Değerli arkadaşlar
güzel bir cihaz olan motorola cp 180 uhf el cihazları iki versiyon olarak üretilmiş cihazlardır 
bir tanesi 438-470 mhz arası çalışır diğeri de 430 mhz nin altında çalışan versiyonları vardır 
elimde bulunan cp 180 el cihazını 438 mhz nin altına düşürememiştim yazılımsal olarak 
alt frekans 438 mhz den aşağı inmiyordu 
bundan dolayı bu cihaza 64 kanal olmasına rağmen amatör frekansları yazamamıştım 
ancak 
bu kısıtlamanın nasıl yapıldığını öğrendim bütün mesele hex sayı sistemi ile ayarlanmıştı 
bunu çözmekti. 
hex work shop vasıtasıyla bu cihazın kaydedilmiş bir kütüğünü açtım ilgili yerlerde kısıtlama olarak 
adamlar 438 mhz olarak hex sini yazmışlardı.
ancak bu 438.000 mhz nin hex karşılığı 
aşağıdaki gibi olduğunu gördüm 
A1 = 4
A2 = 7
A3 = 6
A4 = 1
A5 = 0
A6 = 3
AD = 8
BB = "."
bunları anladıktan sonra, sıra 438.000 değerinin hex karşılığını bulmaya gelmişti.
A1A6ADBBA5A5A5 olarak bu değer 438.000 oluyordu 
tabiki bu benim işime yaramazdı burda değiştirmem gereken değer AD değeri olmalıydı
kütükteki bütün AD değerlerini yani 8 değerini 
0 değeri olan A5 ile değiştirdim 
SIRALAMA 
AŞAĞIDAKİ GİBİ OLMUŞTU A1A6A5BBA5A5A5 Şekline dönüşmesi gerekiyordu ve dönüştü 
hex editörle find kısmı ile bütün AD ler bulunduktan sonra sıra Değiştirmeye geldi yani A5 yazmaya 
f3 tuşu ile ilerleyerek ne kadar AD varsa hepsini A5 
çevirince otomatik olarak yazılım kısıtlaması ortadan kalktı arkadaşlarımıza bilgi bakımından veriyorum 
bu olay diğer band kısıtlaması olan bütün cihazlar için gecerli olmalı 
ilk önce kısıtlamayı kaldıracağınız cihazın kütüğünü alın ve saklayın 
daha sonra bu kütüğü hex hexwork shopla açın alt frekans sınırı ne ise cihaza bakarak bulabilirsiniz örnek 
450 mhz alt frekansı olsun şimdi bunu 430 mhz ye çevireceksiniz 
450.000 rın Hex karşılığı yukarıdaki sayı sisteminden bulabilirsiniz 
a1 a2 a3 gibi yazan yerden bulun nerede değişiklik yapmak istiyorsanız o değeri yazın ve kaydedin cihazın limitinin kalktığını göreceksiniz 
aşağıda CP 180 CİHAZIN 430-470 mhz arası bir kütüğünü bulacaksınız 
kütük rar şeklindedir normal açtıktan sonra kendi proğramı cps proğramı ile açılacaktır.
kolay gelsin  
ayrıca BB hex de noktayı gösteriyor yani 438.000 rakamının ortasındaki noktayı