel buldum. Daha önce çamaşır ipi olarak tekzen' den 20m uzunluğunda alıyordum. Bu hem daha kaliteli hemde çok ucuz. Aşağıda resmini veriyorum. Mavi olan tekzen' den aldığım, şeffaf olan yeni satın aldığım 3mm x 200mt çelik kablo. Size de tavsiye ediyorum.

Recep

http://urun.n11.com/diger/3mm-celik-halat-izoleli-celik-camasir-ipi-200mt-P139587615

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: Anten imali için izoleli çelik tel
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2017, 17:48:06 »
Paylaşım için teşekkürler;
Tel antenlerin yapımı basit ve benimde tercihim.Lakin;
Çelik tel kullandığınızı varsayarak size ve kullanan, fikri olan arkadaşlara  soruyorum.
Çelik tel kullanımından, RX ve Özellikle TX için memnun kaldınızmı?
73

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2017, 19:35:57 »
Benim antenlerin tamamı kendi imalatım ve çamaşır telinden olduğu için kıyaslama yapamıyorum.  Gerçi "yok, olmuyo böyle" diyerek isyan edip çareler aradığımda olmadı :) 

Selamlar,
Recep

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2017, 20:04:41 »
Çamaşır teli daha dayanıklı ve apt komşularının çatıda pek dikkatini çekmez diye hep düşündüm.Dayanıklı,  ucuz ve  mükemmel bir araç.
Lakin HF tx için   RFdirenç  kaybı zaman zaman  kafama takılan bir konu.
Denemeye değer yani. SWR değerleri  düzgün tutmazsaa  sonrasına bakarız.
« Son Düzenleme: 24 Şubat 2017, 20:07:09 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TB1BIG

« Yanıtla #4 : 03 Mart 2017, 19:10:59 »
Recep abi bilmediğimden soruyorum. Çelik tele lehim atılabilir mi? Long Wire antende kullanmak için bu tel mantıklı.
Un-Un'na monte ederken telin ucunu sarı halkaya lehim atabilir miyim diye düşünüyorum.

Çevrimdışı TA1CD

« Yanıtla #5 : 04 Mart 2017, 04:32:36 »
Lehim yapılabiliyor.
Selamlar
Recep

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #6 : 04 Mart 2017, 10:47:18 »
Arkadaşlar Selamlar,
Daha önceki tecrübelerimden biraz bahsedeyim .
İşim gereği bu çelik tel ve plastik kaplamalı çelik tellerden çok edinme ve kullanma imkanım oldu. Her satılamamasında bana örnek gelirdi. Ben bu örneklerden işime yarayacağını düşünerek daha büyük parçalar alıp saklardım . Daha sonrada yapmaya çalıştığım antenlerde kullanmaya başlardım .
fakat bir karşılaştırmayı ancak çok sonra yapabilmiştim . Hatta paslanmaz malzemenin daha iyi olacağı düşüncesinde idim . Ama bununda işe yaramadığı bir arkadaşımız tarafından deneme ile sabitlendi.
Peki bu kabloların ne gibi özelliği olmalı?.
Bu görüşe bir çok madde eklenmesi mümkün olabilir ki eklenmelidir de.Bu sebeple yazının burasını nokta nokta olarak bırakıp yazının devamını da sağlayacağım....
Benim bu iş için yapılmış olan kabloları incelediğim zaman gördüğüm en büyük özellik; içi bakır olup dışına kaplama yapılması idi.
Dış görünümleri aynı çelik tel olmakla beraber asla aynı özellikte olmamaları. Hatta üzerindeki kaplamalarında çeşitli olduğunu söylemek mümkün.
Bir tipinde sanki LAK ile kaplanmış gibi dururken diğerinde plastik kaplama bulunmakta idi.

Daha eski tarihlerde bu tür anten kablolarına ulaşmak mümkün değilken bu gün sadece kablo olarakta satılmaktalar. Fiyatları konusunu tartışmayacağım :) :)

Ama buna en yakın kablo ne der iseniz çözümü buldum söyleyebilirim .
Araba iç aksamlarının yapımında kullanılan araba enstalasyon kabloları en verimli çalışan kablolardır.
Bu kablolar içleri bakır olup dışları kaplanmış , kaplama lehim tutmakta ve bunların üzerinde de plastik kaplama bulunmaktadır.
Farkları anlayabilmek açısından yapmış olduğunuz bir anten için mutlaka bu kablo ile anten yapmanızı tavsiye ederim . hem dış şartlara dayanıklılık hemde iletim açısından bence en verimli olanları.
Evet şimdilik aklıma gelenler bunlar. Eğer ilave aklıma gelenler olur ise mutlaka yazıya ilave edeceğim .

Selamlar
Emin
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #7 : 04 Mart 2017, 13:35:06 »
Emin Amca,
Yüksek frekanslı akımlar iletkenlerin dış yüzeyinden aktığindan(deri etkisi),  dışı çelik kaplı bakır tel ile çelik tel arasında anten teli olarak fark olacağını sanmıyorum. En ideali bakır görünüyor.
Selamlar...

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #8 : 04 Mart 2017, 17:24:07 »
40+ yıllık radyo amatörlüğü geçmişimde tel antenlerimin hepsini kendim yaptım ve bu konuda sürekli literatürü takip ederim. Hem deneyimlerime hem de bu konuda yapılan laboratuar araştırmalarına dayanarak konuyu özetliyorum: İzoleli çelik halat telinden yapılan anten verimli çalışmaz! Bu telin paslanmaz olması da bir fark yaratmaz!

Maalesef ülkemizde Bauhaus'ta tekneler için satılan izoleli çelik halat'tan anten yapan bir çok arkadaş var. Böyle bir anten özellikle 10 MHz'den daha alçak frekanslarda gerçek kayıplarını ortaya çıkartıyor, laboratuar incelemelerine göre özellikle 3.5 1.8 MHz'de kayıplar tavan yapıyor. Ben çelik halattan anten yaptım şuraya, buraya gidiyor diyenler için: Şartlar iyiyse ıslak çamaşır ipi pile gönderme yapar ama verimli değildir, önümüzdek 2 yıl boyunca daha da kötüleşecek propagasyonda, anten verimi çok önem kazanıyor, en ufak bir omik kayba bile izin veremeyiz, hele bazı çeliklerin imalatı sırasında RF zayıflatıcı kimyasal/elektriksel işlemlerden geçtiğini düşünürsek...

Yurt dışında sağlamlık ve ucuzluk açısından bakır kaplı çelik örgü teller satılıyor (tersi değil!) ve bunların bakır kaplama kalınlığına göre verimleri saf bakırla aynı olabiliyor (skin effect) ve çelik iç çekirdek uzamasını ve kopmasını engelliyor. Ben 42 metre'ye kadar çok örgülü soğuk çekilmiş bakır, bu mesafeden sonra bakır kaplamalı çelik örgüyü tavsiye ederim, özellikle gerçek longwire antenlerde >160m ama bu tel mutlaka RF için imal edilmiş spesifik anten teli olmalı. Anten tellerimi yurtdışından getirtiyorum ya da kendim alıyorum. Bir zamanlar Karaköy'de gemi malzemesi tedarik eden yerlerde kaplamalı litz anten telleri satılırdı, hala olabilir. RF için imal edilmiş bakır anten kablosu bulamıyorsanız, en azından gerilme uzamasını daha sonra kompanze ederek UV dayanıklı izolasyona sahip kalın bakır HiFi hoparlör kablosu ya da araç içi montajlarda kullanılan izoleli kalın ve esnek bakır kablo kullanabilirsiniz.

En iyi RF yükseltici verimli bir antendir...

Çevrimdışı TB1BIG

« Yanıtla #9 : 04 Mart 2017, 19:42:21 »
Kaliteli bilgileriniz için teşekkür ederim.