Çok katlı yaşamın kayıpları artırdığı (çürük yapılaşma) Teknolojinin bile önünde duramadığı doğal bir afettir "DEPREM".
Sabit Telefon
Telsiz Telefon
GSM
Röleler v.s hiçbirisinin garantisi yoktur nonstop çalışmaya. İnternet altyapılı faliyetleri hiç saymaya bile gerek yoktur bu nonstop çalışma garantisinde.
"Bu işin tek çözümü çalışan bir HF altyapısıdır"Bakınız bölgeden haberlerde neler yazılmış :
http://arstechnica.com/gadgets/2015/04/28/after-nepal-earthquake-people-turn-to-ham-radio/Bazı paragraflarının Türkçe si ;
C.tesi günü yoğun bir yıkıma sebep olan 7,8 değerinde ölçülen depremle sarsıldı NEPAL. Dağlık bölgeler ile çevrili köylere halen ulaşılamadığı Salı günü itibariyle 5000'den fazla ölü sayısı olduğu bildirilmektedir.
Herhangi bir büyük doğal afet de İLETİŞİM olmazsa olmazlardan olduğundan Telefon hatlarının yıkıldığı GSM altyaspısının çöktüğü Nepalde ne yazıkkı hükümet hazırlıksız yakalanmıştır.
Tam bir kaos yaşanmakta yinede bazı gönüllüler kaosu düzenlemeye çalışmaktadırlar. Hindistanın bazı yakın bölgelerinide bu deprem sallasada bazı Hindistanlı Radyo amatörleri iletişim koptuğu bölgelere gittiler .
Radyo Amatörleri HAM diyorlar iletişim yoğun olarak koptuğu bölgelere jeneratörle çalışabilen mobil cihazlar ile dünya ile belirli sabit frekanslarda haberleşme sağlamaktadırlar.
Cep telefonunun yaygınlaşması kablosuz iletişimde Radyo Amatörlüğünü arka sıralara itsede Şimdi Nepalde iletişimi sağlayan HF ekipmanları etkili bir haberleşme arası olduğunu bizlere göstermektedir.
Salı sabahı itibariyle Hindistanın Nepal sınırında 4 radyo amatörü ve Nepal'de yine hindistanlı 4 Radyo amatörü
HF istasyonlarını kurarak Yardım, Kayıp, v.b iletişim bilgilerini sağlamaya başladılar.
2015 Ocak ayı Nepal Telekomünikasyon raporuna göre ;%3 Sabit Telefon kullanımı
%86 Cep telefonu kullanımı
%36 internet kullanımı ve altyapısı bu kullanım ve altyapının da çok sağlıklı olmadığı bildiriliyor.
yazı bu şekilde devam edip gider. ..........................................................
İletişimde Teknoloji bize ne sunuyor ise hepsinin temeli ENERJİ + NETWORK'e dayanır.7,8 şiddetinde sallanmış bir kara parçasında Enerji ve Network'den çok da birşey bekleyemezsiniz. Bu nedenledirki HF Candır bir akü bir jeneratör ile Propagasyonun elverdiğince iletişim kurabilirsiniz.
Kaos ve panik devam ediyor Ülke olarak çok gelişmişlik göstergesi olmayan NEPAL 'de iletişimn bir süre daha ayağa kalkması pek mümkün görünmüyor.
Nasıl bir Rölenin aynı anda bir görüşmecisi olabiliyorsa Sabit hatların ve GSM hatlarının da aynı anda görüşmeci sayısı sınırlıdır (Tabiki bu çalıştıkları sürece) eğer panik anında herkes telefona sarılır ise zaten sistem uygun sayıda çıkış verir konuşamayanlar a sistem çöktü algısı yaratır ."HF CANDIR"