Gönderen Konu: ASELSAN 4842 ROLE AYAR İÇİN YARDIM  (Okunma sayısı 321 defa)

Çevrimdışı TA7AS

ASELSAN 4842 ROLE AYAR İÇİN YARDIM
« : 16 Aralık 2015, 19:53:55 »
Kayseri erciyes  bölgesinde  dx olarak çalıştırmayı planladığımız ASELSAN 4842 rolemizin frekansları ve kavitesi ayarlanacak olup bu konuda yardımcı olacak arkadaşların adresi telefonu gerek mektedir yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: ASELSAN 4842 ROLE AYAR İÇİN YARDIM
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2015, 20:39:15 »
Mustafa bey aşağıdaki proğramla eproma yazmanız gereken 2metre hex lerini çıkarabilirsiniz
2764 eproma yazmanız gerekir. diğer taraftan cihazın üzerindeki prom iptal edilerek yerine eprom
takılmalı bacak sayıları farklı olduğundan bir prom eprom dönüştürücüsünü elle yapmanız gerekebilir.
onun haricinde roleyi uzaktan kontrol etmek için yine bir devre yapmalısınız icerisine koyacağınız
16f84 pice de yazılımını atmanız gerekir

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31333.50.html

burada da yüzeysel bilgi verilmiştir inceleyin bu aparatların olması gerekir.

eprom data çıkarma proğramı 2 metre bandını kabul etmiyor gibi görünmesine ramen
hatalı kanal varmı diye sorduğunda evet deyip iki metre frekanslarını verdiğinizde
hata olarak kabul etmeyip işleme devam etmektedir ayrıca bu notu vereyim 
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2015, 20:46:02 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2015, 12:03:46 »
Hayati abi peki bizim rolede D2764A  eprom var bunun için cevirici kart yapmamıza gerek varmı

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2015, 12:08:07 »
4842 ROLE İÇ RESİMLERİ

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #4 : 17 Aralık 2015, 19:28:34 »
mehmet bey bu resimlerde sonradan  yapılmış bir prom eprom dönüştürücü görebildiğim kadarıyla mevcut değil bu eprom cihazın orjinal haliylemi bu cihazda mevcuttu daha önceden bu türde olanı görmemiştim bizdeki rolede dönüştürücü kullanmıştık cihazınız normal olarak iki metre bandına ayarlanmış ve çalışıyorsa üzerindeki eproma iki metre bandı frekansları yazılmış olmalı bunun bir kopyasını almanız mümkünmü epromun tahminim
burada da aynı işlem uygulanmış ama el yapısı değil gibi görünüyor,bu modelleri ilk defa görüyorum aselsan 4831 den role dönüşümlerinde prom vardı ve bunlar yazılamadığı için eproma dönüştürülüyordu fakat sizin resimdeki orjinal yapılmış eprom var sanki ben öyle zanddediyorum bu durumda sadece eprom farklı frekansta ise çıkartılıp iki metre hexleri konulmalı diye düşünüyorum.     
yine eromu okuyup orjinal yazılımı bozmadan,başka bir eproma kopyasını çıkartın
çıkartığınız epromda hex  değişiklikliklerini yapabilirsiniz gibi geliyor orjinal epromu nasıl okuyacaksınız bilemiyorum ama içerisindeki dataları bende merak ettim bölgenizde bu epromu okuyabilecek eprom okuyucu bulabilecekmisiniz bilmiyorum ama hakikaten eğer bu eprom vasıtasıyla farklı feraknslarda çalışıyorsa içerisinde başka bilgiler de bulunabilir bunları de değerlendirmek durumunda kalabilirsiniz o sebebten dolayı epromu okuyun ve boş bir eproma aynı bilgileri atın hatta bunun dosyasını alabilirseniz yine burada yayınlayabilirseniz farklı olan nedir görebilme imkanımız olabilir yine burada ki eprom hex çıkarma proğramı ile iki metre hexlerini çıkarabilirsiniz
son olarak bu epromla yapılmış bir role olduğunu düşünüyorum.sizin işiniz daha kolay gibi geliyor sadece yeni frekansa göre hem alma hem gönderme osilatörlerini ayarlayabilirseniz role daha sağlıklı duyar ve gönderir diyebilirim. 
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2015, 19:40:50 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #5 : 17 Aralık 2015, 19:56:05 »
bizdeki role de sizdeki role arasında fark var gibi sizinki gibi olmadığı için meçbur dönüştürücü yapmak zorunda kalmıştık.
ama sizdeki rolede buna gerek yok sanıyorum sadece eproma iki metre hexlerinin atılması ile çalışır gibi geliyor.

epromu okuduktan sonra içerisindeki bilgileri dosya haline getirin bu dosyayı hex editör denilen bir proğram var onunla açın
bakalım nerede ne bilgiler var çok rahat görebilirsiniz hex editörü internetten indirebilirsiniz
diğer taraftan willem denilen eprom okuyucu proğramlar var bu epromu bu proğramla okuyabilirsiniz gibi,
ve orjinal eprom okuyucu makinalarda var epromu bu okuyucuya taktığınızda içerisinde ne var ne yok hepsini
görebilme boş bir eproma atabilme yine bu makina sayesinde datalarda değişiklik yapabilme imkanı var
siz ilk etapta iki metre bandına ait hexleri yukardaki proğramla çıkartın bir eprom işiyle uğraşana bu dataları yazmasını isteyin
bende merak ettim bakalım nasıl sonuçlanacak
mehmet bey dediğim gibi role orjinal bu epromla çalışıyor siz sadece bu epromu okuyup başka bir eproma dataları değiştirdikten
sonra yazmayı ve aynı yere bu epromu takmayı deneyin
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2015, 20:06:40 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2015, 11:11:30 »
hayati abi merhaba  ebrom programlamasını yaptım sorun yok programlayıcı cihaz var hex dosyasıda sizin yaptıklarınız ile aynı  yazılımı yükedim normal calısıyor  tek sorunum kaldı oda linerdeki 3 tane ayarlı kondansatörü bizim 145mhz ayarlmakk kaldı onuda yaptıkmı işlem tamam

elimdeki programayıcılar elnec beeprog  ve topmax2 var bunlarda sorunsuz yazılıyor
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2015, 11:12:49 Gönderen: TB7BKM »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 21 Aralık 2015, 14:04:38 »
PROGRAM yaptığınıza sevindim, iki metre ye ait HEX decimal sayılarını çıkarıp eproma yazdığınızdan dolayı bence güzel bir iş yapılmış oldu
bilgi paylaşıldıkça değerleniyor bahsettiğiniz ayarları da yaptıktan sonra,problem kalacağını sanmıyorum,en azından bu işin uygulamasını yapmış oldunuz,bilgi sahibi olmak hakikaten güzel bir şey tebrik ediyorum eğer eprom üzerinde orjinal haliyle olmayıp yerine prom takılsaydı yani bir defa yazılıp bir daha yazılamayan bu entegrelerde sıkıntı doğuyor yazdığın prom eğer yanlış bilgi girip proğramlamışsan geriye dönüşü de yok mecbur atıyorsun bu promu kullanamıyorsun bir defa yazılıyor silmek filan mümkün değil, ondan dolayı defalarca silinip yazılabilen eproma dönüştürüldüğünü sanıyorum,sonra prom yazıcıları da piyasada yok varsa resmi kurumlarda vardır orda da işlem yaptırmak deveye hendek atlatmak gibi olurdu,olayın mantığı bu bende pek bilmiyorum yapan arkadaşlardan edindiğim paylaştığım bilgiler bunlar,sizin çalışmanız hakikaten amatör radyo için değerli bir çalışma hayırlı uğurlu olsun.   

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2015, 15:18:14 »
hex yazdık sorun yok hayati abi yalnız sorumuz role calısıyor telsızle rolenın yanından giriyoruz ama swr watt mt taktıgımda hıc cıkıs alamıyorum osc ayalarınıda yapmaya calıstık yıne yok cıkıs kendi orj ebrom takıyorum osc ayarını yapıyorum 22w cıkıs alıyorum ama 145mhx de alamıyorum baska bır ayarı varmıdır acaba

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2015, 21:35:52 »
frekans değişmiştir artık başka frekanstan bu frekansa ayarlandı, aklıma gelen iki adet metal kutu içerisinde bulunan osilatörlerin kilitlenmediğini şeklinde şimdi hatırladım bu osilatörler sökülüp alt kısmına şimdi değerini bilmediğim,kondansitör ilave edilip 2 metre bandında da osilatör ayara geliyordu osilatör dizayn edilirken kullanılan malzemeler dolayısıyla iki metre bandına göre hesaplanmamış olabilir,burada iki adet kırmızı led vardır bunlar şu an hatırlamıyorum tam kırmızı mı yanması gerekiyor yoksa osilatör kilitlendiğinde cansız mı ışık veriyordu tam olarak hatırlamıyorum ama böyle bir uygulama vardı osilatör kilitlenmezse hem alma hemde gönderme yapamaz diye düşünüyorum ilk epromu takıp osilatörün durumuna bakın sönükmü yanıyor parlakmı yanıyor normal o frekansta çalışır iken hangi halde ise siz de 2 metre bandında aynı duruma getirmelisiniz ya sönük ya da parlak yanması lazım hatırladığım kadarıyla osilatörü ayar sahasına getirmek için o iki metal kutu içerisinde olan ayarlanabilir trimerler var onlarla oynayıp ilgili frekansta osilatörün kilitlenmesine bakın derim.
aşagıda osilatör kutuları görülmektedir en sağda ve dışarda olanlar her türlü ayara rağmen bu osilötörler kilitlenmiyorsa mutlaka kart sökülerek
altına şu an değerini hatırlamıyorum mercimek kondansitör bağlanıyordu.
ben bu cihazların çıkış katındaki dikkatli baktığınızda görürsünüz trimerlerle ayarlanarak veya ayarlı kondansitörlerle 80 wata kadar çıktığını gördüm.
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2015, 21:47:56 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #10 : 21 Aralık 2015, 21:53:27 »
Yine resimdeki metal kutular içerisinde olan bölge sizin rolede varmı bilemiyorum bunlarda da ince bir ayar verilmesi gerekiyor olabilir döndürürken çok dikkat etmelisiniz hemen kırılabilir buna gerek varmı tam olarak bilmiyorum ama osilatörlerin mutlaka kilitlenmesi gerekir. osilatörler kilitlendikten sonra hem duymada hem göndermede sorun varsa iş bu metal kutuların bulunduğu bölgeye kadar gider burada da ayar yapılması gerekir diye düşünüyorum.

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2015, 11:13:13 »
hayati abi ilgin alakandan dolayı cook tesekkurler
 bütün ayarları yaptım ma cıkıs alamıyorum sanırım dediniz gibi karta extra kondansatör atılması gerekli sanırım   ama nereye atılacağından  emin olun bilmiyorum inşallah  bir arkadaş çıkar yardımcı olabilecek  osl kitlemeyedi yapıyor ama cıkıs alamıyorum bizim 145mhz den

Çevrimdışı TA7MHM

« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2015, 15:56:31 »
Hayati abi rolenin ayarını yaptım sorunsuz çalısıyor max ayarda70w kadar cıkıyor  ilginden  dolayı cok teşekkür ederim  görüşmek üzere 73

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2015, 19:06:28 »
Elinize kolunuza sağlık hayırlı olsun 73