Gönderen Konu: IOTA neyolaki?  (Okunma sayısı 260 defa)

Çevrimdışı TA5FA

IOTA neyolaki?
« : 12 Mayıs 2015, 09:01:58 »


Önde gelen bir İngiliz kısa dalga dinleyici Geoff Watts, tarafından 1964 yılında oluşturulmuş ve 1985 yılında RSGB tarafından üstlenilmiştir. Dünya çapında  (IOTA) Ada istasyonları ile iletişimi teşvik amacıyla tasarlanmış bir amatör radyo etkinlik programıdır.

Bir adanın IOTA programına alınabilmesi için ana kara bağlantısının olmaması ve Deniz adası olması şartı aranmaktadır.
Yarım ada , çeyrek ada bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

IOTA listesi ve programı RSGB kontrolünde yürütülmektedir. (RSGB : Radio Society of Great Britain / İngiliz Radyo amatörleri birliğidir)

IOTA tanımlaması Kıta+Tanım/grup numarasından oluşur.

Örneğin İngiltere bir IOTA 'dır ve listede EU-05 olarak geçer

Bir başka örnek  Ascension Island   IOTA listesinde AF-003 tanımıyla geçer




Ülkem ve adalarımıza baktığımızda aşağıdaki listeden ibarettir;





1200 civarında tanımlanmış IOTA gruplaması vardır bunlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;
AF :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/AF.pdf
AN :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/AN.pdf
AS :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/AS.pdf
EU :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/EU.pdf
NA :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/NA.pdf
OC : http://www.rsgbiota.org/info/directory/OC.pdf
SA :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/SAReg.pdf
AI :  http://www.rsgbiota.org/info/directory/AI.pdf



IOTA bir etkinlik aktivite programı olduğundan RSGB tarafından bir ödül programı mevcuttur. 22 kategoride düzenlenen bu organizasyon  için ;  http://www.rsgbiota.org/info/directory/rules-en.pdf  adresinden net bilgiler alınabilir.

IOTA 100 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 200 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 300 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 400 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 500 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 600 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 700 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 800 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 900 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 1000 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA 1100 ISLANDS OF THE WORLD
IOTA AFRICA
IOTA ANTARCTICA
IOTA ASIA
IOTA EUROPE
IOTA NORTH AMERICA
IOTA OCEANIA
IOTA SOUTH AMERICA
IOTA ARCTIC ISLANDS
IOTA BRITISH ISLES
IOTA WEST INDIES
IOTA WORLD DIPLOMA

İlerleyen zamanlarda bu ödül programlarını tek tek açıklayacağız.


"Ülkemizde TA1ED Metin Bey  IOTA kovalayan Radyo Amatörlerimizden dir."
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2015, 19:59:54 Gönderen: TA5FA »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA7JE

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2015, 14:15:17 »
sitede facebook taki gibi begen tuşu olsaydı  ne güzel olurdu begendim ayrıca güzel paylaşımların için teşekkür ederim soğolasın varolasın

Çevrimdışı TA1ED

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2015, 22:43:42 »
Arkadaşlar merhaba,
 üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde ne yazık ki  IOTA  çalışması TA amatörleri tarafından bilinen ve benimsenen bir çalışma şekli değil maalesef. halbuki  ülkemizin  IOTA statüsünde çalışılabilir onlarca adası  mevcut. bunlar ulaşılamayacak kadar uzak ve ıssız değil. Hal böyle iken  ülkemizde yeni IOTA statüsüne dahil olan adaları genelde hep yabancı ülke amatörleri aktif etmiş ve aktif etmekte.
 EĞER SİZ DE IOTA ÇALIŞMAK İSTERSENİZ NE YAPMALISINIZ?
2014 mayıs ayında  RSGB  nin  IOTA şartnamesinde değişikliğe gitmesi sonucu  artık Marmara denizindeki  adalarımızda AS-201  iota numarasıyla IOTA statüsü almış olup,  Marmara Denizinde,  MARMARA ADASI , AVŞA ADASI,   Ege denizin de  BOZCAADA ve GÖKÇEADA'ya çalışan feribotları kullanarak aracınızla geçebilirsiniz. Ada ya motorlu taşıt ile ulaşmak size zaman kazandıracağı gibi malzeme taşıma konusunda da büyük bir kolaylık olacaktır. Arabayla gitmenizde şart değil ,İSTANBUL da oturanlar hafta sonu İSTANBUL adalarına günü birlik giderek portable olarak ta böyle bir çalışmayı yapabilirler,
Diğer adalara  (ekip ve malzeme çokluğuna göre ve kıyıdan uzaklığına bağlı olarak ) 8-10 metre civarında kiralayabileceğiniz teknelerle geçebilirsiniz.
1-   Çalışma  tarihini uygun bir tarih olarak belirledikten sonra ;(Ben genelde senenin bahar ve Sonbahar aylarını tercih ederim. Bu mevsimlerde hava sıcaklıkları çok bunaltıcı değildir. ayrıca Deniz şartları da oldukça sakindir.) RSGB nin http://www.rsgbiota.org/ sayfasından TA da çalışmak istediğiniz ada grupları arasında size en uygun olanı seçip,burası ile ilgili olarak daha önceden yapılmış çalışma var ise bilgilerine ulaşabilirsiniz.ve kendi çalışma takviminizi oluşturabilirsiniz
2-    Birkaç günlüğüne Kendi çağrı işaretiniz ile çalışacaksanız, çağrı işaretinizi sonuna /0 ilave ederek çalışabilirsiniz, veya iyi bir ön hazırlıkla özel çalışma  yada contest’e  adadan katılmak isterseniz, belirleyeceğiniz çağrı işaretinize KEGM den izin almanız gerekir.özel çağrı işareti aldıktan sonra  yada /0 olarak planlı bir çalışma yapacaksanız çalışma başlamadan ne kadar önce olursa olsun çalışmanın duyurusunu  DX bültenlerine bildirmenizde faydalı olur. (Ben genel de İtalyan ların    http://www.425dxn.org/  adresindeki DX bültenini takip eder ve çalışmalarımı buraya bildiririm. Genelde buraya bırakacağınız çalışma haberi süratle diğer dillerdeki bütün dx bültenlerine yayılır ve herkesin sizin yapacağınız çalışmadan haberi olur. Ayrıca özel çağrı işareti aldıysanız QRZ.COM adresin de  çalışma ile ilgili yeni bir sayfa açmanız yada /0 olarak çalışacaksanız kendi sayfanızda bu çalışma ile ilgili bilgi vermeniz gerekir.sizinle QSO yapan istasyonlar gerek QSL kart değişimi için  gerek çalışma ortamını görmek için sayfanızı görmek isteyebilirler.TC0MI  AS-201 MARMARA ADASI  DX PEDETION  sayfası için hazırladığım sayfayı  QRZ.COM adresinden ziyaret edebilirsiniz.
3-   Genelde adaya varınca veya adaya geçeceğiniz ,en yakın noktada ki jandarma ve sahil güvenlik karakoluna belgelerinizi ibraz etmeniz ve arkalarına 'evrakları görüldü'' şeklinde imzalatmanız ve ilgili komutanın isim soy adı ve telefon numarasını izin belgesine yazdırmanız, sizin için her türlü kolaylığı sağlayacaktır.
4-   Evden çıkarken yaptığınız hazırlıkları iki defa gözden geçirin. (En son gittiğim IOTA çalışmasında yanıma  HF için güç kaynağı almayı unutmuşum! Neyse ki aracın aküsünden faydalanarak +linear kuvvetiyle olayı tatlıya bağladık
5-    jeneratör için götüreceğiniz yakıtı çalışma süresini göz önüne alarak iyi belirleyin.
6-    IOTA çalışmasında en ihtiyaç duyulan malzemeler, Gölge +rüzgar dan korunma malzemeleridir. Dinlenebileceğiniz ve uyuyabileceğiniz kullanışlı bir çadır, rahat ve hızlı çalışma için 70x100 gibi bir masa ve rahat bir sandalye ,bol Su,çay,kahve (uyanık kalmak lazım)antenler için muhtelif direk ve ipler,sivri sinek ilacı,gerekli ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri.diğer teknik malzemeleri,gıda ,giyim ve hijyen malzemelerini saymayı gerek duymuyorum.




7-    Eğer  RSGB nin  (http://www.rsgbiota.org/info/directory/equipment-en.pdf) adresini ziyaret ederseniz burada dx pedetion ve IOTA çalışmalarında ihtiyacınız olabilecek malzemelerin chek list’ini indirebilir ve hazırlığınızı kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz.                                   
8-   Çalışma bittikten sonra  çıkan çöpümüzü büyük çöp torbalarında muhafaza ederek dönüşte en yakın çöp toplama noktasına bırakırız. Bunun da gittiğimiz yere bir saygı ifadesi ve borç olduğunu düşünüyorum.
MALİYET?
 Aslında düşündüğünüz kadar maliyetli değil, zaman olarak işinizi ve ev halkını ayarlamak! problem biraz 
onun haricinde araba ile yapacağınız yakıt+jeneratör yakıtı ve adaya ulaşım ücreti Yekün tutar.  genelde yeme içme ihtiyacını çalışma yerine en yakın ekonomik marketlerden ve yerel kaynaklardan temin ediyoruz.

TC0GI çalışması için  EU-186  GÖKÇE ADA  gittiğimizde çalışmasının  toplam maliyeti yaklaşık 600.00 TL. gibiydi. ben bu maliyetin 3 gün ve 3 kişi için fazla olduğunu düşünmüyorum. getirisi ise çok dağa fazla, 2-3 günlüğüne de olsa şehir ve iş stresinden uzaklaşmak, kafa dengi bir arkadaşınızla hobinizi paylaşmak, bir kısım arkadaşlarınız istasyonda çalışırken yapacağınız çevre gezileri,  gecenin orta yerinde jeneratörü kapattığınızda sizi saran karanlıkta saman yolunu yıldızları seyretmek ,temiz havayı içinize çekmek ve eğer farkındaysanız şükretmek sizi öyle dinlendiriyor ki. daha 3 gün önce öfkelendiğiniz bir konu aklınıza geldiğinde gülüp '' .., et değmezmiş'' diyorsunuz.

HEPSİ BU KADAR MI?
Hayır? Geri döndüğünüzde log’unuzu kontrol edip, güzel bir QSL kart hazırlamanız gerekir, bunu ne kadar  çabuk ve itinalı yaparsanız, Gelen QSL kartlarını  cevaplamakta sıkıntı çekmezsiniz. çünkü TA ‘nın  IOTA kartları değerlidir. Bir defasında hatırlıyorum, YM0TA işaretiyle  AS-123 BOĞSAK ADASI  (Mersin-Anamur tarafları) çalışmıştık. ben  eve döndüğümde   QSL kartlar posta kutuma gelmişti bile . Sayın TA5FA Mehmet bey IOTA  NEOLAKİ ? Deyince bende birkaç satır yazma ihtiyacı duydum. Şimdilik bu kadar eğer konu ilginizi çektiyse ve bir şeyler yapmak! İsterseniz size elimden geldiğince yardıma hazırım. Daha önce solo ve arkadaşlarımla yaptığım IOTA çalışmalarının yazılarını ve fotoğraflarını toparlar toparlamaz, burada yayınlayacağım. şimdilik bu kadar,selam ve saygılarımla.

          TA1ED
METİN KORKMAZ
      TEKİRDAĞ


TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2015, 08:24:36 »
Çok değerli paylaşımları için Mehmet bey ve Metin beylere çok teşekkür ederim. İyi bir antenim olunca RSGB nin IOTA ödüllerini ben de takip edeceğim. Amatör olarak bilmediğimiz, farkında olmadığımız daha nice çalışmalar ve bunlara bağlı ödüller var kim bilir... Sayenizde aydınlanıyoruz. Sağolun, varolun. Bu harika paylaşımlarınızın devamını diliyorum. Özellikle Metin beyin IOTA çalışmalarına ait izlenimlerini çok merak ediyorum. Eminim ki benim gibi bir çok kişi daha vardır. 73
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1ED

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #4 : 21 Mayıs 2015, 12:20:43 »
                                               AS-098  KARAADA ÜÇLÜSÜ


                        Ah! yollara çıkmak lazım şimdi...
                       Geride tükenmez krizler, nafile rutinler, virane ilişkiler bırakarak yelkenleri şişirmek lazım...
                       Doldurup bavula ertelenmiş coşkuları, rüzgarları sırtlamak, martıların peşine düşüp asfalt bilmez topraklara koşmak lazım...
                       Serseri bir şişede imzasız bir mektup olup meçhul kıyılara vurmak lazım...
                       Kış bastırdıkça baharın izini sürmek lazım...
                       Unutulmuş paslı bir hançer gibi çekilmek kınından ve yollara sürtündükçe yeniden bilenip ışımak lazım...
                      Ah! gökten yıldız yağıyordur oralarda; dallar hazdan kırılıyordur.
                      Şimdi uzaklarda olmak lazım..(CAN DÜNDAR/UZAKLAR-2002).   


   
 Bu yılda yola çıkarken yine ,tedirginlikle beraber tatlı bir heyecan ve özlem vardı içimde. Tıpkı Can Dündar ustanın yazısında anlatmaya çalıştığı heyecan ve özlemler gibi. Bu yıl artık neredeyse Geleneksel  hale geldi diyebileceğim iota çalışması 4. Seferi için,bu sefer yalnız değil, üç kişi olarakBodrum/Karaada'daydık. Bodrumdan Gökova körfezine açılırken ilkin Karaada çıkar karşımıza.Antik çağdaki ismi ARKONNESOS olan adanın yüz ölçümü 9.08 km.kare,kıyı uzunluğu 19.8km.En yüksek noktası Karatepe 386m.üzerinde yerleşim yeri olmayan adada bir tapınak kalıntısı,kuzey kıyısında ise termal kaynaklar var.bir mağaranın içinden çıkan kaplıcanın suları şifalı olarak kabul ediliyor.(bu kaplıca suyuna giren TA3FB'nun saçları 2 gün kadar çim adamın saçları gibi kaldı!. Karada ile ilgili olarak internet'ten edindiğim bilgiler bu kadardı, ancak adaya yaklaştığımızda bir sürpriz ile karşılaştık?
2004 yılı başında IOTA çalışması için yaptığım çağrıya,iki amatör arkadaşım, TA3FB ve TA4PR olumlu cevap vermişti, TA3FB'yu daha önceden tanıdığım için tercihimi ondan yana kullandım.
Bodrum'a hareket etmeden bir gün önce TA3BN dan bir telefon geldi. NURİ bey,eğer kabul edersem, 1 günlüğüne de olsa kendisinin de bizimle gelmek ve bizim çalışmadığımız zamanlarda cw olarak qrv olmak istediğini bildirdi.teklifini memnuniyetle kabul ettim. Daha önce TA3FB BARIŞ arkadaşım ile bu yolculuk için plan yapmış ve İZMİR'den geçerken almaya karar vermiştim. kendiside İZMİR'olan TA3BN ,NURİ beyin katılımıyla ekipte 3 kişi olduk.
12 mayıs 2004  gecesi TEKİRDAĞ/BARBAROS limanından KARABİGA, BALIKESİR, MANİSA üzerinden İZMİR'e hareket ettim.gece yarısı 4 saatlik deniz yolculuğu,gündüz molalarla kara yolculuğuyla akşam saat 17 civarı İZMİR'e vardım. O akşam NURİ beyin evinde misafir kaldım. NURİ bey,ertesi sabah bizimle gelmeyi çok istediğini ancak mutlak halletmesi gereken işleri çıktığını, bize bir gün sonra katılacağını belirtti.14 mayıs sabahı saat 08.30 da BARIŞ ile buluştuk ve yola çıktık. Rahat ve bol sohbetli bir yolculuktan sonra saat 12 gibi BODRUM'a vardık.limana indiğimizde ilk işimiz çay susuzluğumuzu gidermek ve adaya ulaşabileceğimiz bir tekne aramak oldu. BODRUM limanında gönüllü kuruluşlardan BODRUM DENİZCİLER DERNEĞİ var.
Derneğin ilgililerinden HASAN beyin, tekne konusunda bize büyük yardımı oldu. Ancak birinci bulduğumuz teknenin kaptanının istediği para neredeyse dxpedition için ayırdığımız paranın yarısıydı.
Sora,sora daha makul bir fiyata,8 metre kamaralı bir tekne bulup anlaştık.14 mayıs saat 16 civarı KARAADA' ya gitmek üzere BODRUM limanından hareket ettik.1 saate yakın bir yolculuk sonrası adaya çıkacağımız noktaya yaklaşınca şaşırdım kaldım. Meğer ıssız diye bildiğim adada 26 odalı Bir motel varmış!? kıyıdaki tahta iskeleye yanaşınca bizi motelin görevlileri karşıladı. Binbir canbazlıkla Alet edavatı denize dökmeden iskelenin üzerine yığdık.bizi getiren teknenin kaptanı ile Pazar akşamı buluşmak üzere vedalaştık. Adanın yegane düzlük alanına, BODRUM belediyesi tarafından bir motel yapılmış. Daha sonra özel sektöre devredilen motel, 2 yıldır çalışmıyormuş.bu sene kısmen açılacak motel için işçiler boya badana yapıyorlardı.kendimizi tanıtıp,ne yapacağımızı anlattıktan sonra, deniz kenarında kampı ve istasyonu kuracağımız bir alan belirleyip, hemen antenleri kurmaya başladık. Bu yılda vertical olarak Chuscraft r 7000, long Wire olarak fritzel fd4 anten kullandık.oradaki arkadaşların yardımıyla 2 saat içinde antenleri kurduk.17.00 UTC de jenaratörün ipini çekip ilk qso ya GM4FAM ile 20 m.de başladım.
Birkaç dakikada pile up başladı.geçen yılki AS-115 KEKOVA adasındaki çalışmadan sonra beklediğim Anlardı bunlar.çağrıların ardı arkası kesilmiyordu.zaman zaman çağrı işaretlerindeki numaralara göre, Zaman zamanda kıtalara göre ayırarak, düzenli bir şekilde münkün olduğunca duyduğum her çağrıya Cevap vermeye çalıştım.ilk saatlerdeki çalışma hızım, saatte 100 qso'nun üzerindeydi. O gece 01 UTC Sıralarında ilk 500 qso' yu yaptıktan sonra jeneratörü kapatıp bende istirahate çekildim, BARIŞ kurduğumuz çadırda çoktan uyumuştu.her yer karanlığa ve sessizliğe büründüğünde üşüdüğümü ve kulaklarımda hala çağrıların devam ettiğini hatırlıyorum. çadıra girip,uyku tulumuna girince bir süre dalgaların ve rüzgarın sesini dinledim,sonra sesler uzaklaştı.uyudum diyemem,kendimden geçmişim. Dört saat sonra dalgaların sesine uyandım.sabah aydınlığıyla beraber güneşte kendini göstermeye başlamıştı.acele bir kahvaltıdan sonra 20 m üzerinden tekrar çalışmaya başladım.15 mayıs sabahı saat 09 UTC gibi TA3BN'ı adaya getiren motor ufukta gözüktü. yarım saat sonra o da aramızdaydı.
Artık çalışmamızın cw bölümüde başlayacaktı.hemen onunda istasyonunu ve antenini kurduk. SSB istasyonumuzu Aynı gün BARIŞ'la değişerek kullandık. BARIŞ'ın daha önce böyle yoğun qso tecrübesi olmasa da,hemen duruma uyum sağladı.bende daha önce bu şekilde multi operatör, multi cihazla yapılan çalışmalara katılmamıştım. Yaptığımız çalışma benim içinde iyi bir deneyim oldu.
15 Mayıs akşamüzeri hava iyice sertleşmeye başladı. kampımızı denize sadece dört metre uzağa kurmuştuk ve rüzgar hızını gittikçe arttırıyordu.çadırın iplerini sağlamlaştırır iken moteldeki görevliler gelerek istersek geceyi motelin istediğimiz odasında geçirebileceğimizi söylediler. Çadırı orada bırakarak istasyonları ve jeneratörü antenlerimize en kısa mesafedeki odanın verandasına taşıdık.
O gecede çoğunlukla SSB istasyonunda ben çalıştım. Motelin bütün odalarının boş olmasına rağmen BARIŞ,geceyi yine çadırda geçirdi (Motel çalışmadığı için suları akmıyor,elektrik ise akşamları ancak iki üç saat süreyle kendi jenaratörüyle oluyordu. yeri gelmişken motelin görevlilerinden ÖMER beye Bize gösterdiği kolaylıklardan dolayı teşekkür ederiz.)
O akşamda dikkatimi çekmişti,yaptığım qso'ların büyük bölümü 20m de ve çoğunlukla güney ve kuzey Amerika kıtası istasyonlarıyla oldu. artık propagasyon şartlarımı?,antenlerin konumu veya coğrafi yapımı? Her iki istasyonunda yaptığı qso'lar genelde 20 ve 17 metrelerde oldu.sanki diğer bantlar ölüydü.
Aynı gece 40 metrede TA2DS (SK) ile son qsoyu yapıp qrt olduğumda TA3BN NURİ bey hala çalışıyordu.bir önceki geceye göre rahat bir uykudan sonra sabah kalkıp denize doğru baktığımda Gördüğüme şaşırdım.daha sabahın yedisinde ,aynı gün bizi saat 17 de alması için anlaştığımız tekne neredeyse kıyıya varmak üzereydi! kaptana niye erken geldiğini sorduğumuzda sıkılmış olacağımızı düşündüğünü söyledi! o sabah,Bu o kadar problem olmasa da esaslı bir problemimiz daha olduğunu fark ettik. benzin.iki istasyonun birlikte çalışmasıyla yakıt tüketimi artmış,daha en az on saat vaktimiz olmasına karşı ancak üç dört saatlik yakıtımız kalmıştı. Çalışabildiğimiz kadar çalışıp,sonrasında motelin jeneratörünü kullanmak için rica etmeye karar verdik.(bu olay geçen senede başıma gelmişti) Ama bu sefer kesin karar verdim, jeneratörün deposu dolu artı yirmi litre benzin yerine bundan sonraki Çalışmalara kırk litre benzin götüreceğim) ben bir önceki senede yaptığım qso sayısının üzerine çıkmak için hemen çalışmaya başladım.saat 12 de kendi jeneratörümüzün yakıtı bitti ve durdu.
Çaresiz motelin jenaratörünü kullanmayı rica ettik.kabul ettiler.saat 14 gibi ilk hedefim binbeşyüz Qso'yu bir miktar geçtikten sonra ,istasyonu TA3FB ya devrettim.bu arada TA3BN da son saatleri değerlendirmek için manipleden elini ayırmıyordu.
Adanın yakın yerlerine kısa bir gezi yaptım.bir saat sonra geri döndüğümde TA3BN NURİ bey istasyonunu kapatmış,dönüş hazırlıklarına başlamıştı,ama BARIŞ hala çalışıyordu.
O da son qso yu bitirince,kaptanında yardımıyla hep beraber hızlıca antenleri ve kampı toparlayıp Tekneye yerleştik.adada kalan motel görevlileriyle vedalaştıktan sonra saat 17 sıralarında demir aldık.
Bodruma vardığımızda malzemeleri benim araca yükledikten sonra BARIŞ ile o akşam kalmak için bir pansiyon bulduk. NURİ bey o akşam saat 22 otobüsüyle İZMİR'e dönecekti .ev yemekleri yapan bir lokantaya oturup,hem çalışmayı değerlendirdik hem de bundan sonra bu tür bir faaliyeti yine üç arkadaş olarak yapmayı kararlaştırdık. birlikte yediğimiz son yemekten sonra NURİ ağabeyi yolcu ettik...bizde ertesi sabah kısa bir BODRUM turundan sonra dönüş yoluna başladık
Sonuç: bir ada maceram(ız) daha gerçekleşti. 48 saatlik çalışmada 3000'e yakın qso yapmışız.
Tekirdağ ,Bodrum arası denizyolunu saymaz isek 1300 km yolu kendi aracım ile gidip gelmişim .
48 saatlik çalışma için yol dahil 4 gün zaman harcamışım.
Seneye tekrar başka bir adaya gidip çalışmayı düşünüyoruz nereye mi?şimdilik henüz bir kararımız yok.herkese selamlar



                             
TA1ED
  METİN KORKMAZ -TEKİRDAĞ

Çevrimdışı TA8AT

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #5 : 21 Mayıs 2015, 13:56:54 »
İmrenerek okudum.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #6 : 21 Mayıs 2015, 14:47:36 »
Metin Bey,
paylaşımınız için teşekkürler...

Çevrimdışı TA2OTT

Ynt: IOTA neyolaki?
« Yanıtla #7 : 18 Ağustos 2015, 21:27:37 »
Merhaba arkadaşlar. Perşembe günü sabah bizim saatimizle 07:00 - 08:00 arası başlayarak. Akşamüstü  18 :00 e kadar AS099 Hasır Adasında aktif olacağım. Çıkış gücüm maks. 100 watt ve Delta loop anten ile 80m 10m arası her batta çalışmayı deneyeceğim. IOTA kovalayan amatör arkadaslara duyurulur. Seneye kısmetse bu bölgedeki tüm adaların açılışlarını yapmayı planlıyorum, bu sene plansız ve spontane oldu. O yüzden maks 12 saatlik bir holiday DXpedition olacak. Herkese 73 ler... TA2OTT / 0 olarak havada olacağım nasipse.
73 de TA2OTT