Gönderen Konu: RX-TX AYRI AYRI  (Okunma sayısı 432 defa)

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
RX-TX AYRI AYRI
« : 28 Şubat 2015, 16:03:28 »
Değerli arkadaşlar,

Tranceiver da RX-TX konnekterleri ayrı ayrı ise bu nasıl kullanılabilir,muhtemelen anteni tx ve rx se bağlamayı otomatik anten tuner yapıyor olması kuvvetle muhtemel ancak bu işlemi gerçekletirebilecek anten tuner yoksa bunu nasıl yapmak gerekir tx esnasında tx si devreye alacak  rx esnasında rx si devreye alacak bu nasıl olabilir bilgi verebileceklere şimdiden teşekkürler     

Çevrimdışı TA3IHD

Ynt: RX-TX AYRI AYRI
« Yanıtla #1 : 03 Mart 2015, 14:33:36 »
Transceiver içerisinde exciter ve pa mevcut. Normalde anten rx e bağlı. Mandala basınca rf enerjisi röleyi tetikliyor ve röle rx ten ayrılıp tx i bağlıyor. Böylece devam ediyor.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #2 : 05 Mart 2015, 20:57:36 »
Değerli Hayati Bey
Konu ile ilgili devre için henüz arşive bakamadım, ancak şu  ve benzer devreler bir fikir verebilirler.
Rx yazan noktayı 3-4pF kondansatörle verici çıkışına bağlarsanız, röle çalışır. Röle ile anteni alıcıdan koparıp verici  PA girişine bağlayabilirsiniz. Hulusi bey konuyu çok kısa olarak çok iyi anlatmış.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2015, 11:14:43 »
Bilgi veren değerli arkadaşlarıma çok teşekkür ederim şu an elime henüz ulaşmadı bu gün yarın inşallah elime ulaşacak böyle bir hf cihaz var servis ve manuellerini inceledim verilen bilgide anten tunersizde çalıştırılabileceği bilgisi var idi,anten tuner otomatik olarak bu işlemi gerçekleştirdiği için normalde buna ihtiyacım olmayacaktı ancak anten tuneri olmadığı için harici şekilde bunu çalıştırmayı düşünüyorum,yine de takıldığım noktalar olarsa burada belirteceğim,bilgi ve becerilerini esirgemeyen arkadaşlarıma tekrar teşekkür ederim. temin ettiğimde resimlerini göndererek bilgi almaya çalışacağım.
« Son Düzenleme: 06 Mart 2015, 11:17:28 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #4 : 07 Mart 2015, 03:28:13 »
http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Circuit_Design_Ideas/144MHz_50W_PA_M0UKD.gif

http://www.m0ukd.com/static/homebrew/2N6084_144MHz_Power_Amplifier/RF_Switch_Schematic.jpg

http://www.m0ukd.com/homebrew/2n6084-144mhz-fm-power-amplifier/

Bazıları bu tip araçların eski olduğunu şimdi yeni metotların kullanıldığını söylüyorlar.
M0UKD  amatör röle devresini eliyle çizmiş. Şema biraz berbat ama röleye bakılınca röle orta uçlarının anteni  alıcıdan pa devresine nasıl bağladığı iyice belli

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #5 : 07 Mart 2015, 10:07:50 »
Hüsnü hocam elime kendi katologlarında şöyle bir şema geçti bu aparat cihazın üzerinde varmı yokmu bilmiyorum eğer yok ise bunu yapmayı deneyeceğim.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #6 : 07 Mart 2015, 13:05:59 »
Hayati bey
Sizin devre bana şimdiye kadar düşünmediğim bir konuyu hatırlattı.
Şahsen ben önceleri böyle bir röle çalıştırmış, kimler nerelere bağlanıyor inceleme yapmış ve başarılı olmuştum. Ancak Kullandığım fabrikasyon orijinal cihazın kendi mikrofonu vericiye geçerken neler değişiyordu, onu bulmaya hiç çalışmadım. Yani mikrofon kutu içi değişimler. mandal değişimi.
Sizin şemada  1 Kohm keyed var, sanırım mandalla ilgili?
Sizin şemayı eski usullere uygun biçimde çizmeye çalışacağım
selametle
Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 08 Mart 2015, 14:31:32 »
Doğrudur Hüsnü hocam anten role kartı şimdilik yok bunu yapmaya çalışacağım inşallah malzemeleri buluruz.tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #8 : 08 Mart 2015, 15:39:03 »
Role kartı takılı ve takılı olmayan iki resim internetten buldum.15 voltu kart cihazdan alıyor. 

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #9 : 13 Mart 2015, 04:01:59 »
Şu devreye bakmanızı tavsiye ederim:

http://taggart.glg.msu.edu/wb8dqt/bab.htm

Opto-izolatörlü olduğu için yüksek voltaj kullanan klasik cihazlarla bile güven içinde kullanılabilir, denenmiş bir devre. Yalnız DIP tipi reed röleler yerine bizim piyasadaki 12 veya 5 volt minyatür SPST kullanmak gerekiyor, o reed röleler zor bulunuyor, dışarıdan getirtmek de çok pahalı.

73,

Çağlar

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #10 : 13 Mart 2015, 10:19:36 »
Hayati bey  iyi çalışmalar,
Telsiz cihazlarında VHF olsun UHF olsun genelde uygulanan  eskiden anten roleleri  kullanılıyor idi , artık PIN diyotlar bu iş için kullanılıyor. ( HF de yüksek güç siviçleyeceksen o zaman başka gene antyen rolesi kullanacaksınız. )MI402, MI407  adıyla satılan pin diyotlarını dc gerilimler ile  iletime geçirip anteni  verici katına ve alıcı  katına  siviçleme/ bağlama işleri yapılıyor.İşi  asıl yapan MB3756  adlı regülatör entegresi: Buna 14vdc verdiğinide  entegre +8v devamlı ve bir ucunu siviclemekle , rx+8v,tx+8v  gerilimleri üretiyor.Ekte bir cihazın şemasını yolladım  incelersiniz.
Entegre piyasada mevcut, diyotlar  ise aselsan dahil tüm telsiz servisi yapan firmalarda olması lazım.   
kolay gelsin.
73 de TA2BN