Değerli radyo amatörleri,
Bir anten kulesi imal ettirmeyi planlıyorum.
Kuleyi,
http://cn2r.net/cn2r/Photo/Station/Manufacturing/Tower%20Manufacturing/Tower%20manufacturing.aspx linkindeki kuleden kopya çekerek yaptırmayı planlıyorum. Kulenin toplam yüksekliği (2+2) 4 metre olacak ve üzerinde Cushcraft A3S hf anten çalışacak (yaklaşık 13 Kg). Kuleden sonra anteni taşıyacak borunun (çubuk?) uzunluğu 60 cm olacak. Aynı borunun kule içerisinde kalan kısmı da 120 cm kadar olacak.
Karar veremediğim bazı hususları danışmak ve görüşlerinizi almak istiyorum.
1- Rotoru taşıyan plakanın ve alt yatağı taşıyan plakanın kalınlıkları verilmemiş. Kulenin en üstündeki plakanın kalınlığı ise 10mm olarak verilmiş. Buradan yola çıkarak diğer iki plakakayı da 10mm yaptırmayı planlıyorum. Ne dersiniz?
2- Bu plakaların malzemesi kabaca demir olacak ama ne cins bir demir olmalı? Hani STxx falan deniyor ya ne diye aramalıyım?
3- Ara yatak plakasına UCF 210 yataklı rulmanı cıvata ile bağlamayı düşünüyorum (mil çapı 50 mm). Uygun mudur?
4- Her 3 plakada da kaynak işi var. Bu kalınlıktaki bir malzemede kaynaktan sonra çekme-çarpılma olur mu? Olmaması için neye dikkat etmeliyiz, olursa nasıl düzeltilir?
5- En üstteki plakaya bir rulman yatağı yaptırıp 3210 (veya 30210) konik rulman düşünüyorum. Uygun mudur? Anten borusu aşağı kaymasın diye borunun dışına iç çapı 50mm, dış çapı 80mm olan, boyu da 80-100mm olan ve üzerinde 3-6 arası setuskur ile anten borusuna sabitlenen bir manşon yapılacak. Uygun mudur?
6- En üst plakanın kuleye montajı için en üstte linkini verdiğim projeden farklı olarak şöyle birşey düşünüyorum:
Boruların üst uçlarına dış çapı boru iç çapı kadar boyu da yaklaşık 10 cm kadar dolu malzemeyi tornada işletip, bu malzemelerin içine de M12 (veya M14) diş çektireceğim. Bu parçaları da boruya kaynak veya cıvatayla bağlayacağım. En üstteki plakaya da projeden farklı olarak kule borularının hizalarına 3 adet 13mm (veya 15mm) delik açtıracağım. Kule en son galvanizden geldikten sonra buralara 20-25 cm uzunluğunda 3 adet M12 (veya M14) tiji kontra somunla sabitleyeceğim. kontra somunların üzerine sırasıyla 2 somun, 1 şase pulu, üst plaka, 1 şase pulu, 2 somun koyacağım. Bu bana üst plakayı yatayda 3 noktada ayar olanağı sağlayacak diye düşünüyorum. En son ayar bitince diğer somunlarla da kontra yapıp bırakırım diyorum. Hayal aleminde miyim? :)
7- Bütün bu işlerin bir tornacı ayağı olacak şüphesiz. Ama plakaların delinmesini acaba frezeciye mi yaptırsam? Ne dersiniz?
8- Anten borusu için dış çap 50mm düşünüyorum. Üzerine rulmanlar geçeceği için hazır hassas 50mm kalın etli boru-çubuk ne önerirsiniz? Yoksa daha kalın birşey alıp rulmanların oturacağı mesafeye kadar kabaca üstten 50cm, alttan 50cm işletmelimiyim? Tabi en önemlisi malzeme seçimi. Üzerine rulmanlar geçeceği için galvaniz yaptıramam. Ama paslanmasa da iyi olur :) Bulabildiğim çözümler 304 paslanmaz veya 7025 Al dolu malzeme kullanmak. 304 kullanırsam ağır olacak ama hazır şaft malzemeleri var. İşletme derdi olmayacak. Ama montaj sırasında ağırlık prablemi var. Alüminyumu da bu boyda işlemede sıkıntı çıkar mı acaba diye korkuyorum. Bir de taşlanmış krom kaplı malzemeler var. Onlar için ne dersiniz?
Çok uzun oldu ve çok soru sordum farkındayım. Aslında anteni kurmak için fazla fazla vaktim var ama aceleye getirmeden planlama yapmak, malzeme seçmek istiyorum. Talaşlı imalatta pek tecrübem yok. Onun için de şaşkın ördek yavrusu gibi bir oraya bir buraya koşturup duruyorum. Günlerdir onu oku, bunu oku sersem oldum.
Forumdaki
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,11726.0.html ve
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,17381.20.html konularını da birkaç defa okudum. Zaten orjinal projeden saptığım noktalarda birçok kez bu iki projeden kopya çektim.
Buraya kadar okuduğunuz için tekrar teşekkür ederim. Değerli öneri ve görüşleriniz benim için çok faydalı olacaktır.
73 de tb3dha op Ateş