Gönderen Konu: Rusça yardım...  (Okunma sayısı 691 defa)

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Rusça yardım...
« Yanıtla #20 : 04 Kasım 2016, 08:34:49 »
Lambalar konusunda deneyimim çok az. Şimdiye kadar sadece bir çalışmam oldu, pa0fri tarafından yayınlanan 150 watt passive grid amplifikatörü GU19-1 ile test ettim. mevcut beslemesi ile 120-130 watt güç verdi.

deneyimli arkadaşlara bazı sorularım olacak,

1-Tam güç ile çalıştırınca yaklaşık 10 saniye sonra lambanın anodu kızarmaya başlıyor, bu normal midir?

2-Aynı devreyi FU50 ile test ettiğimde 70 watt tan fazla alamadım. İnternette bazı sitelerde GU50 için ortak katot max 65watt, ortak ızgara max 110 watt demiş, çalışma tipi değişince Lambanın verebileceği max güç nasıl değişir? Lambanın verimi mi artıyor?

3-Genelde Ortak ızgara(katottan giriş) şeklinde çalıştırıldığını görüyorum, bu yöntemin başka avantajı-dezavantajı var mı?

Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...i

« Son Düzenleme: 04 Kasım 2016, 08:36:23 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #21 : 04 Kasım 2016, 09:54:22 »
Ali Bey
Cb lerde kullanılan 1 lamba ile yapılmış cb linear zetagi ve başka markalarda denedeğimde (biliyorsunuz o cihazlar 11m bandında fix çalışıyor )ben pasif grid ile 10-12w girişte hem rus hem çin tüpü ile denediğimde 90w alabildim giriş seviyesini arttırdığınızda daha yüksek güç alınabilmesi için katotdan sürdüğünüzde daha fazlasını alamıyorsunuz ancakdaha fazla girişle 120w kadar çıkabiliyor
Edindiğim tecrübe kadarıyla konuşursam eğer tüpün anodu kızarıyorsa çıkış empedansı ile ilgili sorun var demektir yani tüp rf i üzerinden atamıyor ben bu tür hesapları bilmediğim için doğru bobini çalışma frekansında bulana kadar tur eksiltip arttırıp deneme yanılma yöntemiyle buldum
 Link yolladığım devreyi incelerseniz o devreyi pekala 3-4 tüpe uyarlayabilirsiniz
Tüp soketlerinden elimde var ihtiyaç olursa tüpte var eğer bir an önce yapmak isterseniz size yollarım yenileri geldiğinde iade edersiniz
Kolay gelsin
73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #22 : 04 Kasım 2016, 11:06:08 »
Hakan Bey, Aliexpresten sipariş verince(işyeri proxy durumları)  size adresimi yazarım. Teşekkürler.
Bu watt konusunda da kafa karışıklığı var, en azından benimki öyle. Ben CW rms gücü esas alıyorum, bazı arkadaşlar PEP gücünü belirtiyor, benim 100 watt dediğim, onların 200 wattına denk geliyor.
GU50 için belirttiğiniz 90 watt PEP değil, RMS dir, doğru mu?
Pi devresini hesap ile yaptım, 80,40,20,15 metrelerde ayarında sıkıntı yok gibi, 10 metrede problem çıkardı. İlerde çözerim diye başka noktalara yoğunlaştım.
Güç kaynağı yapmadım henüz, 220 volt trafoyu katlayarak 1100 volt yaptım, tamamlayınca buna bir çözüm bulurum.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #23 : 04 Kasım 2016, 13:21:33 »
CB de fm için lineer olması gerekiyor mu bilmem. Eger fazladan gridten sürülürse grid akımı oluşur lineer olmaz. ALC devre o işe yarar.Tüp kızarır ise 6 ay ömrü var demektir.

Çevrimdışı TA0LKJ

« Yanıtla #24 : 04 Kasım 2016, 15:22:03 »
Evet Alibey bende daiwa cn serisi wattmetre  var onunla ölçüm yaptım rms değeridir ama %5 töleranslıdır diyor kitapçığında ben
Hem Rus hem Çin tüpünde çıkış gücü olarak bir fark görmedim
Zaten akord sırasında 1mhz alt ve üst frekanslarda bir problemde görünmüyor ama tam olarak iki adet varyabıl olmadığı için daha dar band çalışıyor ama yaklaşık olarak 10m bandında hiç bir sorun yaşamadım
Sadece orjinal tüp el509 un empedansı bu tüplerden farklı olduğu için çıkış pi devresinde 1.5 tur değişiklik gerekti o değişikliği yapmadan önce denemelerimde lambanın anodu inanılmaz derecede kızardı doğru rezonansta ise anodda hem kızarıklık bitti hem daha fazla güç okuyabildim

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #25 : 04 Kasım 2016, 22:32:17 »
Bugün grounded grid olarak çalıştırdım. Son nokta 110 watt ve eskisi gibi ısınmıyor, demek ki varmış bir kerameti.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #26 : 05 Kasım 2016, 01:45:24 »
34-35 sene evvel iki adet GK-71 ground grid ile yaptıgım ilk PA nın benzeri. Anod plakaları grafitten oldugu için kor kırmızı hatta sarı olana kadar yükleme yapılıyordu.Fan yoktu.Yarışmalarda emisyon düşünce eldiven ile çıkartıp yenisini takılıyordu. Besleme trafosu mors alfabesi sesi çıkarıyordu yüklemelerle birlikte.Ground grid in özelligi driver enerjisi (100W- 130W)kaybolmayıp çıkış gücüne ilave olması.Ali bey linkte bazı sorulara cevap bulabilirsiniz:  http://www.cqham.ru/pa_ua3aic.htm
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2016, 01:46:48 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #27 : 05 Kasım 2016, 02:01:14 »
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,20816.msg54148.html#msg54148      2001 yılında yaptıgım PA . anten sıkıntısından kullanamadım.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #28 : 05 Kasım 2016, 14:38:23 »
A be yüksel abi, diyorum ki, ben hadımım, sen soruyon oğlandan kızdan kaç torunun var? O siteyi nasıl çevireyim?

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #29 : 05 Kasım 2016, 19:11:33 »

sag tıkla ve türkçe diline çevir de.  benim windows ta öyle

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #30 : 07 Kasım 2016, 20:36:06 »
Uygulamada Pİ devresinin Q faktörünü kaç almam lazım?

Şöyle bir şeyle karşılaşıyorum, çıkış empedansını max güçte tune yaparak ayarlıyorum, 1-2 dakika bekliyorum, sıkıntı yok. Giriş sinyalini kısarak yarı güçte çalıştırdığımda empedans uyumu (doğal olarak)bozuluyor ve bir süre sonra lambanın anodunda pembeleşme görülüyor.

Empedans uyumlamasını yarı güç için mi yapmam gerekiyor? Bu durumun Q değeri ile alakası varmıdır?