Arkadaşlar merhaba,
üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde ne yazık ki IOTA çalışması TA amatörleri tarafından bilinen ve benimsenen bir çalışma şekli değil maalesef. halbuki ülkemizin IOTA statüsünde çalışılabilir onlarca adası mevcut. bunlar ulaşılamayacak kadar uzak ve ıssız değil. Hal böyle iken ülkemizde yeni IOTA statüsüne dahil olan adaları genelde hep yabancı ülke amatörleri aktif etmiş ve aktif etmekte.
EĞER SİZ DE IOTA ÇALIŞMAK İSTERSENİZ NE YAPMALISINIZ?
2014 mayıs ayında RSGB nin IOTA şartnamesinde değişikliğe gitmesi sonucu artık Marmara denizindeki adalarımızda AS-201 iota numarasıyla IOTA statüsü almış olup, Marmara Denizinde, MARMARA ADASI , AVŞA ADASI, Ege denizin de BOZCAADA ve GÖKÇEADA'ya çalışan feribotları kullanarak aracınızla geçebilirsiniz. Ada ya motorlu taşıt ile ulaşmak size zaman kazandıracağı gibi malzeme taşıma konusunda da büyük bir kolaylık olacaktır. Arabayla gitmenizde şart değil ,İSTANBUL da oturanlar hafta sonu İSTANBUL adalarına günü birlik giderek portable olarak ta böyle bir çalışmayı yapabilirler,
Diğer adalara (ekip ve malzeme çokluğuna göre ve kıyıdan uzaklığına bağlı olarak ) 8-10 metre civarında kiralayabileceğiniz teknelerle geçebilirsiniz.
1- Çalışma tarihini uygun bir tarih olarak belirledikten sonra ;(Ben genelde senenin bahar ve Sonbahar aylarını tercih ederim. Bu mevsimlerde hava sıcaklıkları çok bunaltıcı değildir. ayrıca Deniz şartları da oldukça sakindir.) RSGB nin
http://www.rsgbiota.org/ sayfasından TA da çalışmak istediğiniz ada grupları arasında size en uygun olanı seçip,burası ile ilgili olarak daha önceden yapılmış çalışma var ise bilgilerine ulaşabilirsiniz.ve kendi çalışma takviminizi oluşturabilirsiniz
2- Birkaç günlüğüne Kendi çağrı işaretiniz ile çalışacaksanız, çağrı işaretinizi sonuna /0 ilave ederek çalışabilirsiniz, veya iyi bir ön hazırlıkla özel çalışma yada contest’e adadan katılmak isterseniz, belirleyeceğiniz çağrı işaretinize KEGM den izin almanız gerekir.özel çağrı işareti aldıktan sonra yada /0 olarak planlı bir çalışma yapacaksanız çalışma başlamadan ne kadar önce olursa olsun çalışmanın duyurusunu DX bültenlerine bildirmenizde faydalı olur. (Ben genel de İtalyan ların
http://www.425dxn.org/ adresindeki DX bültenini takip eder ve çalışmalarımı buraya bildiririm. Genelde buraya bırakacağınız çalışma haberi süratle diğer dillerdeki bütün dx bültenlerine yayılır ve herkesin sizin yapacağınız çalışmadan haberi olur. Ayrıca özel çağrı işareti aldıysanız QRZ.COM adresin de çalışma ile ilgili yeni bir sayfa açmanız yada /0 olarak çalışacaksanız kendi sayfanızda bu çalışma ile ilgili bilgi vermeniz gerekir.sizinle QSO yapan istasyonlar gerek QSL kart değişimi için gerek çalışma ortamını görmek için sayfanızı görmek isteyebilirler.TC0MI AS-201 MARMARA ADASI DX PEDETION sayfası için hazırladığım sayfayı QRZ.COM adresinden ziyaret edebilirsiniz.
3- Genelde adaya varınca veya adaya geçeceğiniz ,en yakın noktada ki jandarma ve sahil güvenlik karakoluna belgelerinizi ibraz etmeniz ve arkalarına 'evrakları görüldü'' şeklinde imzalatmanız ve ilgili komutanın isim soy adı ve telefon numarasını izin belgesine yazdırmanız, sizin için her türlü kolaylığı sağlayacaktır.
4- Evden çıkarken yaptığınız hazırlıkları iki defa gözden geçirin. (En son gittiğim IOTA çalışmasında yanıma HF için güç kaynağı almayı unutmuşum! Neyse ki aracın aküsünden faydalanarak +linear kuvvetiyle olayı tatlıya bağladık
5- jeneratör için götüreceğiniz yakıtı çalışma süresini göz önüne alarak iyi belirleyin.
6- IOTA çalışmasında en ihtiyaç duyulan malzemeler, Gölge +rüzgar dan korunma malzemeleridir. Dinlenebileceğiniz ve uyuyabileceğiniz kullanışlı bir çadır, rahat ve hızlı çalışma için 70x100 gibi bir masa ve rahat bir sandalye ,bol Su,çay,kahve (uyanık kalmak lazım)antenler için muhtelif direk ve ipler,sivri sinek ilacı,gerekli ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri.diğer teknik malzemeleri,gıda ,giyim ve hijyen malzemelerini saymayı gerek duymuyorum.
7- Eğer RSGB nin (
http://www.rsgbiota.org/info/directory/equipment-en.pdf) adresini ziyaret ederseniz burada dx pedetion ve IOTA çalışmalarında ihtiyacınız olabilecek malzemelerin chek list’ini indirebilir ve hazırlığınızı kontrollü bir şekilde yapabilirsiniz.
8- Çalışma bittikten sonra çıkan çöpümüzü büyük çöp torbalarında muhafaza ederek dönüşte en yakın çöp toplama noktasına bırakırız. Bunun da gittiğimiz yere bir saygı ifadesi ve borç olduğunu düşünüyorum.
MALİYET?
Aslında düşündüğünüz kadar maliyetli değil, zaman olarak işinizi ve ev halkını ayarlamak! problem biraz
onun haricinde araba ile yapacağınız yakıt+jeneratör yakıtı ve adaya ulaşım ücreti Yekün tutar. genelde yeme içme ihtiyacını çalışma yerine en yakın ekonomik marketlerden ve yerel kaynaklardan temin ediyoruz.
TC0GI çalışması için EU-186 GÖKÇE ADA gittiğimizde çalışmasının toplam maliyeti yaklaşık 600.00 TL. gibiydi. ben bu maliyetin 3 gün ve 3 kişi için fazla olduğunu düşünmüyorum. getirisi ise çok dağa fazla, 2-3 günlüğüne de olsa şehir ve iş stresinden uzaklaşmak, kafa dengi bir arkadaşınızla hobinizi paylaşmak, bir kısım arkadaşlarınız istasyonda çalışırken yapacağınız çevre gezileri, gecenin orta yerinde jeneratörü kapattığınızda sizi saran karanlıkta saman yolunu yıldızları seyretmek ,temiz havayı içinize çekmek ve eğer farkındaysanız şükretmek sizi öyle dinlendiriyor ki. daha 3 gün önce öfkelendiğiniz bir konu aklınıza geldiğinde gülüp '' .., et değmezmiş'' diyorsunuz.
HEPSİ BU KADAR MI?
Hayır? Geri döndüğünüzde log’unuzu kontrol edip, güzel bir QSL kart hazırlamanız gerekir, bunu ne kadar çabuk ve itinalı yaparsanız, Gelen QSL kartlarını cevaplamakta sıkıntı çekmezsiniz. çünkü TA ‘nın IOTA kartları değerlidir. Bir defasında hatırlıyorum, YM0TA işaretiyle AS-123 BOĞSAK ADASI (Mersin-Anamur tarafları) çalışmıştık. ben eve döndüğümde QSL kartlar posta kutuma gelmişti bile . Sayın TA5FA Mehmet bey IOTA NEOLAKİ ? Deyince bende birkaç satır yazma ihtiyacı duydum. Şimdilik bu kadar eğer konu ilginizi çektiyse ve bir şeyler yapmak! İsterseniz size elimden geldiğince yardıma hazırım. Daha önce solo ve arkadaşlarımla yaptığım IOTA çalışmalarının yazılarını ve fotoğraflarını toparlar toparlamaz, burada yayınlayacağım. şimdilik bu kadar,selam ve saygılarımla.
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ