Gönderen Konu: 500W DC LİNEER GÜÇ KAYNAĞI (13.8V - 30 Amper)  (Okunma sayısı 608 defa)

Çevrimdışı TA5AE

500W DC LİNEER GÜÇ KAYNAĞI (13.8V - 30 Amper)
« : 19 Kasım 2016, 21:17:31 »
Yeni başladım;
Aslında elimdeki kutulanmış durumdaki trafosu içinde güç kaynağını kullanılır hale getirmeye çalışmaktayım.
Niyetim:
2N3771 yüksek amperli 5 yada daha fazla transistör ile, (Kollektör çıkışlı olsun istedim) bir dc güç kaynağı mevcuda getirmek.Yani anlayacağınız Şase POSİTİF ve Güç kaynağı NEGATİF akım verecek.Sorun yok.
Tabiki ön panelde YAYLI VOLTMETRE ve AMPERMETRE mevcut.
.
1-AMPERMETRE İÇİN NASIL BİR ŞÖNTLEME YAPABİLİRİM.(malzeme-ayar-vs.)
2-TASARIMDAKİ HATA VE EKSİKLER NELER.(her fikre açığım, Yalnız inadım tuttu, kollektör çıkışlı olacak)
 -TRİSTÖR HAKKINDA BİR TECRÜBEM YOK. (varsa, Tristör öneriniz.)
 -Trafo girişine eklenecek 220 v şebeke  filtrem halihazırda mevcut.Lakin RF için varsa öneriniz?
 -Güç kaynağı çıkışına RF şok için tedbir ve öneriniz.

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: 500W DC LİNEER GÜÇ KAYNAĞI (13.8V - 30 Amper)
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2016, 07:59:35 »
Bu tip güç kaynağı yapmak daha ucuz olur tristör veya modül transistör için sürücü devre yapmanız gerek.
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2016, 08:07:58 Gönderen: TA1MC »
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2016, 09:44:09 »
Bu tip dizaynda emiter köllektör kısa devresi çok gördüm. Çıkışa aşırı voltaj koruma devresi gerekir diye düşünüyorum. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 21 Kasım 2016, 10:59:28 »
Bu tip dizaynda emiter köllektör kısa devresi çok gördüm. Çıkışa aşırı voltaj koruma devresi gerekir diye düşünüyorum. 73

Bilal Ekmekci, TA8A
Güzel fikir diyorum
Teşekkürler.
 Sanırım, çıkışı zenerle ölçüp tristöre bağlasam yeterli olur.
Başka bir model öneriniz varsa sevinirim.
73deTA5AE

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #4 : 21 Kasım 2016, 11:03:20 »
Bu tip güç kaynağı yapmak daha ucuz olur tristör veya modül transistör için sürücü devre yapmanız gerek.
LM337K nın yeterli olmayacağını mı düşünüyorsunuz?
Bu konuda tecrübesi yada başka model önerisi olan var ise lütfen yardım edin.

Şu sıralar kronik bir power supply sorunum var.
2  proje var.Ama 2 side bitmemiş.Yani bende elektrik kesik. :o

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 21 Kasım 2016, 11:12:57 »
Sıkıntım olmasın diyorsanız internetten ICOM PS-55, Yaesu FP-757 ya da Kenwood PS-30 güç kaynağı şemasını bulun bunlar 20 amperliktir. Gerekli artırımları (trafo, transistör, soğutucu) yaparak rahatca 30 amper yaparsınız. Senelerce kullanırsınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1MK

« Yanıtla #6 : 21 Kasım 2016, 11:57:55 »
Arkadaşların dediklerine ek olarak bir dip not tristör yönü yanlış gözüküyor şemada bilginize.
kolaylıklar dilerim

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #7 : 21 Kasım 2016, 18:39:55 »
Ümit bey; Değindiğim gibi tristör konusunda pek kullanım  tecrübem yok ama sanırım haklısınız.
Bilâl bey; Öncelikle korunması gerekenin power değil, çalıştırdığı cihaz olduğu konusuna dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim.
Dikkatimi 5li gurup güç katındaki transistörlerden en azından birinin kısa devre olması konusunda yoğunlaştırdım.
Önerdiğiniz PSU ler, genellikle Op-AMP ler ile çıkış voltajını hassas bir şekilde ölçüp devreyi röle ile  kesme  üzerine kurulu.Yeni modellerinde ise kendi üretimleri olan çipleri kullanmışlar, lakin prensip yinede aynı.
Benim  yeni tasarımımda  15volt zener bu kontrolü sağlayacak gibi.
Bu tasarımda istenmeyen yüksek voltajın yüksek hızda  kesilmesi kontrolünü, yine yüksek  akım  kontrolünü sağlayan  tristör (SCR)  üzerinden yapmayı düşündüm.
Lakin bu birleştirmede ve devrenin diğer genelinde hatalarım olduğunu düşünmekteyim.Sizlerin ve diğer tecrübeli ustalarımın dikkat çekmesi ve esasen önerilerini beklemek bakımından yeni düzenlememi sunuyorum.
Lütfen;
Zenere bağlı direncin değerinden tutun da, tristörün kontrolü ve diğer şema düzeni konusunda eleştirilerinizi esirgemeyiniz.
Yardımcı olmuş olan ve olacak arkadaşlara şimdiden Teşekkürler;
73deTA5AE

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #8 : 21 Kasım 2016, 20:08:48 »
 Beyim iyi çalışmalar, gmail uzantılı e postanıza bir mesaj yolladım uygun olunca bakarmısınız?
73 de ta2bn/ tc0f

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #9 : 21 Kasım 2016, 21:20:08 »
REBİ bey;
Öncelikle ilginiz, alakanız için teşekkürler.Mesajınızı sabah iş yerimde cep telefonundan açtım ve inceleme sürem gerçekten çok kısa oldu.
Yukarıda da bahsettiğim OP-AMP lı şemanın isimsizde olsa kahramanı zaten sizdiniz.
      Önerdiğiniz  şema (1) 103A için gerçekten karışık bir yapı buldum.Yüksek güç kaynağında birçok  op-amp silsilesi ile ne kadar ilerlersek, arıza ihtimalinin o kadar artacağını düşünerek baştan caydım.Belkide biraz üşengeçlik.Ama neticede aklımda her zaman murphy kuralları var.

Şema (2) 800 için ise En sağdaki transistörün tüm kontrolü sağladığını düşünmekteyim.Hele ki izleyen FET i anlamadım bile.Üstüne üstlük,  bana istediğim ower-voltage protected i sağlayıp sağlayamayacağını henüz yorumlayıp değerlendiremedim.Aslında çok  uzun süre ara vermişim ve gerçekten fazla HAM lamışım. Şemanın A4 Çıktısını yarın naz etmez ise değerli arkadaşım TA5V ile değerlendirmek üzere yanına gideceğim.
Eğer siz veya bir başka ustamız yorumlarını esirgemez ise sevinirim.

Respects DE from Adana
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2016, 21:22:58 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #10 : 22 Kasım 2016, 14:44:22 »
Lütfi bey  iyi çalışmalar,
Size yolladığım her iki şema da bu konuda yapılmış uzun yıllardır çalışan efsane beslemelere ait şemalardır.İlk şe3ma  halen satılmakta olan  GSV3000, /FP1030  dur.
İkinci olanı ise: FP800  diye  bilinen, satılan beslemenin imalatı bitti fakat  ellerinde olan kişiler, çıkış transistörlerinin  ısı pastasını yenileyip, elektrolitleri yenileyip ömürleri elverdikçe bir 20 yıl daha kullanacaklardır.Sizn şemaya baktım ve  bu FP800 ile aynı deyip size yolladım , eh artık yapmak size kalmış.
* Piyasadaki köprü diyotları  50A diye satarlar ama adam gibi soğutsan bile 15A verirse  ne mutlu size,şemada bildiğim kadarıyla bir çizim hatası yoktur.
* Uygun soğutucu grubu ile vidalı diyot kullanın adam gibi çalışır,
* Besleme transformatörünün gücünü doğru hesap edip sipariş ediniz,yani  transformatör çıkışında  doğrultup  filtre ettiğinizde regüle edilmemiş doğru gerilim 19  veya    20 VDC  yi geçirtmeyecek şekilde sekonder gerilimi olmalıdır.Örnek: 13.8vDC de 25Amper almak istediniz, bir defa çıkış yükünüz: 13.8x25=350w eder buna  regüle sisteminde ortaya çıkacak sizin kullanamayacak ama besleme transformatöründen çekeceğiniz gücü  ekle melisiniz ; yani besleme transformatörü sekonderindeki köprü diyot ve bağlı filtre kondansatörü ucundaki regülesiz DC geriliminiz 22V DC ise ( 22-13.8)= 8.2V  x25A=205W eder  toplam trafonuz ise 350+205=555W veya daha fazla seçmeniz lazım.,İş bu şekilde uzar gider  ne kadar güç alacak , ne kadarını da ısıya dönüştüreceksiniz bilmeniz en azından  bunlar  73deTA2BN/TC0F

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 22 Kasım 2016, 15:03:14 »
Lütfi Bey,

Size önerdiğim ICOM PS-55, Yaesu FP-757 ya da Kenwood PS-30 güç kaynaklarında OPAMP ya da başka tür entegre bulunmamaktadır. Bu güç kaynaklarında aşırı voltaj koruması da yoktur. Çünkü bozulduklarında aşırı voltaj üretmezler.

Eğer burada geliştirdiğiniz cihazı kullanmayı düşünüyorsanız bana tekerleği tekrar icat etmek gibi geliyor. Yok biraz fikir yürütelim diyorsanız güç kaynakları ile ilgili olarak bu sitede daha önceki fikir yürütmeleri okumanızı da tavsiye ederim. Sağ üstteki kutucuğa bir şeyler yazıp aratabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #12 : 22 Kasım 2016, 20:14:21 »
Bilâl bey
Siz ve diğer arkadaşların  ilgisi için teşekkürler.
Bahsettiğiniz güç kaynaklarından 2 sinin şemaların a eriştim ve hatta kenwood ftp sinde hayli modern tasarımlar buldum.Tekrar bakacağım  ve nedense!   en son aklıma gelen bu güzel yerli kaynak sitemizde bulmak işin mobilden pc ye geçeceğim.  73deTA5AE

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #13 : 22 Kasım 2016, 23:09:40 »
ÖNERİLEN ŞEMALARDAN  ARAŞTIRDIKLARIM
FP-757 yerine yukarıdaki FP 800 şeması çıkmaktadır.Lakin bu modellerin bozulduklarında aşırı voltaj üretmemesi konusunu anlayamadım?
Bilal bey;
Güç Transistörlerinin en az birinin E-C kısa devresi  durumunda, regüle edilmemiş olan esas DC  voltaj, power ın çıkışına  mutlaka gelir ve bunu çıkışta algılayıp tüm sistemi mümkün olduğunca hızlı kapatan bir devreden başka çare yok biliyorum.
Ben de kendi tasarımıma tristör kontrollü röle düşündüm.
Ama sizin önerdiğiniz modellerde aşırı voltaj  koruması ben  göremedim.Kusura bakmayın, göremedim diyorum, bu modelleri çözemedim.
Açıklarsanız yada açıklayan olursa sevinirim. 73deTA5AE
SIRASI İLE;
ICOM PS-55,
Yaesu FP-757
Kenwood PS-30

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #14 : 22 Kasım 2016, 23:58:57 »
Lütfi bey  iyi çalışmalar,
Size yolladığım her iki şema da bu konuda yapılmış uzun yıllardır çalışan efsane beslemelere ait şemalardır.İlk şe3ma  halen satılmakta olan  GSV3000, /FP1030  dur.
İkinci olanı ise: FP800  diye  bilinen, satılan beslemenin imalatı bitti fakat  ellerinde olan kişiler, çıkış transistörlerinin  ısı pastasını yenileyip, elektrolitleri yenileyip ömürleri elverdikçe bir 20 yıl daha kullanacaklardır.Sizn şemaya baktım ve  bu FP800 ile aynı deyip size yolladım , eh artık yapmak size kalmış.
* Piyasadaki köprü diyotları  50A diye satarlar ama adam gibi soğutsan bile 15A verirse  ne mutlu size,şemada bildiğim kadarıyla bir çizim hatası yoktur.
* Uygun soğutucu grubu ile vidalı diyot kullanın adam gibi çalışır,
* Besleme transformatörünün gücünü doğru hesap edip sipariş ediniz,yani  transformatör çıkışında  doğrultup  filtre ettiğinizde regüle edilmemiş doğru gerilim 19  veya    20 VDC  yi geçirtmeyecek şekilde sekonder gerilimi olmalıdır.Örnek: 13.8vDC de 25Amper almak istediniz, bir defa çıkış yükünüz: 13.8x25=350w eder buna  regüle sisteminde ortaya çıkacak sizin kullanamayacak ama besleme transformatöründen çekeceğiniz gücü  ekle melisiniz ; yani besleme transformatörü sekonderindeki köprü diyot ve bağlı filtre kondansatörü ucundaki regülesiz DC geriliminiz 22V DC ise ( 22-13.8)= 8.2V  x25A=205W eder  toplam trafonuz ise 350+205=555W veya daha fazla seçmeniz lazım.,İş bu şekilde uzar gider  ne kadar güç alacak , ne kadarını da ısıya dönüştüreceksiniz bilmeniz en azından  bunlar  73deTA2BN/TC0F
Rebi bey öncelikle köprü diyot uyarınız için teşekkürler. Bu ve sekonder geriliminin düşük olmaso gerektiği  uyarınız iyi bir tecrübe.

Bir de Bilâl beyin forumda bir başka sayfada dikkat ciddi bir husus var.
Oda köprü diyot dan sonra gelen kondansatörün (Bendeki değer 0.1 F)  yavaş dolum yapılması gerektiği Sanırım bu da ayrı ama oldukça  ciddi bir sorun Aksi takdirde  aşırı akımdan dolayı köprü diyotlarda zarar görecektir diye düşünüyorum. 73deTA5AE

Çevrimdışı TA5MT

TA Callbook kaydı

Ümit Duran Geçili
    ADANA
  • OM/YL
  • BİN BİLSENDE BİR BİLENE DANIŞ.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #16 : 23 Kasım 2016, 19:37:44 »
Teşekkürler  Ümit bey, daha önceden paylaşmışsınız ve doğrunun yolu sanırım birbirine çok benziyor.
Daha güzel günlerde ve en kısa zamanda görüşmek dileği ile, SAYGILAR; 
73deTA5AE

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #17 : 22 Şubat 2017, 14:32:18 »
MERHABA
Detay kısımları sildim ve sorularım için daha sadeleştirmeye çalıştım
1-LM337K tek başına verdiği 1.5 A ile 5 adet 2N3771 i sürmek için yeterlimidir?
2-0.2 Farad kondansatörün yavaş  dolumu için "Soft start" kısmını kendim türettim.(dc psu için soft start şeması bulamadım açıkçası)Daha basit nasıl olabilir?
3-Yüksek akım koruma düşünmüyorum.Zaten Ower voltage koruması  için çıkışta kullandığın sigortanın yeterli olduğunu düşünüyorum.Sizce de doğrumu düşünüyorum?
NEGATİF DC LİNEER GÜÇ KAYNAĞI OLARAK PLANLADIM
Varsa Önerileriniz...Şimdiden teşekkürler.
73deTA5AE
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2017, 14:41:39 Gönderen: TA5AE »