Gönderen Konu: HF GÜÇ AMLİFİKATÖRLERİ  (Okunma sayısı 224 defa)

Çevrimdışı TA4EM

HF GÜÇ AMLİFİKATÖRLERİ
« : 29 Aralık 2015, 01:50:32 »
Merhabalar
Şu sıralar yoğun bir şekilde HF- PA 'ler ile uğraşmaktayım.Denemediğim şema vs. kalmadı gibi.Şemaların çoğunluğu mosfet
transistörlü olanlar.5-10 watt düşük güçlü  (QRP lerde olduğu gibi) olanlarda proplemlerle karşılaşmadım.Ancak yüksek güçlerde durum rezalet.Birbirine benzemez uyduruk çin malı taklit transistörlerle, her türlü teknik ve donanım olmasına rağmen bu iş pek yürümüyor.Bu tür transistörlere ait teknik verilerinde yazılı olanlarla pratikteki sonuçlar hiçmi hiç uyum göstermiyor.Bias voltajlarında bile tolerans miktarı ayrı bir dert.çok küçük bir voltaj artırımında herşey bitiyor.Mosfet kabusu korku haline geldi.Orijinallerini bulamıyoruz,taklitleri ile ayırt etmekte zor.Çin sitelerinde orijinal deniliyor,gelen ise patates baskılı transistörler.Çinli satıcılara da güven  kalmadı.Amatörlük hırsı ve tutkusu bu işleri bırakmaya da elvermiyor.İnadına üstüne gidiyoruz.RAMSEY firmasının böyle bir şeması vardı,geçmişte denedim 40 watt kadar bir güç aldım ama bununda sağlıklı olduğunu düşünmüyorum,giriş olmadığı halde self osilasyona geçiyordu.Neyse....Durumu sizlerle paylaşmış oldum.Şayet bir öneriniz,tavsiyeniz olursa yardımlarınızla birlikte beklerim.Saygı ve sevgilerimle.TA4EM Ekrem ÇİÇEK-ISPARTA.
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: HF GÜÇ AMLİFİKATÖRLERİ
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2015, 03:34:28 »
Yine çin sitelerinden hazır kit halinde olanlarını al ve uğraşma derim.
20$ civarında 50-80W veren montajlı kitler vardı sanırsam.Yada fiyatı biraz daha çık ve  soğutucu model kutulu hazır bir ürün al derim.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2015, 03:35:36 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA4EM

« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2015, 04:43:07 »
Merhaba
Lütfi bey bahsettiğiniz çin sitelerinde satılan 20 dolarlıktan getirttim.Aynı manzara son derece rantabl olmayan 1.5 watt gişe karşı maksimum 20 watt veriyor ve giriş watını artırmanıza karşın liner bir artış olmuyor.Zorladığınızda transistorler hemen gidiyor.Güya 55 watt diye de satıyor.Ayrıca amatör olarak bizlerin yapması da gerekiyor.Gönderdiği diy kitle kullanma klavuzundaki değerlerin PBC üzerindeki değerlerle de çelişmede.Son derece fason kitler.Sanırım bütün proplem kalitesiz transistörelrden kaynaklanıyor.Selamlar.
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2015, 07:14:12 »
Günaydın,
Transistörleri Fernell veya Mouser'den almayı denediniz mi. Bildiğim kadarıyla buralarda patates olmuyor.
Her ikisinin de Türkiye'ye resmi ithalat yapan iş ortakları var. Fernell için Yıldırım elektronik, Mouser için de Rom elektronik olarak aratırsanız hemen çıkıyor.

Kolay gelsin. 73 de tb3dha op Ateş

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2015, 09:00:39 »
Ekrem Bey, ben sürücü ve çıkış olarak IRF510 kullandım, pushpull çalışıyor. sadece çıkış transistörlerini 21 volt ile besliyorum. 80m,40m ve 20m de 30watt, 21MHZ de 20watt, 28 MHz de 8 watt veriyor.Bu moslar anahtarlama işleri için yapıldığından linearite mükemmel değil, mosfetlerin sükünet voltajını 200(24 volt besleme için)-250 ma(13.8 volt besleme için) tutarsanız linearite nispeten düzgün oluyor. Birde drain-gate arasına 100n-470R seri olarak bağlayarak kazancı düşürmek gerekli.
Bu iş için RD16HHF1   ve  RD100HHF1 var sanırım denemişsinizdir. Ben de denemek istiyorum bir ara. Bunları VHF ve UHF için üretilenlere tercih etmek gerekir. RD15...... serisinin  linearitesinin bunlara kıyasla daha kötü  olacağını düşünüyorum.
irf510 lar ile iki çıkış katı yaptım.İkisi de benzer performans sergiledi.Bunlardan birisi kendi tasarımım,diğeri ise rusların klopik isimli kitte kullandığı çıkış katı. Klopik PA 'da kullanılan transistör sayısı fazla. Ben bu tasarımı kullanırken biraz değiştirdim ve transistör kazançlarını epeyce düşürdüm. İşin  püf noktası da bu. Stabil bir devre istiyorsanız düşük kazançlı daha çok kat kullanmak gerekiyor.
Selamlar...

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2015, 09:11:21 »
Ekrem Bey, önemine binaen tekrar yazma gereği duydum. Osilasyon problemleri çoğunlukla yüksek kazanç oranlarından kaynaklanır. Diğer bir neden de empedans uyumsuzluğudur.
Transistör kazancını mutlaka sınırlamak gerekir.O bahsettiğiniz Ramseyin kitinden ben de yaptım. Mosfetlerin Drain ve Gate uçları arasında seri bağlı 390R-100nF kondansatör var. Osilasyon problemini böyle çözdüm.Bu direncin değerini düşürdükçe kazanç düşüyor.Linearite de iyileşiyor, deneyerek uygun değeri tespit edebilirsiniz.Selamlar...

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2015, 11:19:38 »
Değerli  Ekrem Çiçek Bey
Arkadaşlar birbirinden güzel tavsiyelerde bulunmuşlar. Benim çok basit bir tavsiyem olacak. Hangi frekanslarda çalıştığınızı bilmiyorum . Orijinal transistörleri bulmanın bir kolay yolu Ankara ostim hurdalığı. Kendiniz gidemeseniz dahi oraya kolay ulaşabilen bir tanıdık bulabilirseniz, o arkadaş zaman zaman hurdalığı araştırır, hurdalık transistörleri hep orijinal olurlar. Hele cihaz kamu kuruluşlarına aitse. Söylemek istediğim hurda cihaz alıp çıkış transistörlerini sökmek veya çıkış katını olduğu gibi kullanmak
Kısa dalga uğraşım hiç olmadığı için hurda cihaz tavsiyesi yapamam, ama kanaldaki arkadaşlar kısa dalga hurda cihaz isimlerini bilebilirler.
Bie de acizane arkadaşların dediği gibi yüksek frekans transistörlerinin kazancını düşürerek alçak frekanslarda kullanabilmek. Yüksek frekans hurda cihaz çok kolay bulunabiliyor.
sağlıcakla     Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA4EM

« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2015, 14:14:03 »
Merhabalar
Tüm dost ve arkadaşlarıma yazdıkları için teşekkür ediyorum.73
M.Kemal ATATÜRK