Gönderen Konu: DC MOTOR YÖN KONTROLU  (Okunma sayısı 276 defa)

Çevrimdışı TA2N

DC MOTOR YÖN KONTROLU
« : 16 Haziran 2016, 00:02:24 »
Arkadaşlar,
12  Volt dc ile çalışan bir motora yön kontrolu yapmak istiyorum. motor  bir mikro switch ile sağ
dönüşe balayacak  switch ayak değiştirdiğinde bile  devam edecek taki siz ikinci switch e basana kadar. Siz ikinci switch e bastığınızda motor ters yönde yani sola dönmeye başılacak  switch i
bıraksanız bile dönmeye devam edecek.  Siz enerjiyi kesene kadar böylece  gidip gelecek. mümkünse en basit yolla işin içine elektronik ( mikro işlemci) girmeden belki röle kullanarak halletmek istiyorum.
Bir şeyler yapmaya çalıştım ana karma karışık birşeyler oldu. internette de aradığımı bulamadım.
ne yapmak istediğimi anlatan basit bir resim cizdim. belki yardımı olur.
selamlar, nursun
ta2n

Çevrimdışı TA2N

Ynt: DC MOTOR YÖN KONTROLU
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2016, 01:11:31 »
resmi

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2016, 04:06:05 »
double pole double throw çift set reset latch bir röle işini görür abi..
şema şöyle..
http://tncscooters.com/image/data/DPDT%20Switch%20Wiring%20Diagram.gif

senin mikroların tek gövdede 2 bobinli rölenin bobinlerine bağlanacak hepsi bu kadar...

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #3 : 16 Haziran 2016, 08:12:24 »
Nursun ağabey,

Sanırım şu bağlantı:

Çevrimdışı TA8RM

« Yanıtla #4 : 23 Haziran 2016, 13:35:30 »
Nursun Ağabey,

Eğer yanlış anlamadıysam, hazır kutulu olarak kullanmayı isterseniz, istediğiniz çalışma şekline uygun kepenk-panjur rf kumanda alıcı vericileri var. Eğer mekanik olarak çözemezseniz böyle bir cihaz alıp kullanabilirsiniz. Kepenklerde de 2 yön için kendi limit svici var, kumada devresinden bağımsız olarak motoru istediğiniz yerde durdurmayı sağlıyor. İlk komut verildikten sonra siz kumanda vericisinin butonuna basana kadar röle çekmeye devam ediyor (daha önceden tanımlanmış birkaç dakikalık süre). Siz tuşa basınca önce boş konuma geçiyor, tekrar bastığınızda diğer yönün rölesi çekiyor.

73!

Çevrimdışı TA1AHZ

« Yanıtla #5 : 26 Haziran 2016, 09:45:04 »
Nursun bey bu işinizi görür , proteus dosyasıda ekinde
73..
Harun ÖZKANLI
« Son Düzenleme: 26 Haziran 2016, 09:46:12 Gönderen: TA1AHZ »

Çevrimdışı TA1AHZ

« Yanıtla #6 : 26 Haziran 2016, 09:49:03 »
73.

Çevrimdışı TA2N

« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2016, 15:08:33 »
Kıymetli arkadaşlar,
Soruma cevaplarınız benim için çok değerli. Önerileriniz ve benim için harcadığınız kıymetli vakitler için hepinize teşekkür ederim. En kısa zamanda montajı bitirerek resimlerini sizlerle paylaşacağım.
selam ve sevgiler.
nursun