Gönderen Konu: Low dropout regulator  (Okunma sayısı 218 defa)

Çevrimdışı TA4J

Low dropout regulator
« : 07 Ocak 2017, 22:40:24 »
Merhabalar arkadaşlar konu başlığında da yazdigi üzere low dropout regulator entegreleri hakkında bilgisi olan varmı .

Bisiklet dinamo çıkış voltajları AC 6V normalde. ama hızlandıkça voltaj yükseliyor. Lm7805 kullanıyorum dc voltaj almak için yuksek hiza çıkınca voltaj yükseldiğinden yanıyor. İnternette gezerken low dropout regulator entegre kullandıklarını gördüm lm7805 den farkı nedir bilgisi olan varsa paylasabilir mi
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Low dropout regulator
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2017, 06:26:11 »
Ali bey iyi günler
LM2596 kullanmay düşünmez misiniz?
Devresi linear regülatör kadar basit olmamakla birlikte çok da zor değil.
Piyasada hazır yapılmişları da var. Uğraşmaya deymez. Aşağıdaki paylaştığım firmayla bir bağım yok. Birkaç ürününü kullandım memnun kaldım. Bir inceleyin isterseniz

http://expkits.com/magaza/Expkits/LM2596-5V-Module#.U389MXbFuSo

73 ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #2 : 08 Ocak 2017, 10:23:52 »
Bisiklet dinamoları üzerine (zaten biliyorsunuzdur) bildiklerimi yazayım.

Bisiklet dinamoları genel olarak ortadaki mıknatıs rotor 8 kutupludur ve 6v verir.

12 kutuplu olanları (az daha ince ve  uzun model olarak dikkat çeker) 12v verirler. Lakin verdiği  akım yarı yarıya daha azdır.
"Yani toplam güç değişmez."
Ben kullandım. Düşük hızda sürüşü daha (12 kutuplu rotor  olduğundan fazla zorlamıyor) konforlu.

Çok özel dinamo modelleri de var.Boyut olarak 2 katı daha büyüktür. Biraz zor bulunur.Sanırım Bisiklet sürüşünü cidden zorlar ve üzerinde yazdığına göre 2 katı güç veriyor.

Bisiklet dinamoları, mıknatıs rotor ve bobin statorludur.Fırçasızdırlar ve Alternatif (ac) akım verirler.

Sanırım basit 4diyotlu redresör  ile bir jel aküyü  doldurabilirsiniz.Ama bisiklet dinamosu, yüke bindiği an, rotorun dönüşü ve bisiklet sürüşü zorlanır.Belki akü yoluna direnç konulması gerekir.

Bence bisiklet dinamosu, sadece bisiklet üzerinde,  bisiklet farı yada Led far yakar ve  sadece ayak gücü ile bisiklette  çalışır.Uzun süre yada  bisiklet harici  çalıştırmada ise,  ömrü kısa olur.
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2017, 10:26:03 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2017, 11:03:21 »
LowDrop ta amaç başka,örnek 6 volt piliniz var ve siz 5 Volt elde etmek istiyorsunuz,çok az bir aralıkta çalışmaya izin verirler,oysa bu voltajda 7805 çalışamaz en az 7 volta ihtiyaç duyar,birde regülatörlerde tabirini basitleştirirsek kendiside boşta akım harcar,trafo ile beslenen sistemlerde gözardı edilir,fakat bataryayı daha uzun süreler kullanabilmemiz için tasarımda lowDrop gereklidir..

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2017, 12:06:08 »
Ali Rıza bey, eğer sorunuzu doğru anladı isem, amaç 6V AC girişten 5V DC regüle çıkış elde etmek.

Bunu yapabilecek klasik bir doğrultucu ve regüle edici devre ben bilmiyorum. Bir silisyum diyot bile devreye bağlandığında üzerinde 0,7 V düşme yaşanır. Köprü doğrultucuda ne olur tam olarak açıklayamam, sanırım voltaj biraz artar ama çıkan gücün sabit olması ilkesi yüzünden bu sefer de amper düşecektir, bu durum da verimli olmaz.

Yani önce AC yi DC ye çevirirken bir kaybımız oluyor. Elimizde kalan DC ile de regülasyon yapabilir miyiz, bilemiyorum. Eski germanyum diyot ve transistorlar üzerinde bu voltaj düşmesi daha azdır, germanyum transistor + zener diyot ile bir regülatör devre yapılabilir ama o bile bir miktar daha fazla giriş voltajı isteyecektir.

Ateş beyin verdiği entegreyi inceledim. Giriş voltajını anahtarlama (switching) yoluyla işliyor ve çıkıştan regüle bir DC gerilim veriyor. Giriş 7V ile 40V arasında değişse bile çıkışta sabit 5V verecek gibi duruyor ama o bile en az 7 V istiyor sanki (bkz. aşağıdaki resim) Fakat yerli sitelerde açıklanan karakteristiklerde de giriş 4-35V arasında değişse bile çıkış sabit kalır gibi bir izahat yazılmış. Bence bir 6 TL verip bu kartı alıp denemeye değer...

Entegrenin karakteristik data sheetini indirmek için tıklayınız:
www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2596.pdf

Montajlı olarak lm2596 kartını satan bazı yerli internet adresleri (örnek vermek içindir)

https://goo.gl/aHKxGo
https://goo.gl/T8bBVg

Benim amatör olarak yapabileceğim katkı bu kadar. Belki ustaların daha iyi fikirleri olabilir. 73
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2017, 12:13:09 Gönderen: TA3EP »
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #5 : 08 Ocak 2017, 22:54:56 »
Verdiğiniz bilgiler için tsk ederim.  Lm2596 ile deneme yapacağım.

Bu arada dinamo tekerin göbeğinde shimano marka

Cep telefonu şarj edeceğimiz için 5v 1a çıkış almam lazim. Araştırmaya simdilik devam.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA2AOG_SK

« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2017, 23:10:22 »
Dinamo çıkışına köprü diyot ve elektrolitik kondansatör bağladıktan sonra (doğrultma ve süzme işlemleri),

MC34063 lü up/down converter
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/AN920-D.PDF
Sayfa 20 şekil 18

5V çıkış için R2 ve R1 değerini değiştirmeyi unutmayınız.
R2 = 3K
R1 = 1K
veya bu oranı koruyarak farklı değerler.

Bu gibi switchmode yapıların çıkışı ripple içerir, ihtiyaç duyuluyorsa çıkışa L ve C ilave edilip riple bastırılır.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 09 Ocak 2017, 11:18:22 »
Ali Rıza Bey,

Osman Beyin tavsiye ettiği MC34063 entegreyi ben bir projede yüzlerce adet kullandım. Sizin işe uygundur. Ateş beyin tavsiye ettiği LM2596 gibi aynı mantıkla çalışır. Fakat yarı gücündedir. LM2596 hazır devreyi denemenizi ben de arkadaşlar gibi tavsiye ederim. Low Drop Out entegreler ise Engin beyin dediği gibi başka amaçla kullanılır. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #8 : 09 Ocak 2017, 13:31:58 »
aslında ebay'da falan hazır kit varmıdır bir bakmak lazım size gerekli olan en verimli yapı SEPIC'tir..
Single-ended primary-inductor converter
bu tarz SMPS çeviriciler %95 verimle çalışır, burada istenen karşılanır şöyleki..üreteçten gelen voltaj 3 volt'a düştü Sepic hala 5 volt verir,yada tam tersi üreteç 10 volta fırladı Sepic hala 5 Volt vermeye devam eder,genelde foto voltaik üreteçler kimyasal bataryaları en iyi verimle doldursun diye tasarlanmıştır..

aklıma gelen ikinci bir fifir ise üreteç yani dinamo DC değilde AC üretiyorsa bonus..buraya iki diyotlu bir voltaj doubler tatbik edilir,LM259xx modülleri sorunsuzca çalışır...

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #9 : 10 Ocak 2017, 16:22:54 »
Verdiğiniz değerli cevaplar için tşk ederim. Hepsi birbirinden güzel tavsiyeler elimde LM2596 hazır çıkışı ayarlanabilir (http://www.robolinkmarket.com/lm2596-ayarlanabilir-voltaj-regulatoru.html?gclid=Cj0KEQiAqdLDBRDD-b2sv6-i6MsBEiQAkT3wAn2OfTo2yaHr1tr_DQ53ogEsABfVd5vtQavT7-YGLWgaAoxE8P8HAQ) mevcut. sadece girişine AC den DC ye çevirmek için köprü diyot ve kondansatör atıp deneme yapacağım sonucu buraya yazarım.

Bu arada Bilal Amca çıkıştaki akım max 3A yazıyor. Ben telefon veya powerbank şarj edeceğim 1A yeterli bana onu nasıl ayarlayabilirim. yoksa cihaz kendi istediği kadar mı akım çeker.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #10 : 10 Ocak 2017, 20:23:34 »
Ali bey,
Sizin birşey yapmanıza gerek yok. O 3A, devrenin verebileceği max. akım. Şöyle düşünün, arabanızın aküsü de kısa süreli 500-550A verebiliyor (cca), ama 12V küçük bir ampul bağladığınızda -ampulün gücüne bağlı olarak- birkaçyüz miliamper akım çekiyor.

73 de ta3mha

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 11 Ocak 2017, 11:05:37 »
Ali Rıza bey,

Ateş bey konuyu açıklamış. Bir sorun olmaz. 73

Bilal Ekmekci, TA8A