Gönderen Konu: B sınıfı için Scanner  (Okunma sayısı 228 defa)

Çevrimdışı TA2MOK

B sınıfı için Scanner
« : 29 Ağustos 2016, 12:58:59 »
Merhaba,
Ben özellikle SW Broadcast yayınlarını dinlemeyi çok seviyorum. Bunun için Panasonic RF2200 bana yetiyor. Fakat biraz da Mors ve diğer görüşmeleri de dinleyip kendimi gelişirmek aynı zamanda iyi bir anten tertibatıyla BW Radyoları daha iyi dinlemek istiyorum.
Yönetmelik 10 metre ile 40 metrede QRP ile çalışacağımı belirtmiş fakat Scanner almak istiyorum.
Meteoroloji, emniyet vb. yerlerden çıkmış eski bir Scanner işimi görür herhalde.

Internet Scanner yasal mı değil mi konusunda aşık atışması bilgilerle dolu.
Bu mümkün müdür?
Konuşmaktan ziyade dinlemeyiseven biri olarak bana hangi cihazı önerirsiniz?

Çevrimdışı TA1DX

Ynt: B sınıfı için Scanner
« Yanıtla #1 : 29 Ağustos 2016, 16:53:48 »
Merhaba Seyfi Bey,

Scanner, yönetmelikte Otomatik Frekans Taramalı Cihaz olarak geçer ve kullanımı Yasaktır. 

Scanner deyimi VHF ve UHF kanallarını dinleyen cihaz olarak yaygınlaşmış olup,   kısa dalga için özel bir scanner yoktur, Kısa dalga alıcınızın ayrı bir özelliği varsa, frekansları tarayabilir.

Saygılar, Atila, TA1DX

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #2 : 29 Ağustos 2016, 18:59:46 »
Merhaba.

Ülkemizde SWL yapmak için kıyı emniyetinden belge almanız gerekmektedir. TA da belgeli SWL ci arkadaşlar mevcuttur.

bu da sadece 0-30 MHZ yayınları dinlemek içindir. Alacağınız cihazda başka frekans olmaması gerekmektedir.

SWL belgesi ile VHF - UHF frekanslarındaki resmi kurum ve kuruluşları dinlemek yasaktır.

KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMATÖR TELSİZCİLİK SINAV

VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ

SWL belgesi düzenleme ve çağrı işareti tahsisi

MADDE 22 – (1) Kısa dalga dinleyici belgesi, kısa dalga dinleme cihazlarını kullanarak haberleşme yapan tarafların görüşmelerini haberleşme kayıt defterine kaydeden ve bu istasyonlara SWL kartı göndermek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına süresiz olarak verilir. Kısa dalga dinleyici belgesi sahipleri bu amaçla kullandıkları radyo alıcıları için, alıcılarının teknik özelliklerini belirtir bir dilekçe ile KEGM’e başvururlar.

(2) Kısa dalga dinleyici belgesi sahiplerine KEGM tarafından çağrı işareti verilir. Çağrı işareti:

a) TA ön eki,

b) Bulunduğu bölge numarası,

c) Bulunduğu ilin trafik kod numarası,

ç) Üç rakamlı sıra numarası,

olmak üzere dört kısımdan meydana gelir.

(3) Kısa dalga dinleyici belgesinin düzenlenmesi ve yenilenmesi ücrete tabi değildir.

demektedir ayrıca bu belgeyi almak ücretsizdir. : )

Bence ders çalışıp A sınıfı olmak ve gönderme de yapmak çok daha güzeldir. emin olun

Link te SONY marka alıcıların özellikleri bulunmaktadır. sayfayı incelerseniz diğer marka alıcılar hakkında bilgi alabilirsiniz.
http://rigreference.com/en/mfr/sony

73

Ali TA3EL

« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2016, 19:04:30 Gönderen: TA3EL »
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #3 : 29 Ağustos 2016, 19:21:26 »
Merhaba.

Ayrıca elinizdeki cihaz  size yeter gibi

cihazın kullanım videosu linkte

https://www.youtube.com/watch?v=Uzl3uXrHxO0

Cihaz hakkında Videolar

https://www.youtube.com/results?search_query=Panasonic+Shortwave+Radio+RF-2200

73
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA2MOK

« Yanıtla #4 : 29 Ağustos 2016, 22:25:08 »
Merhaba,
@Atilla Bey,
Teşekkür ederim. Aslında Scanner diye yanlış ifade ettiğimi sonradan farkettim. HF Receiver daha doğru bir tanımlama olacak.

@Ali Bey,
Bilgiler için Teşekkürler. İlk lisansı 2000 senesinde almıştım. O zamandan beri A için sınava girmek istiyorum fakat 16 senedir elim değmedi bir türlü. Belki bu sene girerim.  SWL için de üniversite yıllarında düşünüyordum fakat zaten QSL kartı gönderebilmek için Çağrı Kodum olduğundan gerek duymadım.
Internetten araştırmalarımda SONY ICF SW77'yi beğendim ama elimdeki radyodan iyi midir bilmiyorum. Panasonic'le Ankara'dan bile TSR yayınlarını dinleyebiliyordum. TRT Mühendisi şaşırmıştı Ankara'dan duyabildiğime..

Çevrimdışı TA2MOK

« Yanıtla #5 : 02 Eylül 2016, 14:39:49 »
Araştırmalarım sonucu amatör ve broadcast bandlarında çalışan HF Receiver satın almamın önünde yasal bir engel yok gibi.
Varsa, yönetmelik bilgisi alabilir miyim?

Teşekkürler 73's