Gönderen Konu: Otomobile VHF/UHF ve HF telsiz bağlantısı  (Okunma sayısı 157 defa)

Çevrimdışı TA1O

Otomobile VHF/UHF ve HF telsiz bağlantısı
« : 06 Ekim 2016, 21:37:36 »
Selamlar,

Araca 2 telsiz bağlamak için çalışmalar yapıyorum. Merak ettiğim bir konu;
Aküden direk kabloyu şöfor koltuğunun altına getirip orada bir kutuyla çoğaltmak istiyorum. 3 farklı yeri beslemek için, nasıl bir kutu kullanmalıyım?

Ayrıca akünün hemen çıkışına (+) 40 A sigorta koyacağım, (-) ucuna da koymama gerek var mı? Dağıtıcı kutunun çıkışına da her cihaz için ayrı sigorta koymalı mıyım?

Teşekkürler
« Son Düzenleme: 06 Ekim 2016, 21:46:26 Gönderen: TA1O »

Çevrimdışı TA4J

Ynt: Otomobile VHF/UHF ve HF telsiz bağlantısı
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2016, 21:58:17 »
Serhat hocam bir zamanlar bende ayni şekilde mobile hf cihaz bağlamıştım cihazın kendi kablosun da sigorta var bildiğim kadarıyla o yüzden akünün hem artı hem eksi kutbuna 30A lik kızaklı sigorta deniyor galiba fisli onlardan koymuştum 40A bana biraz çok geldi tabi cihazların hepsi ayni anda tx yapacaksanız o zaman güçlere bakıp ona gore uygun sigorta bağlamanızı öneririm. 3 yere besleme konusuna gelince herhangi bir deneyiyim yok ama ben aküden gelen kablolara iki cihazın kablolarını direk birbirine bağlayıp izole bant ile bantlamıştım. Cihazları sökeceğim vakit cihaz arkasındaki fişi çıkarıyordum.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Otomobile VHF/UHF ve HF telsiz bağlantısı
« Yanıtla #2 : 06 Ekim 2016, 22:02:11 »
Serhat bey,
(-) hatta sigorta koymayınız. Sadece (+) hatta koyunuz ve bu sigortayı akü kutup başına mümkün olduğunca yakın bir noktaya koyunuz. Böyle yaparsanız, kabloda oluşabilecek bir hasardan kaynaklanabilecek bir kısadevrede bu sigorta atarak kablonun ısınarak bir yangına sebep olmasının önüne geçecektir.
Diğer cihazlar için ayrı sigorta koymanın bence hem iyi hem kötü tarafları var.
İyi tarafı, bağladığınız cihazlardan sadece birinde kısadevre olursa, sadece onun sigortası atar, diğer cihazlar çalışmaya devam eder.
Kötü tarafı, her sigorta aynı zamanda bir arıza kaynağıdır. Şöyle ki: kullandığınız malzemenin kalitesine ve ortam nemine bağlı olarak sigorta ayaklarında zamanla temas direçleri oluşur.
Bunları göz önüne alarak siz karar verin. Ben olsam kaliteli malzeme kullanarak ayrı sigortalar kullanırdım.
Kutu için de uygun boyutta, alevlenme geciktirici özelliği olan (halojen free diye geçiyor sanırım) bir ürün kullanmanızı öneririm.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
73 de ta3mha Ateş