Değerli radyo amatörü arkadaşlar,
aşağıdaki yer alan sohbet tadındaki yazısında Sayın TA1IFV FUAT VOLKAN YALÇINER'İN güneş patlamaları ve 11 yıllık periyotta tekrarlanan solar döngüsüyle ilgili güzel bir yazısı var, bazılarımız için durum pek açıcı gözükmese de ,atalarımız ne demiş?''ÇIKMADIK CANDAN UMUT KESİLMEZ''.saygılarımla.
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ
www.FuatVolkan.com3 bant yagiyi temizlik/SWR ayarı/balun eklentisi için kış başlamadan kuleden indirip yerine CP6 5 bant vertikali kurduğumdan beri 10m tamamen kapalı. Gerçi A3S varken sonbaharda o kadar kuvvetli bir propagasyon yoktu. Mesela CQWW CW yarışmasında yeni prefixler bulmak için 10m bandını hiç kullanmadım. 15m daha verimliydi. Halbuki Ekim sonu rotor bağlı değilken bile gayet net QSOlarım vardı. Bant şartları bir ay içinde olduğu gibi değişti. Bunun sebebi hem kış propagasyonu hem de kullanılan antenin çalışma açısı. Kış mevsiminde yaza göre çok daha düşük açıyla gelen-giden sinyaller yapısı/yüksekliği uygun bir anten yoksa pek duyulamıyor. Ancak dijital modlarda bir iki istasyon duymak mümkün.
Kış geçip bahar gelince, yüksek açılı propagasyon için şartlar uygunlaştığında antenler de iş görmeye başlayacak. Fakat 24 numaralı güneş döngüsünün düşüş kısmında olduğumuzdan özellikle yüksek frekanslarda her geçen sene bant açılışlarını takip etmek zorlaşacak.
24 numara diğerlerine göre %30 daha düşük genlikte bir dalga. Daha önce tepe noktalarda 200, 150 SSN görülürken bunda tepe değeri ancak 100 SSN oldu.
1989-1992 (22.döngü) veya 1999-2002 (23.döngü) yıllarının muhteşem HF performansını 2014-2115 arasında pek göremedik. Bundan sonra da görebileceğimizi düşünmüyorum (en azından önümüzdeki 15 sene içinde).
NASA’daki ilgili araştırmacılar bir sonraki döngü genliğinin şimdikinden de düşük olacağını tahmin ediyorlar.
Yani bu döngünün (24) sonu da dahil olmak üzere bir sonraki döngüyü (25) hatta 26. döngünün ilk yıllarını 70 SSN max. ile geçirebiliriz. 2016’dan 2036’ya kadar 20 yıllık bir süreden bahsediyorum.
HF açısından bu tahminlerin anlamı; kısa dalga iletişiminde, DX-prefix kovalayıcılarını, yarışmacıları zor günler bekliyor.
Bu felaket senaryosunda, gelen her döngünün genliği azalacağından SSN bahsi “Beş sene sabret eski günler geri gelsin” diyerek kolayca geçiştirilecek bir şey değil.
Eski tüfeklerin şehir gürültüsünden uzakta, parazitsiz HF’de 80 SSN’den önce ava çıkmadıklarını, 150-200 SSN ile Honor Roll’e zorlanarak girdiklerini düşünün, aynı listeye 70 SSN maksimum ile girmeyi deneyeceğiz. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi?
Peki; NASA tahminleri doğru çıkarsa, klasik SSN-DX formülleri ve HF propagasyon bilgileri doğrultusunda önümüzdeki 15-20 yıl içinde neler olacak?
* Contester ve DX avcılarından kullandığı frekansları, antenleri, modları ile yeni duruma uyum sağlayamayanları maalesef listelerde göremeyeceğiz.
* Tanımadığımız, tuhaf antenler değişik modlarda fantastik işler yaptığını düşündüğümüz yeni çağrı işaretleri listeleri zorlayacak. Çünkü eski, bilindik DX sistemleri artık işe yaramayacak.
* 15 metrede çok bantlı vertikal kullanıp tek mevsimde DXCC, 10 metrede 100W çıkış 3 eleman yagiyle dünyayı turlamak hayal olacak.
* SSB ancak NVIS çalışacak, Üst bantlarda bazen CW bile yetersiz kalacak.
* Şehirleşmenin de etkisiyle büyük şehirlerde görüntü sakıncaları, parazitin artması gibi nedenlerle antenlerde elektrik tipten manyetik tipe dönüş başlayacak.
* Enerji tasarrufu, yakın çevreye enterferans ve manyetik antenlerin yapısal sınırları sebebiyle yüksek güçlü çıkışlar yerini daha düşük güçlere dolayısıyla daha lokal, kıta içi QSOlara bırakacak.
* CW öğrenmenin zorluğu da düşünülerek gençlerin daha rahat kullanabildiği dijital modlar CW’ye göre 1-2dB kazançları ile öne çıkacak.
* Kısa süreli bant açılışlarından yararlanabilmek için RBN veya DX cluster kullanımı artacak.
* DXCX toplayabilmek için yarışmalara katılım önem kazanacak.
* DX avcılığı genellikle kışları 160/80/40 metrelerde, yazları da ancak 20 metre bandında stabil olarak yapılabilecek.
İnsanların genel olarak rahat kullandıkları cihazlara meyletmeleri normal. Bu zorlu şartlarda HF DX avcılarının, contesterlerin sayısının artacağını düşünmek hayal olur. Amatör camiada hem cihaz fiyatlarının daha ulaşılabilir olması, hem de anten/güç sıkıntılarının yaşanmadığı VHF/UHF bantlarında röle-echolink kullanımının fazlalaşacağını da aşikar.
Bu durumda yeni amatörleri daha çok VHF/UHF frekanslarda göreceğiz.
HF DX gurubundan yeri müsait olanlar kısa dalgada kalırken bir kısım rasyonel amatörün bu görüntü karşısında muhtemelen yüksek bantlara geçip önce uydu QSOları daha sonra CW veya dijital modda EME deneyeceklerini düşünüyorum.
Sonuç olarak; Önümüzdeki 10-20 yıl boyunca DX sevdalılarını ya çok alt bantlarda, ya da çok daha yukarılarda arayacağız.
Tabii bu şartlarda devam eden radyo amatörlüğünün 20 sene sonra ne durumda olacağı bu yazının konusu değil.
SOLAR CIRCLE 24 VE ÖTESİ
08 Jan 2016
HF DX gurubundan yeri müsait olanlar kısa dalgada kalırken bir kısım rasyonel amatörün bu görüntü karşısında muhtemelen yüksek bantlara geçip önce uydu QSOları daha sonra CW veya dijital modda EME deneyeceklerini düşünüyorum.