Gönderen Konu: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?  (Okunma sayısı 510 defa)

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #20 : 01 Mart 2017, 16:05:44 »
Murat hocam, bahsettiğiniz Philips kulaklığı dün aldım ve akşam deneme fırsatım oldu gerçekten önceki kulaklıklara göre daha temiz bir dinleme sağlıyor fakat en güzel yanı kulakta neredeyse hiç bir ağırlığı yok. İnternette marka modelle arama yaparken kulağı rahatsız ettiği ağrı yaptığı v.b. yazılmış ben de tereddüt etmiştim ama alakası yok uzun süreli bile olsa rahatça kullanılabilecek bir kulaklık. Değerli tavsiyeniz için tekrar çok teşekkürler. Edinmek isteyen olursa diye ek bilgi; bu kulaklık teknoloji mağazalarında rahatlıkla bulunabilen bir ürün, ben Muğla'da bile bulabildim, fiyatlarda 40 - 50 TL arasında.

Mete hocam, size de hem kulaklık hem de kit tavsiyesi için teşekkürler. Meşhur yürüyüşleriniz ve ona eşlik eden kulaklığı biliyorum. Hi Per Mite filtreye gelince bir hafta kadar araştırma yapmış ve bu filtreye de ulaşmıştım. Hatta NEScaf entegresini bulamazsam diye bu devrenin quad opamp entegresini de almıştım. NEScaf filtreyi bitirince bu devreyi de yapmak istiyorum çünkü daha basit ve az maliyetli bir devre. Ne duruyorsun helva yapsana diyenler olacaktır :) maalesef şu aralar zaman bulamıyorum.

Mert bey, Coşkun Bey sizlere de tavsiye ve mesajlarınız için çok teşekkürler 73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1LSE

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #21 : 09 Mart 2017, 14:18:50 »
İyi günler,

CW, SSB ve SWL ile ilgili kulaklık seçiminde bakılması gereken ana kriter nedir acaba ?

Frekans tepki aralığı mı, yoksa empedans değerine mi bakmak daha doğru veya başka değerlerde önemli mi ?

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #22 : 09 Mart 2017, 19:38:20 »
Suat Emre bey, ben kendi yanıtımı kısaca verip sonra hemen dinlemeye geçeyim müsaadenizle.

Amatör telsiz haberleşmesi ile ilgili kulaklık seçiminde benim kriterlerim şunlar:

1-Ergonomi ve konfor açısından: Kulağa tam uyumlu olmalı. Kulağı sıkmamalı terletmemeli vb. Eğer bir kaç saatlik QSO yapacaksam bu kriteri göz ardı ederim ama çok uzun süre kulaklık takılacaksa bu durum önem kazanır tabii.

2-Audio özellikleri: Telsiz haberleşmesinde sadece duymamız gereken sesleri duymak, bunların dışındaki gereksiz sesleri zayıflatmak ve mümkünse yok etmek iyidir. Fazlası zararlıdır, çünkü fazlası pembe gürültü, haşırtı, huşurtu, vınlamalar, çatlama patlama sesleri gibi HF deki olağan QRM ler ve QRN leri de içeriyor olacaktır. Sadece duymanız gereken sesleri size duyuran bir düzenek yaparsanız tüm bu istenmeyen seslerden kurtulmuş olursunuz.

CW audio bant genişliği sadece 700 Hz kadardır. (Ya da cihazın audio pilot çıkışını kaç Hz e ayarlarsanız o kadardır ama usta amatörler arasında pek yüksek tonları seven görmedim. 700 Hz civarı iyidir. Mors öğrenirken 1 KHz lik bir buzzer kullanmıştım, sonra cihazların CW sesinde 700 Hz civarına inince bu frekansta mors dinlemenin çok daha rahat olduğunu farkettim) Kullandığımız hoparlörün veya kulaklığın sadece bu frekanslar civarını vermesi iyidir.

SSB haberleşmede kullanılan bant genişliği ise, 100 Hz ile 3.000 Hz (3 KHz) arasındadır. Cihazımızın audio çıkışını bu aralıkta tutmak ve diğer frekansları zayıflatmak iyidir.

SWL deyince işin içine A.M. broadcast istasyonlar da girer, orada bant genişliği biraz daha fazladır. (Yanılmıyorsam 7-8 KHz lere çıkar) Ancak 3 Khz lik bir üst kesim frekansı eğer müzik dinlenmeyecekse, sadece konuşma dinlenecek ise tüm HF istasyonlar için yeterli olmaktadır.

Bu AF frekans sınırlamaları cihazın içinde, HF veya AF katlarında çeşitli teknikler kullanarak yapılabilir, cihazın dışında kulaklık veya hoparlör tarafında yapılabilir, veya sadece kulaklık ve hoparlör içinde yapılabilir. Bu amaçla aktif veya pasif filtreler kullanılabilir.

3-Empedans uyumu: Evet, tabii düşünülmeli ama HF cihazlar söz konusu olduğunda bu kriter önemlilik açısından bence en son sıralardadır. Eğer empedans uyumsuzluğu çok fazla ise her amatör bir şekilde bu uyumu sağlamayı başarır diye düşünüyorum (Direnç, kondansatör, trafo eklenmesi gibi yollar bir çoğumuzca zaten bilinmektedir)

Eğer aynı soruyu müzik dinlemek için sorsaydınız ve kulaklıklar HF telsizlere değil de hifi ses sistemlerine bağlanıyor olsaydı bu sorunun yanıtı bambaşka olurdu.

73
« Son Düzenleme: 09 Mart 2017, 19:39:40 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1LSE

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #23 : 10 Mart 2017, 09:56:23 »
İyi günler Ahmet Bey,

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #24 : 10 Mart 2017, 14:20:28 »
Mete Hocam,

Sizin önerdiğiniz (eğer yanlış hatırlamıyorsam) basit bir RC filtre vardı (5W 10ohm taş direnç ve 4.7 mikro farad elektrolitik kondansatör).

Ben de basit bir 8 ohm harici hoparlöre uygulamış ve iyi sonuç almıştım, hala da kullanıyorum. Dün ses frekansı bandı için bu filtrenin geçirgenliğini analiz etmeye çalıştım, sonuç aşağıdaki gibi. Belki ilgisini çeken olur diye paylaşayım dedim. Üst skala dB olarak geçirme eğrisi alt grafikte R ve C elemanları arası faz açısı. Yaklaşık 700Hz sonrası çıkışda zayıflama başlıyor.
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #25 : 10 Mart 2017, 22:44:29 »
Şadan hocam, değerli araştırmanız ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Böylece bir amatörün düşünüp tasarladığı basit bir amatör devre yapısının gerçekten işe yaradığı gerçek bir bilim adamı tarafından kanıtlanmış oluyor. (Ne mutlu bize ki bu bilim adamı aynı zamanda amatör telsizci) Hem amatör hem de profesyonel alandaki başarılarınızın (ve tabii ki paylaşımlarınızın) devamını diliyorum.

Bu arada bahsi geçen direnç ve kondansatörden oluşan audio filtre devresini kolay ulaşılabilirlik açısından burada tekrar vereyim izninizle. Devre aslında basit bir LC band-pass filtre. Burada kolaylık olması açısından L yani bobin yerine tel sargılı yüksek watt'lı bir direnç kullanılmış. Bu dirençler ülkemizde "taş direnç" adıyla bilinmekte. Devreyi basit ve ucuz yapan da bu zaten. Bu "bobin yerine tel sargılı direnç kullanma" düşüncesi bu devrenin can alıcı noktası ve bu bir amatörün aklına gelen bir şey. İlk kez düşünüp uygulayan kişi Lyle Douglas Blake, VE3VDC. Kanadalı bir amatör telsizci. Kendisi bu konudaki makalesini şu linkte yayınlamış:

http://www.hamuniverse.com/speakernoisecircuit.html

Şu linkten pdf formatında indirilebilir:

http://xa.yimg.com/kq/groups/9075700/1273815284/name/noise%20reducing%20speaker.pdf

Hepsi zamanla kaybolursa burada şema kalsın diyerek şemayı da paylaşıyorum. İlk resimde devre şeması, ikinci resimde de hoparlör empedansına göre en az etki elde etmek için gereken R ve C değerleri görülüyor. Bobin etkisi elde etmek için R nin tel sargılı yüksek wattlı taş direnç olması gerekli. C de yüksek dayanma voltajlı kutupsuz elko olmalı.

Bu değerleri değiştirerek filtrenin geçirdiği frekanslar ile oynayabilirsiniz. Herkesin kulak hassasiyeti farklı olduğu için herkesin hoşuna giden değerler de mutlaka farklı olacaktır. Çeşitli direnç ve kondansatörleri seri veya paralel bağlayarak deneme yanılma yoluyla size en güzel dinleme sağlayacak değerleri bulabilirsiniz. Ya da bir komütatör kullanarak devre elemanlarının değerlerini istediğiniz zaman değiştirecek bir düzenek yapabilirsiniz. SSB dinlerken daha geniş, CW dinlerken daha dar bir frekans aralığı seçebilirsiniz. Piyasadaki filtre frekansı ayarlanabilen harici telsiz hoparlörleri de buna benzer bir prensiple çalışmaktadır. Örnek olarak istasyon donanımıma yeni eklediğim Yaesu SP-2000 böyle çalışmaktadır ;)

73 
« Son Düzenleme: 10 Mart 2017, 22:47:32 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #26 : 10 Mart 2017, 23:25:41 »
Yukarıdaki devre hakkında kısacık bir dip not daha: Bu devre aslında bir LC filtre mi, yoksa RC filtre mi? Galiba her ikisi de. Öyle ya da böyle, sonuçta çalışıyor.

Burada meraklı arkadaşlara bir esin kaynağı olsun diye Yaesu SP-2000 hoparlörün devre şemasını da veriyorum. Bu devre gerçek bir LC filtre içeriyor ve mükemmel çalışıyor.

www.yaesu.com/jp/manuals/yaesu_m/SP-2000_EJ.pdf

Devrenin özü aslında sadece sağ üst köşede yer alan filtre bölümü. Geri kalanları çeşitli aksesuar eklentilerinden ibaret.

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #27 : 11 Mart 2017, 00:33:02 »
Mete bey paylaşımınız için teşekkürler.
Şemadaki elemanların değerleri çözünürlükten dolayı okunamıyor. İlgilenen arkadaşlar için kondansatörler 33uF/50V kutupsuz, alttaki yatay duran bobin 1.5mH, en sağdaki dik duran bobin ise 680uH

73 ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: CW dinleme için kulaklık tavsiyesi olan var mı ?
« Yanıtla #28 : 11 Mart 2017, 07:30:06 »
Ateş bey ilginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

Şemanın filtre bölümünü okunabilir şekilde yeniden paylaşıyorum.

Bu arada bu tür bobinler artık elektronik malzeme satıcılarında rahatlıkla bulunabiliyor. Daha ucuz ve basit olarak bulmak isterseniz, bildiğimiz tasarruflu ampullerin dibinde bulunan elektronik balast devrelerine bakınız. Örnek olarak benim söktüğüm devrede bir tane 2 mH lik bobin, bir tane de 2,2 mH lik bobin var.

Eğer kutupsuz elektrolitik kondansatör bulamazsanız veya pahalı ise iki tane 68 mikrofarad 50V luk normal kondansatörü ters-seri bağlayıp kullanabilirsiniz. (- uçları birbirine bağlanacak, + uçları da devreye bağlanacak.)

73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND