Hüseyin Aslan Bey
Amatörlere neyin yarayacağı bazan önceden bilinemiyor.
Bir zamanlar nerdeyse transistörlerin olmadığı yıllarda, meteroloji balonlarını toplardım. O zamanın balonları içinde minyatür bir adet lamba bulunurdu ki onun lamba olduğunu anlayamadım ve nerdeyse tamamını kırdım.
Bu minyatür lamba niçin önemliydi?
Düşünebiliyormusunuz bu lamba birkaç voltluk pil ile çalışıyordu. Bir verici devresiydi ve 1 metre lik bir balonun altına konur havaya fırlatılırdı.
Bir defasında ilk çıkan transistörlü balon elime geçti. Vericiyi aldım ve doğru Ankara meteoroloji genel Müdürlüğüne gittim. Müdür tanıdıktı ve maksadım bu vericilerin kullanılmışlarından istemekti. Malum o zamanlar transistor bulunamıyordu.
Vericiyi müdüre gösterdim. Bunların eskilerinden , yere düşmüşlerinden istiyorum dedim.
--Hüsnüm ne diyorsun sen!! Biz elindeki bu balonu daha dün havaya yollamıştık. Ne kadar çabuk düştüde senin eline geçti? Bu daha transistörlü ilk balon idi.
Kimileri bu lambaları 6 volt la kullanıyorlar, ben ise en düşük voltlu lambaları tanıyamadan ezzmişim, şimdi arasan da bulamazsın
Değerli Aziz Bey
Adres olarak Youtube vermişsin. Nasıl olduysa benim bilgisayarda youtube çıkmıyor. Benim bilgisayar mı bozuk yoksa you geçici olarak kapalımı pek bilemiyorum.