Değerli arkadaşlar
güzel bir cihaz olan motorola cp 180 uhf el cihazları iki versiyon olarak üretilmiş cihazlardır
bir tanesi 438-470 mhz arası çalışır diğeri de 430 mhz nin altında çalışan versiyonları vardır
elimde bulunan cp 180 el cihazını 438 mhz nin altına düşürememiştim yazılımsal olarak
alt frekans 438 mhz den aşağı inmiyordu
bundan dolayı bu cihaza 64 kanal olmasına rağmen amatör frekansları yazamamıştım
ancak
bu kısıtlamanın nasıl yapıldığını öğrendim bütün mesele hex sayı sistemi ile ayarlanmıştı
bunu çözmekti.
hex work shop vasıtasıyla bu cihazın kaydedilmiş bir kütüğünü açtım ilgili yerlerde kısıtlama olarak
adamlar 438 mhz olarak hex sini yazmışlardı.
ancak bu 438.000 mhz nin hex karşılığı
aşağıdaki gibi olduğunu gördüm
A1 = 4
A2 = 7
A3 = 6
A4 = 1
A5 = 0
A6 = 3
AD = 8
BB = "."
bunları anladıktan sonra, sıra 438.000 değerinin hex karşılığını bulmaya gelmişti.
A1A6ADBBA5A5A5 olarak bu değer 438.000 oluyordu
tabiki bu benim işime yaramazdı burda değiştirmem gereken değer AD değeri olmalıydı
kütükteki bütün AD değerlerini yani 8 değerini
0 değeri olan A5 ile değiştirdim
SIRALAMA
AŞAĞIDAKİ GİBİ OLMUŞTU A1A6A5BBA5A5A5 Şekline dönüşmesi gerekiyordu ve dönüştü
hex editörle find kısmı ile bütün AD ler bulunduktan sonra sıra Değiştirmeye geldi yani A5 yazmaya
f3 tuşu ile ilerleyerek ne kadar AD varsa hepsini A5
çevirince otomatik olarak yazılım kısıtlaması ortadan kalktı arkadaşlarımıza bilgi bakımından veriyorum
bu olay diğer band kısıtlaması olan bütün cihazlar için gecerli olmalı
ilk önce kısıtlamayı kaldıracağınız cihazın kütüğünü alın ve saklayın
daha sonra bu kütüğü hex hexwork shopla açın alt frekans sınırı ne ise cihaza bakarak bulabilirsiniz örnek
450 mhz alt frekansı olsun şimdi bunu 430 mhz ye çevireceksiniz
450.000 rın Hex karşılığı yukarıdaki sayı sisteminden bulabilirsiniz
a1 a2 a3 gibi yazan yerden bulun nerede değişiklik yapmak istiyorsanız o değeri yazın ve kaydedin cihazın limitinin kalktığını göreceksiniz
aşağıda CP 180 CİHAZIN 430-470 mhz arası bir kütüğünü bulacaksınız
kütük rar şeklindedir normal açtıktan sonra kendi proğramı cps proğramı ile açılacaktır.
kolay gelsin
ayrıca BB hex de noktayı gösteriyor yani 438.000 rakamının ortasındaki noktayı