Suat Emre bey, ben kendi yanıtımı kısaca verip sonra hemen dinlemeye geçeyim müsaadenizle.
Amatör telsiz haberleşmesi ile ilgili kulaklık seçiminde benim kriterlerim şunlar:
1-Ergonomi ve konfor açısından: Kulağa tam uyumlu olmalı. Kulağı sıkmamalı terletmemeli vb. Eğer bir kaç saatlik QSO yapacaksam bu kriteri göz ardı ederim ama çok uzun süre kulaklık takılacaksa bu durum önem kazanır tabii.
2-Audio özellikleri: Telsiz haberleşmesinde sadece duymamız gereken sesleri duymak, bunların dışındaki gereksiz sesleri zayıflatmak ve mümkünse yok etmek iyidir. Fazlası zararlıdır, çünkü fazlası pembe gürültü, haşırtı, huşurtu, vınlamalar, çatlama patlama sesleri gibi HF deki olağan QRM ler ve QRN leri de içeriyor olacaktır. Sadece duymanız gereken sesleri size duyuran bir düzenek yaparsanız tüm bu istenmeyen seslerden kurtulmuş olursunuz.
CW audio bant genişliği sadece 700 Hz kadardır. (Ya da cihazın audio pilot çıkışını kaç Hz e ayarlarsanız o kadardır ama usta amatörler arasında pek yüksek tonları seven görmedim. 700 Hz civarı iyidir. Mors öğrenirken 1 KHz lik bir buzzer kullanmıştım, sonra cihazların CW sesinde 700 Hz civarına inince bu frekansta mors dinlemenin çok daha rahat olduğunu farkettim) Kullandığımız hoparlörün veya kulaklığın sadece bu frekanslar civarını vermesi iyidir.
SSB haberleşmede kullanılan bant genişliği ise, 100 Hz ile 3.000 Hz (3 KHz) arasındadır. Cihazımızın audio çıkışını bu aralıkta tutmak ve diğer frekansları zayıflatmak iyidir.
SWL deyince işin içine A.M. broadcast istasyonlar da girer, orada bant genişliği biraz daha fazladır. (Yanılmıyorsam 7-8 KHz lere çıkar) Ancak 3 Khz lik bir üst kesim frekansı eğer müzik dinlenmeyecekse, sadece konuşma dinlenecek ise tüm HF istasyonlar için yeterli olmaktadır.
Bu AF frekans sınırlamaları cihazın içinde, HF veya AF katlarında çeşitli teknikler kullanarak yapılabilir, cihazın dışında kulaklık veya hoparlör tarafında yapılabilir, veya sadece kulaklık ve hoparlör içinde yapılabilir. Bu amaçla aktif veya pasif filtreler kullanılabilir.
3-Empedans uyumu: Evet, tabii düşünülmeli ama HF cihazlar söz konusu olduğunda bu kriter önemlilik açısından bence en son sıralardadır. Eğer empedans uyumsuzluğu çok fazla ise her amatör bir şekilde bu uyumu sağlamayı başarır diye düşünüyorum (Direnç, kondansatör, trafo eklenmesi gibi yollar bir çoğumuzca zaten bilinmektedir)
Eğer aynı soruyu müzik dinlemek için sorsaydınız ve kulaklıklar HF telsizlere değil de hifi ses sistemlerine bağlanıyor olsaydı bu sorunun yanıtı bambaşka olurdu.
73