Gönderen Konu: Bitx20 v3  (Okunma sayısı 2898 defa)

Çevrimdışı TA7R

Bitx20 v3
« : 23 Mart 2015, 20:11:20 »
Merhaba ,aslında ilk qrp olarak Forty2 yapmaya niyetlenmiştim ancak bir türlü gelmeyen bazı komponentlere göre pcb çizimimde değişiklik yapmam grekebilir diye baskı devreyi çıkartmadım bu arada hesaplı olarak değerlendirdiğim bitx20 v3 pcb aldım ve elime ulaştı. Bismillah deyip Bitx20 ye önce jumber atlamaları lehimleyerek başladım. Manuelinde kat kat yapmanın hata bulmada ve ayar yapmada daha isabetli olacağı yazıyor sanırım .Anladığım kadarıyla da ilk önce "bant geçiren filtre" katının yapılması önerilmiş. Bu katın kontrolü için "sweep generatör" ve skop öneriliyor. Sweep Generatör nedir bilmiyorum muhtemelen sinyal jeneratörü bunu bulamayacağım , osiloskop ise 15-20 gün sonra elimde olması lazım.Sorularım şöyle :
a)- Bant geçiren filtreyi kontrol etmek için sweep generatör yerine dds-vfo yu kullanabilirmiyiz ?
b)- Kullanacağımız if trafoların içindeki kondansatörleri forty2 deki gibi kırmamıza gerek varmı ?
c)- Devreyi dds-vfo ile çalıştırmak istediğim için bitx20-v3 kartındaki vfo devresini yapmama gerek yok diye düşünüyorum bu doğru mu?
Teşekkür eder , iyi çalışmalar dlerim. 73

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Bitx20 v3
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2015, 22:19:22 »
Önce hangi bantta yapacaksanız onu belirtmeniz lazım.Belirttiğim sıra ile yaparsanız, ayar için özel cihazlara gerek duymazsınız.

Sondan başa doğru gidin.
1-Önce BFO katını, sonra mikrofon ve ses katını yapın. BFO nun çalıştığından emin olun, frekansını ölçüp not edin.
2-Modülator / demodülator mikserini yapın. RX konumunda çalıştırın. DDS' yi BFO frekansının 1KHz yukarısına ayarlayıp mixer e yanaştırın. Düdük sesi duymanız lazım.
3-Modulator/demodülatör katı ile kristal filtre arasında kalan ara frekans katını kurup dds'yi girişine yaklaştırın. Düdük sesini daha kuvvetli duymanız lazım.
4-Kristal filtreyi kurun. Büyük boy, aynı marka ve aynı üretim partisi kristal kullanın.
5-Ring mikser ile kristal filtre arasındaki arafrekans yükselteçini kurun. Bu noktada modulatörün taşıyıcı bastırması ve bfo ayarlarının yapılması lazım, osilaskop varsa daha iyi olur.buraya kadar dizin, devamına yardımcı olurum.Kolay gelsin.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #2 : 23 Mart 2015, 23:18:27 »
Ali Şahin hocam çok teşekkür , yazmadan önce Bfo ile ilgili bitx dökümanlarını araştırdım, bfo frekansını frekansmetre ile ölçebilirmiyim ölçemezmiyim diye baktım ancak bulduğum osiloskop görüntüsünü yorumlayamadım 50ns kademesix2cm  kac hz veya mhz eder çözemedim , umarım dijital osiloskoplardaki measure tuşu tahmin ettiğim gibi frekansı otomatik olarak yazar yoksa bu hesap işiyle derdim var. 73

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #3 : 23 Mart 2015, 23:30:08 »
Şimdi bir daha baktım sanırım bfo frekansı 10 mhz civarında olması lazım.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 24 Mart 2015, 01:12:24 »
BFO 9.996KHz-ile 10.000KHz arasında oluyor.LSB veya USB kullanılmasına  ve - veya Kristal filtrenin geçirme eğrisine göre tam frekansı değişiyor.Frekans sayıcı ile ölçebilirsiniz.
Bitx40 daha önce yaptım.Burayı iyice okursanız faydalı olabilir.
http://www.telsizciler.org/index.php?topic=24447.0

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #5 : 24 Mart 2015, 20:11:39 »
Ali Şahin hocam, teşekkür ederim.Linkteki konuyu okudum , npo kondansatör olayını da fark ettim burdan , bluemaviye mesaj yazarak kondansatörlerin npo olmasını rica ettiysem de cevap yazmadan kargo yapmışlar ne gelecek Allah bilir üstünde npo da yazmaz sanırım, bu ciddi sorun olur mu? Ayrıca 23pf trimmer yok , 22pf takıyorum . Aklıma takılan diğer bir soru da uygulama manuelinin başında yazan :
" 4 pinli soketin değişik pinlerinden voltaj girerek test yapın" şeklinde anladığım açıklama orijinali
"We will be applying voltage to different pins of the 4 pin power connector to test the receiver and transmitter."
Ancak bundan sonra da şöyle bir şey yazılmış :
"The R and T pins should never be powered at the same time!"  Ben bunu" R ve T pinlerinden hiç bir zaman güç uygulamayın" olarak anlıyorum.
Burdaki R ve T pinleri ne için kullanılacak .
73..

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #6 : 24 Mart 2015, 21:41:35 »
Ahmet bey iyi çalışmalar.

Yazı ''R ve T pinlerine asla aynı anda güç verilmeyecek'' diyor.

Ayrıca İstanbuldan her hangi bir malzemeye ihtiyacınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.

73...

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #7 : 24 Mart 2015, 22:20:53 »
Hakan bey , çok teşekkür ederim sağolun. Aslında "same time !"  ifadesinden anlamam lazımdı ancak google saçma sapan çevirince , ben nasıl olsa anlamam diyerek irdelemedim sanırım , İngilizcede bu her zamanki sorunumdur bilmek ve anlamanın arasındaki fark mı yoksa jeton düşmedi meselesi mi ? Ben onu bazı zaman diye anlamsız bir şekilde düşündüm. same = aynı bu kadar da  bilirim üstelik !
Tekrar teşekkür eder hayırlı akşamlar dilerim 73 ..

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #8 : 24 Mart 2015, 23:04:33 »
NPO kondansatorlerin tepesi siyah olur.
trimer 22pf kullanabilirsiniz.
4 pinli soketten güç uygulayacaksınız. GND ve  +12 volt her durumda bağlı olacak. Gönderme(TX)  durumunda çalıştıracaksanız, bu uca +12 volt uygulanacak, RX  ucu boşta kalacak. Alıcı konumda çalıştıracaksanız, RX ucuna +12 volt uygulanacak, TX ucu boşta kalacak.
Hakan Beyin dediği gibi, "Rx ve Tx pinlerine  aynı anda asla güç verilmeyecek'' .
Anlatılmak istenen budur.

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #9 : 25 Mart 2015, 18:25:28 »
Ahmet bey işallah bu cihazı bitirdiğinizde çalışma videosunuda yayınlayabilirseniz, bizde ev yapımı cihazın
görüntüsünü ve sesini video sayesinde izleriz.

İyi çalışmalar

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #10 : 25 Mart 2015, 20:51:24 »
Ali Şahin Hocam çok teşekkür ederim sayenizde Npo olayını da öğrenmiş oldum , bu gün kondansatörler geldi üstte siyah nokta olanları kullandım (seramiklerin) , Bfo katını bobinler hariç hemen hemen bitirdim , bir de pcb de kare şeklinde bir yer var yerleştirme planında buraya iki adet 1n4148 bağlanacağı görülüyor ancak vatandaşın pcb resmine baktığımda burda 4 diyottan köprü yaptıklarını görüyorum, ben nasıl yapayım.
Hakan bey , çok teşekkür ederim umarım siz de yapıp çalıştırırsınız , Ali Şahin hoca gibi yol gösteren, yardımcı olanlar  olduktan sonra çok sorun olmaz diye düşünüyorum , selamlar iyi çalışmalar. 73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #11 : 25 Mart 2015, 21:30:37 »
Modülatörde iki adet 1N4148 kullanacaksınız. O belittiğiniz 4 diyot diğer mixerde kullanılıyor. Dizgi yaparken şemayı inceleyerek montaja devam edin.Dizgide hata yapılırsa sonrasında tespiti zor oluyor.

Bir yanlışı da düzeltelim, sonrasında hataya neden olmasın. Mixerde kullanılan diyotların bağlantısı halka şeklindedir. Köprü bağlantısı değildir. Şemayı incelerseniz farkedeceksiniz.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #12 : 26 Mart 2015, 14:48:57 »
Şöyle ayrıntılı bir resim buldum, işinize yarayabilir.

« Son Düzenleme: 26 Mart 2015, 14:50:01 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #13 : 26 Mart 2015, 16:56:56 »
Hocam teşekkür ederim, şu an atelyemde çalışıyordum , bobinlere takıldım ft-37-43 yazmış T2 için ancak bunun içinden 8 tur tel geçmiyor , bırakın network kablosu tellerini daha incedir diye eski telekom telleriden denedim yine olmadı, ft50-43 var elimde onlarla sarsam olur mu ?

Çevrimdışı TA1ICA

« Yanıtla #14 : 26 Mart 2015, 17:11:56 »
FT37-43 ile F50-43 aynı malzemeden yapıldığından sorun çıkmayacaktır.

73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #15 : 26 Mart 2015, 17:24:10 »
Benim kullandığım toroid 'in delik çapı 5 mm. 0,4 mm bobin teli kullanıyorum. Yapay çiçek malzemesi , incik boncuk satanlarda değişik renkleri var. 0,3mm tel de kullanabilirsiniz. Telin kalın olması o frekansta çok fazla bir avantaj sağlamaz. İki telin şarjlı matkapla birbirine cm'de 2-3 tur yapacak şekilde burulup, bu şekilde sarılması lazım.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #16 : 26 Mart 2015, 17:37:29 »
Aşağıdaki resimde kullanılan tororid, elimde o zamanlar  ft37-43 mevcut olmadığından bildiğiniz 10mmX10mm ebatlarındaki 10.7 MHz muayyenlerin içindeki kömürün taşlanmasıyla yapılmıştı.Geçirgenliği az olduğundan 20 ye yakın sarım sarmak zorunda kaldım. Sonrasında bunları ekonomik lamba toroidleri ile değiştirdim.Bu toroidler piyasada da bulunabiliyor.

Çevrimdışı TA4IFG

« Yanıtla #17 : 26 Mart 2015, 18:36:30 »
Merhaba Ahmet bey.bu resimdeki basit agc+sinyalmetre devresini eklerseniz,çalıştığınız frekansta bir sinyali antene yakın bi yerden gönderip skalada maksimum sapma olacak şekilde anten bobinlerini kolayca ayarlıyabilirsiniz. Ali Şahin beyden bende çok yardım aldım kendisine teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı TA7R

« Yanıtla #18 : 26 Mart 2015, 18:59:20 »
Arslan ,Ahmet Fikret ve Ali Şahin hocam , teşekkür ederim .Benim açımdan en sıkıntılı iş bu ince tellerle uğraşmak lehim yapmak vs... 0.3 Bobin teli kullansam o kadar ince telin bir de uclarını kazıyıp lehime hazır hale getirmek var , hangi tel hangisiydi ölç biç lehimle ... Bu gün sadece iki bobin ile uğraştım birini çok şükür tamamladım zar zor 7.6 uh yi tutturduk diğeri yarına kaldı ...
İyi akşamlar 73 ..

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #19 : 26 Mart 2015, 19:25:53 »
"Benim açımdan en sıkıntılı iş bu ince tellerle uğraşmak lehim yapmak vs... 0.3 Bobin teli kullansam o kadar ince telin bir de uclarını kazıyıp lehime hazır hale getirmek var , hangi tel hangisiydi ölç biç lehimle ..."
demişsiniz ama bu tel o kadar ince ve dayanıksız değil. Elimdeki 0.25 watt lık standart dirençlerin bacaklarından(0.4 mm) azıcık daha ince.