selam,
Enver hocam, başka bir forumda böyle bir yazı buldum, belki işinize yarar diye paylaşmak istedim,
ALINTI.
Merhaba
Makaleler bölümündeki Transmisyon hatları yazımı okumadığınız veya görmediğinizi var sayarak yazının aşağıdaki kismini buraya bilgilenmeniz için aktarıyorum.
"Transmisyon hattının karakteristik empedansı, eğer bu hat bir anteni besliyorsa, yani diğer bir deyişle yük bir anten ise ve antenin karakteristik empedansına çok yakın bir değerde ise düşük bir SWR değeri vardır ve nakil hattı herhangi bir uzunlukta olabilir. Bu tip transmisyon hattına ayarsız ( Non-resonant ) nakil hattı veya Düz ( Flat ) nakil hattı denir.
Açıklaması : Transmisyon hattı, koaks kablo ise karakteristik empedansı da 50-52 ohm ise ve bu empedans anten empedansına çok yakın ise boyu herhangi bir uzunlukta olabilir
Eğer nakil hattının karakteristik empedansı antenin karakteristik empedansına uymuyorsa yüksek SWR vardır. Bu durumda transmisyon hattı frekansla uyumlu boyda kesilirse SWR bir miktar düşürülebilir. Bu tip transmisyon hattına çalışma frekansına Ayarlı ( Resonant ) transmisyon hattı diyoruz. Resonant olarak kullanılacak nakil hattını aşağıda verilen formüllere uygun olarak keserseniz SWR’nin daha düşük bir değer gösterdiğini göreceksiniz :
300 x Vf
Uzunluk ( Lambda ) metre = -------------------
F
983.6 x Vf
Uzunluk( Lambda ) feet = -------------------- olacaktır.
F
Vf = Nakil hattı hız faktörü ( Velocity factor ) F = Frekans ( MHz olarak) "
Anlaşılmayan nokta varsa lütfen belirtiniz ki yardımcı olabilelim..
TA3BQ 73 Özhan