Gönderen Konu: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var  (Okunma sayısı 278 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

Değerli radyo amatörleri,
Bir anten kulesi imal ettirmeyi planlıyorum.
Kuleyi, http://cn2r.net/cn2r/Photo/Station/Manufacturing/Tower%20Manufacturing/Tower%20manufacturing.aspx linkindeki kuleden kopya çekerek yaptırmayı planlıyorum. Kulenin toplam yüksekliği (2+2) 4 metre olacak ve üzerinde Cushcraft A3S hf anten çalışacak (yaklaşık 13 Kg). Kuleden sonra anteni taşıyacak borunun (çubuk?) uzunluğu 60 cm olacak. Aynı borunun kule içerisinde kalan kısmı da 120 cm kadar olacak.
Karar veremediğim bazı hususları danışmak ve görüşlerinizi almak istiyorum.

1- Rotoru taşıyan plakanın ve alt yatağı taşıyan plakanın kalınlıkları verilmemiş. Kulenin en üstündeki plakanın kalınlığı ise 10mm olarak verilmiş. Buradan yola çıkarak diğer iki plakakayı da 10mm yaptırmayı planlıyorum. Ne dersiniz?
2-  Bu plakaların malzemesi kabaca demir olacak ama ne cins bir demir olmalı? Hani STxx falan deniyor ya ne diye aramalıyım?
3- Ara yatak plakasına UCF 210 yataklı rulmanı cıvata ile bağlamayı düşünüyorum (mil çapı 50 mm).  Uygun mudur?
4- Her 3 plakada da kaynak işi var. Bu kalınlıktaki bir malzemede kaynaktan sonra çekme-çarpılma olur mu? Olmaması için neye dikkat etmeliyiz, olursa nasıl düzeltilir?
5- En üstteki plakaya bir rulman yatağı yaptırıp 3210 (veya 30210) konik rulman düşünüyorum. Uygun mudur? Anten borusu aşağı kaymasın diye borunun dışına iç çapı 50mm, dış çapı 80mm olan, boyu da 80-100mm olan ve üzerinde 3-6 arası setuskur ile anten borusuna sabitlenen bir manşon yapılacak. Uygun mudur?
6- En üst plakanın kuleye montajı için en üstte linkini verdiğim projeden farklı olarak şöyle birşey düşünüyorum:
Boruların üst uçlarına dış çapı boru iç çapı kadar boyu da yaklaşık 10 cm kadar dolu malzemeyi tornada işletip, bu malzemelerin içine de M12 (veya M14) diş çektireceğim. Bu parçaları da boruya kaynak veya cıvatayla bağlayacağım. En üstteki plakaya da projeden farklı olarak kule borularının hizalarına 3 adet 13mm (veya 15mm) delik açtıracağım. Kule en son galvanizden geldikten sonra buralara 20-25 cm uzunluğunda 3 adet M12 (veya M14) tiji kontra somunla sabitleyeceğim. kontra somunların üzerine sırasıyla 2 somun, 1 şase pulu, üst plaka, 1 şase pulu, 2 somun koyacağım. Bu bana üst plakayı yatayda 3 noktada ayar olanağı sağlayacak diye düşünüyorum. En son ayar bitince diğer somunlarla da kontra yapıp bırakırım diyorum. Hayal aleminde miyim? :)
7- Bütün bu işlerin bir tornacı ayağı olacak şüphesiz. Ama plakaların delinmesini acaba frezeciye mi yaptırsam? Ne dersiniz?
8- Anten borusu için dış çap 50mm düşünüyorum. Üzerine rulmanlar geçeceği için hazır hassas 50mm kalın etli boru-çubuk ne önerirsiniz? Yoksa daha kalın birşey alıp rulmanların oturacağı mesafeye kadar kabaca üstten 50cm, alttan 50cm işletmelimiyim? Tabi en önemlisi malzeme seçimi. Üzerine rulmanlar geçeceği için galvaniz yaptıramam. Ama paslanmasa da iyi olur :) Bulabildiğim çözümler 304 paslanmaz veya 7025 Al dolu malzeme kullanmak. 304 kullanırsam ağır olacak ama hazır şaft malzemeleri var. İşletme derdi olmayacak. Ama montaj sırasında ağırlık prablemi var. Alüminyumu da bu boyda işlemede sıkıntı çıkar mı acaba diye korkuyorum. Bir de taşlanmış krom kaplı malzemeler var. Onlar için ne dersiniz?

Çok uzun oldu ve çok soru sordum farkındayım. Aslında anteni kurmak için fazla fazla vaktim var ama aceleye getirmeden planlama yapmak, malzeme seçmek istiyorum. Talaşlı imalatta pek tecrübem yok. Onun için de şaşkın ördek yavrusu gibi bir oraya bir buraya koşturup duruyorum. Günlerdir onu oku, bunu oku sersem oldum.

Forumdaki http://www.telsizciler.org/index.php/topic,11726.0.html  ve http://www.telsizciler.org/index.php/topic,17381.20.html konularını da birkaç defa okudum. Zaten orjinal projeden saptığım noktalarda birçok kez bu iki projeden kopya çektim.

Buraya kadar okuduğunuz için tekrar teşekkür ederim. Değerli öneri ve görüşleriniz benim için çok faydalı olacaktır.

73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2017, 14:28:59 »
Merhabalar,
Malum ortamlarda Aselasan kule kalmayinca is basa dustu
Benim de havalar isininca bir kule calismam olacak gibi.
2x2 seklinde 4 mlik bir kule yapmayi dusunuyorum
Sadece ara plakalarin bir kopyasina ihtiyacim var.

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2017, 16:47:59 »
Oğuzhan bey şimdiden kolay gelsin.
Konuyu şurada: http://www.telsizciler.org/index.php/topic,35056.0.html detaylandırmıştık. O başlığın altında plakaların çizimlerini bulabilirsiniz. Bende maalesef lazer kesiciye uygun formatta çizim dosyaları yok (lazer kesici çizdi ve dosyalar da onda kaldı). Ali Pargan bey çizimleri bilgisayarda tekrar çizecekti ama vakti oldu mu bilemiyorum.

73 de ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2017, 19:22:50 »
Konuda adim geçince yazayım dedim Ateş beyinde dedigi gibi çizimleri yapacaktım unuttum gitti. Eğer oğuzhan bey cad programı bilginiz varsa çizebilirsiniz. Bu hafta islerim yoğun üstüne kütahyaya yuksek lisans için okula gidip geleceğim nasip olur ve unutmazsam önümüzdeki hafta çizebilirim. 73s
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2017, 09:05:10 »
Valla benim YL'e bir sorayim.
Kendisi insaatci. ayni zamanda uzmanligi kuleler ve celik konstruksiyon.
Ona cizdirebilirsem ya da vakit bulup cizeiblirse burada paylasirim.


Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2017, 09:13:58 »
Ates bey hazir aklima gelmisken bir soru daha sorayim.
Sanirim Kule ile anten borusunun arasinda yalitim olmasi acisindan kestamid kullanmissiniz.
Bunlarin birbirinden yalitilmasi gerekiyor mu ki?

Yoksa baska bir amacla mi kullandiniz?


Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2017, 10:48:53 »
Oğuzhab bey yanıtlamaya çalışayım.
Bir kere en baştan belirteyim ki bir çok şeyi tahmin/el yordamı şeklinde yaptım. Metal konstrüksiyon ve bunların statik hesapları konusunda bir eğitimim yok. Bu yüzden zayıf olacağına, varsın ağır olsun şeklinde ilerledim. Yazdıklarımı değerlendirirken bu hususu göz önünde bulundurmalısınız.

Anten borusu olarak ilk önce dışı krom kaplı kalibre hidrolik borusu kullanmayı düşünmüştüm. O zaman araya kestamid kullanmam gerekmeyecekti. Fakat malzemeci bu borunun dış ortamda uzun vadede paslanabileceğini söyleyince alüminyum kullanmaya karar verdim. Sağlam olsun diye de dolu malzeme kullandım.
Anten borusuyla rulman arasına kestamid koymamın iki sebebi vardı.
1- Alüminyumla çelik (rulman) arasında zaman içerisinde galvanik reaksiyon sonucu oluşabilecek korozyondan kurtulmak için yalıtım malzemesi olarak;
2- Kullandığım alüminyum malzemenin dış çapı çok düzgün değildi. Bu malzemeyi boydan boya (~240 cm) düzgün torna etmek -en azından bulunduğum yerde- mümkün olamayacağından da araya bir spacer olarak kestamid kullandım.
Bu amaçla anten borusu olarak 40 mm çaplı alüminyum çubuk seçtim. Rulman olarak ise iç çapı 50 mm olan bir rulman seçtim. Araya da birazdan resmini paylaşacağım kestamid parçaları yaptırdım.

73 de ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #7 : 13 Şubat 2017, 11:41:23 »
fotoğraflar:
1- Kestamid parçanın işlenmesi:


2- Deneme:


3- Kuleden 2 görüntü:




Not 1: Dışarıda fırtına var. O yüzden kuledeki görüntüler pek iyi olmadı ama fikir veriyordur sanırım. Kestamid parçanın, rulmanın dışında kalan kısmının çapını bulabildiğim körüğe göre işlettim. Körüğü de rulmanı yağmurdan koruma amaçlı kullandım. Anten borusunun aşağıya kaymasını (ve rotora yük bindirmesini) önlemek için fotoğraflarda gördüğünüz gibi kestamide 4 adet delik delip M5 diş çektim ve 4 adet paslanmaz setuskur cıvatayla sabitledim. Lakin sonraki denemelerimde gördüm ki 4 cıvata çok çok fazlaymış. 3 hatta 2 cıvata bile gayet güvenle sabitliyor. Hattızatında, rulmanın kendi üzerindeki sabitleme cıvataları bile kestamidi esneterek sabitleme işlemini yapabiliyor. Zira rulman içinde kestamidin et kalınlığı <5 mm kalıyor (boru dış çap toleransından ötürü). Gene de üst kısma koyduğum cıvatalardan memnunum. Gene olsa gene yaparım ama bu defa 3 adet koyarım :)

Not 2: Oğuzhan bey demin isminizi yanlış yazmışım özür dilerim.

73 de ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2017, 21:18:02 »
Elinize, emeginize saglik.
Havalar isinsa da ben de bir an once baslasam kule islerine..
Aklimda birkac anten projesi var ama , dogru durust bir kule olmadan bir ise yaramiyor.
1 yildan fazladir , hex beam catida bir aluminyum boru uzerinde calisiyor. Bunlarin hepsinin toparlanmasi lazim
Bilgiler icin cok tesekkurler.


Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2017, 23:54:26 »
Rica ederim. Son bir bilgi. Ben kuleyi geçen sene bu zamanlar yaptırmıştım ve tornacının işleri oldukça azdı. "Yazın gelseydin uğraşamazdım" demişti. Bu her yer için geçerli olmayabilir ama gene de dikkate almanızı öneririm. Başkaları da havaların ısınmasını bekliyor olabilir.

73 de ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA4F

Ynt: Anten kulesi yapımı için fikirlerinize ihtiyacım var
« Yanıtla #10 : 14 Şubat 2017, 00:12:31 »





bizimki tamamen spontane oldu ama kuleyi 1-1/4 borudan 3 metrelik bölümler halinde 4 parca toplam 12 metre yaptık rotoru en üst noktadan 1 metre aşşağıdan monteledik. alttan calaskal ile 6. metreden bağladığımız makara yardımıyla indirip kaldırabiliyoruz.

https://www.facebook.com/alimeydan067/videos/10209754521312313/
https://www.facebook.com/alimeydan067/videos/10209754713437116/
https://www.facebook.com/alimeydan067/videos/10209754438910253/