Gönderen Konu: Hazır antenmi el yapımı antenmi ? Sadece merak  (Okunma sayısı 121 defa)

Çevrimdışı TA2MES

Hazır antenmi el yapımı antenmi ? Sadece merak
« : 13 Aralık 2014, 23:15:15 »
Bütün arkadaşlara merhaba.
Az çok fikrimin olduğu bir konuyu açıyorum.
Bu konuda kendimce bazı fikirlerim bulunmasına rağmen birde sizlerin fikrini almak istedim.
Gördüğüm kadarı ile markalı bir Broadband  dipol antenin yada bir GP antenin fiyatı 300 ila 1000tl civarında iken,benzer bir el yapımı anteni biraz emek ve hesap,bir miktar kablo yada boru ile neredeyse bedava denecek kadar ucuza mal edebiliyoruz.
Sizce  (maliyet haricinde) hazır anteni tercih etmemiz için özel bir sebep olabilirmi.
Paraya kıyıp aldığımız Profesyonel  hazır bir antende alışımızı ve tx imizi etkileyebilecek incelikler bulunabilirmi.
Şahsi tahminim : Hazır yapım denenmiş antenlerde  kullanılan materyal ( balun,bobin,dielektrik vs.) açısından artılar bulunabilir diye düşünüyorum.Ancak iyi hesaplanmış ve özenilerek yapılmış el yapımı bir anteninde onlardan aşağı kalmayabileceği inancındayım.
Saygılarımla.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TB7DSD

Ynt: Hazır antenmi el yapımı antenmi ? Sadece merak
« Yanıtla #1 : 13 Aralık 2014, 23:26:24 »
Elimizde orjinal bir anten vardı. Çelik bir halattan imal edilmişti. Duyma sıkıntılı fakat gönderme güzel gerçekleşiyordu. Daha sonra balunu çıkardık, aynı ebatlarda bakır tel çektik ve balunu yeniden bağladık. Bu defa ki sonuç hem duyma hem göndermede daha iyi idi. Bizim yaşadığımız tecrübe bu şekilde oldu. İlla ki farklı tecrübe ve bilgi sahibi arkadaşlar da vardır.
Sivas'tan selamlar.

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 13 Aralık 2014, 23:27:06 »
Kişisel düşüncem: Elde yapabildiğim her şeyi kendim yapmayı tercih ederim. Ama kendim yapamıyorsam ve bütçem de müsaitse hazırını satın almaktan çekinmem. Örnek: Dipol anteni kendim yapabilirim. Kablo kullanarak yapılmış bir dipol antene sırf markalı diye 700 - 800 TL vermek bana saçma gelir. Ama bir HF yagi anteni kendim yapamam. (Yapabilen arkadaşlarımız var, onlara saygı duyuyor ve gıpta ediyorum) Bu nedenle HF yagi anteni parasını bastırıp satın almayı tercih ederim. (İnşallah alacağım da, başka türlü olmayacak)

Tabii bir şeyler yapmak için zaman da olmalı. Elim havya tutmasına rağmen, zamansızlık yüzünden mikrofon uzatma kablolarını bile ebaydan hazır olarak satın alıyorum maalesef.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2IDE

TA Callbook kaydı

Emrah Kütükcü
    ESKİŞEHİR
  • OM/YL
  • QTH KM59FS50JA TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR
« Yanıtla #3 : 13 Aralık 2014, 23:28:09 »
Benim cevabım.
İyi malzeme (türkiyede bulmak hakikaten zor)+ iyi hesap veya iyi proje + bolca vakit = benim istediğim el yapımı anten.

Hazır Anteni öneririm. malzemesi hakikaten sizin bulabileceğinizden kat ve kat iyidir.

Lakin Contest Etkinlik filan yapan biri iseniz El yapımı hazıra göre çok verimli antenler yapılır. ve ben yarışma ve etkinliklerde kendi yaptığım anteni kullanmayı tercih ederim.
TA2IDE

D. Emrah KÜTÜKCÜ
emrah1983@gmail.com
0531 684 80 14
QTH KM59FS50JA TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR